Mionix Naos 8200

svenska Mionix har varit med gamingbranschen sedan 7 år tillbaka och de är kanske inte lika stora och kända som sina konkurrenter men deras möss har gott rykte om kvalitet och prestanda. I detta test så är det den senaste laserversionen av Naos som ska analyseras, nämligen Naos 8200.

 

Mionix Naos 8200
Anslutning Flätad USB-kabel, 2 m
Antal knappar 7
Sensor Avago ADNS 9800 – Laser
DPI/CPI 8200 DPI
Polling rate 125 – 1000 Hz
Rekommenderad handstorlek M/L
Dimensioner 84 x 36 x 130 mm
Vikt 99 g
Drivrutiner/ programvara Mionix Naos 8200 Software
Lägsta pris på Prisjakt.nu Product price

Form och design

Naos 8200 har en låg profil för att vara en relativt stor mus och den kan lätt omfamnas av användare med handstorlek medium eller större. Formen på Naos bjuder in till handflategrepp med bra stöd för tumme, ring- och lillfinger, men vi upplever att den fungerar minst lika bra med klogrepp och till och med fingergrepp om du har tillräckligt bred hand.

På vänstersidan hittar vi 2 sedvanliga tumknappar samt en trestegsindikator för DPI-nivå som justeras från de två DPI-knapparna på ovansidan av musen och Naos 8200 har totalt 7 stycken knappar varav DPI-knapparna tillsammans med scrollhjulet och indikatorn för DPI-nivå har belysning.

mionix_naos8200_1

Mionix använder en riktigt trevlig matt gummilackering på Naos 8200 som ger ett bra grepp med torr och nästan sval känsla. Det vi har uppmärksammat i svenska musguiden är att många tillverkare använder sig av olika typer av gummilackering för att öka greppet med nackdelen att de drar åt sig damm och orenheter syns väldigt tydligt. Det är dock någonting som Mionix har lyckats bättre med än andra tillverkare på Naos 8200, då den efter lång tids användning fortfarande ser ren och fräsch ut.

Under Naos 8200 sitter 4 stycken relativt tjocka glidytor i olika storlekar som levererar bra glid.

mionix_naos8200_5

Något vi verkligen uppskattar är den långa mjuka tygflätade USB-kabeln som enkelt formar sig kring utrustningen och knappt känns när man använder musen.

Prestanda och användande

Det första vi lägger märke till när vi testar Naos 8200 är hur responsivt scrollhjulet är, man känner verkligen alla steg tydligt och hjulet hoppar inte över något steg. Alla knappar avger distinkta klickljud, har en skön taktil känsla och musknapp 1 och 2 är ganska mjuka att klicka på medans övriga har en lite hårdare resistans. Alla 7 knappar är fullt programmeringsbara vilket gör att du kan binda dem till vilken funktion du vill.

Musen glider riktigt bra på alla de ytor vi testat men muspekaren går lite hoppigt på tygmattor så vi rekommenderar att använda Naos 8200 på en hård musmatta för en så jämn upplevelse som möjligt.

Naos 8200 använder sig av lasersensorn Avago 9800 som är beryktad med inbyggd acceleration, något som Mionix inte verkar ha jobbat med för vid våra speltester så upplever vi märkbar negativ acceleration och sensorn saktar ner och får läsproblem vid snabba rörelser.

Vid prestandatestet så håller Mionix vad de lovar, Naos 8200 levererar polling rate inom ramen för 1000 hertz och DPI-nivåer som överensstämmer med de som vi ställt in i programvaran.

Om du gillar att personifiera din datormus med belysning så finns det 16,8 miljoner färger att välja på som lyser snyggt bakom DPI-indikatorn, scrollhjulet, DPI-knapparna och Mionix-logotypen. Vi gillar att Mionix samkör belysningen med de olika profilerna så att vi enkelt kan byta färg på våra olika profiler och för att underlätta för de som flyttar omkring musen så har Naos 8200 ett inbyggt minne på 128 kilobyte för lagring av profiler med inställningar.

Mjukvara

Naos 8200 använder en egen programvara som så personligt heter Mionix Naos 8200 software.

Programvaran är väldigt simpel, snygg och erbjuder alla nödvändiga inställningar så som DPI-nivå, polling rate, lift off distance och även surface analyzer som är en funktion för att se hur väl Naos 8200 fungerar på din musmatta.

Belysningsavsnittet lämnar dock en del att önska. Mionix har valt att använda en rad fördefinerade färger och en manuell RGB tabell men vi saknar funktionen för att justera ljustyrkan och en fullständig palett för att enkelt kunna välja färg.

mionix_naos_8200_software

Vi lyckas inte att uppdatera programvaran i musen via Naos 8200 firmware updater trots att det finns en senare version. Naos 8200 fungerar bra på den versionen vi testar med men icke fungerande uppdateringar är inte bra.

Summering

Mionix Naos 8200 är en lasermus som lämnar en del att önska. Det är så synd att en mus som ligger så bra i handen faller på sensorn och inte kan leverera ärliga rörelser. Naos 8200 lämpar sig därför bättre för vardagligt användande och långsammare spel.

54
Leave a Reply

Please Login to comment
48 Comment threads
6 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
24 Comment authors
JesperJohan PetterssonGascogneJohannesPhilip Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jonathan Johansson
Gäst

Tycker att ni ska jämföra Mionix Naos 8200 med QPAD 5K. Samma skal fast olika specifikationer. Hade varit roligt och se vilken som är bäst.

Flyfisherman
Medlem

Kul att ni återigen skapat en ny köpguide med datortillbehör.
Många pluspoäng. 🙂

LoppanH
Medlem
LoppanH

Logitech is the shit för mig ända sen MX518 kör nu med en G400 å har en G400s i reserv men G402:an gillar jag inte utseendet på men kan nog vänja mig där också. Synd att dom inte vill hålla G400:an vid liv som ett billigare alternativ till deras i dyraste laget senaste modeller,

Flyfisherman
Medlem

Jag har kört med Logitech MX-518 sedan begynnelsen och varit extremt nöjd, men efter denna mus-guide är det nog läge att byta upp sig? Men precis som det står; det är viktigt att manuellt gå in på respektive tillverkares supportsida och ladda hem deras särskilda drivrutiner och s/w för det är sällan det följer med skiva. Det gäller även Logitec special tangentbord också. Rätt dåligt av dom att den upplysningen inte står tydligt utmärkt!Mvh 8) Ps. Gäller även vissa av Logitechs Webbkameror också – ingen skiva, men vill man kunna komma åt dom häftigare effekterna, etc. så måste man ladda… Läs hela »

Sebbe
Medlem
Sebbe

Bra om ni även testade trackballs och informerade om möss/trackballs var anpassade för vänsterhänta.

Ps. Gör något åt ert certifikat så man slipper ha ett certifikat själv när man använder Firefox och besöker eran sida.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming.

Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.

martinot
Medlem
martinot

Mycket bra och seriös guide. Dock så är det som ni själva skriver ytterst personligt och högst varierande vilka möss som passar en. Har haft en SS Rival, men gillade inte den alls. Hatade greppet och tyckte den var alldeles för stor och klumpig.

Lämnade tillbaks och skaffade istället en SS Sensei RAW. Hur nöjd som helst och passar mig som ”hand i handsken”.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

[quote name=”martinot”]tyckte den var alldeles för stor och klumpig. [/quote]

Nu måste jag packa upp min Rival omedelbart!

Nicklas Nylén
Gäst
Nicklas Nylén

Kan ni inte titta på hur mycket resurser de olika drivrutiner och programmen kräver från de olika tillverkarna och vilka kombinationer som inte är bra som tex Steelseries och logitech Setipoint drivrutin i kombo och där Steelseries program vara drog 350 mb ram+ swap tidigare under 2014 när jag testade produkten kan va att dom fixat detta nu.

EldVarg
Gäst
EldVarg

Jag tycker oxå det borde finnas en vänsterhänt del. Vi är ju trots allt 10% av befolkningen. Konstigt att 90% alltid ska få 100% av utrymmet.

Flyfisherman
Medlem

[quote name=”Tripptrapptrull”]Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming. Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.[/quote] Vedhuggning i all ära som jag också håller på… Läs hela »

Medlem

Hej!

En bra guide, men jag saknar att ni inte alltid nämner musens kvalitetskänsla. Ni anmärkte på att Razer Deathadder 2013 hade dålig kvalitetskänsla men inte för vissa övriga möss.

För mig är det en mycket viktig faktor och jag skulle uppskatta om ni var tydligare med hur musen upplevs i det avseendet 🙂 Gärna även vilken mus som har den bästa kvalitetskänslan av alla ni testat.

Spfere
Gäst
Spfere

Är det bara jag som hamnar i en loop då jag försöker komma till omdömmen/summering? loopar sida 18-19 kommer inte längre.

Gascogne
Medlem
Gascogne

Vilken mus är den bästa ersättaren till Logitech G9 / G9X?

En viktigt funktion som G9’an har för mig är att scrollhjulet snurrar fritt.

TimMy2003
Medlem
TimMy2003

När ska ni testa Roccat mössen?

Martin Anthony Bendsøe
Medlem
Martin Anthony Bendsøe

Större Modell: Zowie EC1-A ;97 gram
Mindre Modell: Zowie EC2-A ;93 gram

http://www.zowiegear.com/index.php?i=product_gallery&p=21

godis e gott
Gäst
godis e gott

Jag vill ha en enkel mus med sladd, inga finesser, MEN STOR, ju större desto bättre. Först och främst BRED men helst djup och hög också. Hopplöst att läsa guider och försöka selektera ut dom jättestora XL.

godis e gott
Gäst
godis e gott

Optisk eller laser spelar ingen roll. Idag kör jag oftast fingertip/claw eftersom alla möss är så små. Skulle vilja pröva palm så jag har tejpat på suddgummin och andra grejer för att bygga ut framför allt bredden. Har tidigare provat div special möss med jag vill ha en ordinär. Räcker med två knappar och ett hjul och helst sladd. Dom sladdlösa tillför inget för mig.

Stormense
Medlem
Stormense

Jag har också haft musen ett tag. Bra mus men inte ett stort lyft, eller inget alls, från min förra MX Performence som man kan få tag på för halva priset. Men som ni skrev, Bluetooth-funktionen är suverän.

Johan_
Gäst
Johan_

”Svenska musguiden – Sveriges största test av datormöss” Låter ungefär som när man är på bilresa genom Sverige och efter varje håla finns en godisaffär som alla hävdar att de störst.

37 recensioner på så kort tid är riktigt bra! Dock är det inte på något sätt störst, Fragbite har över 60, men fortsätter ni så här lär ni gå om snart. Bra jobbat!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Skulle vilja se ett test av Logitech G502. Det ser ut som att det är bland de absolut mest påkostade flaggskeppsmössen idag.

Phili
Gäst
Phili

Kan ni testa Razer diamondback Chroma?

Älskade den musen på mitten av 2000 talet tills den försvann..
Undrar hur nya står sig, den kostar rätt mycket såg jag..

Tobberian
Medlem
Tobberian

Tips/varning:
Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex).
Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja körde 1mm mjuk dubbelhäft).
Youtube visar hur https://www.youtube.com/watch?v=lI6UulAMWnQ
(Är man försiktig sitter musfötterna som nya efteråt, jag tog inte ens lös hela).

Tobberian
Medlem
Tobberian

Japp det ”svåraste” är dock musfötterna resten är enkelt.
Kanske fixat i nyare batch, min är dock rätt nyköpt (mellandagsrean elgig-butik).
(BTW skallret påverkar såklart rörelsen, rittest-länk 0:20).

Rogerlito
Gäst
Rogerlito

Jag hade en MX518 men tyckte inte alls att denna var lika bra… Eller det som störde mig mest var knappen på insidan som för mig hamnar precis där jag vill ha tummen. Om jag ska ha tummen där så måste jag hålla väldigt försiktigt för att inte råka trycka in den, eller så måste jag hålla bakom knappen. Båda tillvägagångssätten gör att jag inte alls får samma kontroll över musen. Sensorn var dock kanon men Zowie EC2-a som jag köpte samtidigt lever upp till samma standard och där finns det inga grepproblem för mig samtidigt som mouse 1 och… Läs hela »

philip
Medlem
philip

Tjena Johan

Har sedan länge sökt en efterträdare till min diamondback 3g. Såg att de nylanserat den men enligt tester är sensorn dålig.. Du som testat ett antal möss nu, vilken skulle du rekommendera med liknande passform och bra prestanda.
Symmetrisk mus och sidoknappar är ett krav.

Tack för svar.

Johannes
Gäst
Johannes

Väldigt bra test av datormössen! Tack så mycket för en välskriven artikel och ett välgjort test. Gillar att ni nämner en del om storleken på mössen. Som vänsterhänt ser jag även fram emot en titt på mössen för oss stackars 10%-are 🙂 Jag är inte så kunnig av mig och det finns ju en hel uppsjö av möss så det här kommer garanterat hjälpa mig att hitta rätt tack så mycket! Sist men inte minst tack för tipset Tobberian Tips/varning: Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex). Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja… Läs hela »

Gascogne
Medlem
Gascogne

Kommer ni att testa Logitech MX Anywhere 2?

Jesper
Gäst
Jesper

Tjenare.

Finns det någon möjlighet att man får se Duckys tillskott i musdjungeln, Ducky secret?