Razer Deathadder Chroma

Razer Deathadder är världens kanske mest populära FPS-mus som används av både proffs och lekmän för sin utformning och prestanda. Razer vidareutvecklar nu den populära FPS-råttan och adderar full RGB-belysning och därmed föds Deathadder Chroma. Vi har tagit en närmare titt på nya Deathadder för att se ifall den fortfarande presterar likt sina tidigare syskon.

Razer Deathadder Chroma
Anslutning Flätad USB-kabel – 2.1 m
Antal knappar 5
Sensor Avago S3989 – Optisk
DPI/CPI Upp till 10 000 DPI
Polling rate 125 – 1000 Hz
Rekommenderad handstorlek M/L
Dimensioner 127 x 70 x 44 mm
Vikt 105 g
Drivrutiner/ programvara Razer Synapse
Lägsta pris på Prisjakt.nu Product price

Form och design

Razer Deathadder Chroma har inte fått några formmässiga förändringar jämfört med tidigare versioner och musen har en mattsvart ytbehandling som är genomgående för hela musen och ökar greppvänligheten. Den har en hög och lutad musrygg som skapats för högerhänta användare med handstorlek medium till large men passar trots det samtliga musgrepp så som finger-, klo- och handflategrepp.

Deathadder är en FPS-inriktad gamingmus och erbjuder totalt fem klickbara knappar och tittar vi på vänstersidan så ser vi två stora tumknappar samt en knottrig gummibeläggning för att öka greppet och snurrar vi på musen så hittar vi samma typ av gummibeläggning även på den högra sidan.

razer_deathadder_chroma_2

På ovansidan hittar vi förstås vänster- och höger musknapp tillsammans med ett gummerat samt belyst scrollhjul. Även logotypen i bakkant på Deathadder Chroma är belyst vilket kanske inte kommer som en överraskning med tanke på att den ingår i Razers Chroma-serie.

Vänder vi på Deathadder Chroma så ser vi en optisk sensor placerad i centrum av musen, tre små och ganska tunna glidytor samt även att den flätade USB-kabeln ansluter mitt i fronten av musen.

Prestanda och användande

Razer Deathadder Chroma andas kvalitet och är riktigt behaglig att omfamna om du är en högerhänt användare. Greppet är perfekt och vi upplever inga problem med att den skulle falla ur handen under våra intensiva tester.

Deathadder Chroma har en utmärkt optisk sensor från Avago, närmare bestämt S3989 som presterar helt anmärkningslöst. Det finns ingen inbyggd acceleration, vare sig negativ eller positiv och musen ger oss en skön ett-till-ett känsla som kan översättas till en förlängning av din arm. Detta är något som både vi och seriösa spelare uppskattar och som ses som krav vid inköp av ny FPS-mus.

razer_deathadder_chroma_5

Som förväntat är Deathadder Chroma en mus och presterar riktigt bra i just FPS-genren i våra speltester men den fungerar även givetvis bra till andra titlar.

Samtliga knappar på nya Deathaddern ger ett försäkrande klickljud och har en skön taktil känsla men värt att nämna är att höger- samt vänster musknapp har ett lättare motstånd jämfört med restande knappar. Det är dock något som vi noterat på tidigare modeller av Razers Deathadder möss.

Scrollhjulet presterar bra och missar inga steg. Den har även en trevlig bakgrundsbelysning som kan justeras enligt eget önskemål via mjukvaran men vi upplever ett smått störande knorrande ljud som märks tydligt i vardagligt användande när vi bläddrar genom webbsidor.

razer_deathadder_chroma_3

Något som förvånade oss är att denna FPS-råtta har tämligen små och tunna glidytor men trots det ger den oss inga problem med glid eller kontroll efter långstidtestande men frågan är hur de presterar efter år av användning? Vi rekommenderar att Deathadder Chroma används med en mörk och mjuk tygmatta för bästa möjliga prestanda från den optiska sensorn.

Deathadder Chroma kommer med en mjuk, lång och flätad USB-kabel vilket är något som vi verkligen uppskattar då det underlättar kabeldragningen och minskar risken för att kabeln ska fastna någonstans vid användande.

När vi prestandatestar musen så kan vi se att Razer håller vad de lovar då DPI- och polling rate-nivåer överensstämmer med vad de utlovar och i vårt anglesnapping- och jitter-test så kan vi inte notera några som helst problem med förutsägelse eller brus från sensorn.

razer_deathadder_chroma_anglesnappingjitter

Mjukvara

Razer Synapse som är mjukvaran för Deathadder Chroma är ingen nyhet för oss vid det här laget. Synapse är den mjukvaran som används för de allra flesta Razer produkter och erbjuder förutom en intuitiv design möjlighet att justera alla de vanligaste musinställningarna så som att knyta knappar till kommandon, skapa profiler, DPI-nivåer, polling rate, justera pekarhastighet tillsammans med mer avancerade funktioner så som lift off distance och underlagskalibrering.

razer_deathadder_chroma_synapse_1

Vi fortsätter att ge Razer kritk för den påtvingande registreringen hos dem för att ens få ladda hem och använda Synapse då det inte är något som samtliga användare uppskattar men med registreringen kommer också möjlighet att molnlagra sina musinställningar vilket är något som vi givetvis uppskattar. Så det är faktiskt både på gott och ont.

Nytt för Deathadder Chroma är också möjligheten att kunna anpassa bakgrundsbelysningen där vi kan välja och vraka fritt bland 16,8 miljoner olika nyanser för belysningen på logotypen och scrollhjulet.

razer_deathadder_chroma_synapse_3

Synapse körs i två processer på datorn och allokerar ovanligt mycket arbetsminne för att vara en mjukvara för tillbehör. Vid våra kontroller så upptar dessa processer i snitt cirka 50 megabyte arbetsminne tillsammans.

Summering

Vi förstår varför många spelare i FPS-genren använder sig av just en Deathadder då den har en ergonomisk utformning och ett grepp som är utmärkt för användningsområdet. Nya Deathadder Chroma andas hög kvalitet och ger en skön ett-till-ett känsla och reagerar exakt på våra rörelser utan någon som helst inbyggda förutselser.

Samtliga knappar och scrollhjulet har en skön taktil känsla och ger försäkrande klickljud vid användande och vänster- samt högerklick har ett aningen lättare motstånd än de andra knapparna vilket kan vara skillnaden mellan liv och död i heta FPS-sessioner.

Dock så uppmärksammar vi ett knorrande ljud från scrollhjulet som blir aningen störande vid vardagligt användande. Ett litet problem kan tyckas men i Svenska musguiden är konkurensen stenhård och varje detalj räknas.

Det överskuggar dock inte denna FPS-råttas helhetsintryck då den levererar det den ska med bravur och har numera även stöd för full RGB-belysning som enkelt kan justeras tillsammans med andra inställningar i Razer Synapse. Det är trist att Razer påtvingar registering för att ens ladda hem mjukvaran och använda den men på den ljusa sidan så ger de alla användare möjlighet att molnlagra alla sina musinställningar så skiftet mellan datorer blir superenkelt. Därför förtjänar Razer Deathadder Chroma en utmärkelse i Sveriges största test av datormöss.

54
Leave a Reply

Please Login to comment
48 Comment threads
6 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
24 Comment authors
JesperJohan PetterssonGascogneJohannesPhilip Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jonathan Johansson
Gäst

Tycker att ni ska jämföra Mionix Naos 8200 med QPAD 5K. Samma skal fast olika specifikationer. Hade varit roligt och se vilken som är bäst.

Flyfisherman
Medlem

Kul att ni återigen skapat en ny köpguide med datortillbehör.
Många pluspoäng. 🙂

LoppanH
Medlem
LoppanH

Logitech is the shit för mig ända sen MX518 kör nu med en G400 å har en G400s i reserv men G402:an gillar jag inte utseendet på men kan nog vänja mig där också. Synd att dom inte vill hålla G400:an vid liv som ett billigare alternativ till deras i dyraste laget senaste modeller,

Flyfisherman
Medlem

Jag har kört med Logitech MX-518 sedan begynnelsen och varit extremt nöjd, men efter denna mus-guide är det nog läge att byta upp sig? Men precis som det står; det är viktigt att manuellt gå in på respektive tillverkares supportsida och ladda hem deras särskilda drivrutiner och s/w för det är sällan det följer med skiva. Det gäller även Logitec special tangentbord också. Rätt dåligt av dom att den upplysningen inte står tydligt utmärkt!Mvh 8) Ps. Gäller även vissa av Logitechs Webbkameror också – ingen skiva, men vill man kunna komma åt dom häftigare effekterna, etc. så måste man ladda… Läs hela »

Sebbe
Medlem
Sebbe

Bra om ni även testade trackballs och informerade om möss/trackballs var anpassade för vänsterhänta.

Ps. Gör något åt ert certifikat så man slipper ha ett certifikat själv när man använder Firefox och besöker eran sida.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming.

Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.

martinot
Medlem
martinot

Mycket bra och seriös guide. Dock så är det som ni själva skriver ytterst personligt och högst varierande vilka möss som passar en. Har haft en SS Rival, men gillade inte den alls. Hatade greppet och tyckte den var alldeles för stor och klumpig.

Lämnade tillbaks och skaffade istället en SS Sensei RAW. Hur nöjd som helst och passar mig som ”hand i handsken”.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

[quote name=”martinot”]tyckte den var alldeles för stor och klumpig. [/quote]

Nu måste jag packa upp min Rival omedelbart!

Nicklas Nylén
Gäst
Nicklas Nylén

Kan ni inte titta på hur mycket resurser de olika drivrutiner och programmen kräver från de olika tillverkarna och vilka kombinationer som inte är bra som tex Steelseries och logitech Setipoint drivrutin i kombo och där Steelseries program vara drog 350 mb ram+ swap tidigare under 2014 när jag testade produkten kan va att dom fixat detta nu.

EldVarg
Gäst
EldVarg

Jag tycker oxå det borde finnas en vänsterhänt del. Vi är ju trots allt 10% av befolkningen. Konstigt att 90% alltid ska få 100% av utrymmet.

Flyfisherman
Medlem

[quote name=”Tripptrapptrull”]Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming. Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.[/quote] Vedhuggning i all ära som jag också håller på… Läs hela »

Medlem

Hej!

En bra guide, men jag saknar att ni inte alltid nämner musens kvalitetskänsla. Ni anmärkte på att Razer Deathadder 2013 hade dålig kvalitetskänsla men inte för vissa övriga möss.

För mig är det en mycket viktig faktor och jag skulle uppskatta om ni var tydligare med hur musen upplevs i det avseendet 🙂 Gärna även vilken mus som har den bästa kvalitetskänslan av alla ni testat.

Spfere
Gäst
Spfere

Är det bara jag som hamnar i en loop då jag försöker komma till omdömmen/summering? loopar sida 18-19 kommer inte längre.

Gascogne
Medlem
Gascogne

Vilken mus är den bästa ersättaren till Logitech G9 / G9X?

En viktigt funktion som G9’an har för mig är att scrollhjulet snurrar fritt.

TimMy2003
Medlem
TimMy2003

När ska ni testa Roccat mössen?

Martin Anthony Bendsøe
Medlem
Martin Anthony Bendsøe

Större Modell: Zowie EC1-A ;97 gram
Mindre Modell: Zowie EC2-A ;93 gram

http://www.zowiegear.com/index.php?i=product_gallery&p=21

godis e gott
Gäst
godis e gott

Jag vill ha en enkel mus med sladd, inga finesser, MEN STOR, ju större desto bättre. Först och främst BRED men helst djup och hög också. Hopplöst att läsa guider och försöka selektera ut dom jättestora XL.

godis e gott
Gäst
godis e gott

Optisk eller laser spelar ingen roll. Idag kör jag oftast fingertip/claw eftersom alla möss är så små. Skulle vilja pröva palm så jag har tejpat på suddgummin och andra grejer för att bygga ut framför allt bredden. Har tidigare provat div special möss med jag vill ha en ordinär. Räcker med två knappar och ett hjul och helst sladd. Dom sladdlösa tillför inget för mig.

Stormense
Medlem
Stormense

Jag har också haft musen ett tag. Bra mus men inte ett stort lyft, eller inget alls, från min förra MX Performence som man kan få tag på för halva priset. Men som ni skrev, Bluetooth-funktionen är suverän.

Johan_
Gäst
Johan_

”Svenska musguiden – Sveriges största test av datormöss” Låter ungefär som när man är på bilresa genom Sverige och efter varje håla finns en godisaffär som alla hävdar att de störst.

37 recensioner på så kort tid är riktigt bra! Dock är det inte på något sätt störst, Fragbite har över 60, men fortsätter ni så här lär ni gå om snart. Bra jobbat!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Skulle vilja se ett test av Logitech G502. Det ser ut som att det är bland de absolut mest påkostade flaggskeppsmössen idag.

Phili
Gäst
Phili

Kan ni testa Razer diamondback Chroma?

Älskade den musen på mitten av 2000 talet tills den försvann..
Undrar hur nya står sig, den kostar rätt mycket såg jag..

Tobberian
Medlem
Tobberian

Tips/varning:
Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex).
Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja körde 1mm mjuk dubbelhäft).
Youtube visar hur https://www.youtube.com/watch?v=lI6UulAMWnQ
(Är man försiktig sitter musfötterna som nya efteråt, jag tog inte ens lös hela).

Tobberian
Medlem
Tobberian

Japp det ”svåraste” är dock musfötterna resten är enkelt.
Kanske fixat i nyare batch, min är dock rätt nyköpt (mellandagsrean elgig-butik).
(BTW skallret påverkar såklart rörelsen, rittest-länk 0:20).

Rogerlito
Gäst
Rogerlito

Jag hade en MX518 men tyckte inte alls att denna var lika bra… Eller det som störde mig mest var knappen på insidan som för mig hamnar precis där jag vill ha tummen. Om jag ska ha tummen där så måste jag hålla väldigt försiktigt för att inte råka trycka in den, eller så måste jag hålla bakom knappen. Båda tillvägagångssätten gör att jag inte alls får samma kontroll över musen. Sensorn var dock kanon men Zowie EC2-a som jag köpte samtidigt lever upp till samma standard och där finns det inga grepproblem för mig samtidigt som mouse 1 och… Läs hela »

philip
Medlem
philip

Tjena Johan

Har sedan länge sökt en efterträdare till min diamondback 3g. Såg att de nylanserat den men enligt tester är sensorn dålig.. Du som testat ett antal möss nu, vilken skulle du rekommendera med liknande passform och bra prestanda.
Symmetrisk mus och sidoknappar är ett krav.

Tack för svar.

Johannes
Gäst
Johannes

Väldigt bra test av datormössen! Tack så mycket för en välskriven artikel och ett välgjort test. Gillar att ni nämner en del om storleken på mössen. Som vänsterhänt ser jag även fram emot en titt på mössen för oss stackars 10%-are 🙂 Jag är inte så kunnig av mig och det finns ju en hel uppsjö av möss så det här kommer garanterat hjälpa mig att hitta rätt tack så mycket! Sist men inte minst tack för tipset Tobberian Tips/varning: Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex). Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja… Läs hela »

Gascogne
Medlem
Gascogne

Kommer ni att testa Logitech MX Anywhere 2?

Jesper
Gäst
Jesper

Tjenare.

Finns det någon möjlighet att man får se Duckys tillskott i musdjungeln, Ducky secret?