Garanti och support

Framtidsutsikter och säkerhet är något man inte sällan förbiser när det gäller köp av särskilt datorkomponenter som är en produktgrupp med ganska smärtsam avskrivningstid. Prestandan i våra datorer har ökat lavinartat under många år och det tar sällan mer än 3-5 år innan vår nyinköpta maskin känns rejält seg och ålderstigen.

Garantitider har därför sällan varit det viktigaste på icke data-kritiska komponenter som grafikkort och processorer men likväl är det faktiskt en viktig punkt värd att lägga större vikt vid. Inte minst när datormarknaden om inte stannat upp så åtminstone närmast fått problem av den generellt höga prestanda som levereras av dagens kretsar.

En dator och dess komponenter lever längre idag än för några år sedan och grafikkortet som är en av de dyrare, ofta den dyraste, investeringen i en speldator är väl värd ett så bra skyddsnät som möjligt. Vi kontaktade därför alla medverkande tillverkare i detta test och bad om information kring företagens policy kring garantitid och support, något som inte alltid är det lättaste att hitta och ofta kan variera från land till land.

garantiLadda ner sammanställningen i PDF-format.

När vi sammanställer informationen från de medverkande tillverkarna ser vi att de faktiska villkoren skiljer sig en hel del beroende på vilket fabrikat man väljer. Den röda tråden är att mer eller mindre alla tillverkare lägger in klausuler för att garantin bryts om grafikkortet är fysiskt skadat, vilket kan vara ganska förståligt.

De flesta tillverkare tillåter också överklockning men i regel ska det då vara utan fysiska modifikationer och gärna med deras egen mjukvara.

Långt ifrån alla tillverkare tillåter kylarbyte

Vi ser ett delat läger när vi kommer till hur tillverkarna hanterar kylarbyte på sina grafikkort. De enda tillverkare som tillåter detta är EVGA, Sapphire, Club3D och MSI. Givetvis inget att bry sig om för de som inte tänkt byta kylare men ett klart plus i kanten för dem med planer på att förse sitt grafikkort med exempelvis vattenkylning eller bara en annan tredjepartskylare.

Garantitiden skiljer sig men ligger på mellan 2 till 5 år i basutförande. EVGA erbjuder även en förlängningsgaranti på totalt 5 eller 10 år. Men dessa kostar extra och mer information om detta finns här. Som grädde på moset erbjuder EVGA även en uppgraderingstjänst där konsumenter kan byta upp sig till ett kraftfullare grafikkort inom 90 dagar från köp, konsumenten betalar mellanskillnad och fraktkostnad (Det ursprungliga grafikkortet måste också registreras 14 dagar efter köpet för att man ska få använda uppgraderingspolicyn).

På det stora hela finns det för och nackdelar hos de flesta tillverkare men EVGA är den tillverkare som trots allt får en stjärna i kanten med sitt stöd för överklockare och entusiaster. Även för flexibiliteten med olika alternativ och valfria tillägg.

Innehåll

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
Daniel AhlqvistAnton KarmehedTripptrapptrullLusläsarenZoolut1oN Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Andreas G
Medlem

Ja herrejävlar, det blev några sidor till slut 😀

David.W
Gäst
David.W

Helt tokigt vilket gedigt arbete du har lagt ner. Otroligt!
Sinnessjuk arbetskapacitet du har.
Riktigt bra guide utöver det också. Tack!

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Nu får du ta lite semester efter detta 😆

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Grymt jobbat anton! Nu vet jag i alla fall vilket kort jag ska rekomendera till alla som frågar 😉

Hampans
Gäst
Hampans

Kanon jobb, mycket läsvärt.
En liten fråga bara, kommer ni även att göra en liknande guide på det dyrare segmentet?
Bra jobbat!

Zoolut1oN
Gäst
Zoolut1oN
Zoolut1oN
Gäst
Zoolut1oN

Fantastisk snabb respons 🙂 Sådant gillar vi…Keep up the good work…

Lusläsaren
Gäst
Lusläsaren

Hmm, trist att ni har så dålig kvalite på innehållet. Flera kort saknas i de olika diagrammen. Gör om, gör rätt!

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Är det inte dags att uppdatera guiden nu med de grafikkort som testades vid nyår?

Daniel Ahlqvist
Gäst
Daniel Ahlqvist

Bra jobb med guiden! Det hade dock varit intressant att se om GTX 960 korten med 4GB gör någon prestandamässig vinst jämfört med syskonen som bara har 2GB. Har försökt att hitta recensioner av 4GB korten och inte hittat det någonstans.