Steelseries Rival 700

Steelseries presenterade för en tid sedan tillbaka att Rival 300 skulle få ett syskon bestyckad med funktioner så som en OLED-display, inbyggd vibration och modulär sensor. Tillverkaren skickade oss ett exemplar av den kommande Rival 700 och vi gav den givetvis en riktigt genomgång i Svenska musguiden för att se ifall den kan leva upp till förväntningarna som lillebror satt som en av de populäraste mössen på marknaden.

Steelseries Rival 700
Anslutning USB-kabel – 2 m/ 1 m
Antal knappar 7
Sensor Pixart 3360
CPI 100 – 16 000
Polling rate 1 000 Hz
Rekommenderad handstorlek S/M/L
Dimensioner (längd x bredd) 124 x 68 mm
Vikt 135 g
Mjukvara Steelseries Engine
Lägstapris på prisjakt.se Product price

 

Form och design

Steelseries Rival 700 följer sin föregångares designspråk i de flesta avseenden och designen är dedikerad för högerhänta användare med handstorlek small, medium till large. Har du mindre händer så fungerar handflate- och klogrepp riktigt bra medans om du har lite större händer så är det klogrepp som gäller.

Kikar vi på den vänstra sidan av Steelseries nya råtta så ser vi att Rival 700 likt den tidigare Rival-musen använder en knottrig gummering av greppytan för att öka greppet men vi noterar att den är av ett lite hårdare slag vilket förmodligen är för att öka hållbarheten då många användare av den tidigare modellen rapporterat att gummisidorna nöts ner efter en tids användning. Vi ser även att Rival 700 har bestyckats med tre stora och lättåtkomliga tumknappar samt ett av musens paradnummer, en OLED-display. Som vi går in närmare på under prestanda och användande.

steelseries_rival700_1

Den nya Rivalens ovansida bjuder faktiskt även den på lite nyheter. Bortsett från sedvanliga vänsterklick, högerklick, gummerat scrollhjul och CPI-knapp så har Rival 700 ett modulärt bakstycke och vid lansering ska Steelseries ha tre olika varianter tillgängliga. Rival 700 ärver även gummipluggen i baken från sin föregångare som kan 3D-printas med till exempel ditt namn. Den nya Steelseries-råttan är inget RGB-monster men har stöd för full RGB med dioderna som är placerade bakom bakstyckes logotyp samt runt scrollhjulet.

Snurrar vi vidare och tittar på den högra sidan så finns här inte mycket att orda om då hela sidan är täckt den knottriga gummeringen.

steelseries_rival700_5

Vänder vi Rival 700 på rygg så hittar vi däremot en del nyheter. Musen har tre tjocka glidytor med färdiga hål för att enklare kunna byta dem när de börjar lida mot sitt slut men det som faktiskt är nytt här är den modulära sensorn samt USB-kabeln. Sensorn är monterad med fyra stjärnskruvar och kan således skiftas om man nu skulle vilja testa en annan typ av sensor och detsamma gäller även USB-kabeln som låses fast i framänden av musen med hjälp av en smart design från tillverkaren. För att lossa på kabeln trycker man bara in knappen som sitter precis intill. Det medföljer två olika USB-kablar, en flätad kabel på 2 meter och en vanlig gummerad kabel på 1 meters längd. Båda är mjuka och enkla att forma kring vår utrustning vilket är något som vi uppskattar – dock så stötte vi på patrull med den flätade kabeln, mer om det under ”prestanda och användande”.

Prestanda och användande

Samtliga knappar på Rival 700 har en mycket behaglig och taktil känsla med försäkrande klick som inger ett högt kvalitetsintryck. Det gummerade scrollhjulet har ett mycket bra grepp, tydliga steg och missar inga registreringar.

Glidet hos de tre tjocka musfötterna är mycket bra även på musmattor av tyg med sträv textur och vi uppskattar att tillverkaren valt att skicka med två olika USB-kablar i olika längder, så man kan hitta sin personliga favorit. Dock så stöter vi på problem med den flätade USB-kabeln som sporadiskt slutade fungera. Vårt exemplar är ett tidigt sådant, tillverkat för just test. Så vi kontaktade Steelseries direkt och efter en viss korrespondens så upptäcker vi att kabeln är behäftad med ett fabrikationsfel. Steelseries lovar att de flätade USB-kablarna kommer att åtgärdas innan de släpps till butik, så ingen fara på taket.

steelseries_rival700_4

Vidare till musens ess i rockärmen: vibration och OLED-display är det första som man som användare finner som nytt hos Rival 700 och vi har synat dessa funktioner i sömmarna för att se ifall det rör sig om en gimmick eller ifall de faktiskt har en användbar funktion.

Vi kan konstatera att om man som användare är intresserad av en förändring så tillför både den inbyggda vibrationen och OLED-displayen faktiskt smarta funktioner. Vibrationen kan konfigureras helt efter eget tycke och smak för CS:GO, DOTA samt Minecraft med en drös förkonfigurerade moment. Du kan till exempel ställa in på vilket sätt den ska vibrera när du har 20 procent HP kvar eller varför inte när du endast har 5 kulor kvar? Detta utan att påverka precisionen då musen inte rör sig det minsta när den vibrerar, vilket är något som vi ser som ett steg i rätt riktigt för att vidareutveckla spelmöss till nästa nivå.

OLED-displayen var vi först ganska övertygade om att det bara rörde sig om en gimmick men om man spelar CS:GO och önskar att förbättra sig själv och sin prestation så är det mycket intressant att kunna ta del av information så som KD-ratio, genomsnittlig kills per round med mera, detta direkt genom att titta på musens display mellan varje runda. Likt den inbyggda vibrationen så finns här mängder av inställningsmöjligheter och för de ovannämda spelen som justeras via tillverkarens mjukvara Game Sense som vi tittar närmare på under avsnittet mjukvara.

steelseries_rival700_banner

Steelseries Rival 700 har bestyckats med marknadens mest följsamma och responsiva sensor Pixart 3360, som vi upplever som snäppet vassare än 3310 som är den mest vanligt förekommande sensorn hos högpresterande gamingmöss med inriktning mot FPS-titlar. Rival 700 ger oss en perfekt ett-till-ett-känsla utan avvikelser eller acceleration och i våra prestandatester så finner vi inga som helst problem med vare sig avläsning, brus, angle snapping, uppdateringsfrekvens eller acceleration.

Mjukvara

Steelseries Rival 700 använder tillverkarens allt-i-ett mjukvara Engine som finns att hämta från Steelseries hemsida och den är kompatibel med både PC och Mac.

Engine samlar inställningar, mjukvaruuppdateringar, spelbibliotek och tillverkarens Game Sense-funktion på ett och samma ställe och om vi startar programmet så möts vi direkt med en översikt över alla Steelseries-produkter vi har anslutna till datorn. Det är även här programmet meddelar om det finns någon uppdatering för ditt tillbehör.

Klickar vi oss in på Rival 700 så får vi alla inställningar på en och samma sida, något som vi uppskattar och det är mycket enkelt att knyta knappar till olika kommandon, justera polling rate, angle snapping, acceleration och musens belysning. Dock så kör Steelseries vidare på de lite onödigt krångliga CPI-reglagen i from av cirklar men det går givetvis att skriva in önskad CPI-nivå manuellt. Men vad är då vitsen med de interaktiva reglagen?

Vidare till Game Sense där vi har möjlighet att justera denna musens specialitet, OLED-displayen och vibrationen. Här finns CS:GO, DOTA samt en länk till för Minecraft-stöd. Här kan vi enkelt justera vilken information från spelen som vi vill visa på skärmen och när. Detsamma gäller vibrationen som kan ställas in i intensivitet och när du vill bli notifierad med en vibration.

Det går givetvis också att ta bort alla konfigureringar om man känner för det.

Steelseries Engine allokerar cirka 14 megabyte arbetsminne och får således klassas som en lätt mjukvara för gamingmöss.

Summering

Steelseries visar återigen att de har bra vetskap om vad seriösa spelare är ute efter idag och blandar det med nytänkade och en robust design med hög kvalitet. Rival 700 är en värdig uppföljare till den omåttligt populära Steelseries Rival 300 och vi ser det som en självklar uppgradering för de användare som är redo att testa något nytt.

Den inbyggda vibrationen och OLED-displayen är inte endast en gimmick utan fyller oväntat användbara funktioner i spel så som CS:GO och DOTA.

Sensorn är ultraresponsiv och levererar en följsam samt utmärkt ett-till-ett känsla som ger total kontroll även vid de snabbaste förflyttningarna. Samtliga knappar har en härlig taktil respons med försäkrande klickljud och de gummerade sidorna ger likt tidigare Rival ett betryggande grepp. Att sedan både bakstycket, USB-kabeln och sensorn är modulära är ett bevis på att tillverkaren tänker på användaren och framtidssäkerhet.

De få negativa aspekter vi finner hos Rival 700 är priset som lämnar ett hål om tusen riksdaler i plånboken och de lite knöliga CPI-reglagen i mjukvaran överskuggar inte musens helhetsbetyg som är den bästa och mest innovativa vi testat i Svenska musguiden hittills.

54
Leave a Reply

Please Login to comment
48 Comment threads
6 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
24 Comment authors
JesperJohan PetterssonGascogneJohannesPhilip Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jonathan Johansson
Gäst

Tycker att ni ska jämföra Mionix Naos 8200 med QPAD 5K. Samma skal fast olika specifikationer. Hade varit roligt och se vilken som är bäst.

Flyfisherman
Medlem

Kul att ni återigen skapat en ny köpguide med datortillbehör.
Många pluspoäng. 🙂

LoppanH
Medlem
LoppanH

Logitech is the shit för mig ända sen MX518 kör nu med en G400 å har en G400s i reserv men G402:an gillar jag inte utseendet på men kan nog vänja mig där också. Synd att dom inte vill hålla G400:an vid liv som ett billigare alternativ till deras i dyraste laget senaste modeller,

Flyfisherman
Medlem

Jag har kört med Logitech MX-518 sedan begynnelsen och varit extremt nöjd, men efter denna mus-guide är det nog läge att byta upp sig? Men precis som det står; det är viktigt att manuellt gå in på respektive tillverkares supportsida och ladda hem deras särskilda drivrutiner och s/w för det är sällan det följer med skiva. Det gäller även Logitec special tangentbord också. Rätt dåligt av dom att den upplysningen inte står tydligt utmärkt!Mvh 8) Ps. Gäller även vissa av Logitechs Webbkameror också – ingen skiva, men vill man kunna komma åt dom häftigare effekterna, etc. så måste man ladda… Läs hela »

Sebbe
Medlem
Sebbe

Bra om ni även testade trackballs och informerade om möss/trackballs var anpassade för vänsterhänta.

Ps. Gör något åt ert certifikat så man slipper ha ett certifikat själv när man använder Firefox och besöker eran sida.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming.

Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.

martinot
Medlem
martinot

Mycket bra och seriös guide. Dock så är det som ni själva skriver ytterst personligt och högst varierande vilka möss som passar en. Har haft en SS Rival, men gillade inte den alls. Hatade greppet och tyckte den var alldeles för stor och klumpig.

Lämnade tillbaks och skaffade istället en SS Sensei RAW. Hur nöjd som helst och passar mig som ”hand i handsken”.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

[quote name=”martinot”]tyckte den var alldeles för stor och klumpig. [/quote]

Nu måste jag packa upp min Rival omedelbart!

Nicklas Nylén
Gäst
Nicklas Nylén

Kan ni inte titta på hur mycket resurser de olika drivrutiner och programmen kräver från de olika tillverkarna och vilka kombinationer som inte är bra som tex Steelseries och logitech Setipoint drivrutin i kombo och där Steelseries program vara drog 350 mb ram+ swap tidigare under 2014 när jag testade produkten kan va att dom fixat detta nu.

EldVarg
Gäst
EldVarg

Jag tycker oxå det borde finnas en vänsterhänt del. Vi är ju trots allt 10% av befolkningen. Konstigt att 90% alltid ska få 100% av utrymmet.

Flyfisherman
Medlem

[quote name=”Tripptrapptrull”]Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming. Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.[/quote] Vedhuggning i all ära som jag också håller på… Läs hela »

Medlem

Hej!

En bra guide, men jag saknar att ni inte alltid nämner musens kvalitetskänsla. Ni anmärkte på att Razer Deathadder 2013 hade dålig kvalitetskänsla men inte för vissa övriga möss.

För mig är det en mycket viktig faktor och jag skulle uppskatta om ni var tydligare med hur musen upplevs i det avseendet 🙂 Gärna även vilken mus som har den bästa kvalitetskänslan av alla ni testat.

Spfere
Gäst
Spfere

Är det bara jag som hamnar i en loop då jag försöker komma till omdömmen/summering? loopar sida 18-19 kommer inte längre.

Gascogne
Medlem
Gascogne

Vilken mus är den bästa ersättaren till Logitech G9 / G9X?

En viktigt funktion som G9’an har för mig är att scrollhjulet snurrar fritt.

TimMy2003
Medlem
TimMy2003

När ska ni testa Roccat mössen?

Martin Anthony Bendsøe
Medlem
Martin Anthony Bendsøe

Större Modell: Zowie EC1-A ;97 gram
Mindre Modell: Zowie EC2-A ;93 gram

http://www.zowiegear.com/index.php?i=product_gallery&p=21

godis e gott
Gäst
godis e gott

Jag vill ha en enkel mus med sladd, inga finesser, MEN STOR, ju större desto bättre. Först och främst BRED men helst djup och hög också. Hopplöst att läsa guider och försöka selektera ut dom jättestora XL.

godis e gott
Gäst
godis e gott

Optisk eller laser spelar ingen roll. Idag kör jag oftast fingertip/claw eftersom alla möss är så små. Skulle vilja pröva palm så jag har tejpat på suddgummin och andra grejer för att bygga ut framför allt bredden. Har tidigare provat div special möss med jag vill ha en ordinär. Räcker med två knappar och ett hjul och helst sladd. Dom sladdlösa tillför inget för mig.

Stormense
Medlem
Stormense

Jag har också haft musen ett tag. Bra mus men inte ett stort lyft, eller inget alls, från min förra MX Performence som man kan få tag på för halva priset. Men som ni skrev, Bluetooth-funktionen är suverän.

Johan_
Gäst
Johan_

”Svenska musguiden – Sveriges största test av datormöss” Låter ungefär som när man är på bilresa genom Sverige och efter varje håla finns en godisaffär som alla hävdar att de störst.

37 recensioner på så kort tid är riktigt bra! Dock är det inte på något sätt störst, Fragbite har över 60, men fortsätter ni så här lär ni gå om snart. Bra jobbat!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Skulle vilja se ett test av Logitech G502. Det ser ut som att det är bland de absolut mest påkostade flaggskeppsmössen idag.

Phili
Gäst
Phili

Kan ni testa Razer diamondback Chroma?

Älskade den musen på mitten av 2000 talet tills den försvann..
Undrar hur nya står sig, den kostar rätt mycket såg jag..

Tobberian
Medlem
Tobberian

Tips/varning:
Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex).
Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja körde 1mm mjuk dubbelhäft).
Youtube visar hur https://www.youtube.com/watch?v=lI6UulAMWnQ
(Är man försiktig sitter musfötterna som nya efteråt, jag tog inte ens lös hela).

Tobberian
Medlem
Tobberian

Japp det ”svåraste” är dock musfötterna resten är enkelt.
Kanske fixat i nyare batch, min är dock rätt nyköpt (mellandagsrean elgig-butik).
(BTW skallret påverkar såklart rörelsen, rittest-länk 0:20).

Rogerlito
Gäst
Rogerlito

Jag hade en MX518 men tyckte inte alls att denna var lika bra… Eller det som störde mig mest var knappen på insidan som för mig hamnar precis där jag vill ha tummen. Om jag ska ha tummen där så måste jag hålla väldigt försiktigt för att inte råka trycka in den, eller så måste jag hålla bakom knappen. Båda tillvägagångssätten gör att jag inte alls får samma kontroll över musen. Sensorn var dock kanon men Zowie EC2-a som jag köpte samtidigt lever upp till samma standard och där finns det inga grepproblem för mig samtidigt som mouse 1 och… Läs hela »

philip
Medlem
philip

Tjena Johan

Har sedan länge sökt en efterträdare till min diamondback 3g. Såg att de nylanserat den men enligt tester är sensorn dålig.. Du som testat ett antal möss nu, vilken skulle du rekommendera med liknande passform och bra prestanda.
Symmetrisk mus och sidoknappar är ett krav.

Tack för svar.

Johannes
Gäst
Johannes

Väldigt bra test av datormössen! Tack så mycket för en välskriven artikel och ett välgjort test. Gillar att ni nämner en del om storleken på mössen. Som vänsterhänt ser jag även fram emot en titt på mössen för oss stackars 10%-are 🙂 Jag är inte så kunnig av mig och det finns ju en hel uppsjö av möss så det här kommer garanterat hjälpa mig att hitta rätt tack så mycket! Sist men inte minst tack för tipset Tobberian Tips/varning: Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex). Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja… Läs hela »

Gascogne
Medlem
Gascogne

Kommer ni att testa Logitech MX Anywhere 2?

Jesper
Gäst
Jesper

Tjenare.

Finns det någon möjlighet att man får se Duckys tillskott i musdjungeln, Ducky secret?