Qpad DX-20

Svenska Qpad är tillbaka med en ny mus med inspiration hämtad från klassiska Microsoft Intellimouse 1.1. Qpad DX-20 är en gamingmus med ambidextriösa drag och låg rygg och en välslipad sensor. Vi tog DX-20 för en spinn i svenska musguiden för att se om Qpad fortsätter att hålla samma kvalitet och prestanda som de gjorde med 8K Optical.

Qpad DX-20
Anslutning Flätad USB-kabel – 2 m
Antal knappar 7
Sensor Pixart 3320
DPI/ CPI Upp till 3 500 CPI
Polling rate 125 – 1 000 Hz
Rekommenderad handstorlek S/M (L)
Dimensioner 127 x 64 x 38 mm
Vikt 93 g
Drivrutiner/ programvara DX-20 Software
Lägstapris på Prisjakt.nu Product price

Form och design

Qpad DX-20 har en helt ergonomisk design bortsett från att tumknapparna är dedikerade för högerhänta användare. Materialet är plast och ytan är matt vilket ger ett ökat grepp och mjuk känsla när du greppar den. DX-20 är en låg och lång gamingmus och passar därför i princip alla handstorlekar beroende på vilket musgrepp man som användare föredrar. Vi skulle vilja påstå att den lämpar sig bäst för finger- och klogrepp hos användare med handstorlek large och samtliga musgrepp bör fungera bra hos mindre handstorlekar.

Totalt har DX-20 sju knappar varav två är dedikerade tumknappar på vänster sida av musen, två knappar för CPI-justering samt sedvanliga vänster- och högerklick. Scrollhjulet är gummerat med tydliga räfflor vilket ger ett bra grepp samt värt att nämna är att även scrollen är klickbar.

qpad dx20 2

När det kommer till belysning så har DX-20 ett bakgrundsbelyst scrollhjul, Qpad-logotyp samt en list som går längs med botten runt hela musen vilket ger den ett stämningsfullt ljus med stöd för full RGB i 16,8 miljoner olika nyanser.

Vänder vi DX-20 på rygg så ser vi att IR-LED-sensorn är placerad i centrum och att musen har fyra stycken rejäla tilltagna musfötter som placerats i varje hörn. Den flätade USB-kabeln ansluter i centrum av fronten och är mjuk och enkel att forma kring vår övriga utrustning.

Prestanda och användande

Sensorn i Qpad DX-20 imponerar verkligen och det är svårt att riktigt sätta fingret på vad det är, men den absoluta ett-till-ett-känslan mellan rörelse och interaktion tillsammans med obefintlig fördröjning gör spelupplevelsen med DX-20 riktigt trevlig inte minst för FPS-spelande. Bortsett från detta så fungerar Pixart 3320-sensorn imponerade väl på de flesta underlag vi testat, bortsett från klara glasytor, men vi rekommenderar givetvis inte att man använder sin mus på något annat än en musmatta. Glidet i de fyra väl tilltagna musfötterna är mycket bra och även om vi bara testat DX-20 i några veckor så kan vi konstatera att man inte sliter ut dessa fötter i första taget.

qpad dx20 5

Samtliga knappar på DX-20 har en betryggande taktil känsla och mellanhård resistans samt håller hög kvalitet. Musen i sin helhet samt scrollhjulet har ett bra grepp men vi noterar att hjulet lider av ett knorrande ljud och är mycket lätt i sitt motstånd, vilket kan vara värt att notera. Däremot så missar den inga registreringar vilket är det viktigaste, men det knorrande ljudet innebär minskad kvalitetskänsla.

qpad dx20 6

I våra prestandatester kan vi slå fast vid att DX-20 lever upp till vad Qpad utlovar vad det gäller CPI och polling rate. Vi lyckas heller inte återskapa någon märkbar acceleration vare sig positiv eller negativ sådan vilket är något som vi uppskattar. Och när vi kontrollerar DX-20 i jitter- samt angle snapping-testet så kan vi se att det inte finns något påtagligt brus eller förutsägelser från sensorn.

Mjukvara

Qpad DX-20 använder den dedikerade mjukvaran DX-20 Software som låter oss justera alla tänkbara inställningar på musen. Programmet är i sin helhet identiskt med mjukvaran som 8K Optical använder och som vi testade för en tid sedan i musguiden.

dx 20 software 1

Mjukvaran hämtas enkelt från Qpads hemsida och väl i programmet så kan vi enkelt justera vanliga inställningar så som knyta knappar till kommandon, skapa profiler, CPI-nivåer, polling rate, justera pekarhastighet, scrollhastighet tillsammans med mer avancerade funktioner så som lift off distance och underlagskalibrering.

dx 20 software 3

Dock så noterar vi ett buggigt grafikfel i uppdateringsproccessen av DX-20, som gör att versionsnumret bakas in i informationstexten och vi kan omöjligen se vilken version vi uppdaterar till.

Mjukvaran till DX-20 är mycket slimmad och konsumerar endast 17 megabyte arbetsminne när programmet körs vilket vi tycker är mycket positivt, och faktum är att alla ändringar lagras i musen vilket betyder att du behöver endast starta mjukvaran när du vill justera något.

Summering

I vårt test av DX-20 så kan vi konstatera att Qpad lyckats skapa en ruggigt farlig FPS-råtta med anor från Microsoft Intellimouse-tiden. DX-20 imponerar på många plan och Pixart 3320-sensorn ger en känsla av absolut kontroll då rörelse och interaktion blir ett utan tillstymmelse av acceleration.

Samtliga knappar på DX-20 känns mycket högkvalitativa med en mellanhård resistans och scrollhjulet har ett bra grepp med ett lätt motstånd. Dock så retar vi oss på det knorrande ljudet som uppstår när man rullar på scrollhjulet, vilket inte känns enhetligt med musens i övrigt höga kvalitetskänsla.

DX-20 har däremot ett bra grepp, stämningsfull belysning och en mycket enkel samt slimmad mjuvara som är användarvänlig. Det gör att trots det knorrande scrollhjulet så ser vi Qpad DX-20 som ett bra köp då den erbjuder prestanda i toppklass i ambidextriös utformning.

54
Leave a Reply

Please Login to comment
48 Comment threads
6 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
24 Comment authors
JesperJohan PetterssonGascogneJohannesPhilip Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jonathan Johansson
Gäst

Tycker att ni ska jämföra Mionix Naos 8200 med QPAD 5K. Samma skal fast olika specifikationer. Hade varit roligt och se vilken som är bäst.

Flyfisherman
Medlem

Kul att ni återigen skapat en ny köpguide med datortillbehör.
Många pluspoäng. 🙂

LoppanH
Medlem
LoppanH

Logitech is the shit för mig ända sen MX518 kör nu med en G400 å har en G400s i reserv men G402:an gillar jag inte utseendet på men kan nog vänja mig där också. Synd att dom inte vill hålla G400:an vid liv som ett billigare alternativ till deras i dyraste laget senaste modeller,

Flyfisherman
Medlem

Jag har kört med Logitech MX-518 sedan begynnelsen och varit extremt nöjd, men efter denna mus-guide är det nog läge att byta upp sig? Men precis som det står; det är viktigt att manuellt gå in på respektive tillverkares supportsida och ladda hem deras särskilda drivrutiner och s/w för det är sällan det följer med skiva. Det gäller även Logitec special tangentbord också. Rätt dåligt av dom att den upplysningen inte står tydligt utmärkt!Mvh 8) Ps. Gäller även vissa av Logitechs Webbkameror också – ingen skiva, men vill man kunna komma åt dom häftigare effekterna, etc. så måste man ladda… Läs hela »

Sebbe
Medlem
Sebbe

Bra om ni även testade trackballs och informerade om möss/trackballs var anpassade för vänsterhänta.

Ps. Gör något åt ert certifikat så man slipper ha ett certifikat själv när man använder Firefox och besöker eran sida.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming.

Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.

martinot
Medlem
martinot

Mycket bra och seriös guide. Dock så är det som ni själva skriver ytterst personligt och högst varierande vilka möss som passar en. Har haft en SS Rival, men gillade inte den alls. Hatade greppet och tyckte den var alldeles för stor och klumpig.

Lämnade tillbaks och skaffade istället en SS Sensei RAW. Hur nöjd som helst och passar mig som ”hand i handsken”.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

[quote name=”martinot”]tyckte den var alldeles för stor och klumpig. [/quote]

Nu måste jag packa upp min Rival omedelbart!

Nicklas Nylén
Gäst
Nicklas Nylén

Kan ni inte titta på hur mycket resurser de olika drivrutiner och programmen kräver från de olika tillverkarna och vilka kombinationer som inte är bra som tex Steelseries och logitech Setipoint drivrutin i kombo och där Steelseries program vara drog 350 mb ram+ swap tidigare under 2014 när jag testade produkten kan va att dom fixat detta nu.

EldVarg
Gäst
EldVarg

Jag tycker oxå det borde finnas en vänsterhänt del. Vi är ju trots allt 10% av befolkningen. Konstigt att 90% alltid ska få 100% av utrymmet.

Flyfisherman
Medlem

[quote name=”Tripptrapptrull”]Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming. Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.[/quote] Vedhuggning i all ära som jag också håller på… Läs hela »

Medlem

Hej!

En bra guide, men jag saknar att ni inte alltid nämner musens kvalitetskänsla. Ni anmärkte på att Razer Deathadder 2013 hade dålig kvalitetskänsla men inte för vissa övriga möss.

För mig är det en mycket viktig faktor och jag skulle uppskatta om ni var tydligare med hur musen upplevs i det avseendet 🙂 Gärna även vilken mus som har den bästa kvalitetskänslan av alla ni testat.

Spfere
Gäst
Spfere

Är det bara jag som hamnar i en loop då jag försöker komma till omdömmen/summering? loopar sida 18-19 kommer inte längre.

Gascogne
Medlem
Gascogne

Vilken mus är den bästa ersättaren till Logitech G9 / G9X?

En viktigt funktion som G9’an har för mig är att scrollhjulet snurrar fritt.

TimMy2003
Medlem
TimMy2003

När ska ni testa Roccat mössen?

Martin Anthony Bendsøe
Medlem
Martin Anthony Bendsøe

Större Modell: Zowie EC1-A ;97 gram
Mindre Modell: Zowie EC2-A ;93 gram

http://www.zowiegear.com/index.php?i=product_gallery&p=21

godis e gott
Gäst
godis e gott

Jag vill ha en enkel mus med sladd, inga finesser, MEN STOR, ju större desto bättre. Först och främst BRED men helst djup och hög också. Hopplöst att läsa guider och försöka selektera ut dom jättestora XL.

godis e gott
Gäst
godis e gott

Optisk eller laser spelar ingen roll. Idag kör jag oftast fingertip/claw eftersom alla möss är så små. Skulle vilja pröva palm så jag har tejpat på suddgummin och andra grejer för att bygga ut framför allt bredden. Har tidigare provat div special möss med jag vill ha en ordinär. Räcker med två knappar och ett hjul och helst sladd. Dom sladdlösa tillför inget för mig.

Stormense
Medlem
Stormense

Jag har också haft musen ett tag. Bra mus men inte ett stort lyft, eller inget alls, från min förra MX Performence som man kan få tag på för halva priset. Men som ni skrev, Bluetooth-funktionen är suverän.

Johan_
Gäst
Johan_

”Svenska musguiden – Sveriges största test av datormöss” Låter ungefär som när man är på bilresa genom Sverige och efter varje håla finns en godisaffär som alla hävdar att de störst.

37 recensioner på så kort tid är riktigt bra! Dock är det inte på något sätt störst, Fragbite har över 60, men fortsätter ni så här lär ni gå om snart. Bra jobbat!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Skulle vilja se ett test av Logitech G502. Det ser ut som att det är bland de absolut mest påkostade flaggskeppsmössen idag.

Phili
Gäst
Phili

Kan ni testa Razer diamondback Chroma?

Älskade den musen på mitten av 2000 talet tills den försvann..
Undrar hur nya står sig, den kostar rätt mycket såg jag..

Tobberian
Medlem
Tobberian

Tips/varning:
Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex).
Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja körde 1mm mjuk dubbelhäft).
Youtube visar hur https://www.youtube.com/watch?v=lI6UulAMWnQ
(Är man försiktig sitter musfötterna som nya efteråt, jag tog inte ens lös hela).

Tobberian
Medlem
Tobberian

Japp det ”svåraste” är dock musfötterna resten är enkelt.
Kanske fixat i nyare batch, min är dock rätt nyköpt (mellandagsrean elgig-butik).
(BTW skallret påverkar såklart rörelsen, rittest-länk 0:20).

Rogerlito
Gäst
Rogerlito

Jag hade en MX518 men tyckte inte alls att denna var lika bra… Eller det som störde mig mest var knappen på insidan som för mig hamnar precis där jag vill ha tummen. Om jag ska ha tummen där så måste jag hålla väldigt försiktigt för att inte råka trycka in den, eller så måste jag hålla bakom knappen. Båda tillvägagångssätten gör att jag inte alls får samma kontroll över musen. Sensorn var dock kanon men Zowie EC2-a som jag köpte samtidigt lever upp till samma standard och där finns det inga grepproblem för mig samtidigt som mouse 1 och… Läs hela »

philip
Medlem
philip

Tjena Johan

Har sedan länge sökt en efterträdare till min diamondback 3g. Såg att de nylanserat den men enligt tester är sensorn dålig.. Du som testat ett antal möss nu, vilken skulle du rekommendera med liknande passform och bra prestanda.
Symmetrisk mus och sidoknappar är ett krav.

Tack för svar.

Johannes
Gäst
Johannes

Väldigt bra test av datormössen! Tack så mycket för en välskriven artikel och ett välgjort test. Gillar att ni nämner en del om storleken på mössen. Som vänsterhänt ser jag även fram emot en titt på mössen för oss stackars 10%-are 🙂 Jag är inte så kunnig av mig och det finns ju en hel uppsjö av möss så det här kommer garanterat hjälpa mig att hitta rätt tack så mycket! Sist men inte minst tack för tipset Tobberian Tips/varning: Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex). Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja… Läs hela »

Gascogne
Medlem
Gascogne

Kommer ni att testa Logitech MX Anywhere 2?

Jesper
Gäst
Jesper

Tjenare.

Finns det någon möjlighet att man får se Duckys tillskott i musdjungeln, Ducky secret?