Logitech G900 Chaos Spectrum

Tillbehörsveteranen Logitech har minst sagt många år i branschen och har på musmarknaden tillverkat en rad olika ikoniska modeller. Dagens test omfattar deras senaste flaggskepp G900 Chaos Spectrum, som ska vara världens första trådlösa gamingmus som prestandamässigt slår trådade varianter.

Logitech G900
Anslutning Flätad USB-kabel – 1,8 m
Antal knappar 6-11
Sensor PMW3366
DPI Upp till 12 000 DPI
Polling rate Upp till 1 000 Hz
Batteritid Upp till 32 h
Rekommenderad handstorlek M/L
Dimensioner (L x B x H) 130 x 67 x 40 mm
Vikt 107 g
Mjukvara Logitech Gaming Software
Lägstapris på Prisjakt.nu Product price

Form och design

Logitech G900 Chaos Spectrum är en trådlös gamingmus i fullt symmetriskt utförande som lämpar sig bäst för de användare som föredrar klo- eller fingergrepp med handstorlek medium till large.  Hela konstruktionen av G900 går i mattsvart plast med blanka detaljer, allt för att hålla nere vikten vilket brukar vara en akilleshäl hos många trådlösa gnagare.

logitech_g900_5 Som tidigare nämnt så är G900 en symmetrisk modell vilket betyder att båda sidor är exakt likadana. Hos just G900 har Logitech tänkt till och erbjuder användaren anpassningsbara sidoknappar. Det vill säga att man kan själv välja om man vill ha knappar på både sidor eller endast en av dem. Vi kan enkelt plocka bort knapparna som fästs med magneter och byta ut dem mot en slät platta om så önskas.

Kikar vi på ovansidan så erbjuder G900 sedvanliga vänster- och högerklick tillsammans med ett avancerat scrollhjul med stöd för frikoppling och tiltfunktion. Detta ackompanjeras av knappar för DPI-nivå som är bakgrundsbelysta i full RGB precis som Logitech-logotypen.

logitech_g900_9 Vänder vi G900 på rygg så ser vi att musen är bestyckad med sex stycken glidytor i olika storlekar och form samt en knapp för profilbyte och även en strömbrytare. Sensorn är placerad i så gott som centrum av underredet och tittar vi längst fram i fronten så ser vi att USB-kabeln ska anslutas i mitten med en specialanpassad kontakt. USB-kabeln som Logitech skickar med är bland de grövre vi haft i musguiden men det är trots det mycket mjuk och enkel att forma.

Prestanda och användande

Logitech G900 är den i särklass högst presterande trådlösa gamingmusen på marknaden idag och vi ska berätta varför. Som sensor i G900 har Logitech valt att använda densamma som de använder i sin mycket omtyckta modell G502, vilket är en PMW3366 som fungerar alldeles ypperligt för snabba förflyttningar och levererar en äkta ett-till-ett-känsla. Det vill säga att Logitech blir den första tillverkaren på marknaden som lanserar ett trådlöst flaggskepp bestyckat med en välpresterande IR-LED-sensor istället för en DPI-maxad VSCEL-variant.

logitech_g900_8 Men vad är sensorprestanda om inte den trådlösa rapporteringen hänger med? Det är dock inget som du behöver oroa dig för för vi kan intyga att G900 lever upp till Logitechs marknadsföring med bravur. Den trådlösa prestandan är i världsklass och vi kan ärligt talat inte känna någon skillnad mellan trådat och trådlöst läge eller i jämförelse med andra trådade möss som använder PMW3366. Det är verkligen imponerande och räckvidden är över fem meter, fast vi skulle inte vilja rekommendera mer än tre för att undvika eventuella störningar. Logitech skickar med en slimmad 2,4 GHz-dongel som kan anslutas direkt till ett USB-uttag eller till kabeln med den medföljande adaptern vilket gör att du kan placera mottagaren vart du vill.

logitech_g900_3 Så hur länge kan man lira trådlöst men G900 och hur ofta måste du ladda den? Att ladda batteriet fullt tar lite mindre än två timmar och i vårt test så klarade batteriet sig under tio spelsessioner på cirka tre timmar styck. Så närmare trettio timmar gaming får vi ut från G900 med all belysning inaktiverad. Det är något i hästväg om vi jämför med dagens trådlösa modeller och dess prestanda.

Vidare till knapparna och scrollhjulet. Samtliga knappar på G900 är en mycket taktil känsla försäkrande respons i sina klick. Sidoknapparna kan som nämnt tidigare anpassad efter vårt eget behag när det kommer till layout utan att det påverkar kvalitén hos klickkänslan. Scrollhjulet har i sann Logitechmanér stöd för frikoppling vilket ger en steglös scrollupplevelse samt tiltfunktion som gör den både bra som arbetsmus och för gaming, samtidigt som hjulet har ett bra grepp och tydliga steg.

Glidet hos G900 är riktigt bra tack vare de sex glidytorna och musen glider bäst över hårda ytor men även bra på mjuka underlag.

I våra prestandatester så kan vi konstatera att sensorn leverar riktigt bra och stabila värden. Det finns inte heller någon märkbar angle snapping – däremot så finns det lite jitter vid maximal upplösning.

I vårt speltest så kan vi konstatera att Logitech G900 är helt befrioad från någon inbyggd acceleration.

Mjukvara

Logitech G900 använder precis som alla andra moderna gamingmöss från tillverkaren programmet Logitech Gaming Software. I programmet kan vi enkelt binda knappar till alla möjliga funktioner, justera polling rate, belysning och ställa in DPI-nivåerna efter eget behag.

Mjukvaran är mycket enkel och användarvänlig men har en ganska platt och tråkig design men fortfarande jobbet gjort.

Logitech G900 erbjuder stöd för underlagskalibrering där det finns några Logitech-musmattor fördefinerade som redan är kalibrerade för sensorn, men det går givetvis bra att lägga till sin egna musmatta och kalibrera musen. En process som var smidig och fungerade mycket bra.

Alla ändringar som vi konfigurerar på G900 kan lagras på mössens interna minne men om man väljer att köra Logitech Gaming Software i bakgrunden så allokerar programmet cirka 35 megabyte arbetsminne.

Summering

Det råder ingen som helst tvekan om att Logitech ännu en gång lyckats skapat en riktigt grym gamingmus. G900 Chaos Spectrum är marknadens just nu bästa trådlösa alternativ då den levererar trådlös prestanda i toppklass i kombination med en överraskande batteritid, lätt vikt och sensorprestanda som klarar av snabba FPS-titlar. Samtliga knappar på G900 ger en försäkrande klickkänsla och är mycket taktila vilket gör det till en fröjd att använda musen även under långa sessioner.

Det känns verkligen som att Logitech har utvecklat G900 med prestanda och kvalitet i fokus som sedan förpackats i en symmetrisk design som ska passa så många användare som möjligt.

Vi finner endast en negativ punkt med Logitech G900 och det är faktumet att vi förväntade oss någon form av dockningsstation för laddning av batteriet. Vi får istället nöja oss med en flätad USB-kabel med specialkontakt vilket vi inte tycker rimmar särskilt bra med prissättningen.

Om du tänker köpa en G900 så får du nämligen sära på lädret ordentligt. Nästan två tusen kronor är rekommenderat pris för denna underbara gamingmus och summa summarum så kan vi konstatera att det är lätt värt det. Hatten av för Logitech som skapat en fantastiskt välkonstruerad och prestandamässigt grym trådlös mus som kammar hem utmärkelsen Bäst i test och Redaktörens val i Svenska musguiden.

54
Leave a Reply

Please Login to comment
48 Comment threads
6 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
24 Comment authors
JesperJohan PetterssonGascogneJohannesPhilip Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jonathan Johansson
Gäst

Tycker att ni ska jämföra Mionix Naos 8200 med QPAD 5K. Samma skal fast olika specifikationer. Hade varit roligt och se vilken som är bäst.

Flyfisherman
Medlem

Kul att ni återigen skapat en ny köpguide med datortillbehör.
Många pluspoäng. 🙂

LoppanH
Medlem
LoppanH

Logitech is the shit för mig ända sen MX518 kör nu med en G400 å har en G400s i reserv men G402:an gillar jag inte utseendet på men kan nog vänja mig där också. Synd att dom inte vill hålla G400:an vid liv som ett billigare alternativ till deras i dyraste laget senaste modeller,

Flyfisherman
Medlem

Jag har kört med Logitech MX-518 sedan begynnelsen och varit extremt nöjd, men efter denna mus-guide är det nog läge att byta upp sig? Men precis som det står; det är viktigt att manuellt gå in på respektive tillverkares supportsida och ladda hem deras särskilda drivrutiner och s/w för det är sällan det följer med skiva. Det gäller även Logitec special tangentbord också. Rätt dåligt av dom att den upplysningen inte står tydligt utmärkt!Mvh 8) Ps. Gäller även vissa av Logitechs Webbkameror också – ingen skiva, men vill man kunna komma åt dom häftigare effekterna, etc. så måste man ladda… Läs hela »

Sebbe
Medlem
Sebbe

Bra om ni även testade trackballs och informerade om möss/trackballs var anpassade för vänsterhänta.

Ps. Gör något åt ert certifikat så man slipper ha ett certifikat själv när man använder Firefox och besöker eran sida.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming.

Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.

martinot
Medlem
martinot

Mycket bra och seriös guide. Dock så är det som ni själva skriver ytterst personligt och högst varierande vilka möss som passar en. Har haft en SS Rival, men gillade inte den alls. Hatade greppet och tyckte den var alldeles för stor och klumpig.

Lämnade tillbaks och skaffade istället en SS Sensei RAW. Hur nöjd som helst och passar mig som ”hand i handsken”.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

[quote name=”martinot”]tyckte den var alldeles för stor och klumpig. [/quote]

Nu måste jag packa upp min Rival omedelbart!

Nicklas Nylén
Gäst
Nicklas Nylén

Kan ni inte titta på hur mycket resurser de olika drivrutiner och programmen kräver från de olika tillverkarna och vilka kombinationer som inte är bra som tex Steelseries och logitech Setipoint drivrutin i kombo och där Steelseries program vara drog 350 mb ram+ swap tidigare under 2014 när jag testade produkten kan va att dom fixat detta nu.

EldVarg
Gäst
EldVarg

Jag tycker oxå det borde finnas en vänsterhänt del. Vi är ju trots allt 10% av befolkningen. Konstigt att 90% alltid ska få 100% av utrymmet.

Flyfisherman
Medlem

[quote name=”Tripptrapptrull”]Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming. Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.[/quote] Vedhuggning i all ära som jag också håller på… Läs hela »

Medlem

Hej!

En bra guide, men jag saknar att ni inte alltid nämner musens kvalitetskänsla. Ni anmärkte på att Razer Deathadder 2013 hade dålig kvalitetskänsla men inte för vissa övriga möss.

För mig är det en mycket viktig faktor och jag skulle uppskatta om ni var tydligare med hur musen upplevs i det avseendet 🙂 Gärna även vilken mus som har den bästa kvalitetskänslan av alla ni testat.

Spfere
Gäst
Spfere

Är det bara jag som hamnar i en loop då jag försöker komma till omdömmen/summering? loopar sida 18-19 kommer inte längre.

Gascogne
Medlem
Gascogne

Vilken mus är den bästa ersättaren till Logitech G9 / G9X?

En viktigt funktion som G9’an har för mig är att scrollhjulet snurrar fritt.

TimMy2003
Medlem
TimMy2003

När ska ni testa Roccat mössen?

Martin Anthony Bendsøe
Medlem
Martin Anthony Bendsøe

Större Modell: Zowie EC1-A ;97 gram
Mindre Modell: Zowie EC2-A ;93 gram

http://www.zowiegear.com/index.php?i=product_gallery&p=21

godis e gott
Gäst
godis e gott

Jag vill ha en enkel mus med sladd, inga finesser, MEN STOR, ju större desto bättre. Först och främst BRED men helst djup och hög också. Hopplöst att läsa guider och försöka selektera ut dom jättestora XL.

godis e gott
Gäst
godis e gott

Optisk eller laser spelar ingen roll. Idag kör jag oftast fingertip/claw eftersom alla möss är så små. Skulle vilja pröva palm så jag har tejpat på suddgummin och andra grejer för att bygga ut framför allt bredden. Har tidigare provat div special möss med jag vill ha en ordinär. Räcker med två knappar och ett hjul och helst sladd. Dom sladdlösa tillför inget för mig.

Stormense
Medlem
Stormense

Jag har också haft musen ett tag. Bra mus men inte ett stort lyft, eller inget alls, från min förra MX Performence som man kan få tag på för halva priset. Men som ni skrev, Bluetooth-funktionen är suverän.

Johan_
Gäst
Johan_

”Svenska musguiden – Sveriges största test av datormöss” Låter ungefär som när man är på bilresa genom Sverige och efter varje håla finns en godisaffär som alla hävdar att de störst.

37 recensioner på så kort tid är riktigt bra! Dock är det inte på något sätt störst, Fragbite har över 60, men fortsätter ni så här lär ni gå om snart. Bra jobbat!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Skulle vilja se ett test av Logitech G502. Det ser ut som att det är bland de absolut mest påkostade flaggskeppsmössen idag.

Phili
Gäst
Phili

Kan ni testa Razer diamondback Chroma?

Älskade den musen på mitten av 2000 talet tills den försvann..
Undrar hur nya står sig, den kostar rätt mycket såg jag..

Tobberian
Medlem
Tobberian

Tips/varning:
Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex).
Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja körde 1mm mjuk dubbelhäft).
Youtube visar hur https://www.youtube.com/watch?v=lI6UulAMWnQ
(Är man försiktig sitter musfötterna som nya efteråt, jag tog inte ens lös hela).

Tobberian
Medlem
Tobberian

Japp det ”svåraste” är dock musfötterna resten är enkelt.
Kanske fixat i nyare batch, min är dock rätt nyköpt (mellandagsrean elgig-butik).
(BTW skallret påverkar såklart rörelsen, rittest-länk 0:20).

Rogerlito
Gäst
Rogerlito

Jag hade en MX518 men tyckte inte alls att denna var lika bra… Eller det som störde mig mest var knappen på insidan som för mig hamnar precis där jag vill ha tummen. Om jag ska ha tummen där så måste jag hålla väldigt försiktigt för att inte råka trycka in den, eller så måste jag hålla bakom knappen. Båda tillvägagångssätten gör att jag inte alls får samma kontroll över musen. Sensorn var dock kanon men Zowie EC2-a som jag köpte samtidigt lever upp till samma standard och där finns det inga grepproblem för mig samtidigt som mouse 1 och… Läs hela »

philip
Medlem
philip

Tjena Johan

Har sedan länge sökt en efterträdare till min diamondback 3g. Såg att de nylanserat den men enligt tester är sensorn dålig.. Du som testat ett antal möss nu, vilken skulle du rekommendera med liknande passform och bra prestanda.
Symmetrisk mus och sidoknappar är ett krav.

Tack för svar.

Johannes
Gäst
Johannes

Väldigt bra test av datormössen! Tack så mycket för en välskriven artikel och ett välgjort test. Gillar att ni nämner en del om storleken på mössen. Som vänsterhänt ser jag även fram emot en titt på mössen för oss stackars 10%-are 🙂 Jag är inte så kunnig av mig och det finns ju en hel uppsjö av möss så det här kommer garanterat hjälpa mig att hitta rätt tack så mycket! Sist men inte minst tack för tipset Tobberian Tips/varning: Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex). Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja… Läs hela »

Gascogne
Medlem
Gascogne

Kommer ni att testa Logitech MX Anywhere 2?

Jesper
Gäst
Jesper

Tjenare.

Finns det någon möjlighet att man får se Duckys tillskott i musdjungeln, Ducky secret?