NHMark: Normaliserad spelprestanda

För att på ett lättare sätt få en överblick av de testade grafikkortens prestandapotential introducerar vi nu ett nytt prestandadiagram för våra grafikkortstester – NHMark. Detta är inte ett eget test utan likt 3DMark en samling av flera tester som vävs sammans i en normaliserad slutpoäng. I denna artikel består NHMarks av prestandavärden från våra sex speltester. Slutpoängen för varje kort räknas ut med hjälp av normaliserade prestandaresultat för varje speltitel vilket ger en bibehållen och korrekt jämförelse mellan de olika grafikkorten, samtidigt som spel med högre bildfrekvens inte gör resultatlistorna skeva.

Normaliseringen av prestandavärdena är gjord utefter just de spel och de resultat våra testade grafikkort uppnått och kan INTE jämföras rakt av med andra och kommande grafikkortstester. NHMark-resultatet påverkas av antalet spel, olika speltitlar eller för den delen olika grafikinställningar och drivrutiner. Resultaten för varje kort i denna jämförelse är dock jämförbara och bör ge en bra indikation på grafikkortens generella prestanda.

Märk väl att olika grafikkort presterar olika bra i olika spel så de individuella speltesterna är fortfarande viktigast när man ska välja ett grafikkort efter just sitt eget användande.

NHMarks_1920

Det första vi kan konstatera är att vi ökar prestandan med drygt 58 procent när vi går från vårt långsammaste grafikkort i testet, Zotac GTX 650 Ti Boost, till det snabbaste, MSI GTX 760 Hawk. Samtidigt som prislappen ökar med drygt 75 procent.

Börjar vi närmare syna grafikkortens prestandaplaceringar ser vi en ganska linjär ökning i prestanda i takt med att vi investerar mer pengar i grafikkortet. I toppen hittar vi tre grafikkortmed Nvidias GTX 760 GPU. Prestandaskillnaderna mellan de överklockade Radeon HD 7950 och Geforce GTX 760 korten i toppen är närmast inom felprocenten och vi ser även hur snart pensionerade Geforce GTX 660 Ti hänger bra med, särskilt de överklockade modellerna.

I mittsegmentet verkar Radeon HD 7870 lägga sig någonstans mellan Geforce GTX 660 Ti och GTX 660 medan fajten mellan instegsmodellerna med Radeon HD 7850 och GTX 650 Ti Boost endast avgörs av kortens fabriksöverklockningar.

Innehåll

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
Daniel AhlqvistAnton KarmehedTripptrapptrullLusläsarenZoolut1oN Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Andreas G
Medlem

Ja herrejävlar, det blev några sidor till slut 😀

David.W
Gäst
David.W

Helt tokigt vilket gedigt arbete du har lagt ner. Otroligt!
Sinnessjuk arbetskapacitet du har.
Riktigt bra guide utöver det också. Tack!

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Nu får du ta lite semester efter detta 😆

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Grymt jobbat anton! Nu vet jag i alla fall vilket kort jag ska rekomendera till alla som frågar 😉

Hampans
Gäst
Hampans

Kanon jobb, mycket läsvärt.
En liten fråga bara, kommer ni även att göra en liknande guide på det dyrare segmentet?
Bra jobbat!

Zoolut1oN
Gäst
Zoolut1oN
Zoolut1oN
Gäst
Zoolut1oN

Fantastisk snabb respons 🙂 Sådant gillar vi…Keep up the good work…

Lusläsaren
Gäst
Lusläsaren

Hmm, trist att ni har så dålig kvalite på innehållet. Flera kort saknas i de olika diagrammen. Gör om, gör rätt!

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Är det inte dags att uppdatera guiden nu med de grafikkort som testades vid nyår?

Daniel Ahlqvist
Gäst
Daniel Ahlqvist

Bra jobb med guiden! Det hade dock varit intressant att se om GTX 960 korten med 4GB gör någon prestandamässig vinst jämfört med syskonen som bara har 2GB. Har försökt att hitta recensioner av 4GB korten och inte hittat det någonstans.