Roccat Nyth

Roccat gör premiär i Svenska musguiden med den modulära MMO-musen Nyth, en nytänkande gamingmus med utbytbara knappar och sidopaneler samt ett högt pris. Låt oss se om Roccat Nyth kan leverera upp till vad den kostar.

Roccat Nyth
Anslutning Flätad USB-kabel, 2 m
Antal knappar 17
Sensor Philips Twin Eye
DPI/CPI 200 – 12 000 DPI
Polling rate 125 – 1 000 Hz
Rekommenderad handstorlek M/L
Dimensioner 130 x 44 x 79 (85) mm
Vikt 124 g
Drivrutiner/ Mjukvara Roccat Swarm
Lägsta pris på Prisjakt.nu Product price

Form och design

Roccat Nyth är en modulär gamingmus med hög rygg och utbytbar högerpanel vilket gör att den lämpar sig perfekt för användare med handstorlek medium till large oavsett musgrepp.

Nyth har en grå matt yta som täcker merparten av musen i form av ett skal som omfamnar i stort sett hela musen bortsett från den vänstra sidan som går i svart och det är på den vänstra sidan där tumknapparna sitter som Nyth utmärker sig.

roccat nyth 6

Tittar vi längs med den vänstra sidan av Nyth så hittar vi det som gör denna MMO-råttan unik på marknaden. Tolv stycken fullt modulära tumknappar, det vill säga att du som användare kan ändra samtliga tolv knappar med den design du själv önskar eller till och med plugga igen dem för att skapa just den knapp-layout som du själv önskar. Roccat introducerade nyligen även möjlighet att beställa egna 3D-utskrivna knappar för att ge användare ytterligare möjligheter att personifiera sin Nyth efter tycke och smak.

Kikar vi på ovansidan hittar vi sedvanliga vänster- och höger musknapp, DPI-knapp, gummerat scrollhjul, bakgrundsbelyst logotyp samt hajfeneknappen som gjort Roccat kända sedan tidigare i MMO-segmentet.

roccat nyth 1

Snurrar vi ytterligare på Nyth och tar en närmare titt på den högra sidan så kan den användas med två sidor. En smalare panel som lämpar sig bra för klo- eller fingergreppande användare samt en bredare panel med stöd för ringfingret samt ett gummigrepp för lillfingret som pryds av en graverad Roccat logotyp för ökat grepp. Båda panelerna fästs på plats med hjälp av 4 starka magneter som suger tag i de långa skruvarna på panelen.

Lägger vi Nyth på rygg så hittar vi skjutreglaget som släpper samtliga tumknappar fria och möjliggör de modulära tumknapparna, samt att Philips Twin Eye-sensorn har placerats så gott som i centrum. Sensorn omringas av en glidyta som sedan kompletteras av ytterligare fyra teflonytor och den flätade USB-kabeln ansluter i centrum av fronten.

Prestanda och användande

Roccat Nyth andas kvalitet, något som vi var tveksamma till i början då vi trodde att den modulära designen skulle påverka knapparnas respons på ett negativt sätt. Nyth imponerar på oss då samtliga knappar har en skönt taktil respons och hög kvalitetkänsla. Bortsett från de modulära tumknapparnas överlägsenhet i MMO-segmentet så finner vi hajfeneknappen mycket användbar då det sitter perfekt placerad för de användare som handflategreppar sina möss. Hajfenaknappen kan klickas åt höger samt vänster på ett smidigt sätt med insidan av pekfingret eller långfingret utan att den på påverkan komforten i musgreppet – dock så skramlar den lite på vårt exemplar.

roccat nyth 4

Sccrolhjulet har tydliga steg och ett bra grepp och vi lyckas inte få den att missa en enda registrering under våra tester.

Nyth använder en Philips Twin Eye VCSEL-sensor (känd i folkmun som lasersensor) som presterar ypperligt och är en av de bästa VCSEL-sensorerna på marknaden idag. En del lasersensorer har en påtaglig inbyggd acceleration men Roccats konfiguration av Philips Twin Eye sensor ger ingen märkbar acceleration, vare sig positiv eller negativ.

I vårt speltest presterar Nyth utmärkt i MMO-genren och den fungerar även överraskande bra i strategi- samt FPS-spel trots att musen är specialdesignad för just MMO-spelare. Med hela sjutton knappar att tillgå och Easy-Shift-funktion som gör det möjligt att binda flera kommandon till samma knapp så har vi inga som helst problem att slakta monster i något MMO-spel.

roccat nyth 5

Roccat Nyth har ett mycket bra grepp för att vara en MMO-mus och grepp samt stöd kan förbättras ytterligare genom att byta tumknapparna till pluggar och på så vis skapa ett stöd för tummen. Under våra tester upplever vi att Nyth ger en optimal användarupplevelse på hårda och mörka musmattor i plast eller aluminium men fungerar även på mörka tygmattor utan att förlora allt för mycket glid. Dock så hade vi gärna sett att Roccat hade valt en mjukare typ av USB-kabel då den flätade USB-kabeln kan vara lite bråkig att forma kring utrustningen på skrivbordet.

I prestandatestet så levererar Nyth enligt vad Roccat utlovar då DPI och pollingrate överensstämmer med vår konfiguration. Sensorn presterar även bra i vårt angle snapping- samt jitter-test då vi inte lyckas återskapa någon förutseelse eller kan upptäcka märkbart brus.

roccat nyth anglesnapping jitter

Mjukvara

Roccat Swarm är Roccats nya mjukvara som används för Nyth-musen. Roccat verkar även indikera att Swarm kommer att vara den gemensamma nämnaren för kommande Roccat produkter.

Swarm ger oss en positiv upplevelse eftersom det är en väl optimerad mjukvara som reagerar snabbt och har ett användarvänligt upplägg.

Swarm erbjuder givetvis de mest vanligt förekommande inställningarna som justering av DPI-nivåer, pekarkänslighet, polling rate och scrollhastighet, men Roccat har även petat in en del mer avancerade inställningar så som underlagskalibrering och lift off distance vilket är något som vi uppskattar mycket.

roccat nyth swarm 1

Det som utmärker Swarm är hur enkelt det faktiskt är att konfigurera knapparna på musen med specifika kommandon och i synnerlighet tumknapparna. Roccat har designat ett dra-och-släpp-system som gör det enkelt att matcha funktioner med den valda knappdesignen och sedan knyta den till ett kommando. Fullträff Roccat! Vi vill inte bara se mer nytänkande på hårdvarusidan av gamingmöss utan även i mjukvaran. Ett annat exempel på detta är Swarm connect som låter användaren styra sina inställningar via en app i din Windows-, Ios- eller Android-enhet, dock så är ingen applikationer för detta lanserade av Roccat ännu.

roccat nyth swarm 2

I övrigt så har Nyth stöd för fullt anpassningsbar RGB-belysning i 16,8 miljoner olika nyanser som kan justeras via Swarm att lysa statiskt eller med diverse effekter, och om du har en Alienware dator så kan Swarm synkronisera belysningen i Nyth med din dator.

roccat nyth swarm 3

Värt att notera är också att alla ändringar och inställningar som användaren gör i Swarm lagras i musens minne och det är således mycket enkelt att flytta musen till en annan dator utan att behöva göra några inställningar eller ladda hem Swarm på nytt.

Det enda som vi kan anmärka på hos Swarm är allokeringen av arbetsminne som verkar pendla kring cirka 40 megabyte men i retur så får vi och andra sidan en rapp mjukvara utan några lagg eller väntetider.

Summering

Roccat gör en minst sagt stadig entré i Svenska musguiden då de lyckats konstruerat en MMO-mus med modulär design och hög kvalitet som håller måttet för de allra mest krävande användarna. Med en riktigt bra VCSEL-sensor presterar Nyth suveränt i spel utan någon märkbar acceleration, angle snapping eller jitter och samtliga knappar har en skön taktil känsla.

Den modulära designen öppnar upp för samtliga typer av grepp hos användare med handstorlek medium till large vilket är något vi uppskattar, och de utbytbara tumknapparna som även kan 3D-printas håller hög kvalitet och kan kombineras i en rad olika utföranden men är det verkligen värt pengarna?

Det som i slutändan övertygade oss var Roccats mjukvara Swarm som på ett användarvänligt sätt låter oss anpassa musen intuitivt. Swarm är en fullträff och det är snabbt och enkelt att konfigurera sin Nyth precis som man önskar.

Men även solen har sina fläckar och i Nyths fall rör det sig om en något styv USB-kabel samt att hajfeneknappen skramlar lite på vårt exemplar men det är inget som vi anser överskuggar musen i övrigt suveräna byggkvalitet och funktionalitet

Roccat Nyth må vara dyr, men ack så bra den är. Är du som användare på jakt efter marknadens bästa MMO-mus just nu så är det ingen tvekan om att det är Roccat Nyth som är valet för dig. Nyth är dyr men den levererar hög kvalitet, en mångsidighet och en mjukvara som ingen av konkurrenterna kan mäta sig med idag. Därför förtjänar Nyth en utmärkelse i Sveriges störta test av datormöss.

54
Leave a Reply

Please Login to comment
48 Comment threads
6 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
24 Comment authors
JesperJohan PetterssonGascogneJohannesPhilip Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jonathan Johansson
Gäst

Tycker att ni ska jämföra Mionix Naos 8200 med QPAD 5K. Samma skal fast olika specifikationer. Hade varit roligt och se vilken som är bäst.

Flyfisherman
Medlem

Kul att ni återigen skapat en ny köpguide med datortillbehör.
Många pluspoäng. 🙂

LoppanH
Medlem
LoppanH

Logitech is the shit för mig ända sen MX518 kör nu med en G400 å har en G400s i reserv men G402:an gillar jag inte utseendet på men kan nog vänja mig där också. Synd att dom inte vill hålla G400:an vid liv som ett billigare alternativ till deras i dyraste laget senaste modeller,

Flyfisherman
Medlem

Jag har kört med Logitech MX-518 sedan begynnelsen och varit extremt nöjd, men efter denna mus-guide är det nog läge att byta upp sig? Men precis som det står; det är viktigt att manuellt gå in på respektive tillverkares supportsida och ladda hem deras särskilda drivrutiner och s/w för det är sällan det följer med skiva. Det gäller även Logitec special tangentbord också. Rätt dåligt av dom att den upplysningen inte står tydligt utmärkt!Mvh 8) Ps. Gäller även vissa av Logitechs Webbkameror också – ingen skiva, men vill man kunna komma åt dom häftigare effekterna, etc. så måste man ladda… Läs hela »

Sebbe
Medlem
Sebbe

Bra om ni även testade trackballs och informerade om möss/trackballs var anpassade för vänsterhänta.

Ps. Gör något åt ert certifikat så man slipper ha ett certifikat själv när man använder Firefox och besöker eran sida.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming.

Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.

martinot
Medlem
martinot

Mycket bra och seriös guide. Dock så är det som ni själva skriver ytterst personligt och högst varierande vilka möss som passar en. Har haft en SS Rival, men gillade inte den alls. Hatade greppet och tyckte den var alldeles för stor och klumpig.

Lämnade tillbaks och skaffade istället en SS Sensei RAW. Hur nöjd som helst och passar mig som ”hand i handsken”.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

[quote name=”martinot”]tyckte den var alldeles för stor och klumpig. [/quote]

Nu måste jag packa upp min Rival omedelbart!

Nicklas Nylén
Gäst
Nicklas Nylén

Kan ni inte titta på hur mycket resurser de olika drivrutiner och programmen kräver från de olika tillverkarna och vilka kombinationer som inte är bra som tex Steelseries och logitech Setipoint drivrutin i kombo och där Steelseries program vara drog 350 mb ram+ swap tidigare under 2014 när jag testade produkten kan va att dom fixat detta nu.

EldVarg
Gäst
EldVarg

Jag tycker oxå det borde finnas en vänsterhänt del. Vi är ju trots allt 10% av befolkningen. Konstigt att 90% alltid ska få 100% av utrymmet.

Flyfisherman
Medlem

[quote name=”Tripptrapptrull”]Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming. Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.[/quote] Vedhuggning i all ära som jag också håller på… Läs hela »

Medlem

Hej!

En bra guide, men jag saknar att ni inte alltid nämner musens kvalitetskänsla. Ni anmärkte på att Razer Deathadder 2013 hade dålig kvalitetskänsla men inte för vissa övriga möss.

För mig är det en mycket viktig faktor och jag skulle uppskatta om ni var tydligare med hur musen upplevs i det avseendet 🙂 Gärna även vilken mus som har den bästa kvalitetskänslan av alla ni testat.

Spfere
Gäst
Spfere

Är det bara jag som hamnar i en loop då jag försöker komma till omdömmen/summering? loopar sida 18-19 kommer inte längre.

Gascogne
Medlem
Gascogne

Vilken mus är den bästa ersättaren till Logitech G9 / G9X?

En viktigt funktion som G9’an har för mig är att scrollhjulet snurrar fritt.

TimMy2003
Medlem
TimMy2003

När ska ni testa Roccat mössen?

Martin Anthony Bendsøe
Medlem
Martin Anthony Bendsøe

Större Modell: Zowie EC1-A ;97 gram
Mindre Modell: Zowie EC2-A ;93 gram

http://www.zowiegear.com/index.php?i=product_gallery&p=21

godis e gott
Gäst
godis e gott

Jag vill ha en enkel mus med sladd, inga finesser, MEN STOR, ju större desto bättre. Först och främst BRED men helst djup och hög också. Hopplöst att läsa guider och försöka selektera ut dom jättestora XL.

godis e gott
Gäst
godis e gott

Optisk eller laser spelar ingen roll. Idag kör jag oftast fingertip/claw eftersom alla möss är så små. Skulle vilja pröva palm så jag har tejpat på suddgummin och andra grejer för att bygga ut framför allt bredden. Har tidigare provat div special möss med jag vill ha en ordinär. Räcker med två knappar och ett hjul och helst sladd. Dom sladdlösa tillför inget för mig.

Stormense
Medlem
Stormense

Jag har också haft musen ett tag. Bra mus men inte ett stort lyft, eller inget alls, från min förra MX Performence som man kan få tag på för halva priset. Men som ni skrev, Bluetooth-funktionen är suverän.

Johan_
Gäst
Johan_

”Svenska musguiden – Sveriges största test av datormöss” Låter ungefär som när man är på bilresa genom Sverige och efter varje håla finns en godisaffär som alla hävdar att de störst.

37 recensioner på så kort tid är riktigt bra! Dock är det inte på något sätt störst, Fragbite har över 60, men fortsätter ni så här lär ni gå om snart. Bra jobbat!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Skulle vilja se ett test av Logitech G502. Det ser ut som att det är bland de absolut mest påkostade flaggskeppsmössen idag.

Phili
Gäst
Phili

Kan ni testa Razer diamondback Chroma?

Älskade den musen på mitten av 2000 talet tills den försvann..
Undrar hur nya står sig, den kostar rätt mycket såg jag..

Tobberian
Medlem
Tobberian

Tips/varning:
Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex).
Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja körde 1mm mjuk dubbelhäft).
Youtube visar hur https://www.youtube.com/watch?v=lI6UulAMWnQ
(Är man försiktig sitter musfötterna som nya efteråt, jag tog inte ens lös hela).

Tobberian
Medlem
Tobberian

Japp det ”svåraste” är dock musfötterna resten är enkelt.
Kanske fixat i nyare batch, min är dock rätt nyköpt (mellandagsrean elgig-butik).
(BTW skallret påverkar såklart rörelsen, rittest-länk 0:20).

Rogerlito
Gäst
Rogerlito

Jag hade en MX518 men tyckte inte alls att denna var lika bra… Eller det som störde mig mest var knappen på insidan som för mig hamnar precis där jag vill ha tummen. Om jag ska ha tummen där så måste jag hålla väldigt försiktigt för att inte råka trycka in den, eller så måste jag hålla bakom knappen. Båda tillvägagångssätten gör att jag inte alls får samma kontroll över musen. Sensorn var dock kanon men Zowie EC2-a som jag köpte samtidigt lever upp till samma standard och där finns det inga grepproblem för mig samtidigt som mouse 1 och… Läs hela »

philip
Medlem
philip

Tjena Johan

Har sedan länge sökt en efterträdare till min diamondback 3g. Såg att de nylanserat den men enligt tester är sensorn dålig.. Du som testat ett antal möss nu, vilken skulle du rekommendera med liknande passform och bra prestanda.
Symmetrisk mus och sidoknappar är ett krav.

Tack för svar.

Johannes
Gäst
Johannes

Väldigt bra test av datormössen! Tack så mycket för en välskriven artikel och ett välgjort test. Gillar att ni nämner en del om storleken på mössen. Som vänsterhänt ser jag även fram emot en titt på mössen för oss stackars 10%-are 🙂 Jag är inte så kunnig av mig och det finns ju en hel uppsjö av möss så det här kommer garanterat hjälpa mig att hitta rätt tack så mycket! Sist men inte minst tack för tipset Tobberian Tips/varning: Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex). Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja… Läs hela »

Gascogne
Medlem
Gascogne

Kommer ni att testa Logitech MX Anywhere 2?

Jesper
Gäst
Jesper

Tjenare.

Finns det någon möjlighet att man får se Duckys tillskott i musdjungeln, Ducky secret?