Speedlink Kudos Z-9

Nykomlingen Speedlink har presenterat en rad gamingprodukter på marknaden. Bland dem hittar vi Speedlink Kudos Z-9. En gamingmus som du kan kontrollera från din telefon. Vi pluggade in den i testbänken för en analys.

Speedlink Kudos Z-9
Anslutning Flätad USB-kabel, 1,8 m
Antal knappar 11
Sensor Avago ADNS 9800
DPI/CPI 50 – 8 200 DPI
Polling rate 125 – 1 000 Hz
Rekommenderad handstorlek M/L
Dimensioner 126 x 80 x 40 mm
Vikt 105 g
Drivrutiner/ Mjukvara Kudos Z-9 Software
Lägsta pris på Prisjakt.nu Product price

Form och design

Kudos Z-9 är Speedlinks mest avancerade mus och den har en något annorlunda utformning jämfört med övriga testade möss i svenska musguiden. Materialet är genomgående plast och gummi och den rekommenderade handstorleken för Kudos Z-9 är medium till large vid klo- eller handflategrepp.

Vänstersidan av Kudos Z-9 bjuder på en ordentlig grop för tummen som är gummerad vilket ger både ett gott stöd och grepp. Strax ovanför tumstödet ser vi två avlånga tum-knappar som följer musryggens kurva.

speedlink_kudos_z9_1

Tittar vi på ovansidan så hittar vi en hel del knappar så som vänster- och högerklick ackompanjerade av ett klick samt tiltbart gummerat scrollhjul, men även fyra extraknappar som standard är tilldelade DPI-skifte och volymkontroll.

Givetvis har inte Speedlink glömt att det måste lysa lite också, och har därför petat in en indikator för vald DPI-nivå samt bakgrundsbelysning vid scrollhjulet samt de två transparenta listerna som korsar ryggen på Kudos Z-9.

speedlink_kudos_z9_3

Högersidan har inga speciella funktioner att erbjuda mer än en lätt kurva för att ge stöd för ringfingret, men om vi däremot vänder på musen så hittar vi fyra stycken tunna glidytor som placerats i varje hörn av undersidan. Sensorn har placerats uppe till höger så att den ligger mer eller mindre direkt under tumstödet. Vi ser även att den flätade USB-kabeln ansluter i centrum av fronten och vi vill tillägga att den är tjock och styv, vilket försvårar kabeldragning kring övrig utrustning.

Prestanda och användande

Kudos Z-9 har ett bra grepp tackvare den gummerade vänstersidan vilket ger en skön känsla av kontroll. Musen har totalt elva klickbara knappar som samtliga ger ett försäkrande klick men känns tyvärr inte särskilt taktila och aktiveringspunkten hos vänster- samt högerklick är så hög att de är svåra att spamma trots att knapparna har spelrum.

Scrollhjulet har ett lätt motstång med tydliga steg och gummeringen ger ett bra grepp. Hjulet är även klick- och tiltbart vilket är ett plus i kanten.

speedlink_kudos_z9_4

I vårt speltest så har vi hårdkört musen i CS:GO och kan snabbt konstatera att Kudos Z-9 har ett bra glid men saknar tyvärr den där direkta responsen som gör att musens känns som en förlängning av armen. Det finns en viss acceleration inbyggd i sensorn men inget som är allt för påtagligt och vi skulle vilja säga att den är betydelselös för vardags-spelande.

Speedlink har valt att bygga Kudos Z-9 på en Avago ADNS 9800 sensor vilket idag ses som en föråldrad sensor och det finns betydligt bättre alternativ där ute.

speedlink_kudos_z9_5

Nedan kan ni se resultaten av våra prestandatester där vi mäter polling rate, avläsningskvalitet, jitter samt angle snapping.  Här kan vi snabbt konstatera att Kudos Z-9 lever upp till sin utlovade polling rate och att den har en god avläsningskvalitet. Något märkbart brus eller förutseelse syns inte heller till. Mer information om hur dessa påverkar din mus kan du läsa om under testmetod.

 

speedlink_kudos_z9_anglesnapping_jitter

Som nämnt ovan är den flätade USB-kabeln tjock och styv vilket gör det onödigt krångligt att forma den kring vår övriga utrustning. Den blir även mer benägen att fastna i olika saker vilket är otroligt irriterande när man sitter och spelar.

Mjukvara

Mjukvaran till Speedlink Kudos Z-9 finns att hämta från tillverkarens hemsida, men känns något förlegad och platt

speedlink_kudos_z9_software_1

Mjukvaran erbjuder de vanligaste inställningarna som att till exempel knyta knappar till kommandon, justera DPI-nivå, ställa olika färger för bakgrundsbelysningen och polling rate. Men det finns även möjlighet för att skapa makron i Speedlinks makrohanterare.

Mjukvaran skeppas även med ett överraskande bloatware kallat Simplicheck som i vanlig manér ska scanna din dator efter fel och optimera prestandan. Det är i vår mening inte under några omständigheter acceptabelt att skicka med sådan mjukvara med en musdrivrutin.

speedlink_kudos_z9_software_2

En sak som dock gör Kudos Z-9 något unik är att man kan justera musens inställningar via Speedlinks app som finns att hämta till Android och Ios. I appen kommer man åt de flesta av musens inställningar och det var inga konstigheter att koppla samman dem.

Kopplingen sker över nätverket och din telefon måste vara ansluten via Wi-Fi till samma nätverk som din dator. Speedlink appen kommer då identifiera din dator och du får ange en kod för att sammankoppla dem. Koden hittar du under inställningsavsnittet i mjukvaran.

Vi har dock svårt att se det praktiska i detta då det faktiskt går snabbare att tabba ur ett spel eller program för att justera eventuella inställningar än att sammankoppla telefonen och datorn för att justera till exempel DPI-nivå.

Speedlink överraskar genom att skicka med ett bloatware-program, vid namn Simplicheck, med drivrutinen. Simplecheck påstås scanna din dator efter fel och optimera prestandan. Det är i vår mening inte under några omständigheter acceptabelt att bundla sådan mjukvara med en musdrivrutin.

Lyckligtvis allokerar inte mjukvaran upp mer än cirka 17 megabyte arbetsminne vilket gör att vi klassar det som lätt.

Summering

Kudos Z-9 vill väldigt gärna vara en gamingmus i mellanklassen men det faktum att Speedlink har valt att bygga på en vad som nu ses som en äldre typ av sensor, till ett pris som matchar betydligt bättre konkurrenter gör att denna råtta inte når hela vägen fram i svenska musguiden.

Det finns några ljusa sidor hos Kudos Z-9 så som att den har ett bra grepp och ett tilitbart scrollhjul, men de få positiva aspekterna överskuggas av saker som icke taktila knappar, styv USB-kabel och att de skickar med bloatware i sin mjukvara.

Hade Speedlink prissatt Kudos Z-9 betydligt lägre hade också förväntningarna varit annorlunda men för detta priset finns det betydligt bättre möss på marknaden.

54
Leave a Reply

Please Login to comment
48 Comment threads
6 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
24 Comment authors
JesperJohan PetterssonGascogneJohannesPhilip Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jonathan Johansson
Gäst

Tycker att ni ska jämföra Mionix Naos 8200 med QPAD 5K. Samma skal fast olika specifikationer. Hade varit roligt och se vilken som är bäst.

Flyfisherman
Medlem

Kul att ni återigen skapat en ny köpguide med datortillbehör.
Många pluspoäng. 🙂

LoppanH
Medlem
LoppanH

Logitech is the shit för mig ända sen MX518 kör nu med en G400 å har en G400s i reserv men G402:an gillar jag inte utseendet på men kan nog vänja mig där också. Synd att dom inte vill hålla G400:an vid liv som ett billigare alternativ till deras i dyraste laget senaste modeller,

Flyfisherman
Medlem

Jag har kört med Logitech MX-518 sedan begynnelsen och varit extremt nöjd, men efter denna mus-guide är det nog läge att byta upp sig? Men precis som det står; det är viktigt att manuellt gå in på respektive tillverkares supportsida och ladda hem deras särskilda drivrutiner och s/w för det är sällan det följer med skiva. Det gäller även Logitec special tangentbord också. Rätt dåligt av dom att den upplysningen inte står tydligt utmärkt!Mvh 8) Ps. Gäller även vissa av Logitechs Webbkameror också – ingen skiva, men vill man kunna komma åt dom häftigare effekterna, etc. så måste man ladda… Läs hela »

Sebbe
Medlem
Sebbe

Bra om ni även testade trackballs och informerade om möss/trackballs var anpassade för vänsterhänta.

Ps. Gör något åt ert certifikat så man slipper ha ett certifikat själv när man använder Firefox och besöker eran sida.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming.

Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.

martinot
Medlem
martinot

Mycket bra och seriös guide. Dock så är det som ni själva skriver ytterst personligt och högst varierande vilka möss som passar en. Har haft en SS Rival, men gillade inte den alls. Hatade greppet och tyckte den var alldeles för stor och klumpig.

Lämnade tillbaks och skaffade istället en SS Sensei RAW. Hur nöjd som helst och passar mig som ”hand i handsken”.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

[quote name=”martinot”]tyckte den var alldeles för stor och klumpig. [/quote]

Nu måste jag packa upp min Rival omedelbart!

Nicklas Nylén
Gäst
Nicklas Nylén

Kan ni inte titta på hur mycket resurser de olika drivrutiner och programmen kräver från de olika tillverkarna och vilka kombinationer som inte är bra som tex Steelseries och logitech Setipoint drivrutin i kombo och där Steelseries program vara drog 350 mb ram+ swap tidigare under 2014 när jag testade produkten kan va att dom fixat detta nu.

EldVarg
Gäst
EldVarg

Jag tycker oxå det borde finnas en vänsterhänt del. Vi är ju trots allt 10% av befolkningen. Konstigt att 90% alltid ska få 100% av utrymmet.

Flyfisherman
Medlem

[quote name=”Tripptrapptrull”]Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming. Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.[/quote] Vedhuggning i all ära som jag också håller på… Läs hela »

Medlem

Hej!

En bra guide, men jag saknar att ni inte alltid nämner musens kvalitetskänsla. Ni anmärkte på att Razer Deathadder 2013 hade dålig kvalitetskänsla men inte för vissa övriga möss.

För mig är det en mycket viktig faktor och jag skulle uppskatta om ni var tydligare med hur musen upplevs i det avseendet 🙂 Gärna även vilken mus som har den bästa kvalitetskänslan av alla ni testat.

Spfere
Gäst
Spfere

Är det bara jag som hamnar i en loop då jag försöker komma till omdömmen/summering? loopar sida 18-19 kommer inte längre.

Gascogne
Medlem
Gascogne

Vilken mus är den bästa ersättaren till Logitech G9 / G9X?

En viktigt funktion som G9’an har för mig är att scrollhjulet snurrar fritt.

TimMy2003
Medlem
TimMy2003

När ska ni testa Roccat mössen?

Martin Anthony Bendsøe
Medlem
Martin Anthony Bendsøe

Större Modell: Zowie EC1-A ;97 gram
Mindre Modell: Zowie EC2-A ;93 gram

http://www.zowiegear.com/index.php?i=product_gallery&p=21

godis e gott
Gäst
godis e gott

Jag vill ha en enkel mus med sladd, inga finesser, MEN STOR, ju större desto bättre. Först och främst BRED men helst djup och hög också. Hopplöst att läsa guider och försöka selektera ut dom jättestora XL.

godis e gott
Gäst
godis e gott

Optisk eller laser spelar ingen roll. Idag kör jag oftast fingertip/claw eftersom alla möss är så små. Skulle vilja pröva palm så jag har tejpat på suddgummin och andra grejer för att bygga ut framför allt bredden. Har tidigare provat div special möss med jag vill ha en ordinär. Räcker med två knappar och ett hjul och helst sladd. Dom sladdlösa tillför inget för mig.

Stormense
Medlem
Stormense

Jag har också haft musen ett tag. Bra mus men inte ett stort lyft, eller inget alls, från min förra MX Performence som man kan få tag på för halva priset. Men som ni skrev, Bluetooth-funktionen är suverän.

Johan_
Gäst
Johan_

”Svenska musguiden – Sveriges största test av datormöss” Låter ungefär som när man är på bilresa genom Sverige och efter varje håla finns en godisaffär som alla hävdar att de störst.

37 recensioner på så kort tid är riktigt bra! Dock är det inte på något sätt störst, Fragbite har över 60, men fortsätter ni så här lär ni gå om snart. Bra jobbat!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Skulle vilja se ett test av Logitech G502. Det ser ut som att det är bland de absolut mest påkostade flaggskeppsmössen idag.

Phili
Gäst
Phili

Kan ni testa Razer diamondback Chroma?

Älskade den musen på mitten av 2000 talet tills den försvann..
Undrar hur nya står sig, den kostar rätt mycket såg jag..

Tobberian
Medlem
Tobberian

Tips/varning:
Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex).
Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja körde 1mm mjuk dubbelhäft).
Youtube visar hur https://www.youtube.com/watch?v=lI6UulAMWnQ
(Är man försiktig sitter musfötterna som nya efteråt, jag tog inte ens lös hela).

Tobberian
Medlem
Tobberian

Japp det ”svåraste” är dock musfötterna resten är enkelt.
Kanske fixat i nyare batch, min är dock rätt nyköpt (mellandagsrean elgig-butik).
(BTW skallret påverkar såklart rörelsen, rittest-länk 0:20).

Rogerlito
Gäst
Rogerlito

Jag hade en MX518 men tyckte inte alls att denna var lika bra… Eller det som störde mig mest var knappen på insidan som för mig hamnar precis där jag vill ha tummen. Om jag ska ha tummen där så måste jag hålla väldigt försiktigt för att inte råka trycka in den, eller så måste jag hålla bakom knappen. Båda tillvägagångssätten gör att jag inte alls får samma kontroll över musen. Sensorn var dock kanon men Zowie EC2-a som jag köpte samtidigt lever upp till samma standard och där finns det inga grepproblem för mig samtidigt som mouse 1 och… Läs hela »

philip
Medlem
philip

Tjena Johan

Har sedan länge sökt en efterträdare till min diamondback 3g. Såg att de nylanserat den men enligt tester är sensorn dålig.. Du som testat ett antal möss nu, vilken skulle du rekommendera med liknande passform och bra prestanda.
Symmetrisk mus och sidoknappar är ett krav.

Tack för svar.

Johannes
Gäst
Johannes

Väldigt bra test av datormössen! Tack så mycket för en välskriven artikel och ett välgjort test. Gillar att ni nämner en del om storleken på mössen. Som vänsterhänt ser jag även fram emot en titt på mössen för oss stackars 10%-are 🙂 Jag är inte så kunnig av mig och det finns ju en hel uppsjö av möss så det här kommer garanterat hjälpa mig att hitta rätt tack så mycket! Sist men inte minst tack för tipset Tobberian Tips/varning: Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex). Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja… Läs hela »

Gascogne
Medlem
Gascogne

Kommer ni att testa Logitech MX Anywhere 2?

Jesper
Gäst
Jesper

Tjenare.

Finns det någon möjlighet att man får se Duckys tillskott i musdjungeln, Ducky secret?