Steelseries Rival

Trots många konkurrenter har Steelseries etablerat sitt varumärke hårt på världsmarknaden och inte minst i Europa. Det är nog i Europa och kanske framförallt i Skandinavien som Steelseries är starkast. Steelseries förknippas med bra gaming-produkter då många proffs inom E-sporten använder Steelseries produkter och att de därför syns väl i E-sportsammanhang.

Steelseries säger själva att de tittat på vad marknaden har att erbjuda idag och kände att de kunde leverera något bättre. Med en avancerad sensor och nyutvecklade brytare menar Steelseries att Rival ska vara den bästa musen på marknaden. Vi har testat den.

Steelseries Rival
Anslutning USB-kabel, 2 m
Antal knappar 6
Sensor Pixart PMW 3310 – Optisk
DPI/CPI 50 – 6500 CPI
Polling rate 125 – 1000 Hz
Rekommenderad handstorlek M/L
Dimensioner 70 x 45 x 133 mm
Vikt 128 g
Drivrutiner/ programvara Steelseries Engine 3
Lägsta pris på Prisjakt.nu Product price

Form och design

Formen påminner en del om klassiska Microsoft Intellimouse 3.0 som var en extremt populär mus under en väldigt lång tidsperiod. Smart drag av Steelseries att hämta inspirationen från Intellimouse och bygga vidare på en prisbelönt design som bevisligen gick hem hos många konsumenter. Formad för högerhänta sitter musen väldigt skönt i handen och passar i princip alla olika sorters musgrepp. Rival är en av de längre mössen i vår musguide, en egenskap som framförallt blir en fördel för dem med större händer så vi klassificerar Rival som lämplig från handstorlek medium till large.

Rival är även utrustad med fullt anpassningsbar belysning med 16,8 miljoner olika färger att välja på vilket är något som uppskattas av oss men även de flesta gamers.

De främre musknapparna är sköna att trycka på och det märks att Steelseries har utvecklat sina brytare. Resistansen i knapp 1 och 2 är bra och jag skulle vilja klassa dem som mellanhårda. Sidoknapparna är stora, bra placerade och klarar av aggressiva knapptryck. Likaså CPI-knappen på ovansidan.

steelseries_rival_4

Båda sidorna av musen har en knottrig gummiyta för att öka greppet och minimera glid vid handsvett och på tal om handsvett så vill vi även passa på att nämna att Rival är lackad med anti-sweat coating. En beläggning som ska motverka handsvett. Vi tycker att den gör vad den lovar och musen glider inte i handen.

Det är även bra grepp i scrollhjulet. Dock så upplever vi att scrollhjulet till en början hade ett trögare motstånd än vad det har nu. Det har alltså blivit lite lösare efter vi använt musen. Huruvida det är ett fel eller bara att den nu är ”inkörd” vet vi inte, men det är helt klart värt att nämna.

Det som vi ser som negativt i helhetsdesignen är att Steelseries valt att använda en styv USB-kabel. Den vill inte forma sig runt bord och övrig utrustning vilket gör att vecken på kabeln fastar lite då och då. Det är ett ganska störande moment så det slutade med att vi fick använda en hållare för mussladden för att den inte skulle fastna i olika saker.

Prestanda och användande

Vi har testat musen i flera olika speltitlar såsom CS:GO, StarCraft 2 och Dota 2. Vi kan ganska snabbt konstatera att det är en av marknadens vassaste möss. Även om det märks att musen är tänkt att vara ämnad för FPS-spel så är har den tillräckligt med funktioner för att tillfredsställa en simpel MMO eller MOBA-spelare. Den nya sensorn som Steelseries använder sig av i Rival presterar bäst på en mjuk tätvävd musmatta av tyg så som Steelseries QcK Heavy. Glidet från de fyra små glidytorna är lagom, inte för lätt och inte för strävt. Men det är förstås väldigt personligt hur mycket eller lite glid man föredrar.

När vi kontrolltestar uppdateringsfrekvens och acceleration så märker vi att Steelseries håller vad de lovar och Rival levererar utlovade 1000 hertz samt ingen acceleration som märks av efter att den stängts av i Windows och i musens programvara.

Mjukvara

Rival använder programvaran Steelseries Engine 3 för att justera alla tänkbara inställningar. Programmet är användarvänligt och stödjer de flesta Steelseries produkter. Du hittar alla inställningar direkt efter du valt produkt i programmet. Här kan du ställa in CPI, accelerationer, polling rate, belysning mm. Vi uppskattar simpla upplägg där man snabbt kan hitta sina inställningar och justera dem direkt från första sidan.

steelseries_engine_3

Engine 3 har även stöd för att skapa profiler som du kan knyta till olika program eller spel. Ett tips om du skapar nya profiler, Ändra färg på belysningen i dina profiler så kan du enkelt se vilken profil som är aktiv.

Men vi tycker dock att Steelseries kunde ha satsat på raka inställningsreglage för CPI- inställningarna istället för de runda som är ganska svåra att justera.

Summering

Det är ingen tvekan om att Steelseries Rival är en mycket kompetent gamingmus. Musen har ett riktigt bra grepp för total kontroll kombinerat med en precis sensor och nyutvecklade brytare. Den gör Rival till en mus som klarar intensiva FPS-spel likaväl som en arbetsdag på kontoret. De få negativa punkterna vi fann rår inte på de positiva så hatten av för Steelerseries Rival.

54
Leave a Reply

Please Login to comment
48 Comment threads
6 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
24 Comment authors
JesperJohan PetterssonGascogneJohannesPhilip Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jonathan Johansson
Gäst

Tycker att ni ska jämföra Mionix Naos 8200 med QPAD 5K. Samma skal fast olika specifikationer. Hade varit roligt och se vilken som är bäst.

Flyfisherman
Medlem

Kul att ni återigen skapat en ny köpguide med datortillbehör.
Många pluspoäng. 🙂

LoppanH
Medlem
LoppanH

Logitech is the shit för mig ända sen MX518 kör nu med en G400 å har en G400s i reserv men G402:an gillar jag inte utseendet på men kan nog vänja mig där också. Synd att dom inte vill hålla G400:an vid liv som ett billigare alternativ till deras i dyraste laget senaste modeller,

Flyfisherman
Medlem

Jag har kört med Logitech MX-518 sedan begynnelsen och varit extremt nöjd, men efter denna mus-guide är det nog läge att byta upp sig? Men precis som det står; det är viktigt att manuellt gå in på respektive tillverkares supportsida och ladda hem deras särskilda drivrutiner och s/w för det är sällan det följer med skiva. Det gäller även Logitec special tangentbord också. Rätt dåligt av dom att den upplysningen inte står tydligt utmärkt!Mvh 8) Ps. Gäller även vissa av Logitechs Webbkameror också – ingen skiva, men vill man kunna komma åt dom häftigare effekterna, etc. så måste man ladda… Läs hela »

Sebbe
Medlem
Sebbe

Bra om ni även testade trackballs och informerade om möss/trackballs var anpassade för vänsterhänta.

Ps. Gör något åt ert certifikat så man slipper ha ett certifikat själv när man använder Firefox och besöker eran sida.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming.

Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.

martinot
Medlem
martinot

Mycket bra och seriös guide. Dock så är det som ni själva skriver ytterst personligt och högst varierande vilka möss som passar en. Har haft en SS Rival, men gillade inte den alls. Hatade greppet och tyckte den var alldeles för stor och klumpig.

Lämnade tillbaks och skaffade istället en SS Sensei RAW. Hur nöjd som helst och passar mig som ”hand i handsken”.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

[quote name=”martinot”]tyckte den var alldeles för stor och klumpig. [/quote]

Nu måste jag packa upp min Rival omedelbart!

Nicklas Nylén
Gäst
Nicklas Nylén

Kan ni inte titta på hur mycket resurser de olika drivrutiner och programmen kräver från de olika tillverkarna och vilka kombinationer som inte är bra som tex Steelseries och logitech Setipoint drivrutin i kombo och där Steelseries program vara drog 350 mb ram+ swap tidigare under 2014 när jag testade produkten kan va att dom fixat detta nu.

EldVarg
Gäst
EldVarg

Jag tycker oxå det borde finnas en vänsterhänt del. Vi är ju trots allt 10% av befolkningen. Konstigt att 90% alltid ska få 100% av utrymmet.

Flyfisherman
Medlem

[quote name=”Tripptrapptrull”]Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming. Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.[/quote] Vedhuggning i all ära som jag också håller på… Läs hela »

Medlem

Hej!

En bra guide, men jag saknar att ni inte alltid nämner musens kvalitetskänsla. Ni anmärkte på att Razer Deathadder 2013 hade dålig kvalitetskänsla men inte för vissa övriga möss.

För mig är det en mycket viktig faktor och jag skulle uppskatta om ni var tydligare med hur musen upplevs i det avseendet 🙂 Gärna även vilken mus som har den bästa kvalitetskänslan av alla ni testat.

Spfere
Gäst
Spfere

Är det bara jag som hamnar i en loop då jag försöker komma till omdömmen/summering? loopar sida 18-19 kommer inte längre.

Gascogne
Medlem
Gascogne

Vilken mus är den bästa ersättaren till Logitech G9 / G9X?

En viktigt funktion som G9’an har för mig är att scrollhjulet snurrar fritt.

TimMy2003
Medlem
TimMy2003

När ska ni testa Roccat mössen?

Martin Anthony Bendsøe
Medlem
Martin Anthony Bendsøe

Större Modell: Zowie EC1-A ;97 gram
Mindre Modell: Zowie EC2-A ;93 gram

http://www.zowiegear.com/index.php?i=product_gallery&p=21

godis e gott
Gäst
godis e gott

Jag vill ha en enkel mus med sladd, inga finesser, MEN STOR, ju större desto bättre. Först och främst BRED men helst djup och hög också. Hopplöst att läsa guider och försöka selektera ut dom jättestora XL.

godis e gott
Gäst
godis e gott

Optisk eller laser spelar ingen roll. Idag kör jag oftast fingertip/claw eftersom alla möss är så små. Skulle vilja pröva palm så jag har tejpat på suddgummin och andra grejer för att bygga ut framför allt bredden. Har tidigare provat div special möss med jag vill ha en ordinär. Räcker med två knappar och ett hjul och helst sladd. Dom sladdlösa tillför inget för mig.

Stormense
Medlem
Stormense

Jag har också haft musen ett tag. Bra mus men inte ett stort lyft, eller inget alls, från min förra MX Performence som man kan få tag på för halva priset. Men som ni skrev, Bluetooth-funktionen är suverän.

Johan_
Gäst
Johan_

”Svenska musguiden – Sveriges största test av datormöss” Låter ungefär som när man är på bilresa genom Sverige och efter varje håla finns en godisaffär som alla hävdar att de störst.

37 recensioner på så kort tid är riktigt bra! Dock är det inte på något sätt störst, Fragbite har över 60, men fortsätter ni så här lär ni gå om snart. Bra jobbat!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Skulle vilja se ett test av Logitech G502. Det ser ut som att det är bland de absolut mest påkostade flaggskeppsmössen idag.

Phili
Gäst
Phili

Kan ni testa Razer diamondback Chroma?

Älskade den musen på mitten av 2000 talet tills den försvann..
Undrar hur nya står sig, den kostar rätt mycket såg jag..

Tobberian
Medlem
Tobberian

Tips/varning:
Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex).
Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja körde 1mm mjuk dubbelhäft).
Youtube visar hur https://www.youtube.com/watch?v=lI6UulAMWnQ
(Är man försiktig sitter musfötterna som nya efteråt, jag tog inte ens lös hela).

Tobberian
Medlem
Tobberian

Japp det ”svåraste” är dock musfötterna resten är enkelt.
Kanske fixat i nyare batch, min är dock rätt nyköpt (mellandagsrean elgig-butik).
(BTW skallret påverkar såklart rörelsen, rittest-länk 0:20).

Rogerlito
Gäst
Rogerlito

Jag hade en MX518 men tyckte inte alls att denna var lika bra… Eller det som störde mig mest var knappen på insidan som för mig hamnar precis där jag vill ha tummen. Om jag ska ha tummen där så måste jag hålla väldigt försiktigt för att inte råka trycka in den, eller så måste jag hålla bakom knappen. Båda tillvägagångssätten gör att jag inte alls får samma kontroll över musen. Sensorn var dock kanon men Zowie EC2-a som jag köpte samtidigt lever upp till samma standard och där finns det inga grepproblem för mig samtidigt som mouse 1 och… Läs hela »

philip
Medlem
philip

Tjena Johan

Har sedan länge sökt en efterträdare till min diamondback 3g. Såg att de nylanserat den men enligt tester är sensorn dålig.. Du som testat ett antal möss nu, vilken skulle du rekommendera med liknande passform och bra prestanda.
Symmetrisk mus och sidoknappar är ett krav.

Tack för svar.

Johannes
Gäst
Johannes

Väldigt bra test av datormössen! Tack så mycket för en välskriven artikel och ett välgjort test. Gillar att ni nämner en del om storleken på mössen. Som vänsterhänt ser jag även fram emot en titt på mössen för oss stackars 10%-are 🙂 Jag är inte så kunnig av mig och det finns ju en hel uppsjö av möss så det här kommer garanterat hjälpa mig att hitta rätt tack så mycket! Sist men inte minst tack för tipset Tobberian Tips/varning: Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex). Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja… Läs hela »

Gascogne
Medlem
Gascogne

Kommer ni att testa Logitech MX Anywhere 2?

Jesper
Gäst
Jesper

Tjenare.

Finns det någon möjlighet att man får se Duckys tillskott i musdjungeln, Ducky secret?