Logitech G302 - G303

Tillbehörsjätten Logitech har sedan länge varit med i utvecklingen av gamingmöss och har många äldre modeller i portföljen som banat väg för gaming-industrins framfart. Med legendariska möss så som MX518 som kvitto på kunskap. I dagens test kikar vi närmare på Logitechs senaste gamingmöss G302 och G303 för att se ifall Logitech fortfarande är med i framkant i utvecklingen av högpresterande möss.

Mus Logitech G302 Logitech G303
Antal knappar 6 6
Anslutning USB-kabel – 2 m Flätad USB-kabel – 2 m
Sensor AM010 PMW3366
DPI/ CPI Upp till 4 000 DPI Upp till 12 000 DPI
Polling rate Upp till 1 000 Hz Upp till 1 000 Hz
Rekommenderad handstorlek S/M S/M
Dimensioner 65 x 37 x 115 mm 65 x 37 x 155 mm
Vikt 87 g 87 g
Mjukvara Logitech Gaming Software Logitech Gaming Software
Lägstapris på Prisjakt.nu Product price Product price

 

Form och design

Logitech G302 och G303 är designmässigt exakt likadana med en droppliknande formgivning som lämpar sig bäst för användare med handstorlek small till medium som klo- eller fingergreppar sin gamingmus. Båda mössen går i plast med matt ovansidan och främre sidor och en blankare finish i bakänden.

Både Logitech G302 och D303 har totalt sex knappar och kikar vi på ovansidan av mössen hittar vi vänster- och högerklick ackompanjerade av ett klickbart scrollhjul samt en knapp för justering av DPI-nivå. I bakänden av mössen sitter Logitechs gaming-logotyp som på G302 har en blå bakgrundsbelysning och på G303 full-RGB.

logitech_g302_1

På den vänstra sidan av mössen så finner vi två slimmade tumknappar som sitter högt placerade mot mössens ovansida vilket är en klok placering för att undvika att man kommer åt dem av misstag.

Den högra sidan av mössen är helt slät och erbjuder inga knappar men om vi vänder på mössen så upptäcker vi de flesta skillnaderna mellan G302 och G302. På G303 har Logitech valt att montera sex stycken musfötter, en i varje kant av musens undersida samt runt sensorn. Medans på G302 så finner vi bara fyra musfötter, en i fram- och bakänden av musen samt runt sensorn. Det vill säga att G302 saknar musfötter på höger samt vänster sidan.

I centrum av undersidan så ser vi sensorn vilket också är en av de saker som skiljer sig mellan de här två olika modellerna, men mer ingående om det under avsnittet “Prestanda och användade”.

När det kommer till valet av USB-kabel så har Logitech valt att använda en mjuk flätad USB-kabel på G303 medans lillebrosan G302 fick nöja sig med en traditionell och aningen styv USB-kabel.

Prestanda och användande

Både Logitech G302 och 303 använder samma typ av brytare för knapparna och de har en härlig taktil känsla. Vänster- och högerklick har ett lätt motstånd och är lätta att klicka på medans tumknapparna har en aningen trögare motstånd. Knappen som per standard används för skifte av DPI-nivå har ett mellanhårt motstånd precis som scrollhjulets klickfunktion, vilket är något som vi själva anser som klokt då det motverkar oavsiktliga klick.

logitech_g302_4

Angående scrollhjulet så används här även samma typ av hjul hos båda modellerna och det har ett bra grepp med distinkta steg, men det låter väldigt högt när vi rullar på det vilket kan tyckas vara en smaksak men vi anser inte att det bidrar till mössens intryck av helhetskvalité.

logitech_g303_2

Vi trodde vid första anblick att det skulle vara skillnad i både stabilitet och glid mellan G302 och G303 men efter veckor av hårt testande så kan vi konstatera att någon eventuell skillnad är försumbar och inget som kan anmärkas på. Mössen glider bäst på hårda musmattor men vi upplever absolut bäst prestanda på mjuka tygmattor i mörk nyans.

Vilket för oss in på sensorer vilket ska vara den största skillnaden mellan dessa modeller.

Sensorprestanda

Logitech G302

Logitech G302 använder en AM010-sensor som lämpar sig mycket väl för spelande och i synnerlighet FPS-titlar. G302 ger en härlig följsamhet och kontroll har inga som helst problem med att hänga med i svettiga CS:GO-sessioner. När vi testar acceleration så finns det inget att anmärka då den presterar konsekvent genom hela testperioden.

logitech_g302_5

När vi testar G302 för anglesnapping och jitter så kan vi enkelt se att det inte finns något märkbart brus eller förutsägelse som stör.

Logitech G303

Logitech G303 använder tillskillnad från G302 en Pixart PMW 3366-sensor som klassas som en modern sensor för gaming. Vi håller fullständigt med i den klassificeringen då den presterar riktigt bra i våra speltester med en god följsamhet och ett-till-ett-känsla när vi sätter den på hårdprov. Likt G302 så finns här ingen acceleration att anmärka på utan sensorn presterar konsekvent i våra tester.

logitech_g303_5

I vårt anglesnapping och jitter-test kan vi se att det inte finns någon förutsägelse eller påtagligt brus att prata om.

Mjukvara

Både Logitech G302 och G303 använder mjukvaran Logitech Gaming Software som är tillverkarens samlingsprogram som alla deras gamingmöss använder.

I Logitech Gaming Software kan vi enkelt binda knappar till alla möjliga funktioner, justera polling rate, belysningsintesitet och ställa in DPI-nivåerna efter eget behag.

Mjukvaran är mycket enkel och användarvänlig men har en ganska platt och tråkig design men fortfarande jobbet gjort.

De mjukvaruinställningar som skiljer sig mellan G302 och G303 är som tidigare nämnt att G302 endast har en enfärgad bakgrundsbelysningen men i mjukvaran så kan vi fortfarande justera effekten av ljuset vilket uppskattas. G303 har däremot stöd för full RGB-belysning som enkelt kan justeras med en pallett i mjukvaran.

Logitech G303 har även stöd för underlagskalibrering där det finns några Logitech-musmattor fördefinerade som redan är kalibrerade för sensorn, men det går givetvios bra att lägga till sin egna musmatta och kalibrera musen. En process som var smidig och fungerade mycket bra.

Alla ändringar som vi konfigurerar på mössen kan lagras på mössens interna minne men om man väljer att köra Logitech Gaming Software i bakgrunden så allokerar programmet cirka 35 megabyte arbetsminne.

Summering

Logitech G302

Logitech G302 är som klippt och skuren för användare med mindre handstorlek som klo- eller fingergreppar sin gamingmus. Den i nuläget vältrimmade AM010-sensorn leverar en följsam och responsiv spelupplevelse utan några besvikelser. Samtliga knappar är smart utplacerade och har en taktil samt försäkrande respons.

Mjukvaran är i enklaste laget men gör det den ska och det är enkelt att hitta alla grundläggande inställningar som man kan tänkas vilja justera.

Dock så finner vi att USB-kabeln är aningen styv i och scrollhjulet knorrar högt när vi rullar på det. Det i kombination med prisskillnaden mellan G302 och storebror G303 på knappa hundra kronor så når tyvärr inte Logitech G302 hela vägen fram till en utmärkelse i Svenska musguiden.

Logitech G303

Logitech G303 är i dagsläget den bästa klo- och fingergrepps musen på marknaden. Med en smart droppliknande design ger G303 ett bra grepp och den lätta vikten underlättar vid snabba förflyttningar. Vilket är något av G303 starka sida då PMW3366-sensorn inte har några som helst problem med att hänga med, utan leverar en trevlig ett-till-ett samt följsam känsla.

Samtliga knappar är smart utplacerade och har en taktil samt försäkrande respons vilket är ett krav för en mus i den här prisklassen. Mjukvaran är simpel och användarvänlig men aning tråkig i sin design, men får fortfarande jobbet gjort med smarta funktioner så som en väl fungerande underlagskalibrering.

Dock så är G303 inte helt fläckfri. Scrollhjulet har ett bra grepp och tydliga steg men knorrar högt och priset är aningen högt sett till motsvarande möss på marknaden just nu, men är du en användare med mindre handstorlek som söker en mus anpassad för klo- eller fingergrepp som har hög prestanda och byggkvalitet så kan vi tipsa om Logitech G303 som ett bra köp.

54
Leave a Reply

Please Login to comment
48 Comment threads
6 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
24 Comment authors
JesperJohan PetterssonGascogneJohannesPhilip Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jonathan Johansson
Gäst

Tycker att ni ska jämföra Mionix Naos 8200 med QPAD 5K. Samma skal fast olika specifikationer. Hade varit roligt och se vilken som är bäst.

Flyfisherman
Medlem

Kul att ni återigen skapat en ny köpguide med datortillbehör.
Många pluspoäng. 🙂

LoppanH
Medlem
LoppanH

Logitech is the shit för mig ända sen MX518 kör nu med en G400 å har en G400s i reserv men G402:an gillar jag inte utseendet på men kan nog vänja mig där också. Synd att dom inte vill hålla G400:an vid liv som ett billigare alternativ till deras i dyraste laget senaste modeller,

Flyfisherman
Medlem

Jag har kört med Logitech MX-518 sedan begynnelsen och varit extremt nöjd, men efter denna mus-guide är det nog läge att byta upp sig? Men precis som det står; det är viktigt att manuellt gå in på respektive tillverkares supportsida och ladda hem deras särskilda drivrutiner och s/w för det är sällan det följer med skiva. Det gäller även Logitec special tangentbord också. Rätt dåligt av dom att den upplysningen inte står tydligt utmärkt!Mvh 8) Ps. Gäller även vissa av Logitechs Webbkameror också – ingen skiva, men vill man kunna komma åt dom häftigare effekterna, etc. så måste man ladda… Läs hela »

Sebbe
Medlem
Sebbe

Bra om ni även testade trackballs och informerade om möss/trackballs var anpassade för vänsterhänta.

Ps. Gör något åt ert certifikat så man slipper ha ett certifikat själv när man använder Firefox och besöker eran sida.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming.

Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.

martinot
Medlem
martinot

Mycket bra och seriös guide. Dock så är det som ni själva skriver ytterst personligt och högst varierande vilka möss som passar en. Har haft en SS Rival, men gillade inte den alls. Hatade greppet och tyckte den var alldeles för stor och klumpig.

Lämnade tillbaks och skaffade istället en SS Sensei RAW. Hur nöjd som helst och passar mig som ”hand i handsken”.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

[quote name=”martinot”]tyckte den var alldeles för stor och klumpig. [/quote]

Nu måste jag packa upp min Rival omedelbart!

Nicklas Nylén
Gäst
Nicklas Nylén

Kan ni inte titta på hur mycket resurser de olika drivrutiner och programmen kräver från de olika tillverkarna och vilka kombinationer som inte är bra som tex Steelseries och logitech Setipoint drivrutin i kombo och där Steelseries program vara drog 350 mb ram+ swap tidigare under 2014 när jag testade produkten kan va att dom fixat detta nu.

EldVarg
Gäst
EldVarg

Jag tycker oxå det borde finnas en vänsterhänt del. Vi är ju trots allt 10% av befolkningen. Konstigt att 90% alltid ska få 100% av utrymmet.

Flyfisherman
Medlem

[quote name=”Tripptrapptrull”]Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming. Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.[/quote] Vedhuggning i all ära som jag också håller på… Läs hela »

Medlem

Hej!

En bra guide, men jag saknar att ni inte alltid nämner musens kvalitetskänsla. Ni anmärkte på att Razer Deathadder 2013 hade dålig kvalitetskänsla men inte för vissa övriga möss.

För mig är det en mycket viktig faktor och jag skulle uppskatta om ni var tydligare med hur musen upplevs i det avseendet 🙂 Gärna även vilken mus som har den bästa kvalitetskänslan av alla ni testat.

Spfere
Gäst
Spfere

Är det bara jag som hamnar i en loop då jag försöker komma till omdömmen/summering? loopar sida 18-19 kommer inte längre.

Gascogne
Medlem
Gascogne

Vilken mus är den bästa ersättaren till Logitech G9 / G9X?

En viktigt funktion som G9’an har för mig är att scrollhjulet snurrar fritt.

TimMy2003
Medlem
TimMy2003

När ska ni testa Roccat mössen?

Martin Anthony Bendsøe
Medlem
Martin Anthony Bendsøe

Större Modell: Zowie EC1-A ;97 gram
Mindre Modell: Zowie EC2-A ;93 gram

http://www.zowiegear.com/index.php?i=product_gallery&p=21

godis e gott
Gäst
godis e gott

Jag vill ha en enkel mus med sladd, inga finesser, MEN STOR, ju större desto bättre. Först och främst BRED men helst djup och hög också. Hopplöst att läsa guider och försöka selektera ut dom jättestora XL.

godis e gott
Gäst
godis e gott

Optisk eller laser spelar ingen roll. Idag kör jag oftast fingertip/claw eftersom alla möss är så små. Skulle vilja pröva palm så jag har tejpat på suddgummin och andra grejer för att bygga ut framför allt bredden. Har tidigare provat div special möss med jag vill ha en ordinär. Räcker med två knappar och ett hjul och helst sladd. Dom sladdlösa tillför inget för mig.

Stormense
Medlem
Stormense

Jag har också haft musen ett tag. Bra mus men inte ett stort lyft, eller inget alls, från min förra MX Performence som man kan få tag på för halva priset. Men som ni skrev, Bluetooth-funktionen är suverän.

Johan_
Gäst
Johan_

”Svenska musguiden – Sveriges största test av datormöss” Låter ungefär som när man är på bilresa genom Sverige och efter varje håla finns en godisaffär som alla hävdar att de störst.

37 recensioner på så kort tid är riktigt bra! Dock är det inte på något sätt störst, Fragbite har över 60, men fortsätter ni så här lär ni gå om snart. Bra jobbat!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Skulle vilja se ett test av Logitech G502. Det ser ut som att det är bland de absolut mest påkostade flaggskeppsmössen idag.

Phili
Gäst
Phili

Kan ni testa Razer diamondback Chroma?

Älskade den musen på mitten av 2000 talet tills den försvann..
Undrar hur nya står sig, den kostar rätt mycket såg jag..

Tobberian
Medlem
Tobberian

Tips/varning:
Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex).
Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja körde 1mm mjuk dubbelhäft).
Youtube visar hur https://www.youtube.com/watch?v=lI6UulAMWnQ
(Är man försiktig sitter musfötterna som nya efteråt, jag tog inte ens lös hela).

Tobberian
Medlem
Tobberian

Japp det ”svåraste” är dock musfötterna resten är enkelt.
Kanske fixat i nyare batch, min är dock rätt nyköpt (mellandagsrean elgig-butik).
(BTW skallret påverkar såklart rörelsen, rittest-länk 0:20).

Rogerlito
Gäst
Rogerlito

Jag hade en MX518 men tyckte inte alls att denna var lika bra… Eller det som störde mig mest var knappen på insidan som för mig hamnar precis där jag vill ha tummen. Om jag ska ha tummen där så måste jag hålla väldigt försiktigt för att inte råka trycka in den, eller så måste jag hålla bakom knappen. Båda tillvägagångssätten gör att jag inte alls får samma kontroll över musen. Sensorn var dock kanon men Zowie EC2-a som jag köpte samtidigt lever upp till samma standard och där finns det inga grepproblem för mig samtidigt som mouse 1 och… Läs hela »

philip
Medlem
philip

Tjena Johan

Har sedan länge sökt en efterträdare till min diamondback 3g. Såg att de nylanserat den men enligt tester är sensorn dålig.. Du som testat ett antal möss nu, vilken skulle du rekommendera med liknande passform och bra prestanda.
Symmetrisk mus och sidoknappar är ett krav.

Tack för svar.

Johannes
Gäst
Johannes

Väldigt bra test av datormössen! Tack så mycket för en välskriven artikel och ett välgjort test. Gillar att ni nämner en del om storleken på mössen. Som vänsterhänt ser jag även fram emot en titt på mössen för oss stackars 10%-are 🙂 Jag är inte så kunnig av mig och det finns ju en hel uppsjö av möss så det här kommer garanterat hjälpa mig att hitta rätt tack så mycket! Sist men inte minst tack för tipset Tobberian Tips/varning: Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex). Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja… Läs hela »

Gascogne
Medlem
Gascogne

Kommer ni att testa Logitech MX Anywhere 2?

Jesper
Gäst
Jesper

Tjenare.

Finns det någon möjlighet att man får se Duckys tillskott i musdjungeln, Ducky secret?