Razer Mamba 2015

Razer lanserade nyligen en ny version av den klassiska trådlösa modellen Mamba. Den nya Mamban finns i två utföranden, trådad och trådlös. I dagens test är det den trådlösa modellen vi kikar närmare på. Med högt pris och maxade specifikationer ska vi se ifall Mamba 2015 kan axla rollen som kungen av trådlösa möss.

Razer Mamba 2015
Anslutning Trådlös – Flätad USB-kabel
Antal knappar 9
Sensor Razer 5G – Phillips Twin-Eye
DPI/CPI Upp till 16 000 DPI
Polling rate Upp til 1000 Hz
Rekommenderad handstorlek S/M (L)
Dimensioner 128 x 70 x 42,5 mm
Vikt 125 g
Drivrutiner/programvara Synapse
Lägsta pris på Prisjakt.nu Product price

Form och design

Razers nya designspår i Mamba-serien skiljer sig mot tidigare versioner då den har en helt annan formfaktor jämfört med sina föregångare. Mamba 2015 går i mattsvart och har en mer klassisk design med en hög och sluttande rygg som gör musen anpassad för högerhänta användare och vi rekommenderar handstorlek small till medium för samtliga musgrepp på Mamba 2015. Den fungerar även för användare med större handstorlek om klo- eller fingergrepp tillämpas.

Likt Mamba TE så har också Mamba 2015 också en ny typ av design när det kommer till belysning. Tidigare har Razer endast använt sig bakgrundsbelysning vid scrollhjul och logotyp men på de nya Mamborna har de även valt att implementera kurvade LED-lister längs med musens sidor för att ge en mer stämningsfull effekt av belysningen. Så Mamba 2015 har ett bakgrundsbelyst scrollhjul och sidor som kan justeras i 16,8 miljoner olika nyanser.

razer mamba 1

Mamba 2015 har totalt nio klickbara knappar och tittar vi på den vänstra sidan så hittar vi två stora tumknappar och en knottrig gummibeläggning som även återfinns på den högra sidan. Gummibeläggningen är väl tilltagen och ökar greppet markant.

Kikar vi på ovansidan av musen så hittar vi givetvis vänser- och högerklick tillsammans med ett gummerat scrollhjul med tiltfunktion samt två extraknappar som vanligtvis används för justering av DPI-nivå.

Tittar vi under Mamba 2015 så ser vi fyra ganska tunna glidytor varav två är placerade i framkant, en runt sensorn och en i bakkant. Lasersensorn är placerad så gott som i centrum av musen. Vi ser även kontaktytorna för anslutning till dockningsstationen samt en av/på-knapp. Nytt för Mamba 2015 och något som gör den unik i sitt slag är de två justeringsskruvarna som finns under höger- och vänsterknapp. Med hjälp av det medföljande verktyget kan användaren själv justera brytarnas motstånd. Mer om de justbara brytarna hittar du under ”prestanda och användande”. Kikar vi längst fram finns anslutning för den medföljande micro-USB-kabeln om man önskar att använda den i trådat utförande eller bara nödladda musen om batteriet skulle ta slut.

razer mamba 6

Den svarta dockningstationen är snyggt utformad och visar upp Mamban i ett upprätt läge när den är dockad för laddning. Hela dockan omges av en LED-list som likt musens bakgrundsbelysning kan justeras i full RGB-pallett. Dockningsstationen kunde dock ha varit tyngre och stabilare för att undvika att den glider iväg vid dockning, men ack så vackert den lyser när den indikerar laddning.

Prestanda och användande

När vi speltestar Razer Mamba 2015 så upplever samma känsla som med Mamba Tournament Edition. Den nya 5G-sensorn är galet kvick och responsiv och det tar ett tag innan vi vänjer oss med känslan. I grund och botten är den nya 5G-sensorn utvecklad på en Phillips Twin-Eye sensor och den har en typisk laserkänsla fast ännu rappare i sin respons och vi lyckas inte återskapa någon inbyggd acceleration eller avläsningsproblem vid hastiga rörelser.

Mamba 2015 glider fint på samtliga musmattor vi testat med men vi avråder från att använda musen på genomskinliga ytor så som glas. Den mattsvarta ytan i kombination med de gummibelagda sidorna ger Mamba 2015 ett riktigt bra grepp och den glider inte ur handen i första taget.

Samtliga knappar på Mamba 2015 likt Mamba TE har ett försäkrande klickljud och en skön taktil respons men DPI-knapparna på ovansidan är lite svåra att nå. Unikt för Mamba 2015 är de ställbara brytarna för höger- och vänsterklick som kan justeras mellan 45 gram och 95 grams motstånd, vilket är riktigt häftigt och öppnar upp för flera användare att laborera fram det perfekta motståndet för just dem. Dock så gillar vi inte det medföljande verktyget för att justera brytarna. Har kunde Razer gott kunnat ha designat ett mer ergonomiskt verktyg med större handtag som gjort det enklare att finjustera skruvarna.

razer mamba 5

Scrollhjulet med sin knottriga gummering ger ett riktigt bra grepp och varje steg känns tydligt. Hjulet är även tiltbart vilket innebär att du kan klicka scrollhjulet åt höger och vänster vilket är en funktion som vi uppskattar och ger Mamba 2015 fler programmerbara klick.

Razer utlovar en batteritid på upp till 20 timmar beroende på användande och inställningar och i våra tester så kan vi konstatera att det inte är några problem att spela i upp till 6 timmar på de högsta inställningarna innan det börjar vankas laddning. Det är förhållandevis lite jämfört med vad tillverkaren specificerar så glöm inte att docka Mamban efter användning, annars får man i värsta fall ansluta USB-kabeln direkt i musen för den fungerar lika bra med kabel som utan men man tappar givetvis den trådlösa friheten.

razer mamba 4

Och på tal om den trådlösa friheten så räkna inte med mer än upp till 3 – 5 meters öppen räckvidd. I våra tester så kan vi konstatera att du gör bäst i att ha dockningsstationen så nära placerad musen som möjligt för att säkerställa dig om att inga störningar uppstår.

Dockningstationen är riktigt stilig och lyser mysigt i mörkret. Det är förhållandevis enkelt att docka Mamba 2015 dock så kunde dockningstationen varit tyngre för ibland när vi försöker docka musen så glider den iväg.

I vårt angle snapping och jitter-test så presterar Twin-Eye-sensorn riktigt bra och vi kan inte se några tendenser till påtagligt sensorbrus eller inbyggd förutsägelse.

razer mamba anglesnapping jitter

Mjukvara

Mamba likt de flesta andra moderna produkter från Razer använder sig av mjukvaran Razer Synapse, en mjukvara som kan hantera flera Razer produkter på ett och samma ställe, något som vi uppskattar mycket och gör det enkelt för användaren.

razer mamba synapse 1

I Synapse så kan vi enkelt justera de vanligaste musinställningarna så som programmera om knappar, DPI-nivåer, polling rate, lift off distance, skapa macron och knyta program till profiler. För Mamba erbjuder även Synapse underlagskalibrering, något vi inte ser hos alla möss och programvaror. Här har Razer lagt till deras vanligaste musmattor som färdiga kalibreringar men du kan även kalibrera Mamba efter din egna musmatta.

razer mamba synapse 4

I Synapse så finns Chroma Configurator tillgängligt som ger oss mer avancerade ljusinställningar där vi kan kontrollera ljuszoner längs med sidorna, scrollhjulet och dockningsstationens belysning.

razer mamba synapse 3

Dock så fortsätter Razer envisas med registrering för att ens kunna hämta Synapse vilket vi inte tycker är nödvändigt för de användare som endast vill justera några inställningar. Men om vi ser det från den ljusa sidan så kommer även registreringen med en molnlagring som gör det möjligt att synkronisera alla dina musinställningar mellan olika datorer, Mac som PC.

Summering

Mamba 2015 är rent prestandamässigt den bästa trådlösa gamingmusen som finns ute på markanden just nu och konstigt vore nästan annars med tanke på priset. Med stöd för löjligt höga 16 000 DPI i upplösning som kan ställas i steg om 1 DPI och byggkvalitet av högsta klass så är Mamba 2015 inte bara en dyrgrip utan även en välkonstruerad sådan. Greppet är ruggigt bra och likaså kvalitetskänslan i alla knappar och scrollhjul.

Den nya sensorn som Razer kallar 5G bygger på en Phillips Twin-Eye-sensor som presterar utmärkt och har inga påtagliga spår av inbyggd acceleration, och de ställbara brytarna för vänster- och högerklick är nytänkande och välfungerande.

Men tyvärr så finner vi ett par punkter som håller tillbaka Mamba 2015 från att kamma hem någon utmärkelse i Svenska musguiden. Först och främst priset som är skyhögt men även designmissar som att dockningstation är alldeles för lätt vilket försvårar dockning och att inget ägnat någon tanke åt justeringverktyget för brytarna som är onödigt oergonomiskt.

När vi testar möss i den här prisklassen är det inte mycket som får fela för att den ska tappa möjligheten till en utmärkelse, så trots att Mamba 2015 är en riktigt grym gamingmus så väger skuggorna tungt och den når inte hela vägen fram.

54
Leave a Reply

Please Login to comment
48 Comment threads
6 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
24 Comment authors
JesperJohan PetterssonGascogneJohannesPhilip Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jonathan Johansson
Gäst

Tycker att ni ska jämföra Mionix Naos 8200 med QPAD 5K. Samma skal fast olika specifikationer. Hade varit roligt och se vilken som är bäst.

Flyfisherman
Medlem

Kul att ni återigen skapat en ny köpguide med datortillbehör.
Många pluspoäng. 🙂

LoppanH
Medlem
LoppanH

Logitech is the shit för mig ända sen MX518 kör nu med en G400 å har en G400s i reserv men G402:an gillar jag inte utseendet på men kan nog vänja mig där också. Synd att dom inte vill hålla G400:an vid liv som ett billigare alternativ till deras i dyraste laget senaste modeller,

Flyfisherman
Medlem

Jag har kört med Logitech MX-518 sedan begynnelsen och varit extremt nöjd, men efter denna mus-guide är det nog läge att byta upp sig? Men precis som det står; det är viktigt att manuellt gå in på respektive tillverkares supportsida och ladda hem deras särskilda drivrutiner och s/w för det är sällan det följer med skiva. Det gäller även Logitec special tangentbord också. Rätt dåligt av dom att den upplysningen inte står tydligt utmärkt!Mvh 8) Ps. Gäller även vissa av Logitechs Webbkameror också – ingen skiva, men vill man kunna komma åt dom häftigare effekterna, etc. så måste man ladda… Läs hela »

Sebbe
Medlem
Sebbe

Bra om ni även testade trackballs och informerade om möss/trackballs var anpassade för vänsterhänta.

Ps. Gör något åt ert certifikat så man slipper ha ett certifikat själv när man använder Firefox och besöker eran sida.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming.

Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.

martinot
Medlem
martinot

Mycket bra och seriös guide. Dock så är det som ni själva skriver ytterst personligt och högst varierande vilka möss som passar en. Har haft en SS Rival, men gillade inte den alls. Hatade greppet och tyckte den var alldeles för stor och klumpig.

Lämnade tillbaks och skaffade istället en SS Sensei RAW. Hur nöjd som helst och passar mig som ”hand i handsken”.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

[quote name=”martinot”]tyckte den var alldeles för stor och klumpig. [/quote]

Nu måste jag packa upp min Rival omedelbart!

Nicklas Nylén
Gäst
Nicklas Nylén

Kan ni inte titta på hur mycket resurser de olika drivrutiner och programmen kräver från de olika tillverkarna och vilka kombinationer som inte är bra som tex Steelseries och logitech Setipoint drivrutin i kombo och där Steelseries program vara drog 350 mb ram+ swap tidigare under 2014 när jag testade produkten kan va att dom fixat detta nu.

EldVarg
Gäst
EldVarg

Jag tycker oxå det borde finnas en vänsterhänt del. Vi är ju trots allt 10% av befolkningen. Konstigt att 90% alltid ska få 100% av utrymmet.

Flyfisherman
Medlem

[quote name=”Tripptrapptrull”]Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming. Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.[/quote] Vedhuggning i all ära som jag också håller på… Läs hela »

Medlem

Hej!

En bra guide, men jag saknar att ni inte alltid nämner musens kvalitetskänsla. Ni anmärkte på att Razer Deathadder 2013 hade dålig kvalitetskänsla men inte för vissa övriga möss.

För mig är det en mycket viktig faktor och jag skulle uppskatta om ni var tydligare med hur musen upplevs i det avseendet 🙂 Gärna även vilken mus som har den bästa kvalitetskänslan av alla ni testat.

Spfere
Gäst
Spfere

Är det bara jag som hamnar i en loop då jag försöker komma till omdömmen/summering? loopar sida 18-19 kommer inte längre.

Gascogne
Medlem
Gascogne

Vilken mus är den bästa ersättaren till Logitech G9 / G9X?

En viktigt funktion som G9’an har för mig är att scrollhjulet snurrar fritt.

TimMy2003
Medlem
TimMy2003

När ska ni testa Roccat mössen?

Martin Anthony Bendsøe
Medlem
Martin Anthony Bendsøe

Större Modell: Zowie EC1-A ;97 gram
Mindre Modell: Zowie EC2-A ;93 gram

http://www.zowiegear.com/index.php?i=product_gallery&p=21

godis e gott
Gäst
godis e gott

Jag vill ha en enkel mus med sladd, inga finesser, MEN STOR, ju större desto bättre. Först och främst BRED men helst djup och hög också. Hopplöst att läsa guider och försöka selektera ut dom jättestora XL.

godis e gott
Gäst
godis e gott

Optisk eller laser spelar ingen roll. Idag kör jag oftast fingertip/claw eftersom alla möss är så små. Skulle vilja pröva palm så jag har tejpat på suddgummin och andra grejer för att bygga ut framför allt bredden. Har tidigare provat div special möss med jag vill ha en ordinär. Räcker med två knappar och ett hjul och helst sladd. Dom sladdlösa tillför inget för mig.

Stormense
Medlem
Stormense

Jag har också haft musen ett tag. Bra mus men inte ett stort lyft, eller inget alls, från min förra MX Performence som man kan få tag på för halva priset. Men som ni skrev, Bluetooth-funktionen är suverän.

Johan_
Gäst
Johan_

”Svenska musguiden – Sveriges största test av datormöss” Låter ungefär som när man är på bilresa genom Sverige och efter varje håla finns en godisaffär som alla hävdar att de störst.

37 recensioner på så kort tid är riktigt bra! Dock är det inte på något sätt störst, Fragbite har över 60, men fortsätter ni så här lär ni gå om snart. Bra jobbat!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Skulle vilja se ett test av Logitech G502. Det ser ut som att det är bland de absolut mest påkostade flaggskeppsmössen idag.

Phili
Gäst
Phili

Kan ni testa Razer diamondback Chroma?

Älskade den musen på mitten av 2000 talet tills den försvann..
Undrar hur nya står sig, den kostar rätt mycket såg jag..

Tobberian
Medlem
Tobberian

Tips/varning:
Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex).
Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja körde 1mm mjuk dubbelhäft).
Youtube visar hur https://www.youtube.com/watch?v=lI6UulAMWnQ
(Är man försiktig sitter musfötterna som nya efteråt, jag tog inte ens lös hela).

Tobberian
Medlem
Tobberian

Japp det ”svåraste” är dock musfötterna resten är enkelt.
Kanske fixat i nyare batch, min är dock rätt nyköpt (mellandagsrean elgig-butik).
(BTW skallret påverkar såklart rörelsen, rittest-länk 0:20).

Rogerlito
Gäst
Rogerlito

Jag hade en MX518 men tyckte inte alls att denna var lika bra… Eller det som störde mig mest var knappen på insidan som för mig hamnar precis där jag vill ha tummen. Om jag ska ha tummen där så måste jag hålla väldigt försiktigt för att inte råka trycka in den, eller så måste jag hålla bakom knappen. Båda tillvägagångssätten gör att jag inte alls får samma kontroll över musen. Sensorn var dock kanon men Zowie EC2-a som jag köpte samtidigt lever upp till samma standard och där finns det inga grepproblem för mig samtidigt som mouse 1 och… Läs hela »

philip
Medlem
philip

Tjena Johan

Har sedan länge sökt en efterträdare till min diamondback 3g. Såg att de nylanserat den men enligt tester är sensorn dålig.. Du som testat ett antal möss nu, vilken skulle du rekommendera med liknande passform och bra prestanda.
Symmetrisk mus och sidoknappar är ett krav.

Tack för svar.

Johannes
Gäst
Johannes

Väldigt bra test av datormössen! Tack så mycket för en välskriven artikel och ett välgjort test. Gillar att ni nämner en del om storleken på mössen. Som vänsterhänt ser jag även fram emot en titt på mössen för oss stackars 10%-are 🙂 Jag är inte så kunnig av mig och det finns ju en hel uppsjö av möss så det här kommer garanterat hjälpa mig att hitta rätt tack så mycket! Sist men inte minst tack för tipset Tobberian Tips/varning: Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex). Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja… Läs hela »

Gascogne
Medlem
Gascogne

Kommer ni att testa Logitech MX Anywhere 2?

Jesper
Gäst
Jesper

Tjenare.

Finns det någon möjlighet att man får se Duckys tillskott i musdjungeln, Ducky secret?