Razer Naga 2014

Gamingjätten Razer har en stadig fot i tillbehörsbranschen med ett brett sortiment av möss för alla typer av användare och spel. Razer Naga 2014 är en MMO-inriktad mus som kan se lite skräckinjagande ut med alla sina knappar, men hur väl fungerar musen i MMO-spel och i vardagligt användande?

Razer Naga 2014
Anslutning Flätad USB-kabel, 2 m
Antal knappar 19
Sensor Philips PLN 2034 – Laser
DPI/CPI 8200 DPI
Polling rate 125 – 1000 Hz
Rekommenderad handstorlek S/M
Dimensioner 75 x 43 x 119 mm
Vikt 135 g
Drivrutiner/ programvara Razer Synapse
Lägsta pris på Prisjakt.nu Product price

Form och design

Man kanske tror att Naga 2014 ska vara obekväm att hålla i med tanke på alla knapparna men det är den inte – faktiskt tvärt om, Naga har en ergonomisk design för dig som handflategreppar dina möss. Den är däremot ganska kort så rekommenderad handstorlek för Naga 2014 är small till medium.

Musen har hela 19 knappar och vi måste säga att Razer har gjort ett bra jobb med att placera ut dem så ergonomiskt som möjligt även om det är lite svårt att nå sidoknapparna 10, 11 och 12 samt de två knapparna på ovansidan. De 12 knapparna på sidan, scrollhjulet och Razer logotypen har en grön bakgrundsbelysning.

razer_naga2014_1

Musen är lackad i en mattsvart färg som ger ökat grepp och scrollhjulet är gummerat för bästa fäste.

Naga 2014 har en mjuk tygflätad sladd som går enkelt att forma kring all vår övriga utrustning och när vi vänder på musen så hittar vi 3 ganska tunna glidytor, två mindre längst fram och en lite större i bakänden.

razer_naga2014_5

Prestanda och användande

När vi speltestar Razer Naga 2014 kan vi ganska omgående konstatera att det här är en riktigt grym MMO-mus, även om man kanske är van med att ha alla attacker på tangentbordet så vänjer vi oss efter ett stunds spelande och vi börjar tycka att det är riktigt smidigt. Alla 12 knapparna är taktila och ger ett bekräftande klickljud vilket är viktigt eftersom man inte har tid att kolla efter knapparna och ifall det blev ett klick. Som nämnt tidigare är knapp 10, 11 och 12 lite svåra att komma åt men i vårt fall hade vi inte ens bundit så många attacker.

I övrigt så känns alla knapparna högkvalitativa och ger sköna klickljud men det tar en stund innan man vänjer sig med sidoknapparna, i början är man lite osäker men efter en tids spelande blir man säker på vart alla sitter och man blir snabb i vilken MMO-värld som helst.

Naga 2014 använder en lasersensor som läser ruggigt bra, det hade vi inte väntat oss från en MMO-mus. Naga klarar av riktigt hastiga rörelser utan några läsfel och vi upplever ingen som helst acceleration. Den funkar på alla typer av musmattor men vi tyckte att tygmatta gav bäst läsresultat och glid.

Vid prestandatest så ser vi att musen når 975 hertz som max även fast den är inställd på 1000 hertz. De 25 hertzen som saknas är inget vi på något sätt märker av men det är värt att nämna, däremot så överensstämmer DPI-nivån med det som vi definierat.

Mjukvara

Programvaran som används till Naga 2014 är Synapse 2.0 som är en av de snyggare programvarorna enligt oss. Alla musinställningar görs via de olika flikarna i programmet och lagras sedan i molnet för din användare något som både kan ses som positivt eller negativt. Vi tycker det är en toppenfuktion, men som vi nämnt i tidigare Razer-tester, alla användare kanske inte vill registrera sig bara för att justera några musinställningar.

razer_synapse_naga

I Synapse hittar du alla tänkbara inställningar du kan tänkas vilja justera, såsom DPI, polling rate, acceleration, belysning (endast grön) och till och med kalibrering av sensorn med underlaget. Synapse 2.0 fungerar till många olika Razer-produkter så om du har fler produkter från Razer kan du använda ett och samma program för att justera inställningar vilket är något som vi uppskattar.

Summering

Razer Naga 2014 är den vassaste MMO-musen som vi har testat, med 19 knappar till förfogande så är möjligheterna oändliga i just de spel som musen är avsedd för. I andra spel så presterar Naga 2014 bra men känns lite klumpig och med tanke på prislappen så är inte den här musen avsedd för den vardagliga användaren eller FPS-spelaren, men den gör verkligen det den ska och är tillverkad för.

54
Leave a Reply

Please Login to comment
48 Comment threads
6 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
24 Comment authors
JesperJohan PetterssonGascogneJohannesPhilip Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jonathan Johansson
Gäst

Tycker att ni ska jämföra Mionix Naos 8200 med QPAD 5K. Samma skal fast olika specifikationer. Hade varit roligt och se vilken som är bäst.

Flyfisherman
Medlem

Kul att ni återigen skapat en ny köpguide med datortillbehör.
Många pluspoäng. 🙂

LoppanH
Medlem
LoppanH

Logitech is the shit för mig ända sen MX518 kör nu med en G400 å har en G400s i reserv men G402:an gillar jag inte utseendet på men kan nog vänja mig där också. Synd att dom inte vill hålla G400:an vid liv som ett billigare alternativ till deras i dyraste laget senaste modeller,

Flyfisherman
Medlem

Jag har kört med Logitech MX-518 sedan begynnelsen och varit extremt nöjd, men efter denna mus-guide är det nog läge att byta upp sig? Men precis som det står; det är viktigt att manuellt gå in på respektive tillverkares supportsida och ladda hem deras särskilda drivrutiner och s/w för det är sällan det följer med skiva. Det gäller även Logitec special tangentbord också. Rätt dåligt av dom att den upplysningen inte står tydligt utmärkt!Mvh 8) Ps. Gäller även vissa av Logitechs Webbkameror också – ingen skiva, men vill man kunna komma åt dom häftigare effekterna, etc. så måste man ladda… Läs hela »

Sebbe
Medlem
Sebbe

Bra om ni även testade trackballs och informerade om möss/trackballs var anpassade för vänsterhänta.

Ps. Gör något åt ert certifikat så man slipper ha ett certifikat själv när man använder Firefox och besöker eran sida.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming.

Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.

martinot
Medlem
martinot

Mycket bra och seriös guide. Dock så är det som ni själva skriver ytterst personligt och högst varierande vilka möss som passar en. Har haft en SS Rival, men gillade inte den alls. Hatade greppet och tyckte den var alldeles för stor och klumpig.

Lämnade tillbaks och skaffade istället en SS Sensei RAW. Hur nöjd som helst och passar mig som ”hand i handsken”.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

[quote name=”martinot”]tyckte den var alldeles för stor och klumpig. [/quote]

Nu måste jag packa upp min Rival omedelbart!

Nicklas Nylén
Gäst
Nicklas Nylén

Kan ni inte titta på hur mycket resurser de olika drivrutiner och programmen kräver från de olika tillverkarna och vilka kombinationer som inte är bra som tex Steelseries och logitech Setipoint drivrutin i kombo och där Steelseries program vara drog 350 mb ram+ swap tidigare under 2014 när jag testade produkten kan va att dom fixat detta nu.

EldVarg
Gäst
EldVarg

Jag tycker oxå det borde finnas en vänsterhänt del. Vi är ju trots allt 10% av befolkningen. Konstigt att 90% alltid ska få 100% av utrymmet.

Flyfisherman
Medlem

[quote name=”Tripptrapptrull”]Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming. Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.[/quote] Vedhuggning i all ära som jag också håller på… Läs hela »

Medlem

Hej!

En bra guide, men jag saknar att ni inte alltid nämner musens kvalitetskänsla. Ni anmärkte på att Razer Deathadder 2013 hade dålig kvalitetskänsla men inte för vissa övriga möss.

För mig är det en mycket viktig faktor och jag skulle uppskatta om ni var tydligare med hur musen upplevs i det avseendet 🙂 Gärna även vilken mus som har den bästa kvalitetskänslan av alla ni testat.

Spfere
Gäst
Spfere

Är det bara jag som hamnar i en loop då jag försöker komma till omdömmen/summering? loopar sida 18-19 kommer inte längre.

Gascogne
Medlem
Gascogne

Vilken mus är den bästa ersättaren till Logitech G9 / G9X?

En viktigt funktion som G9’an har för mig är att scrollhjulet snurrar fritt.

TimMy2003
Medlem
TimMy2003

När ska ni testa Roccat mössen?

Martin Anthony Bendsøe
Medlem
Martin Anthony Bendsøe

Större Modell: Zowie EC1-A ;97 gram
Mindre Modell: Zowie EC2-A ;93 gram

http://www.zowiegear.com/index.php?i=product_gallery&p=21

godis e gott
Gäst
godis e gott

Jag vill ha en enkel mus med sladd, inga finesser, MEN STOR, ju större desto bättre. Först och främst BRED men helst djup och hög också. Hopplöst att läsa guider och försöka selektera ut dom jättestora XL.

godis e gott
Gäst
godis e gott

Optisk eller laser spelar ingen roll. Idag kör jag oftast fingertip/claw eftersom alla möss är så små. Skulle vilja pröva palm så jag har tejpat på suddgummin och andra grejer för att bygga ut framför allt bredden. Har tidigare provat div special möss med jag vill ha en ordinär. Räcker med två knappar och ett hjul och helst sladd. Dom sladdlösa tillför inget för mig.

Stormense
Medlem
Stormense

Jag har också haft musen ett tag. Bra mus men inte ett stort lyft, eller inget alls, från min förra MX Performence som man kan få tag på för halva priset. Men som ni skrev, Bluetooth-funktionen är suverän.

Johan_
Gäst
Johan_

”Svenska musguiden – Sveriges största test av datormöss” Låter ungefär som när man är på bilresa genom Sverige och efter varje håla finns en godisaffär som alla hävdar att de störst.

37 recensioner på så kort tid är riktigt bra! Dock är det inte på något sätt störst, Fragbite har över 60, men fortsätter ni så här lär ni gå om snart. Bra jobbat!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Skulle vilja se ett test av Logitech G502. Det ser ut som att det är bland de absolut mest påkostade flaggskeppsmössen idag.

Phili
Gäst
Phili

Kan ni testa Razer diamondback Chroma?

Älskade den musen på mitten av 2000 talet tills den försvann..
Undrar hur nya står sig, den kostar rätt mycket såg jag..

Tobberian
Medlem
Tobberian

Tips/varning:
Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex).
Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja körde 1mm mjuk dubbelhäft).
Youtube visar hur https://www.youtube.com/watch?v=lI6UulAMWnQ
(Är man försiktig sitter musfötterna som nya efteråt, jag tog inte ens lös hela).

Tobberian
Medlem
Tobberian

Japp det ”svåraste” är dock musfötterna resten är enkelt.
Kanske fixat i nyare batch, min är dock rätt nyköpt (mellandagsrean elgig-butik).
(BTW skallret påverkar såklart rörelsen, rittest-länk 0:20).

Rogerlito
Gäst
Rogerlito

Jag hade en MX518 men tyckte inte alls att denna var lika bra… Eller det som störde mig mest var knappen på insidan som för mig hamnar precis där jag vill ha tummen. Om jag ska ha tummen där så måste jag hålla väldigt försiktigt för att inte råka trycka in den, eller så måste jag hålla bakom knappen. Båda tillvägagångssätten gör att jag inte alls får samma kontroll över musen. Sensorn var dock kanon men Zowie EC2-a som jag köpte samtidigt lever upp till samma standard och där finns det inga grepproblem för mig samtidigt som mouse 1 och… Läs hela »

philip
Medlem
philip

Tjena Johan

Har sedan länge sökt en efterträdare till min diamondback 3g. Såg att de nylanserat den men enligt tester är sensorn dålig.. Du som testat ett antal möss nu, vilken skulle du rekommendera med liknande passform och bra prestanda.
Symmetrisk mus och sidoknappar är ett krav.

Tack för svar.

Johannes
Gäst
Johannes

Väldigt bra test av datormössen! Tack så mycket för en välskriven artikel och ett välgjort test. Gillar att ni nämner en del om storleken på mössen. Som vänsterhänt ser jag även fram emot en titt på mössen för oss stackars 10%-are 🙂 Jag är inte så kunnig av mig och det finns ju en hel uppsjö av möss så det här kommer garanterat hjälpa mig att hitta rätt tack så mycket! Sist men inte minst tack för tipset Tobberian Tips/varning: Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex). Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja… Läs hela »

Gascogne
Medlem
Gascogne

Kommer ni att testa Logitech MX Anywhere 2?

Jesper
Gäst
Jesper

Tjenare.

Finns det någon möjlighet att man får se Duckys tillskott i musdjungeln, Ducky secret?