Gamdias Zeus eSport edition

Marknaden blir allt mer populerad av premium-möss med mycket funktioner, hög kvalitet och lika så högt pris. Gamdias flaggskepp heter Zeus eSport edition och in det här testet har vi tittat ifall den har vad som krävs.

 

Gamdias Zeus eSport edition
Anslutning Flätad USB-kabel, 2 m
Antal knappar 11
Sensor Avago ADNS 9800 – Laser
DPI/CPI Upp till 8200 DPI
Polling rate 125 – 1000 Hz
Rekommenderad handstorlek M/L
Dimensioner 127 x 84 x 43 mm
Vikt 154 g + 5 x 4,5 g valfria vikter
Drivrutiner/ programvara Hera
Lägsta pris på Prisjakt.nu Product price

 

Form och design

Zeus marknadsförs som en mus för högerhänta FPS- och MMO-spelare då den erbjuder 11 programmeringsbara knappar och designen kan justeras för att passa smala och bredare händer vilket är något av Zeus ess i rockärmen.

Tack vare sin ihåliga design och justerbara sidopaneler så kan användaren justera bredden på Zeus genom att skruva på rattarna under musen. Zeus levereras även med gummifyllnader som passar i den ihåliga designen för användare som inte uppskattar den ihåliga designen.

gamdias_zeus_7

Musen är lackad med en mattsvart gummerad yta som ger ökat grepp och vi upplever att den ligger bra i handen för handstorlek medium till large samt lämpar sig bäst för handflate- och klogreppande användare.

På ovansidan av musen så finns en bakgrundbelyst gamdias logotyp, 3 extra knappar, musknapp 1 och 2, klickbart och bakgrundsbeslyst scrollhjul, knapp för att ändra profil och en indikator för vald DPI-nivå.

Nästan alla bakgrundsbelysta element på Zeus kan justeras i vilken färg man vill då den likt många möss på marknaden idag stödjer 16,8 miljoner olika färger. Dock så vill vi nämna att Gamdias logotypen inte går att ändra färg på, vilket ju motverkar syftet med RGB-belysningen.

Längs med vänstersidan finns fyra extraknappar att tillgå och likt alla knappar på Zeus så kan de programmeras till vilket kommando man vill och den högra sidan ger grepp för ring- och lillfinger.

Vänder vi på musen så hittar vi fyra lysdioder som ger en omgivande belysning, tre hjul för att justera sidopanelernas bredd, en lasersensor som placerats aningen bakom centrum, 3 glidytor i varierande storlekar samt en lucka i bakänden för viktjustering. För Zeus har Gamdias valt att använda en formbar och flätad USB-kabel som ansluter i centrum av musen front.

gamdias_zeus_8

Prestanda och användande

När vi speltestar Zeus så kan vi omgående konstatera att sensorn fungerar bra. Den är följsam och vi upplever ingen märkbar acceleration, vare sig negativ eller positiv men vilket också är förväntat av en mus i den här prisklassen.

Alla knappar har en skön och taktil respons men de två främre sidoknapparna är för små och svåra att komma åt. Scrollhjulet har ett bra grepp och tydliga steg och det fungerar riktigt bra att använda det för byte av vapen i olika spel.

gamdias_zeus_6

Sensorn läser bra och musen glider fint på alla underlag vi testat men vi rekommenderar inte att man använder Zeus på helt blanka glasytor.

Luckan för att justera musen vikt lämnar dock en del att önska och är ganska svårt att både öppna och stänga eftersom den kärvar rejält. När vi väl får upp luckan så möts vi även av en plast lapp för att lyfta på vikterna som inte alls känns särskilt premium.

Vid prestanda testet hållar dock Gamdias vad de lovar då inställd pollingrate och DPI-nivå är överens med våra testresultat.

Mjukvara

Gamdias Hera som är programvaran till alla Gamdias produkter lämnar en del att önska och det känns som vi nämnt flera gånger tidigare överdeisgnat. Att programmet har en transparent bakgrund retar gallfeber på oss och de är svårt att hitta det vi söker.

gamdias_zeus_hera

Hera blandar Engelska och svenska och vi finner ingen direkt logik i upplägget utan det känns överdesignat. Vi lyckas dock att hitta de inställningar vi söker efter vi stängt alla fönster i bakgrunden. Här finns alla vanliga musinställningar du kan tänka dig plus, fasta DPI-nivåer, polling rate, makron, profiler och enklare ljusinställningar.

Värt att notera är att när vi laddar hem Hera så är det ingen installationsfil som hämtas, utan en ZIP-fil som innehåller en mapp med programmet. Sedan äter programmet upp cirka 100 megabyte arbetsminne när det körs vilket är ovanligt mycket för en musprogramvara.

Summering

Gamdias Zeus eSport edition är en kompetent gamingmus men som inte riktigt kan tävla med de bästa i klassen. Trots sin futuristiska design så är känslan kvalitet när vi omfamnar musen och att vi kan anpassa den i bredd är ett plus i kanten men som en mus i premiumklassen så tolereras inte några nämnvärda brister. Faktorer som svåråtkomliga sidorknappar, låg kvalitet på viktanordning och att det inte går att ändra färg på logotypen är inte acceptabelt på en mus för ett premiumpris. Likt alla andra möss från Gamdias så använder Zeus programvaran Hera som är svår att använda och överdesignad. Det gör tyvärr att positiva aspekter så som en bra sensor, taktila knappar och ett bra scrollhjul hamnar i skuggan och vi kan inte rekommendera Zeus eSport edition som en bra mus för sitt pris.

54
Leave a Reply

Please Login to comment
48 Comment threads
6 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
24 Comment authors
JesperJohan PetterssonGascogneJohannesPhilip Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jonathan Johansson
Gäst

Tycker att ni ska jämföra Mionix Naos 8200 med QPAD 5K. Samma skal fast olika specifikationer. Hade varit roligt och se vilken som är bäst.

Flyfisherman
Medlem

Kul att ni återigen skapat en ny köpguide med datortillbehör.
Många pluspoäng. 🙂

LoppanH
Medlem
LoppanH

Logitech is the shit för mig ända sen MX518 kör nu med en G400 å har en G400s i reserv men G402:an gillar jag inte utseendet på men kan nog vänja mig där också. Synd att dom inte vill hålla G400:an vid liv som ett billigare alternativ till deras i dyraste laget senaste modeller,

Flyfisherman
Medlem

Jag har kört med Logitech MX-518 sedan begynnelsen och varit extremt nöjd, men efter denna mus-guide är det nog läge att byta upp sig? Men precis som det står; det är viktigt att manuellt gå in på respektive tillverkares supportsida och ladda hem deras särskilda drivrutiner och s/w för det är sällan det följer med skiva. Det gäller även Logitec special tangentbord också. Rätt dåligt av dom att den upplysningen inte står tydligt utmärkt!Mvh 8) Ps. Gäller även vissa av Logitechs Webbkameror också – ingen skiva, men vill man kunna komma åt dom häftigare effekterna, etc. så måste man ladda… Läs hela »

Sebbe
Medlem
Sebbe

Bra om ni även testade trackballs och informerade om möss/trackballs var anpassade för vänsterhänta.

Ps. Gör något åt ert certifikat så man slipper ha ett certifikat själv när man använder Firefox och besöker eran sida.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming.

Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.

martinot
Medlem
martinot

Mycket bra och seriös guide. Dock så är det som ni själva skriver ytterst personligt och högst varierande vilka möss som passar en. Har haft en SS Rival, men gillade inte den alls. Hatade greppet och tyckte den var alldeles för stor och klumpig.

Lämnade tillbaks och skaffade istället en SS Sensei RAW. Hur nöjd som helst och passar mig som ”hand i handsken”.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

[quote name=”martinot”]tyckte den var alldeles för stor och klumpig. [/quote]

Nu måste jag packa upp min Rival omedelbart!

Nicklas Nylén
Gäst
Nicklas Nylén

Kan ni inte titta på hur mycket resurser de olika drivrutiner och programmen kräver från de olika tillverkarna och vilka kombinationer som inte är bra som tex Steelseries och logitech Setipoint drivrutin i kombo och där Steelseries program vara drog 350 mb ram+ swap tidigare under 2014 när jag testade produkten kan va att dom fixat detta nu.

EldVarg
Gäst
EldVarg

Jag tycker oxå det borde finnas en vänsterhänt del. Vi är ju trots allt 10% av befolkningen. Konstigt att 90% alltid ska få 100% av utrymmet.

Flyfisherman
Medlem

[quote name=”Tripptrapptrull”]Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming. Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.[/quote] Vedhuggning i all ära som jag också håller på… Läs hela »

Medlem

Hej!

En bra guide, men jag saknar att ni inte alltid nämner musens kvalitetskänsla. Ni anmärkte på att Razer Deathadder 2013 hade dålig kvalitetskänsla men inte för vissa övriga möss.

För mig är det en mycket viktig faktor och jag skulle uppskatta om ni var tydligare med hur musen upplevs i det avseendet 🙂 Gärna även vilken mus som har den bästa kvalitetskänslan av alla ni testat.

Spfere
Gäst
Spfere

Är det bara jag som hamnar i en loop då jag försöker komma till omdömmen/summering? loopar sida 18-19 kommer inte längre.

Gascogne
Medlem
Gascogne

Vilken mus är den bästa ersättaren till Logitech G9 / G9X?

En viktigt funktion som G9’an har för mig är att scrollhjulet snurrar fritt.

TimMy2003
Medlem
TimMy2003

När ska ni testa Roccat mössen?

Martin Anthony Bendsøe
Medlem
Martin Anthony Bendsøe

Större Modell: Zowie EC1-A ;97 gram
Mindre Modell: Zowie EC2-A ;93 gram

http://www.zowiegear.com/index.php?i=product_gallery&p=21

godis e gott
Gäst
godis e gott

Jag vill ha en enkel mus med sladd, inga finesser, MEN STOR, ju större desto bättre. Först och främst BRED men helst djup och hög också. Hopplöst att läsa guider och försöka selektera ut dom jättestora XL.

godis e gott
Gäst
godis e gott

Optisk eller laser spelar ingen roll. Idag kör jag oftast fingertip/claw eftersom alla möss är så små. Skulle vilja pröva palm så jag har tejpat på suddgummin och andra grejer för att bygga ut framför allt bredden. Har tidigare provat div special möss med jag vill ha en ordinär. Räcker med två knappar och ett hjul och helst sladd. Dom sladdlösa tillför inget för mig.

Stormense
Medlem
Stormense

Jag har också haft musen ett tag. Bra mus men inte ett stort lyft, eller inget alls, från min förra MX Performence som man kan få tag på för halva priset. Men som ni skrev, Bluetooth-funktionen är suverän.

Johan_
Gäst
Johan_

”Svenska musguiden – Sveriges största test av datormöss” Låter ungefär som när man är på bilresa genom Sverige och efter varje håla finns en godisaffär som alla hävdar att de störst.

37 recensioner på så kort tid är riktigt bra! Dock är det inte på något sätt störst, Fragbite har över 60, men fortsätter ni så här lär ni gå om snart. Bra jobbat!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Skulle vilja se ett test av Logitech G502. Det ser ut som att det är bland de absolut mest påkostade flaggskeppsmössen idag.

Phili
Gäst
Phili

Kan ni testa Razer diamondback Chroma?

Älskade den musen på mitten av 2000 talet tills den försvann..
Undrar hur nya står sig, den kostar rätt mycket såg jag..

Tobberian
Medlem
Tobberian

Tips/varning:
Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex).
Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja körde 1mm mjuk dubbelhäft).
Youtube visar hur https://www.youtube.com/watch?v=lI6UulAMWnQ
(Är man försiktig sitter musfötterna som nya efteråt, jag tog inte ens lös hela).

Tobberian
Medlem
Tobberian

Japp det ”svåraste” är dock musfötterna resten är enkelt.
Kanske fixat i nyare batch, min är dock rätt nyköpt (mellandagsrean elgig-butik).
(BTW skallret påverkar såklart rörelsen, rittest-länk 0:20).

Rogerlito
Gäst
Rogerlito

Jag hade en MX518 men tyckte inte alls att denna var lika bra… Eller det som störde mig mest var knappen på insidan som för mig hamnar precis där jag vill ha tummen. Om jag ska ha tummen där så måste jag hålla väldigt försiktigt för att inte råka trycka in den, eller så måste jag hålla bakom knappen. Båda tillvägagångssätten gör att jag inte alls får samma kontroll över musen. Sensorn var dock kanon men Zowie EC2-a som jag köpte samtidigt lever upp till samma standard och där finns det inga grepproblem för mig samtidigt som mouse 1 och… Läs hela »

philip
Medlem
philip

Tjena Johan

Har sedan länge sökt en efterträdare till min diamondback 3g. Såg att de nylanserat den men enligt tester är sensorn dålig.. Du som testat ett antal möss nu, vilken skulle du rekommendera med liknande passform och bra prestanda.
Symmetrisk mus och sidoknappar är ett krav.

Tack för svar.

Johannes
Gäst
Johannes

Väldigt bra test av datormössen! Tack så mycket för en välskriven artikel och ett välgjort test. Gillar att ni nämner en del om storleken på mössen. Som vänsterhänt ser jag även fram emot en titt på mössen för oss stackars 10%-are 🙂 Jag är inte så kunnig av mig och det finns ju en hel uppsjö av möss så det här kommer garanterat hjälpa mig att hitta rätt tack så mycket! Sist men inte minst tack för tipset Tobberian Tips/varning: Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex). Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja… Läs hela »

Gascogne
Medlem
Gascogne

Kommer ni att testa Logitech MX Anywhere 2?

Jesper
Gäst
Jesper

Tjenare.

Finns det någon möjlighet att man får se Duckys tillskott i musdjungeln, Ducky secret?