Logitech G402

Logitech G402 eller Hyperion Fury som den även kallas ska enligt Logitech vara världens snabbaste FPS-gamingmus. Som lillebror till G502 Protheus Core och uppföljare till G400s fyller G402 ett hål i Logitechs produktportfölj. Vi har hårdtestat G402 för att se vad den går för och ifall den kan ses som värdig uppföljare till tidigare G400s, G400 och kanske till och med legenden MX518.

Logitech G402 Hyperion Fury
Anslutning USB-kabel – 2 m
Antal knappar 8
Sensor Avago AM010 – Optisk
DPI/ CPI 250 – 4000 DPI
Polling rate 125 – 1000 Hz
Rekommenderad handstorlek M/L
Dimensioner 72 x 41 x 136 mm
Vikt 108 g
Drivrutiner/ programvara Logitech Gaming Software
Lägsta pris på Prisjakt.nu Product price

Form och design

Vid första anblick ser inte G402 ut att kunna vara en ersättare till G400s rent ergonomiskt men vi finner ganska snabbt att trots att designskillnaderna så ligger G402 förvånansvärt likt G400s i handen. Musen är således lämpad för användare med handstorlek medium eller större som föredrar handflategrepp eller klogrepp.

G402 har totalt 8 knappar varav musknapp 1 och 2 ska enligt Logitech ska vara goda för 20 miljoner klick och tittar vi på sidan så ser vi tumknapparna och sniper-knappen som är ergonomiskt placerade och lätta att nå med tummen samt har en skön taktil respons. Likt andra möss i Logitechs senaste gamingserie så är DPI-knapparna placerade till vänster om musknapp 1 och på G402 så är de upphöjda för att förhindra klick av misstag. Vi kan enkelt se den valda DPI-nivån på DPI-indikatorn som lyser i blått likt Logitech-logotypen.

logitech_g402_1

Scrollhjulet rullar ganska lätt men man känner ändå stegen tydligt, dock så ger den ifrån sig ett plastigt och ihåligt ljud när man scrollar.

Ytan på G402 är matt borsett från några blanka designdetaljer men ger oss inte direkt något kanongrepp, däremot så har musen tillräckligt hög rygg och tumstöd för att ge en handflategreppare en hyggligt stöd och grepp.

När vi vänder på musen så hittar vi på undersidan 6 stycken glidytor som enligt Logitech ska vara goda för 250 kilometer innan de nöts ut och vi ser även där USB-kabeln går in till musen som är tillverkad i plast och dessvärre ganska styv.

Prestanda och användande

Det är skönt att se Logitech numera är en av de tillverkarna som tonat ner fokus på hur många tusentals DPI nästa gamingmus ska ha. I G402 har de istället fokuserat mycket på sensor och prestanda. G402 är den första musen som vi testat som har en inbyggd accelerometer som arbetar tillsammans med sensorn för att ge ett så bra läsresultat som möjligt vid hastiga rörelser, vilket är teknik som vi uppskattar men vi har svårt att nå upp i de hastigheter som krävs för att förbättringstekniken Fusion Engine ska aktiveras. Det är först efter 120 IPS (Inches Per Second) som Fusion Engine aktiveras och stöttar sensorn.

logitech_g402_5

Vid speltestet så presterar G402 riktigt bra och likt andra möss med Delta Zero sensorn så är avläsningen riktigt bra, snabba rörelser är absolut inga problem och det finns ingen märkbar acceleration. Logitech själva marknadsför G402 som en renodlad FPS-mus och det stämmer, vi tycker den fungerar som allra bäst i FPS-spel även fast den givetvis fungerar i RTS- och MOBA-titlar också.

Dock så uppstår det ett plastigt och ihåligt ljud när man lyfter och sätter ner musen på musmattan, något som hörs extra påtagligt när vi använder hårdare musmattor. Det bidrar inte till någon premiumkänsla så vi rekommenderar att G402 används på en mjuk musmatta för att dämpa dessa ljud och för att sensorn ska få bästa läsresultat.

Vid prestandatestet är det inga som helst problem för musen att leverera inställda nivåer för polling rate och DPI.

Mjukvara

Likt andra Logitech gamingmöss och tillbehör så använder G402 Logitech Gaming Software. I programvaran kan vi enkelt binda knappar till alla möjliga funktioner, justera polling rate, belysningsintesitet och ställa in DPI-nivåerna.

logitech_gamingsoftware_g402

För G402 erbjuder även Logitech Gaming Software en testfunktion för att se hur många IPS eller meter per sekund du kan komma upp i samt en funktion som vi tycker är ganska intressant: ett verktyg för att se vilka knappar du använder mest.

lgs_heat_analyzer

Summering

Vi gillar att Logitech lägger fokus på bra sensorer och prestanda istället för tusentals DPI och G402 Hyperion Fury är en bra FPS-mus som uppfyller de krav en den alldagliga spelaren ställer på sin datormus. G402 fungerar givetvis även bra till andra typer av spel men det märks att Logitech har lagt FPS-titlar i fokus för denna modellen med en riktigt grym sensor och sköna taktila knappar. Tyvärr får vi inte den där känslan av total kontroll och kvalitet då plastiga och ihåliga ljud uppstår när man sätter ner musen samt rullar på scrollen vilket är synd på sådan i övrigt riktigt bra gamingmus.

54
Leave a Reply

Please Login to comment
48 Comment threads
6 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
24 Comment authors
JesperJohan PetterssonGascogneJohannesPhilip Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jonathan Johansson
Gäst

Tycker att ni ska jämföra Mionix Naos 8200 med QPAD 5K. Samma skal fast olika specifikationer. Hade varit roligt och se vilken som är bäst.

Flyfisherman
Medlem

Kul att ni återigen skapat en ny köpguide med datortillbehör.
Många pluspoäng. 🙂

LoppanH
Medlem
LoppanH

Logitech is the shit för mig ända sen MX518 kör nu med en G400 å har en G400s i reserv men G402:an gillar jag inte utseendet på men kan nog vänja mig där också. Synd att dom inte vill hålla G400:an vid liv som ett billigare alternativ till deras i dyraste laget senaste modeller,

Flyfisherman
Medlem

Jag har kört med Logitech MX-518 sedan begynnelsen och varit extremt nöjd, men efter denna mus-guide är det nog läge att byta upp sig? Men precis som det står; det är viktigt att manuellt gå in på respektive tillverkares supportsida och ladda hem deras särskilda drivrutiner och s/w för det är sällan det följer med skiva. Det gäller även Logitec special tangentbord också. Rätt dåligt av dom att den upplysningen inte står tydligt utmärkt!Mvh 8) Ps. Gäller även vissa av Logitechs Webbkameror också – ingen skiva, men vill man kunna komma åt dom häftigare effekterna, etc. så måste man ladda… Läs hela »

Sebbe
Medlem
Sebbe

Bra om ni även testade trackballs och informerade om möss/trackballs var anpassade för vänsterhänta.

Ps. Gör något åt ert certifikat så man slipper ha ett certifikat själv när man använder Firefox och besöker eran sida.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming.

Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.

martinot
Medlem
martinot

Mycket bra och seriös guide. Dock så är det som ni själva skriver ytterst personligt och högst varierande vilka möss som passar en. Har haft en SS Rival, men gillade inte den alls. Hatade greppet och tyckte den var alldeles för stor och klumpig.

Lämnade tillbaks och skaffade istället en SS Sensei RAW. Hur nöjd som helst och passar mig som ”hand i handsken”.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

[quote name=”martinot”]tyckte den var alldeles för stor och klumpig. [/quote]

Nu måste jag packa upp min Rival omedelbart!

Nicklas Nylén
Gäst
Nicklas Nylén

Kan ni inte titta på hur mycket resurser de olika drivrutiner och programmen kräver från de olika tillverkarna och vilka kombinationer som inte är bra som tex Steelseries och logitech Setipoint drivrutin i kombo och där Steelseries program vara drog 350 mb ram+ swap tidigare under 2014 när jag testade produkten kan va att dom fixat detta nu.

EldVarg
Gäst
EldVarg

Jag tycker oxå det borde finnas en vänsterhänt del. Vi är ju trots allt 10% av befolkningen. Konstigt att 90% alltid ska få 100% av utrymmet.

Flyfisherman
Medlem

[quote name=”Tripptrapptrull”]Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming. Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.[/quote] Vedhuggning i all ära som jag också håller på… Läs hela »

Medlem

Hej!

En bra guide, men jag saknar att ni inte alltid nämner musens kvalitetskänsla. Ni anmärkte på att Razer Deathadder 2013 hade dålig kvalitetskänsla men inte för vissa övriga möss.

För mig är det en mycket viktig faktor och jag skulle uppskatta om ni var tydligare med hur musen upplevs i det avseendet 🙂 Gärna även vilken mus som har den bästa kvalitetskänslan av alla ni testat.

Spfere
Gäst
Spfere

Är det bara jag som hamnar i en loop då jag försöker komma till omdömmen/summering? loopar sida 18-19 kommer inte längre.

Gascogne
Medlem
Gascogne

Vilken mus är den bästa ersättaren till Logitech G9 / G9X?

En viktigt funktion som G9’an har för mig är att scrollhjulet snurrar fritt.

TimMy2003
Medlem
TimMy2003

När ska ni testa Roccat mössen?

Martin Anthony Bendsøe
Medlem
Martin Anthony Bendsøe

Större Modell: Zowie EC1-A ;97 gram
Mindre Modell: Zowie EC2-A ;93 gram

http://www.zowiegear.com/index.php?i=product_gallery&p=21

godis e gott
Gäst
godis e gott

Jag vill ha en enkel mus med sladd, inga finesser, MEN STOR, ju större desto bättre. Först och främst BRED men helst djup och hög också. Hopplöst att läsa guider och försöka selektera ut dom jättestora XL.

godis e gott
Gäst
godis e gott

Optisk eller laser spelar ingen roll. Idag kör jag oftast fingertip/claw eftersom alla möss är så små. Skulle vilja pröva palm så jag har tejpat på suddgummin och andra grejer för att bygga ut framför allt bredden. Har tidigare provat div special möss med jag vill ha en ordinär. Räcker med två knappar och ett hjul och helst sladd. Dom sladdlösa tillför inget för mig.

Stormense
Medlem
Stormense

Jag har också haft musen ett tag. Bra mus men inte ett stort lyft, eller inget alls, från min förra MX Performence som man kan få tag på för halva priset. Men som ni skrev, Bluetooth-funktionen är suverän.

Johan_
Gäst
Johan_

”Svenska musguiden – Sveriges största test av datormöss” Låter ungefär som när man är på bilresa genom Sverige och efter varje håla finns en godisaffär som alla hävdar att de störst.

37 recensioner på så kort tid är riktigt bra! Dock är det inte på något sätt störst, Fragbite har över 60, men fortsätter ni så här lär ni gå om snart. Bra jobbat!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Skulle vilja se ett test av Logitech G502. Det ser ut som att det är bland de absolut mest påkostade flaggskeppsmössen idag.

Phili
Gäst
Phili

Kan ni testa Razer diamondback Chroma?

Älskade den musen på mitten av 2000 talet tills den försvann..
Undrar hur nya står sig, den kostar rätt mycket såg jag..

Tobberian
Medlem
Tobberian

Tips/varning:
Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex).
Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja körde 1mm mjuk dubbelhäft).
Youtube visar hur https://www.youtube.com/watch?v=lI6UulAMWnQ
(Är man försiktig sitter musfötterna som nya efteråt, jag tog inte ens lös hela).

Tobberian
Medlem
Tobberian

Japp det ”svåraste” är dock musfötterna resten är enkelt.
Kanske fixat i nyare batch, min är dock rätt nyköpt (mellandagsrean elgig-butik).
(BTW skallret påverkar såklart rörelsen, rittest-länk 0:20).

Rogerlito
Gäst
Rogerlito

Jag hade en MX518 men tyckte inte alls att denna var lika bra… Eller det som störde mig mest var knappen på insidan som för mig hamnar precis där jag vill ha tummen. Om jag ska ha tummen där så måste jag hålla väldigt försiktigt för att inte råka trycka in den, eller så måste jag hålla bakom knappen. Båda tillvägagångssätten gör att jag inte alls får samma kontroll över musen. Sensorn var dock kanon men Zowie EC2-a som jag köpte samtidigt lever upp till samma standard och där finns det inga grepproblem för mig samtidigt som mouse 1 och… Läs hela »

philip
Medlem
philip

Tjena Johan

Har sedan länge sökt en efterträdare till min diamondback 3g. Såg att de nylanserat den men enligt tester är sensorn dålig.. Du som testat ett antal möss nu, vilken skulle du rekommendera med liknande passform och bra prestanda.
Symmetrisk mus och sidoknappar är ett krav.

Tack för svar.

Johannes
Gäst
Johannes

Väldigt bra test av datormössen! Tack så mycket för en välskriven artikel och ett välgjort test. Gillar att ni nämner en del om storleken på mössen. Som vänsterhänt ser jag även fram emot en titt på mössen för oss stackars 10%-are 🙂 Jag är inte så kunnig av mig och det finns ju en hel uppsjö av möss så det här kommer garanterat hjälpa mig att hitta rätt tack så mycket! Sist men inte minst tack för tipset Tobberian Tips/varning: Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex). Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja… Läs hela »

Gascogne
Medlem
Gascogne

Kommer ni att testa Logitech MX Anywhere 2?

Jesper
Gäst
Jesper

Tjenare.

Finns det någon möjlighet att man får se Duckys tillskott i musdjungeln, Ducky secret?