Razer Naga Epic Chroma

Razer fortsätter att uppdatera sina möss och håller fast vid de populära modellerna. Allt fler av Razers produkter lanseras i de nya Chroma serien och Naga Epic Chroma bjuder på framförallt tre nyheter i jämförelse med dess föregångare så som mekaniska tumknappar, en fast ergonomisk högersida och tiltbart scrollhjul.

Så idag har vi valt att ta en närmare titt på denna RGB-belysta och trådlösa MMO-råtta.

Razer Naga Epic Chroma
Anslutning Flätad USB-kabel – 2,1 m
Antal knappar 19
Sensor Philips PLN 2034 – Laser
DPI/CPI Upp till 8200 DPI
Polling rate 125 – 1000 Hz
Rekommenderad handstorlek S/M
Dimensioner 119 x 75 x 43 mm
Vikt 150 g
Drivrutiner/ programvara Razer Synapse
Lägsta pris på Prisjakt.nu Product price

Form och design

Naga Epic Chroma följer samma formfaktor som tidigare Naga-möss och Naga Epic Chroma är en gamingmus i mediumstorlek som lämpar sig bäst för användare med små till mediumstora händer, även om Razer själva ser utformningen som en ”one size fits all”-design. Men vi upplever inga problem oavsett vilket grepp vi använder och Naga Epic Chroma passar således bra för samtliga musgrepp så som klo-, finger- och handflategrepp.

Ovansidan av musen har en sträv mattsvart plast medans sidorna har en mer slät lackering där kanten av högersidan har försetts med ett stöd för ringfingret samt ett gummigrepp för lillfingret vilket faktiskt ökar helhetsgreppet mer än förväntat.

razer_naga_epic_chroma_4

Musens paradnummer är givetvis alla de 19 klickbara knapparna och synnerlighet de tolv tumknapparna längs den vänstra sidan. Tumknapparna har tillskillnad från övrig ytbehandling på Naga Epic Chroma en blank yta och varje knapp har en unik vinkel med bakgrundsbelysning för att man enklare ska hitta rätt knapp.

Kikar vi på ovansidan av musen så hittar vi givetvis vänster och högerknapp tillsammans med ett klickbart, tiltbart, bakgrundsbelyst och gummerat scrollhjul samt två extraknappar som kan likt övriga knappar kan programmeras till vilken funktion man vill.

razer_naga_epic_chroma_3

När vi vänder på Naga Epic Chroma så ser vi i framkant en micro USB-ingång där den medföljande flätade USB-kabeln kan anslutas för laddning eller trådad användning. För glidet har Razer valt att använda fyra tunna musfötter varav två i framkant, en runt sensorn och i baken. Sensorn är placerad något bakom centrum och strax brevid den sitter av/på-knappen för den trådlösa funktionen. Razer har även valt att leverera Naga Epic Chroma med en dockningsstation och magnetkontakterna för denna är placerade i bakkant under musen.

razer_naga_epic_chroma_2

Dockningsstationen är tung liten klump som laddar musen i ett upprättläge som visar upp Naga Epic Chroma på ett ståtligt sätt. Under laddningsdockan sitter en gummifot som ger den ett riktigt bra grepp och förhindrar att stationen glider omkring. Laddningen sker via magnetstiften som syns i ovankant av dockningsstationen.

Prestanda och användande

Razer Naga Epic Chroma har en hög byggkvalitet vilket är något som märks omgående när vi omfamnar den här MMO-specialisten. Samtliga knappar har distinkta klick samt en taktil känsla och de mekaniska brytarna bakom tumknapparna ger verkligen ett lyft till helhetsupplevelsen. Alla knappar på Naga Epic Chroma har ett mellantrögt motstånd och scrollhjulet har tydliga steg och vi imponeras av greppet och kvalitetskänslan i scrollhjulet. Nytt för Naga Epic Chroma jämfört med tidigare Naga modeller är att scrollhjulet nu även stödjer tilt-funktion, det vill säga att scrollhjulet inte bara kan klickas nedåt utan även åt höger och vänster.

razer_naga_epic_chroma_6

Det enda negativa vi kan hitta om knapparna är att det är svårt att nå tumknapp 10 – 12 samt extraknapparna på ovansidan men Razer verkar säkra på sin sak i och med att knapparnas placering har i stort sett varit lika på alla Naga-möss.

När vi speltestar Naga Epic Chroma så kan vi bara konstatera att den är en fröjd att använda i just MMO-titlar med alla tumknappar blir det hur enkelt som helst att vara först med olika attacker men, Naga Epic Chroma är allt för klumpig för övriga spel. Vilket kanske inte är så konstigt med tanke på hur specialinriktad denna musen är. Under testet presterar Razers 4G laser sensor riktigt bra och har en typisk laserkänsla utan någon märkbar inbyggd acceleration.

De fyra tunna glidytorna under musen gör sitt jobb och Naga Epic Chroma glider fint på alla musmattor vi testat men vi upplever hårda aluminium eller plastmattor som mest lämpade för den här musen.

razer_naga_epic_chroma_7

Eftersom Naga Epic Chroma är den trådlösa versionen av Razers MMO-råtta så kommer musen med en laddningsstation som även agerar mottagare. Laddningsstationen är tung och har stor gummifot som gör att den står riktigt stadigt även när vi dockar musen för laddning. Musen har även stöd för trådad användning via den medföljande flätade USB-kabeln som kan kopplas bort från laddningsstationen och direkt in i musen. Dock så rekommenderar vi att stänga av den trådlösa funktionen via användning med sladd för att musen ska ladda ordentligt och för att den ska fungera optimalt. Det gör du enkelt genom av/på-knappen under musen.

I det trådlösa utförandet presterar Naga Epic Chroma långt över förväntan och vi upplever inga problem med responstider eller eftersläpningar när vi spelar med musen. Den trådlösa räckvidden hos Naga Epic Chroma uppmäter sju till åtta meter i fritt rum innan det börjar lagga vilket är något som vi ser som ett bra betyg, med tanke på att detta är en gamingmus så har vi svårt att se att den används på några längre avstånd.

VI kan alltså slå hål på myten om att det inte går att spela med trådlösa möss, även om Naga Epic Chroma inte är någon FPS-inriktad mus så uppvisar den bra responstider.

Naga Epic Chroma har ett inbyggt batteri vilket bidrar en del till tyngden hos musen och Razer utlovar upp till tjugo timmars speltid på en laddning. Efter vi testat Naga Epic Chroma under ett par veckor så kan vi konstatera att den klarar av en hel dags spelande utan problem, så ungefär tio till tolv timmars spelande med maximala prestanda inställningar. Vi rekommenderar dock att du tar för vana att alltid sätta musen i laddningsstationen efter användning för att undvika batteritorsk.

razer_naga_epic_chroma_1

Vid prestandatestet har Naga Epic Chroma inga problem med att leverera det Razer utlovar då inställda DPI- och polling rate nivåer överensstämmer med våra tester, och när vi kontrollerar lasersensorn för jitter och inbyggd angle snapping så kan vi konstatera att det inte finns någon förutsägelse eller märkbart brus.

razer_naga_epic_chroma_anglesnappingjitter

Mjukvara

Razer Synapse är programvaran som Razer använder för i princip alla sina produkter vilket är något som vi uppskattar då flera Razer-produkter kan justeras på ett och samma ställe och programmet är kompatibelt med både PC och Mac.

razer_naga_epic_chroma_synapse_1

Synapse erbjuder alla tänkbara och grundläggande inställningar så som programmering av knappar, makron, länkningar till profiler samt justering av DPI-nivå och polling rate tillsammans med belysningsinställningar. Eftersom Naga Epic Chroma ingår i just Chroma-serien så har den stöd för full RGB-belysning och effekter och färger kan enkelt justeras i Synapse.

razer_naga_epic_chroma_synapse_2

Synapse stödjer molnlagring av alla produktinställningar vilket är något vi ser komma allt mer inom tillbehörsbranschen och som gör byte av dator betydligt mycket enklare, så tummen upp för det Razer. Dock så kräver nedladdningen av Synapse ett Razer-konto vilket vi kan tycka är onödigt, det kunde istället endast vara obligatoriskt för molnlagring av musinställningar.

I Synapse hittar vi även statistik och möjlighet att installera tillägg vilket är riktigt bra för just Naga-mössen då det finns MMO-anpassade tillägg som ger det enklare att programmera alla knappar även när man är inne i spel. Avsnittet med statistik ger intressanta siffror så som hur många klick som registrerats, hur många meter som vi rört musen eller bläddrat med scrollhjulet.

razer_naga_epic_chroma_synapse_3

Synapse körs i form av två processer i bakgrunden på datorn och allokerar tillsammans cirka 50 megabyte arbetsminne, vilket är tyngsta laget i jämförelse jämfört med andra tillverkares program.

Summering

Razer Naga Epic Chroma är den bästa MMO-musen vi testat i svenska musguiden då den inte bara erbjuder exceptionellt mycket knappar utan även har en gedigen byggkvalitet som får hela musen att kännas kvalitativ. Samtliga knappar på Naga Epic Chroma har distinkta klick och en taktil känsla som tillsammans med ett exceptionellt scrollhjul samt grepp gör den här MMO-musen till det dödligaste vapnet i sin genre.

Naga Epic Chroma är den trådlösa varianten i Naga-serien och erbjuder tillräckligt hög trådlös prestanda för att kunna tillfredsställa de mest kräsna användarna men med hög trådlös prestanda ökar också energiförbrukningen och det är just det som kan ses Naga Epic Chromas akilleshäl, batteritiden. Så om du vill njuta av den trådlösa friheten utan några avbrott så måste du komma ihåg att ladda musen efter varje längre spelsession.

Mjukvaran Razer Synapse erbjuder många treliga inställningar där bland molnlagring av användarens inställningar men vi tycker att det känns onödigt att tvinga användare att registrera sig hos Razer bara för att ladda hem programmet.

Nog för att vissa av alla knapparna kan vara svåra att nå och batteritiden kunde ha varit bättre så har vi svårt att inte bli imponerade av Naga Epic Chroma. Det är verkligen en MMO-mus av hög kvalitet som dessutom numera bjuder på mysiga och anpassningsbara ljusinställningar. Det gör den värdig en varm rekommendation i Svenska musguiden.

54
Leave a Reply

Please Login to comment
48 Comment threads
6 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
24 Comment authors
JesperJohan PetterssonGascogneJohannesPhilip Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jonathan Johansson
Gäst

Tycker att ni ska jämföra Mionix Naos 8200 med QPAD 5K. Samma skal fast olika specifikationer. Hade varit roligt och se vilken som är bäst.

Flyfisherman
Medlem

Kul att ni återigen skapat en ny köpguide med datortillbehör.
Många pluspoäng. 🙂

LoppanH
Medlem
LoppanH

Logitech is the shit för mig ända sen MX518 kör nu med en G400 å har en G400s i reserv men G402:an gillar jag inte utseendet på men kan nog vänja mig där också. Synd att dom inte vill hålla G400:an vid liv som ett billigare alternativ till deras i dyraste laget senaste modeller,

Flyfisherman
Medlem

Jag har kört med Logitech MX-518 sedan begynnelsen och varit extremt nöjd, men efter denna mus-guide är det nog läge att byta upp sig? Men precis som det står; det är viktigt att manuellt gå in på respektive tillverkares supportsida och ladda hem deras särskilda drivrutiner och s/w för det är sällan det följer med skiva. Det gäller även Logitec special tangentbord också. Rätt dåligt av dom att den upplysningen inte står tydligt utmärkt!Mvh 8) Ps. Gäller även vissa av Logitechs Webbkameror också – ingen skiva, men vill man kunna komma åt dom häftigare effekterna, etc. så måste man ladda… Läs hela »

Sebbe
Medlem
Sebbe

Bra om ni även testade trackballs och informerade om möss/trackballs var anpassade för vänsterhänta.

Ps. Gör något åt ert certifikat så man slipper ha ett certifikat själv när man använder Firefox och besöker eran sida.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming.

Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.

martinot
Medlem
martinot

Mycket bra och seriös guide. Dock så är det som ni själva skriver ytterst personligt och högst varierande vilka möss som passar en. Har haft en SS Rival, men gillade inte den alls. Hatade greppet och tyckte den var alldeles för stor och klumpig.

Lämnade tillbaks och skaffade istället en SS Sensei RAW. Hur nöjd som helst och passar mig som ”hand i handsken”.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

[quote name=”martinot”]tyckte den var alldeles för stor och klumpig. [/quote]

Nu måste jag packa upp min Rival omedelbart!

Nicklas Nylén
Gäst
Nicklas Nylén

Kan ni inte titta på hur mycket resurser de olika drivrutiner och programmen kräver från de olika tillverkarna och vilka kombinationer som inte är bra som tex Steelseries och logitech Setipoint drivrutin i kombo och där Steelseries program vara drog 350 mb ram+ swap tidigare under 2014 när jag testade produkten kan va att dom fixat detta nu.

EldVarg
Gäst
EldVarg

Jag tycker oxå det borde finnas en vänsterhänt del. Vi är ju trots allt 10% av befolkningen. Konstigt att 90% alltid ska få 100% av utrymmet.

Flyfisherman
Medlem

[quote name=”Tripptrapptrull”]Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming. Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.[/quote] Vedhuggning i all ära som jag också håller på… Läs hela »

Medlem

Hej!

En bra guide, men jag saknar att ni inte alltid nämner musens kvalitetskänsla. Ni anmärkte på att Razer Deathadder 2013 hade dålig kvalitetskänsla men inte för vissa övriga möss.

För mig är det en mycket viktig faktor och jag skulle uppskatta om ni var tydligare med hur musen upplevs i det avseendet 🙂 Gärna även vilken mus som har den bästa kvalitetskänslan av alla ni testat.

Spfere
Gäst
Spfere

Är det bara jag som hamnar i en loop då jag försöker komma till omdömmen/summering? loopar sida 18-19 kommer inte längre.

Gascogne
Medlem
Gascogne

Vilken mus är den bästa ersättaren till Logitech G9 / G9X?

En viktigt funktion som G9’an har för mig är att scrollhjulet snurrar fritt.

TimMy2003
Medlem
TimMy2003

När ska ni testa Roccat mössen?

Martin Anthony Bendsøe
Medlem
Martin Anthony Bendsøe

Större Modell: Zowie EC1-A ;97 gram
Mindre Modell: Zowie EC2-A ;93 gram

http://www.zowiegear.com/index.php?i=product_gallery&p=21

godis e gott
Gäst
godis e gott

Jag vill ha en enkel mus med sladd, inga finesser, MEN STOR, ju större desto bättre. Först och främst BRED men helst djup och hög också. Hopplöst att läsa guider och försöka selektera ut dom jättestora XL.

godis e gott
Gäst
godis e gott

Optisk eller laser spelar ingen roll. Idag kör jag oftast fingertip/claw eftersom alla möss är så små. Skulle vilja pröva palm så jag har tejpat på suddgummin och andra grejer för att bygga ut framför allt bredden. Har tidigare provat div special möss med jag vill ha en ordinär. Räcker med två knappar och ett hjul och helst sladd. Dom sladdlösa tillför inget för mig.

Stormense
Medlem
Stormense

Jag har också haft musen ett tag. Bra mus men inte ett stort lyft, eller inget alls, från min förra MX Performence som man kan få tag på för halva priset. Men som ni skrev, Bluetooth-funktionen är suverän.

Johan_
Gäst
Johan_

”Svenska musguiden – Sveriges största test av datormöss” Låter ungefär som när man är på bilresa genom Sverige och efter varje håla finns en godisaffär som alla hävdar att de störst.

37 recensioner på så kort tid är riktigt bra! Dock är det inte på något sätt störst, Fragbite har över 60, men fortsätter ni så här lär ni gå om snart. Bra jobbat!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Skulle vilja se ett test av Logitech G502. Det ser ut som att det är bland de absolut mest påkostade flaggskeppsmössen idag.

Phili
Gäst
Phili

Kan ni testa Razer diamondback Chroma?

Älskade den musen på mitten av 2000 talet tills den försvann..
Undrar hur nya står sig, den kostar rätt mycket såg jag..

Tobberian
Medlem
Tobberian

Tips/varning:
Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex).
Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja körde 1mm mjuk dubbelhäft).
Youtube visar hur https://www.youtube.com/watch?v=lI6UulAMWnQ
(Är man försiktig sitter musfötterna som nya efteråt, jag tog inte ens lös hela).

Tobberian
Medlem
Tobberian

Japp det ”svåraste” är dock musfötterna resten är enkelt.
Kanske fixat i nyare batch, min är dock rätt nyköpt (mellandagsrean elgig-butik).
(BTW skallret påverkar såklart rörelsen, rittest-länk 0:20).

Rogerlito
Gäst
Rogerlito

Jag hade en MX518 men tyckte inte alls att denna var lika bra… Eller det som störde mig mest var knappen på insidan som för mig hamnar precis där jag vill ha tummen. Om jag ska ha tummen där så måste jag hålla väldigt försiktigt för att inte råka trycka in den, eller så måste jag hålla bakom knappen. Båda tillvägagångssätten gör att jag inte alls får samma kontroll över musen. Sensorn var dock kanon men Zowie EC2-a som jag köpte samtidigt lever upp till samma standard och där finns det inga grepproblem för mig samtidigt som mouse 1 och… Läs hela »

philip
Medlem
philip

Tjena Johan

Har sedan länge sökt en efterträdare till min diamondback 3g. Såg att de nylanserat den men enligt tester är sensorn dålig.. Du som testat ett antal möss nu, vilken skulle du rekommendera med liknande passform och bra prestanda.
Symmetrisk mus och sidoknappar är ett krav.

Tack för svar.

Johannes
Gäst
Johannes

Väldigt bra test av datormössen! Tack så mycket för en välskriven artikel och ett välgjort test. Gillar att ni nämner en del om storleken på mössen. Som vänsterhänt ser jag även fram emot en titt på mössen för oss stackars 10%-are 🙂 Jag är inte så kunnig av mig och det finns ju en hel uppsjö av möss så det här kommer garanterat hjälpa mig att hitta rätt tack så mycket! Sist men inte minst tack för tipset Tobberian Tips/varning: Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex). Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja… Läs hela »

Gascogne
Medlem
Gascogne

Kommer ni att testa Logitech MX Anywhere 2?

Jesper
Gäst
Jesper

Tjenare.

Finns det någon möjlighet att man får se Duckys tillskott i musdjungeln, Ducky secret?