Qpad 8K Optical

Svenska Qpad har gjort sig kända i gamingbranschen genom många år av synlighet inom E-sportscenen och har minst en omtalad produkt inom varje kategori. När det gäller gamimgmöss så har Qpad 5K onekligen varit populär hos alla handflategreppande användare och i dagens test så sätter vi den nya och optiska varianten Qpad 8K Optical på prov.

Qpad 8K Optical
Anslutning Flätad USB-kabel, 2 m
Antal knappar 7
Sensor Pixart PMW 3310 – Optisk
DPI/ CPI 200 – 5000 CPI
Polling rate 125 – 1000 Hz
Rekommenderad handstorlek M/L
Dimensioner 125 x 42 x 90
Vikt 155 g
Drivrutiner Qpad 8K Optical Software
Lägsta pris på Prisjakt.nu Product price

Form och design

Qpad 8K Optical följer samma form- och designspråk som tidigare 5K-modeller vilket inte är så konstigt då det är just designen som prisats av många spelare och vi kan inte annat än att hålla med. 8K Optical är en gamingmus för högerhänta användare som handflategreppar och rekommenderad handstorlek är medium till large för bästa komfort.

Hela 8K Optical har en mattsvart och silkeslen anti-svett-ytbehandling som ökar greppet och ger musen både ett trevligt utseende samt en behaglig känsla att greppa. För det är just det som är 8K Opticals specialitet, då stöden på högersidan för ring- och lillfinger ger alla handflategreppande användare ett bra och avslappnat stöd samt med urskålningarna på respektive sida så kan vi fortfarande lyfta musen utan att byta till en onaturligt grepp.

qpad_8k_optical_2

Qpads nya 8K-råtta bjuder på total sju knappar varav vi hittar två längs den vänstra sidan i form av tumknappar och är långsmala i sin design. Kikar vi på ovansidan så hittar vi förstås vänster- och högerklick tillsammans med ett bakgrundsbelyst scrollhjul av gummi, DPI-knappar, bakgrundsbelyst Qpad logotyp samt en indikator för vald DPI-nivå.

Vänder vi på musen så hittar vi fyra rejält tilltagna glidytor som är placerade runt om musens kanter och sensorn är placerad något ovanför centrum. Längst fram så ser vi den att den flätade USB-kabeln ansluter i mitten av fronten och trots tjockleken på kabeln så är den enkel att forma kring vår övriga utrustning.

qpad_8k_optical_5

Prestanda och användande

Qpad 8K Optical kör med den mycket välbeprövade optiska sensorn Pixart PMW3310 som är en sensor vi testat tidigare i Svenska musguiden och nu likasom då levererar denna sensorn en utmärkt ett-till-ett-känsla av kontroll. Det vill säga att muspekaren känns exakt som en förlängning av din arm och dina rörelser. Vilket är något vi uppskattar då det öppnar upp för ett mer precist spelande och känsla. Pixart PMW3310 är även helt befriad från alla former av inbyggd acceleration och angle snapping.

Bäst glid får vi givetvis när vi använder en hård musmatta men vi upplever en mer precis avläsning med mörka tygmattor.

qpad_8k_optical_4

Samtliga knappar på 8K Optical har en trevlig taktil känsla samt respons och höger- och vänsterklick använder sig av Omron-brytare for en lifslängs på upp till tjugo miljoner klick. Omron-brytare har en egen känsla och motstånd men i 8K Optical upplever vi de som ovanligt lätta, vilket kan bero på musknapparnas längd och tyngdpunkt. Det ger 8K Optical en mycket lätt klickkänsla och det känns som att vi alltid har fingret på avtryckaren redo att dominera.

Scrollhjulet har en trevlig bakgrundsbelysning som lyser upp hela hjulet och varje steg på scrollen är distinkt och lätt att känna när vi bläddrar.

I prestandatestet så levererar 8K Optical enligt våra fördefinerade inställningar och håller de DPI samt polling rate-nivåer som Qpad utlovar. I vårt test av angle snapping och jitter visar 8K Optical inga tecken på inbyggd förutsägelse eller brus i sensorn.

qpad_8k_optical_anglesnappingjitter

Mjukvara

Qpad 8K Optical använder mjukvaran som så simpelt heter Qpad 8K Optical Software och är specialdesignad för just denna modellen.

Mjukvaran hämtas enkelt från Qpads hemsida och väl i programmet så kan vi enkelt justera vanliga inställningar så som knyta knappar till kommandon, skapa profiler, DPI-nivåer, polling rate, justera pekarhastighet, scrollhastighet tillsammans med mer avancerade funktioner så som lift off distance och underlagskalibrering.

qpad_8k_optical_software_2

8K Optical Software har även ett avsnitt för att anpassa bakgrundsbelysningen på scrollhjulet och logotypen i vilken nyans vi vill och det är fritt fram att välja och vraka mellan 16,8 miljoner färger. Dock så är det inte möjligt att justera färgerna på indikatorn för vald DPI-nivå.

qpad_8k_optical_software_3

Mjukvaran allokerar cirka 38 megabyte arbetsminne medans den körs i bakgrunden. Det är i högsta laget sett till konkurrenters mjukvara men fördelen är att 8K Optical har ett inbyggt minne och vi behöver således inte längre ha mjukvaran efter vi utfört våra inställningar då de lagras i musen.

Summering

Qpad överraskar oss verkligen med uppföljaren till de populära 5K-mössen och den optiska versionen av 8K har utrustats med en gamingsensor av rang. Hela bygget av 8K Optical andas hög kvalitet och samtliga knappar, inklusive scrollhjul känns riktigt kvalitativa med skön taktil respons och distinkta klick.

8K Optical ger oss en ett-till-ett-känsla i spel och musen känns snarare som en förlängning av armen än ett datortillbehör vilket är något som är sällsynt i dagsläget trots våra åtskilliga test av gamingmöss. Det enda vi kan anmärka på hos 8K Optical är att vi inte kan ändra färger på indikatorn för vald DPI-nivå, men det överskuggar knappast helheten av musen.

Qpad har lyckats ta fram det som vi och så många andra efterfrågar, en gamingmus med hög prestanda, kvalitet samt enkla men ändå smarta funktioner. Så om du är högerhänt och föredrar handflategrepp så kan vi varmt rekommendera att du testar Svensk kvalité från Qpad i form av 8K Optical.

54
Leave a Reply

Please Login to comment
48 Comment threads
6 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
24 Comment authors
JesperJohan PetterssonGascogneJohannesPhilip Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jonathan Johansson
Gäst

Tycker att ni ska jämföra Mionix Naos 8200 med QPAD 5K. Samma skal fast olika specifikationer. Hade varit roligt och se vilken som är bäst.

Flyfisherman
Medlem

Kul att ni återigen skapat en ny köpguide med datortillbehör.
Många pluspoäng. 🙂

LoppanH
Medlem
LoppanH

Logitech is the shit för mig ända sen MX518 kör nu med en G400 å har en G400s i reserv men G402:an gillar jag inte utseendet på men kan nog vänja mig där också. Synd att dom inte vill hålla G400:an vid liv som ett billigare alternativ till deras i dyraste laget senaste modeller,

Flyfisherman
Medlem

Jag har kört med Logitech MX-518 sedan begynnelsen och varit extremt nöjd, men efter denna mus-guide är det nog läge att byta upp sig? Men precis som det står; det är viktigt att manuellt gå in på respektive tillverkares supportsida och ladda hem deras särskilda drivrutiner och s/w för det är sällan det följer med skiva. Det gäller även Logitec special tangentbord också. Rätt dåligt av dom att den upplysningen inte står tydligt utmärkt!Mvh 8) Ps. Gäller även vissa av Logitechs Webbkameror också – ingen skiva, men vill man kunna komma åt dom häftigare effekterna, etc. så måste man ladda… Läs hela »

Sebbe
Medlem
Sebbe

Bra om ni även testade trackballs och informerade om möss/trackballs var anpassade för vänsterhänta.

Ps. Gör något åt ert certifikat så man slipper ha ett certifikat själv när man använder Firefox och besöker eran sida.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming.

Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.

martinot
Medlem
martinot

Mycket bra och seriös guide. Dock så är det som ni själva skriver ytterst personligt och högst varierande vilka möss som passar en. Har haft en SS Rival, men gillade inte den alls. Hatade greppet och tyckte den var alldeles för stor och klumpig.

Lämnade tillbaks och skaffade istället en SS Sensei RAW. Hur nöjd som helst och passar mig som ”hand i handsken”.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

[quote name=”martinot”]tyckte den var alldeles för stor och klumpig. [/quote]

Nu måste jag packa upp min Rival omedelbart!

Nicklas Nylén
Gäst
Nicklas Nylén

Kan ni inte titta på hur mycket resurser de olika drivrutiner och programmen kräver från de olika tillverkarna och vilka kombinationer som inte är bra som tex Steelseries och logitech Setipoint drivrutin i kombo och där Steelseries program vara drog 350 mb ram+ swap tidigare under 2014 när jag testade produkten kan va att dom fixat detta nu.

EldVarg
Gäst
EldVarg

Jag tycker oxå det borde finnas en vänsterhänt del. Vi är ju trots allt 10% av befolkningen. Konstigt att 90% alltid ska få 100% av utrymmet.

Flyfisherman
Medlem

[quote name=”Tripptrapptrull”]Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming. Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.[/quote] Vedhuggning i all ära som jag också håller på… Läs hela »

Medlem

Hej!

En bra guide, men jag saknar att ni inte alltid nämner musens kvalitetskänsla. Ni anmärkte på att Razer Deathadder 2013 hade dålig kvalitetskänsla men inte för vissa övriga möss.

För mig är det en mycket viktig faktor och jag skulle uppskatta om ni var tydligare med hur musen upplevs i det avseendet 🙂 Gärna även vilken mus som har den bästa kvalitetskänslan av alla ni testat.

Spfere
Gäst
Spfere

Är det bara jag som hamnar i en loop då jag försöker komma till omdömmen/summering? loopar sida 18-19 kommer inte längre.

Gascogne
Medlem
Gascogne

Vilken mus är den bästa ersättaren till Logitech G9 / G9X?

En viktigt funktion som G9’an har för mig är att scrollhjulet snurrar fritt.

TimMy2003
Medlem
TimMy2003

När ska ni testa Roccat mössen?

Martin Anthony Bendsøe
Medlem
Martin Anthony Bendsøe

Större Modell: Zowie EC1-A ;97 gram
Mindre Modell: Zowie EC2-A ;93 gram

http://www.zowiegear.com/index.php?i=product_gallery&p=21

godis e gott
Gäst
godis e gott

Jag vill ha en enkel mus med sladd, inga finesser, MEN STOR, ju större desto bättre. Först och främst BRED men helst djup och hög också. Hopplöst att läsa guider och försöka selektera ut dom jättestora XL.

godis e gott
Gäst
godis e gott

Optisk eller laser spelar ingen roll. Idag kör jag oftast fingertip/claw eftersom alla möss är så små. Skulle vilja pröva palm så jag har tejpat på suddgummin och andra grejer för att bygga ut framför allt bredden. Har tidigare provat div special möss med jag vill ha en ordinär. Räcker med två knappar och ett hjul och helst sladd. Dom sladdlösa tillför inget för mig.

Stormense
Medlem
Stormense

Jag har också haft musen ett tag. Bra mus men inte ett stort lyft, eller inget alls, från min förra MX Performence som man kan få tag på för halva priset. Men som ni skrev, Bluetooth-funktionen är suverän.

Johan_
Gäst
Johan_

”Svenska musguiden – Sveriges största test av datormöss” Låter ungefär som när man är på bilresa genom Sverige och efter varje håla finns en godisaffär som alla hävdar att de störst.

37 recensioner på så kort tid är riktigt bra! Dock är det inte på något sätt störst, Fragbite har över 60, men fortsätter ni så här lär ni gå om snart. Bra jobbat!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Skulle vilja se ett test av Logitech G502. Det ser ut som att det är bland de absolut mest påkostade flaggskeppsmössen idag.

Phili
Gäst
Phili

Kan ni testa Razer diamondback Chroma?

Älskade den musen på mitten av 2000 talet tills den försvann..
Undrar hur nya står sig, den kostar rätt mycket såg jag..

Tobberian
Medlem
Tobberian

Tips/varning:
Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex).
Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja körde 1mm mjuk dubbelhäft).
Youtube visar hur https://www.youtube.com/watch?v=lI6UulAMWnQ
(Är man försiktig sitter musfötterna som nya efteråt, jag tog inte ens lös hela).

Tobberian
Medlem
Tobberian

Japp det ”svåraste” är dock musfötterna resten är enkelt.
Kanske fixat i nyare batch, min är dock rätt nyköpt (mellandagsrean elgig-butik).
(BTW skallret påverkar såklart rörelsen, rittest-länk 0:20).

Rogerlito
Gäst
Rogerlito

Jag hade en MX518 men tyckte inte alls att denna var lika bra… Eller det som störde mig mest var knappen på insidan som för mig hamnar precis där jag vill ha tummen. Om jag ska ha tummen där så måste jag hålla väldigt försiktigt för att inte råka trycka in den, eller så måste jag hålla bakom knappen. Båda tillvägagångssätten gör att jag inte alls får samma kontroll över musen. Sensorn var dock kanon men Zowie EC2-a som jag köpte samtidigt lever upp till samma standard och där finns det inga grepproblem för mig samtidigt som mouse 1 och… Läs hela »

philip
Medlem
philip

Tjena Johan

Har sedan länge sökt en efterträdare till min diamondback 3g. Såg att de nylanserat den men enligt tester är sensorn dålig.. Du som testat ett antal möss nu, vilken skulle du rekommendera med liknande passform och bra prestanda.
Symmetrisk mus och sidoknappar är ett krav.

Tack för svar.

Johannes
Gäst
Johannes

Väldigt bra test av datormössen! Tack så mycket för en välskriven artikel och ett välgjort test. Gillar att ni nämner en del om storleken på mössen. Som vänsterhänt ser jag även fram emot en titt på mössen för oss stackars 10%-are 🙂 Jag är inte så kunnig av mig och det finns ju en hel uppsjö av möss så det här kommer garanterat hjälpa mig att hitta rätt tack så mycket! Sist men inte minst tack för tipset Tobberian Tips/varning: Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex). Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja… Läs hela »

Gascogne
Medlem
Gascogne

Kommer ni att testa Logitech MX Anywhere 2?

Jesper
Gäst
Jesper

Tjenare.

Finns det någon möjlighet att man får se Duckys tillskott i musdjungeln, Ducky secret?