Mad Catz R.A.T TE

Det är är svårt att missa en Mad Catz-mus med dess Cyborg-inspirerade design och sällan anonyma färger så sticker de verkligen ut bland alla tillverkare. Mad Catz är inte någon nykomling i branschen utan snarare tvärtom då de arbetat och tillverkat gamingtillbehör sedan 1989 fram till och med idag, och just idag ska vi ta en närmare titt på Mad Catz senaste mus R.A.T TE från serien som riktar sig till de lite mer seriösa E-sportutövarna och turneringsspelare.

Mad Catz R.A.T TE
Anslutning Flätad USB-kabel – 2 m
Antal knappar 9
Sensor Philips PLN 2037 – Laser
DPI/ CPI 100 – 8200
Polling rate Dynamisk upp till 1000 Hz
Rekommenderad handstorlek S/M
Vikt 90 g
Drivrutiner/ programvara R.A.T TE Software
Lägsta pris på Prisjakt.nu Product price

Form och design

Det är inget snack om att Mad Catz verkligen har en egen design på sina datormöss och deras tidigare Cyborg RAT-serie har hängt med ett bra tag. R.A.T TE är en mus som lämpar sig allra bäst för klo- och fingergreppande spelare med handstorlek small till medium. Musen är väldigt lätt och väger in på 90 gram så det krävs minimal ansträngning för att förflytta den.

Unikt med de flesta Mad Catz-möss är att de är anpassningsbara och likaså R.A.T TE som kan justeras i bakänden. Det är alltså möjligt att göra musen längre genom att dra ut bakänden dock så känns inte denna funktion helt genomtänkt. När vi förlänger musens bakände och använder den så tappar vi ofta kontakt med underlaget eftersom framänden gärna lättar från musmattan. Det kanske fungerar bättre för de som spelar med ett bestämt fingergrepp med med klogrepp så kommer användaren att få alternera sin spelstil. Handflategrepp är bara att glömma om du inte har små händer och inte justerar bakänden.

mad_catz_rat_te_2

Tittar vi längs vänstersidan så hittar vi ett tumstöd med två traditionella tumknappar, fyrstegsindikator för DPI-nivå och en sniperknapp som kan medans den är intryckt sänka den inställda DPI-nivån till ett lägre värde.

På musens ovansida blir Mad Catz ikoniska design tydlig med ihåligheter och robotiska design, här ser vi givetvis musknapp 1 och 2 och ett gummerat scrollhjul som även det är klickbart. Strax bakom scrollhjulet sitter en knapp för att justera DPI-nivån och till vänster om musknapp 1 finns en knapp för att byta mellan de max tre profiler som musen stödjer.

Musens högra sida har inga knappar utan endast en aningen skålad platta för ring- och lillfinger, men om vi vänder på den så ser vi lite bättre hur musen är uppbyggd. Här hittar vi 7 stycken mindre glidytor varav en är placerad runt sensorn och på grund av musen ihåliga design så går den flätade USB-kabeln ut från musen vänstra sida.

mad_catz_rat_te_6

R.A.T TE är lackad med en mattsvart färg med undantag för några blanka detaljer och det ger faktiskt ett förhöjt grepp. Att tillägga gällande övrig extriör så saknar musen dedikerad belysning så det enda som lyser är indikatorn för vald DPI-nivå och profilknappen.

Prestanda och användande

R.A.T TE använder en doppler-lasersensor från Philips och dessa sensorer har en ganska speciell känsla, musen har en hög precision, följsamma rörelser men vi upplever att den dynamiska uppdateringsfrekvensen ger en accelerationsliknande upplevelse även fast vi inte kan framtvinga någon märkbar acceleration vid speltester.

Knapparna på R.A.T TE ger distinka klick och har en ganska hård resitans, speciellt profilknappen brevid musknapp 1. Profilknappen är i vår mening alldeles för hård vilket gör att det blir svårt att byta mellan de olika profilerna utan att komma åt musknapp 1 av misstag.

mad_catz_rat_te_5

Scrollhjulet är väldigt lättrullat, vi känner alla stegen distinkt men det är absolut något som bör uppmärksammas, det här scrollhjulet är mycket lättrullat.

Vid våra speltester så känner vi ganska omgående att R.A.T TE är en mus som riktar sig till FPS- och RTS-titlar när den flyger fram på hårda underlag så som musmattor i plast eller aluminium, dock så är det allt som oftast en mjuk musmatta i tyg som ger bäst läsresultat.

När vi kontrollerar polling rate och valda DPI-nivåer så stämmer de överens med vad Mad Catz lovar.

Mjukvara

R.A.T TE använder sig av R.A.T TE Software som har ett användarvänligt upplägg och erbjuder de flesta inställningar både enkla och mer avancerade användare kan tänka sig vilja justera. Binda knappar till funktioner eller kommandon, DPI nivåer, energiförbrukning, lift off distance och dämpning av sensorn.

rat_te_software_1

Sensordämpning innebär att sensorn kan dämpas för minimala rörelser som kan uppstå vid vibrationer. Det är en funktion som vi uppskattar och inte ser hos alla tillverkare.

rat_te_software_2

Dock så måste vi installera drivrutiner separat, starta om datorn och sedan installera programvaran för att justera våra inställningar vilket är onödigt omständigt sett till vad andra tillverkare erbjuder.

R.A.T TE-mjukvaran drar ingen onödig CPU-kraft från datorn men ganska mycket arbetsminne. När vi kontrollerar så tar programmet upp cirka 60 megabyte.

Summering

Mad Catz R.A.T TE är en lätt gamingmus för finger-och klogreppande användare och med Mad Catz synnerligen speciella design så känns det som att R.A.T TE blir ett fall av hata eller älska. Vi får tyvärr inte någon övertygande kvalitetskänsla när vi testar R.A.T TE och även om tanken att kunna förlänga musen för att passa alla handstorlekar är god så känns det som en miss från Mad Catz att musen är för lätt i fronten och därmed stegrar och tappar kontakten med musmattan. Om vi ser till priset och vad användaren får för pengarna så finns det bättre alternativ på marknaden just nu.

54
Leave a Reply

Please Login to comment
48 Comment threads
6 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
24 Comment authors
JesperJohan PetterssonGascogneJohannesPhilip Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jonathan Johansson
Gäst

Tycker att ni ska jämföra Mionix Naos 8200 med QPAD 5K. Samma skal fast olika specifikationer. Hade varit roligt och se vilken som är bäst.

Flyfisherman
Medlem

Kul att ni återigen skapat en ny köpguide med datortillbehör.
Många pluspoäng. 🙂

LoppanH
Medlem
LoppanH

Logitech is the shit för mig ända sen MX518 kör nu med en G400 å har en G400s i reserv men G402:an gillar jag inte utseendet på men kan nog vänja mig där också. Synd att dom inte vill hålla G400:an vid liv som ett billigare alternativ till deras i dyraste laget senaste modeller,

Flyfisherman
Medlem

Jag har kört med Logitech MX-518 sedan begynnelsen och varit extremt nöjd, men efter denna mus-guide är det nog läge att byta upp sig? Men precis som det står; det är viktigt att manuellt gå in på respektive tillverkares supportsida och ladda hem deras särskilda drivrutiner och s/w för det är sällan det följer med skiva. Det gäller även Logitec special tangentbord också. Rätt dåligt av dom att den upplysningen inte står tydligt utmärkt!Mvh 8) Ps. Gäller även vissa av Logitechs Webbkameror också – ingen skiva, men vill man kunna komma åt dom häftigare effekterna, etc. så måste man ladda… Läs hela »

Sebbe
Medlem
Sebbe

Bra om ni även testade trackballs och informerade om möss/trackballs var anpassade för vänsterhänta.

Ps. Gör något åt ert certifikat så man slipper ha ett certifikat själv när man använder Firefox och besöker eran sida.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming.

Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.

martinot
Medlem
martinot

Mycket bra och seriös guide. Dock så är det som ni själva skriver ytterst personligt och högst varierande vilka möss som passar en. Har haft en SS Rival, men gillade inte den alls. Hatade greppet och tyckte den var alldeles för stor och klumpig.

Lämnade tillbaks och skaffade istället en SS Sensei RAW. Hur nöjd som helst och passar mig som ”hand i handsken”.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

[quote name=”martinot”]tyckte den var alldeles för stor och klumpig. [/quote]

Nu måste jag packa upp min Rival omedelbart!

Nicklas Nylén
Gäst
Nicklas Nylén

Kan ni inte titta på hur mycket resurser de olika drivrutiner och programmen kräver från de olika tillverkarna och vilka kombinationer som inte är bra som tex Steelseries och logitech Setipoint drivrutin i kombo och där Steelseries program vara drog 350 mb ram+ swap tidigare under 2014 när jag testade produkten kan va att dom fixat detta nu.

EldVarg
Gäst
EldVarg

Jag tycker oxå det borde finnas en vänsterhänt del. Vi är ju trots allt 10% av befolkningen. Konstigt att 90% alltid ska få 100% av utrymmet.

Flyfisherman
Medlem

[quote name=”Tripptrapptrull”]Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming. Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.[/quote] Vedhuggning i all ära som jag också håller på… Läs hela »

Medlem

Hej!

En bra guide, men jag saknar att ni inte alltid nämner musens kvalitetskänsla. Ni anmärkte på att Razer Deathadder 2013 hade dålig kvalitetskänsla men inte för vissa övriga möss.

För mig är det en mycket viktig faktor och jag skulle uppskatta om ni var tydligare med hur musen upplevs i det avseendet 🙂 Gärna även vilken mus som har den bästa kvalitetskänslan av alla ni testat.

Spfere
Gäst
Spfere

Är det bara jag som hamnar i en loop då jag försöker komma till omdömmen/summering? loopar sida 18-19 kommer inte längre.

Gascogne
Medlem
Gascogne

Vilken mus är den bästa ersättaren till Logitech G9 / G9X?

En viktigt funktion som G9’an har för mig är att scrollhjulet snurrar fritt.

TimMy2003
Medlem
TimMy2003

När ska ni testa Roccat mössen?

Martin Anthony Bendsøe
Medlem
Martin Anthony Bendsøe

Större Modell: Zowie EC1-A ;97 gram
Mindre Modell: Zowie EC2-A ;93 gram

http://www.zowiegear.com/index.php?i=product_gallery&p=21

godis e gott
Gäst
godis e gott

Jag vill ha en enkel mus med sladd, inga finesser, MEN STOR, ju större desto bättre. Först och främst BRED men helst djup och hög också. Hopplöst att läsa guider och försöka selektera ut dom jättestora XL.

godis e gott
Gäst
godis e gott

Optisk eller laser spelar ingen roll. Idag kör jag oftast fingertip/claw eftersom alla möss är så små. Skulle vilja pröva palm så jag har tejpat på suddgummin och andra grejer för att bygga ut framför allt bredden. Har tidigare provat div special möss med jag vill ha en ordinär. Räcker med två knappar och ett hjul och helst sladd. Dom sladdlösa tillför inget för mig.

Stormense
Medlem
Stormense

Jag har också haft musen ett tag. Bra mus men inte ett stort lyft, eller inget alls, från min förra MX Performence som man kan få tag på för halva priset. Men som ni skrev, Bluetooth-funktionen är suverän.

Johan_
Gäst
Johan_

”Svenska musguiden – Sveriges största test av datormöss” Låter ungefär som när man är på bilresa genom Sverige och efter varje håla finns en godisaffär som alla hävdar att de störst.

37 recensioner på så kort tid är riktigt bra! Dock är det inte på något sätt störst, Fragbite har över 60, men fortsätter ni så här lär ni gå om snart. Bra jobbat!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Skulle vilja se ett test av Logitech G502. Det ser ut som att det är bland de absolut mest påkostade flaggskeppsmössen idag.

Phili
Gäst
Phili

Kan ni testa Razer diamondback Chroma?

Älskade den musen på mitten av 2000 talet tills den försvann..
Undrar hur nya står sig, den kostar rätt mycket såg jag..

Tobberian
Medlem
Tobberian

Tips/varning:
Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex).
Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja körde 1mm mjuk dubbelhäft).
Youtube visar hur https://www.youtube.com/watch?v=lI6UulAMWnQ
(Är man försiktig sitter musfötterna som nya efteråt, jag tog inte ens lös hela).

Tobberian
Medlem
Tobberian

Japp det ”svåraste” är dock musfötterna resten är enkelt.
Kanske fixat i nyare batch, min är dock rätt nyköpt (mellandagsrean elgig-butik).
(BTW skallret påverkar såklart rörelsen, rittest-länk 0:20).

Rogerlito
Gäst
Rogerlito

Jag hade en MX518 men tyckte inte alls att denna var lika bra… Eller det som störde mig mest var knappen på insidan som för mig hamnar precis där jag vill ha tummen. Om jag ska ha tummen där så måste jag hålla väldigt försiktigt för att inte råka trycka in den, eller så måste jag hålla bakom knappen. Båda tillvägagångssätten gör att jag inte alls får samma kontroll över musen. Sensorn var dock kanon men Zowie EC2-a som jag köpte samtidigt lever upp till samma standard och där finns det inga grepproblem för mig samtidigt som mouse 1 och… Läs hela »

philip
Medlem
philip

Tjena Johan

Har sedan länge sökt en efterträdare till min diamondback 3g. Såg att de nylanserat den men enligt tester är sensorn dålig.. Du som testat ett antal möss nu, vilken skulle du rekommendera med liknande passform och bra prestanda.
Symmetrisk mus och sidoknappar är ett krav.

Tack för svar.

Johannes
Gäst
Johannes

Väldigt bra test av datormössen! Tack så mycket för en välskriven artikel och ett välgjort test. Gillar att ni nämner en del om storleken på mössen. Som vänsterhänt ser jag även fram emot en titt på mössen för oss stackars 10%-are 🙂 Jag är inte så kunnig av mig och det finns ju en hel uppsjö av möss så det här kommer garanterat hjälpa mig att hitta rätt tack så mycket! Sist men inte minst tack för tipset Tobberian Tips/varning: Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex). Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja… Läs hela »

Gascogne
Medlem
Gascogne

Kommer ni att testa Logitech MX Anywhere 2?

Jesper
Gäst
Jesper

Tjenare.

Finns det någon möjlighet att man får se Duckys tillskott i musdjungeln, Ducky secret?