Logitech G602

Logitech är en av de absolut största tillbehörstillverkarna på marknaden och det känns som att de alltid har något nytt på gång. I detta test tar vi en titt på en av Logitechs senaste trådlösa möss, G602. Trådlösa möss är inte direkt någon nyhet men finns det verkligen trådlösa möss som klarar av gaming? Hur mycket har hänt de senaste åren och är det bara skrönor om att det inte går att lira FPS-spel med trådlösa möss? Låt oss testa.

Logitech G602
Anslutning Trådlös med USB-mottagare
Antal knappar 11
Sensor Avago AM010 – Optisk
DPI/CPI 250 – 2500 DPI
Polling rate 125 – 500 Hz
Rekommenderad handstorlek M/L
Dimensioner 83 x 44 x139 mm
Vikt 107 g (153 g med batterier)
Drivrutiner/ programvara Logitech Gaming Software
Lägsta pris på Prisjakt.nu Product price

Form och design

Det första vi lägger märke till är att G602 är väldigt baktung efter vi har satt i batterierna vilket säkert kan vara en egenskap som vissa användare gillar men vi blir inte överförtjusta i viktfördelningen.

Sidorna har en greppvänlig textur men är inte lika effektiv som gummi i vår mening. Det kanske skulle ha behövts på denna musen med tanke på dess tyngd men vi upplever i allafall att vi får ett bra stöd från det tilltagna tumstödet.

logitech_g602_2

Formen på G602 bjuder in till handflategrepp men fungerar även att klogreppa eller fingergreppa om du har lite större händer. Rekommenderad handstorlek för G602 blir således medium eller större.

G602 känns som en mus anpassad för MOBA och RTS-spel då hela 11 programmeringsbara knappar finns att tillgå och de flesta av dem är ergonomiskt placerade.

Eftersom detta är en trådlös mus så finns det givetvis ingen kabel men USB-mottagaren är diskret utformad, tar minimalt med plats och Logitech har gjort ett smart fack att sätta mottagaren i brevid batterierna. Det är bra när man ska ta musen med sig och så så slipper man slarva bort den.

Prestanda och användande

De kanske mest intressanta faktorerna när man tittar efter en trådlös mus är bra batteritid och mottagning. G602 levererar bra batteritid och har en knapp på ovansidan av musen för att växla mellan de olika lägena, prestanda- och förlängd användning. Du kan alltså minska musens prestanda när du inte spelar och på så vis få batterierna att hålla ännu längre. Logitech utlovar 250 timmar batteritid i prestandaläget och upp till 1440 timmar i det normala läget. Vi har under vårt test inte lyckats köra slut på de medföljande AA batterierna.

Den trådlösa mottagningen i G602 är lämnar en del att önska så för att undvika fördröjningar så föreslår vi att du placerar USB-mottagaren så nära musen som möjligt och vi upplevde bäst mottagning när vi kopplade in mottagarn i de främre USB-uttagen på datorn. Det beror givetvis väldigt mycket på hur din datornhörna ser ut hemma och vilken placering som blir mest optimal för dig.

De 6 tumknapparna på sidan av musen har en skön taktil respons men ger ett klickljud som ekar i hela musen. Knapp 10 och 11 (Som standard satt till DPI-upp/ DPI-ner) känns ganska svampiga och när man spelar med palmgrip så råkade vi ut för en hel del DPI-höjningar av misstag eftersom man lätt kommer åt DPI-upp-knappen.

Logitechs mekaniska microbrytare under musknapp 1 och 2 som ska ha en livslängd på 20 miljoner klick har en normallång slaglängd och vi bedömmer dem som mellanhårda.

Scrollen snurrar väldigt lätt, nästan för lätt får vår smak och vi får problem att använda scrollen i FPS-spel eftersom man inte tydligt känner stegen i hjulet.

Vi upplever att sensorn läser bäst på en tätvävd tygmatta vilket också brukar vara det bästa underlaget för optiska möss. Tänk på att använda en kvalitetsmatta för bästa glid, och på tal om glid, tassarna under G602 ger ett ganska bra glid och Logitech lovar 250 kilometers livslängd på dessa. Huruvida det stämmer eller inte återstår att se.

Vid spel- och kontrolltest så presterar G602 över förväntan för att vara en trådlös mus. Vi upplever ingen märkbar acceleration eller längre fördröjningar, dock så är den direkta responsen inte som på en trådad gamingmus. Så om du spelar mycket och är ute efter en mus med supersnabb respons så är inte G602 det bästa alternativet.

Mjukvara

Precis som alla andra gamingprodukter från Logitech använder G602 programvaran Logitech Gaming Software för att justera alla musens inställningar.

logitech_gaming_software

Logitech Gaming Software erbjuder möjlighet att justera de vanligaste inställningarna så som att justera DPI-nivåer och uppdateringsfrekvens, skapa profiler och binda knappar men vi hade gärna sett en inställning för lift off distance.

Summering

Logitech G602 känns som en medelmåttig trådlös mus som funkar bra till det vardagliga användandet och till den lite mer avslappnade spelaren som spelar RTS- och MOBA-spel då G602 erbjuder många lättillgängliga extraknappar. Men tyvärr hänger inte riktigt musen med de trådade alternativen när det kommer till intensiteten i FPS-spel där det handlar om millisekunder. Inget är så individuellt som form och design men vi tycker Logitech har lyckats med ergonomin trots att G602 är ganska tung.

54
Leave a Reply

Please Login to comment
48 Comment threads
6 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
24 Comment authors
JesperJohan PetterssonGascogneJohannesPhilip Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jonathan Johansson
Gäst

Tycker att ni ska jämföra Mionix Naos 8200 med QPAD 5K. Samma skal fast olika specifikationer. Hade varit roligt och se vilken som är bäst.

Flyfisherman
Medlem

Kul att ni återigen skapat en ny köpguide med datortillbehör.
Många pluspoäng. 🙂

LoppanH
Medlem
LoppanH

Logitech is the shit för mig ända sen MX518 kör nu med en G400 å har en G400s i reserv men G402:an gillar jag inte utseendet på men kan nog vänja mig där också. Synd att dom inte vill hålla G400:an vid liv som ett billigare alternativ till deras i dyraste laget senaste modeller,

Flyfisherman
Medlem

Jag har kört med Logitech MX-518 sedan begynnelsen och varit extremt nöjd, men efter denna mus-guide är det nog läge att byta upp sig? Men precis som det står; det är viktigt att manuellt gå in på respektive tillverkares supportsida och ladda hem deras särskilda drivrutiner och s/w för det är sällan det följer med skiva. Det gäller även Logitec special tangentbord också. Rätt dåligt av dom att den upplysningen inte står tydligt utmärkt!Mvh 8) Ps. Gäller även vissa av Logitechs Webbkameror också – ingen skiva, men vill man kunna komma åt dom häftigare effekterna, etc. så måste man ladda… Läs hela »

Sebbe
Medlem
Sebbe

Bra om ni även testade trackballs och informerade om möss/trackballs var anpassade för vänsterhänta.

Ps. Gör något åt ert certifikat så man slipper ha ett certifikat själv när man använder Firefox och besöker eran sida.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming.

Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.

martinot
Medlem
martinot

Mycket bra och seriös guide. Dock så är det som ni själva skriver ytterst personligt och högst varierande vilka möss som passar en. Har haft en SS Rival, men gillade inte den alls. Hatade greppet och tyckte den var alldeles för stor och klumpig.

Lämnade tillbaks och skaffade istället en SS Sensei RAW. Hur nöjd som helst och passar mig som ”hand i handsken”.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

[quote name=”martinot”]tyckte den var alldeles för stor och klumpig. [/quote]

Nu måste jag packa upp min Rival omedelbart!

Nicklas Nylén
Gäst
Nicklas Nylén

Kan ni inte titta på hur mycket resurser de olika drivrutiner och programmen kräver från de olika tillverkarna och vilka kombinationer som inte är bra som tex Steelseries och logitech Setipoint drivrutin i kombo och där Steelseries program vara drog 350 mb ram+ swap tidigare under 2014 när jag testade produkten kan va att dom fixat detta nu.

EldVarg
Gäst
EldVarg

Jag tycker oxå det borde finnas en vänsterhänt del. Vi är ju trots allt 10% av befolkningen. Konstigt att 90% alltid ska få 100% av utrymmet.

Flyfisherman
Medlem

[quote name=”Tripptrapptrull”]Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming. Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.[/quote] Vedhuggning i all ära som jag också håller på… Läs hela »

Medlem

Hej!

En bra guide, men jag saknar att ni inte alltid nämner musens kvalitetskänsla. Ni anmärkte på att Razer Deathadder 2013 hade dålig kvalitetskänsla men inte för vissa övriga möss.

För mig är det en mycket viktig faktor och jag skulle uppskatta om ni var tydligare med hur musen upplevs i det avseendet 🙂 Gärna även vilken mus som har den bästa kvalitetskänslan av alla ni testat.

Spfere
Gäst
Spfere

Är det bara jag som hamnar i en loop då jag försöker komma till omdömmen/summering? loopar sida 18-19 kommer inte längre.

Gascogne
Medlem
Gascogne

Vilken mus är den bästa ersättaren till Logitech G9 / G9X?

En viktigt funktion som G9’an har för mig är att scrollhjulet snurrar fritt.

TimMy2003
Medlem
TimMy2003

När ska ni testa Roccat mössen?

Martin Anthony Bendsøe
Medlem
Martin Anthony Bendsøe

Större Modell: Zowie EC1-A ;97 gram
Mindre Modell: Zowie EC2-A ;93 gram

http://www.zowiegear.com/index.php?i=product_gallery&p=21

godis e gott
Gäst
godis e gott

Jag vill ha en enkel mus med sladd, inga finesser, MEN STOR, ju större desto bättre. Först och främst BRED men helst djup och hög också. Hopplöst att läsa guider och försöka selektera ut dom jättestora XL.

godis e gott
Gäst
godis e gott

Optisk eller laser spelar ingen roll. Idag kör jag oftast fingertip/claw eftersom alla möss är så små. Skulle vilja pröva palm så jag har tejpat på suddgummin och andra grejer för att bygga ut framför allt bredden. Har tidigare provat div special möss med jag vill ha en ordinär. Räcker med två knappar och ett hjul och helst sladd. Dom sladdlösa tillför inget för mig.

Stormense
Medlem
Stormense

Jag har också haft musen ett tag. Bra mus men inte ett stort lyft, eller inget alls, från min förra MX Performence som man kan få tag på för halva priset. Men som ni skrev, Bluetooth-funktionen är suverän.

Johan_
Gäst
Johan_

”Svenska musguiden – Sveriges största test av datormöss” Låter ungefär som när man är på bilresa genom Sverige och efter varje håla finns en godisaffär som alla hävdar att de störst.

37 recensioner på så kort tid är riktigt bra! Dock är det inte på något sätt störst, Fragbite har över 60, men fortsätter ni så här lär ni gå om snart. Bra jobbat!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Skulle vilja se ett test av Logitech G502. Det ser ut som att det är bland de absolut mest påkostade flaggskeppsmössen idag.

Phili
Gäst
Phili

Kan ni testa Razer diamondback Chroma?

Älskade den musen på mitten av 2000 talet tills den försvann..
Undrar hur nya står sig, den kostar rätt mycket såg jag..

Tobberian
Medlem
Tobberian

Tips/varning:
Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex).
Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja körde 1mm mjuk dubbelhäft).
Youtube visar hur https://www.youtube.com/watch?v=lI6UulAMWnQ
(Är man försiktig sitter musfötterna som nya efteråt, jag tog inte ens lös hela).

Tobberian
Medlem
Tobberian

Japp det ”svåraste” är dock musfötterna resten är enkelt.
Kanske fixat i nyare batch, min är dock rätt nyköpt (mellandagsrean elgig-butik).
(BTW skallret påverkar såklart rörelsen, rittest-länk 0:20).

Rogerlito
Gäst
Rogerlito

Jag hade en MX518 men tyckte inte alls att denna var lika bra… Eller det som störde mig mest var knappen på insidan som för mig hamnar precis där jag vill ha tummen. Om jag ska ha tummen där så måste jag hålla väldigt försiktigt för att inte råka trycka in den, eller så måste jag hålla bakom knappen. Båda tillvägagångssätten gör att jag inte alls får samma kontroll över musen. Sensorn var dock kanon men Zowie EC2-a som jag köpte samtidigt lever upp till samma standard och där finns det inga grepproblem för mig samtidigt som mouse 1 och… Läs hela »

philip
Medlem
philip

Tjena Johan

Har sedan länge sökt en efterträdare till min diamondback 3g. Såg att de nylanserat den men enligt tester är sensorn dålig.. Du som testat ett antal möss nu, vilken skulle du rekommendera med liknande passform och bra prestanda.
Symmetrisk mus och sidoknappar är ett krav.

Tack för svar.

Johannes
Gäst
Johannes

Väldigt bra test av datormössen! Tack så mycket för en välskriven artikel och ett välgjort test. Gillar att ni nämner en del om storleken på mössen. Som vänsterhänt ser jag även fram emot en titt på mössen för oss stackars 10%-are 🙂 Jag är inte så kunnig av mig och det finns ju en hel uppsjö av möss så det här kommer garanterat hjälpa mig att hitta rätt tack så mycket! Sist men inte minst tack för tipset Tobberian Tips/varning: Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex). Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja… Läs hela »

Gascogne
Medlem
Gascogne

Kommer ni att testa Logitech MX Anywhere 2?

Jesper
Gäst
Jesper

Tjenare.

Finns det någon möjlighet att man får se Duckys tillskott i musdjungeln, Ducky secret?