Mionix Castor

Svenska Mionix lanserade nyligen gamingmusen Castor som med sin nya design ska passa alla användare enligt tillverkaren. Vi har satt den svenskdesignade gamingråttan i hårdtest för att ta reda på ifall den håller måttet med dagens hårda konkurens.

Mionix Castor
Anslutning Flätad USB-kabel – 2 m
Antal knappar 6
Sensor Pixart PMW 3310
DPI/ CPI 50 – 10 000 DPI
Polling rate 125 – 1 000 Hz
Rekommenderad handstorlek S/M/L
Dimensioner 122 x 70 x 40 mm
Vikt 94 g
Mjukvara Mionix Castor Software
Lägsta pris på Prisjakt.nu Product price

 

Form och design

Mionix Castor är en gamingmus i mellanstorlek men som trots det även fungerar förvånansvärt bra för högerhänta användare med större händer och samtliga musgrepp. Mionix har alltså hittat en formfaktor som passar handstorlek small, medium och large i de flesta fall. Det är mycket tack vare den något kurviga designen som underskattat ger ett bra stöd för ring- och lillfinger.

Castor har ytbehandlats med en mattsvart gummilackering fyra gånger för att ge den en slitstarkt och greppvänlig yta vilket är något som vi uppskattar och trots den mattsvarta lacken så verkar inte Castor vara lika känslig för fettfläckar som andra möss med samma typ av ytbehandling.

mionix castor 1

Tittar vi längs med den vänstra sidan av Mionix nya råtta så ser vi en knottrig gummiyta som täcker i stort hela sidan och strax ovanför den två stycken tumknappar.

På ovansidan så finner vi givetvis vänster- och högerklick, ett bakgrundsbelyst samt gummerat scrollhjul, DPI-knapp och en bakgrundsbelyst Mionix-logotyp.

Den högra sidan har inga direkta funktioner annat än en aningen kurvig design för att öka stödet för ring- samt lillfinger, men om vi vänder Castor på rygg så ser vi att Mionix har placerat sensorn i så gott som mitten och att den har två stora glidytor, en fram och en bak. USB-kabeln som ansluter till centrum av fronten på Castor är av tygflätad variant och är trots sin tjocklek förhållandevis enkel att forma kring vår övriga utrustning.

Prestanda och användande

I våra speltester av Castor så blir vi imponerade av dess mångsidighet och IR-LED-sensorn är mycket precis och ger den där äkta 1-till-1-känslan av direktöversättning mellan rörelse och interaktion. Det är kanske inte är så konstigt, för det är nämligen en Pixart PMW 3310 under skalet på Castor, vilket är en välbeprövad IR-LED-sensor av hög kvalitet som inte har någon inbyggd acceleration.

Mionix senaste gamingråtta glider mycket lätt på samtliga testade musmattor och givetvis lite lättare på hårda mattor som aluminium och plast men leverar bäst avläsning och precision på mjuka mörka tygmattor.

Formfaktorn hos Castor gör den väl lämpad för FPS-, MOBA- och RTS-spel men i intensiva spelsessioner så hittar vi svagheter i greppet hos musen. Det knottriga gummit på vänster sida blir väldigt halt så fort man svettas lite och vi tappar greppet flera gånger under vårt test.

mionix castor 4

Knapparna är dock en helt annat historia. Här har Mionix lyckats då samtliga knappar har en skön taktil respons och ett försäkrande klickljud vilket är något vi uppskattar och värdesätter högt hos en gamingmus i denna prisklass.

Scrollhjulet är dock Castors akilleshäl då det till en början var fast och konsist i sina steg för att sedan bli allt mer slappt och missa vissa registreringar. Det avger även vissa knorrande missljud när man rullar på hjulet snabbt vilket inte direkt höjer kvalitetskänslan.

I prestandatestet håller Mionix vad de lovar och då inställda DPI- samt polling rate-nivåer överensstämmer med hur vi konfigurerat musen, och i vårt angle snapping- samt jittertest så ser vi att det inte finns någon förutseelse eller märkbart brus i sensorn.

mionix castor anglesnapping jittertest

Mjukvara

Mjukvaran som Castor använder heter så enkelt som Mionix Castor Software och erbjuder både de allra mest grundläggande inställningarna som en användare kan tänkas behöva tillsammans med mera avancerade funktioner.

I Mionix Castor Software kan vi enkelt knyta alla knapparna på musen till olika kommandon i upp till fem olika profiler tillsammans med inställningar för DPI-nivåer och polling rate.

mionix castor software 1

För de mer avancerade användarna så erbjuder även Mionix en underlagskalibrator och justerbar lift off distance vilket gör det möjligt att verkligen finjustera Castor helt enligt användarens tycke och smak. Detta är något som vi premierar och önskar att fler tillverkare erbjöd.

mionix castor software 2

Självklart har även Castor stöd för 16,8 miljoner olika nyanser av bakgrundsbelysning som enkelt kan justeras via mjukvaran i en rad olika effekter, men vi ställer oss frågande till varför inte Mionix erbjuder en palett så att vi enkelt kan välja exakt nyans? Istället så finns det 20 fördefinerade färger och en tabell för att mata in färgkoden manuellt. Gör om gör rätt Mionix, det ska vara enkelt att matcha sin utrustning.

mionix castor software 3

Programmet är enkelt att använda och intuitivt utformat men laggar kraftigt när vi flyttar fönstret runt om på skärmen. Det känns som att Mionix har en del jobb framför sig med att optimera denna mjukvara då det inte borde förekomma hos ett musprogram som allokerar cirka 40 megabyte arbetsminne.

Summering

Mionix Castor är ett intressant tillskott i djungeln av gamingmöss och kombinerar utmärkt prestanda i form av Pixart PMW 3310 sensorn som är bland de bästa i dagsläget, med taktila knappar som ger en trevlig respons och försäkrande klickljud. Castor har även en någorlunda udda design som gör att den faktiskt passar de flesta högerhänta användare och vi ser den som en “all-round”-mus.

Men det som till en början verkade så lovande gick ganska snart över till en mindre besvikelse då scrollhjulet efter några veckor börjar ge med sig och gick från fast till slappt med problem att registrera vissa steg. Att sedan Castor passar flera typer av grepp betyder inte att den har ett bra grepp eftersom Mionix val av gummiyta för tummen blir hal vid minsta lilla väta så finner vi oss själva med att rätta till greppet allt för ofta i våra speltester.

Mjukvaran är enkel och intuitiv men kanske något förlegad även om den erbjuder smarta funktioner så som underlagskalibrering och ställbar lift off distance så känns den laggig och det är onödigt jobbigt att ställa in exakta färger på bakgrundsbelysningen.

Om Castor lanserats till ett billigare ingångspris så hade vi kunnat haft överseende med vissa tillkortakommanden men för en gamingmus i denna prisklassen är perfektion ett måste för att vinna en utmärkelse i Sveriges största test av datormöss.

54
Leave a Reply

Please Login to comment
48 Comment threads
6 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
24 Comment authors
JesperJohan PetterssonGascogneJohannesPhilip Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jonathan Johansson
Gäst

Tycker att ni ska jämföra Mionix Naos 8200 med QPAD 5K. Samma skal fast olika specifikationer. Hade varit roligt och se vilken som är bäst.

Flyfisherman
Medlem

Kul att ni återigen skapat en ny köpguide med datortillbehör.
Många pluspoäng. 🙂

LoppanH
Medlem
LoppanH

Logitech is the shit för mig ända sen MX518 kör nu med en G400 å har en G400s i reserv men G402:an gillar jag inte utseendet på men kan nog vänja mig där också. Synd att dom inte vill hålla G400:an vid liv som ett billigare alternativ till deras i dyraste laget senaste modeller,

Flyfisherman
Medlem

Jag har kört med Logitech MX-518 sedan begynnelsen och varit extremt nöjd, men efter denna mus-guide är det nog läge att byta upp sig? Men precis som det står; det är viktigt att manuellt gå in på respektive tillverkares supportsida och ladda hem deras särskilda drivrutiner och s/w för det är sällan det följer med skiva. Det gäller även Logitec special tangentbord också. Rätt dåligt av dom att den upplysningen inte står tydligt utmärkt!Mvh 8) Ps. Gäller även vissa av Logitechs Webbkameror också – ingen skiva, men vill man kunna komma åt dom häftigare effekterna, etc. så måste man ladda… Läs hela »

Sebbe
Medlem
Sebbe

Bra om ni även testade trackballs och informerade om möss/trackballs var anpassade för vänsterhänta.

Ps. Gör något åt ert certifikat så man slipper ha ett certifikat själv när man använder Firefox och besöker eran sida.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming.

Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.

martinot
Medlem
martinot

Mycket bra och seriös guide. Dock så är det som ni själva skriver ytterst personligt och högst varierande vilka möss som passar en. Har haft en SS Rival, men gillade inte den alls. Hatade greppet och tyckte den var alldeles för stor och klumpig.

Lämnade tillbaks och skaffade istället en SS Sensei RAW. Hur nöjd som helst och passar mig som ”hand i handsken”.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

[quote name=”martinot”]tyckte den var alldeles för stor och klumpig. [/quote]

Nu måste jag packa upp min Rival omedelbart!

Nicklas Nylén
Gäst
Nicklas Nylén

Kan ni inte titta på hur mycket resurser de olika drivrutiner och programmen kräver från de olika tillverkarna och vilka kombinationer som inte är bra som tex Steelseries och logitech Setipoint drivrutin i kombo och där Steelseries program vara drog 350 mb ram+ swap tidigare under 2014 när jag testade produkten kan va att dom fixat detta nu.

EldVarg
Gäst
EldVarg

Jag tycker oxå det borde finnas en vänsterhänt del. Vi är ju trots allt 10% av befolkningen. Konstigt att 90% alltid ska få 100% av utrymmet.

Flyfisherman
Medlem

[quote name=”Tripptrapptrull”]Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming. Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.[/quote] Vedhuggning i all ära som jag också håller på… Läs hela »

Medlem

Hej!

En bra guide, men jag saknar att ni inte alltid nämner musens kvalitetskänsla. Ni anmärkte på att Razer Deathadder 2013 hade dålig kvalitetskänsla men inte för vissa övriga möss.

För mig är det en mycket viktig faktor och jag skulle uppskatta om ni var tydligare med hur musen upplevs i det avseendet 🙂 Gärna även vilken mus som har den bästa kvalitetskänslan av alla ni testat.

Spfere
Gäst
Spfere

Är det bara jag som hamnar i en loop då jag försöker komma till omdömmen/summering? loopar sida 18-19 kommer inte längre.

Gascogne
Medlem
Gascogne

Vilken mus är den bästa ersättaren till Logitech G9 / G9X?

En viktigt funktion som G9’an har för mig är att scrollhjulet snurrar fritt.

TimMy2003
Medlem
TimMy2003

När ska ni testa Roccat mössen?

Martin Anthony Bendsøe
Medlem
Martin Anthony Bendsøe

Större Modell: Zowie EC1-A ;97 gram
Mindre Modell: Zowie EC2-A ;93 gram

http://www.zowiegear.com/index.php?i=product_gallery&p=21

godis e gott
Gäst
godis e gott

Jag vill ha en enkel mus med sladd, inga finesser, MEN STOR, ju större desto bättre. Först och främst BRED men helst djup och hög också. Hopplöst att läsa guider och försöka selektera ut dom jättestora XL.

godis e gott
Gäst
godis e gott

Optisk eller laser spelar ingen roll. Idag kör jag oftast fingertip/claw eftersom alla möss är så små. Skulle vilja pröva palm så jag har tejpat på suddgummin och andra grejer för att bygga ut framför allt bredden. Har tidigare provat div special möss med jag vill ha en ordinär. Räcker med två knappar och ett hjul och helst sladd. Dom sladdlösa tillför inget för mig.

Stormense
Medlem
Stormense

Jag har också haft musen ett tag. Bra mus men inte ett stort lyft, eller inget alls, från min förra MX Performence som man kan få tag på för halva priset. Men som ni skrev, Bluetooth-funktionen är suverän.

Johan_
Gäst
Johan_

”Svenska musguiden – Sveriges största test av datormöss” Låter ungefär som när man är på bilresa genom Sverige och efter varje håla finns en godisaffär som alla hävdar att de störst.

37 recensioner på så kort tid är riktigt bra! Dock är det inte på något sätt störst, Fragbite har över 60, men fortsätter ni så här lär ni gå om snart. Bra jobbat!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Skulle vilja se ett test av Logitech G502. Det ser ut som att det är bland de absolut mest påkostade flaggskeppsmössen idag.

Phili
Gäst
Phili

Kan ni testa Razer diamondback Chroma?

Älskade den musen på mitten av 2000 talet tills den försvann..
Undrar hur nya står sig, den kostar rätt mycket såg jag..

Tobberian
Medlem
Tobberian

Tips/varning:
Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex).
Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja körde 1mm mjuk dubbelhäft).
Youtube visar hur https://www.youtube.com/watch?v=lI6UulAMWnQ
(Är man försiktig sitter musfötterna som nya efteråt, jag tog inte ens lös hela).

Tobberian
Medlem
Tobberian

Japp det ”svåraste” är dock musfötterna resten är enkelt.
Kanske fixat i nyare batch, min är dock rätt nyköpt (mellandagsrean elgig-butik).
(BTW skallret påverkar såklart rörelsen, rittest-länk 0:20).

Rogerlito
Gäst
Rogerlito

Jag hade en MX518 men tyckte inte alls att denna var lika bra… Eller det som störde mig mest var knappen på insidan som för mig hamnar precis där jag vill ha tummen. Om jag ska ha tummen där så måste jag hålla väldigt försiktigt för att inte råka trycka in den, eller så måste jag hålla bakom knappen. Båda tillvägagångssätten gör att jag inte alls får samma kontroll över musen. Sensorn var dock kanon men Zowie EC2-a som jag köpte samtidigt lever upp till samma standard och där finns det inga grepproblem för mig samtidigt som mouse 1 och… Läs hela »

philip
Medlem
philip

Tjena Johan

Har sedan länge sökt en efterträdare till min diamondback 3g. Såg att de nylanserat den men enligt tester är sensorn dålig.. Du som testat ett antal möss nu, vilken skulle du rekommendera med liknande passform och bra prestanda.
Symmetrisk mus och sidoknappar är ett krav.

Tack för svar.

Johannes
Gäst
Johannes

Väldigt bra test av datormössen! Tack så mycket för en välskriven artikel och ett välgjort test. Gillar att ni nämner en del om storleken på mössen. Som vänsterhänt ser jag även fram emot en titt på mössen för oss stackars 10%-are 🙂 Jag är inte så kunnig av mig och det finns ju en hel uppsjö av möss så det här kommer garanterat hjälpa mig att hitta rätt tack så mycket! Sist men inte minst tack för tipset Tobberian Tips/varning: Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex). Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja… Läs hela »

Gascogne
Medlem
Gascogne

Kommer ni att testa Logitech MX Anywhere 2?

Jesper
Gäst
Jesper

Tjenare.

Finns det någon möjlighet att man får se Duckys tillskott i musdjungeln, Ducky secret?