Steelseries Sensei Wireless

Det är inte många tillverkare som har lika många år i gamingindustin som Steelseries och det är kanske inte så konstigt eftersom de vid flertalet tillfällen lyckats konstruera gamingmöss som håller för både vardagsspelare och proffs. Men hur är det egentligen med trådlösa alternativ och fungerar de verkligen lika bra som trådade modeller? Vi har testat Sensei Wireless för att se ifall Steelseries har lyckats göra en trådlös råtta som kan tävla med dess besvansade syskon.

Steelseries Sensei Wireless
Anslutning Trådlös – USB
Antal knappar 8
Sensor Avago ADNS 8900 – Laser
DPI/CPI Upp till 8200
Polling rate 125 – 1000 Hz
Rekommenderad handstorlek M/L
Dimensioner 69 x 41 x 129 mm
Vikt 120 g
Drivrutiner/ programvara Steelseries Engine
Lägsta pris på Prisjakt.nu Product price

 

Form och design

Steelseries Sensei Wireless är ambidextriös gamingmus i mellanstor storlek vilken gör att den lämpar sig bäst för användare med handstorlek medium till large. I och med dess symmetriska design så passar den samtliga musgrepp så som fingergrepp, klogrepp samt handflategrepp, även om ryggen på musen är något låg för handflategrepp med större händer.

steelseries_sensei_wireless_5

Listerna som sveper kring musen är tillverkade i en blank plast medan ovansidan och båda sidorna har en matt gummilack för ökat grepp. Eftersom Sensei Wireless är en symetrisk mus så är också placeringen av knapparna symetriskt utplacerade. Längs båda sidorna av musen finns två tumknappar på vardera sida.

På ovansidan så hittar vi givetvis musknapp 1 och 2 tillsammans med ett gummerat scrollhjul placerat mitt i mellan knapparna. Strax bakom scrollhjulet sitter en knapp för att justera CPI-nivå samt en liten indikatorlampa för parkoppling. Musen har även stöd för anpassningsbar belysning och det går att justera den både för scrollhjulet och Steelseries-logotypen.

Tittar vi på undersidan av Sensei så hittar vi 4 tjocka glidytor placerade i vardera hörn, kontaktytor för dockning med stationen, en lasersensor placerad i centrum, av/på-knapp samt en parkopplingsknapp. Tittar vi längst fram så ser vi att Sensei Wireless även har stöd för att anslutas direkt med USB-kabel till exempel om batteriet skulle ta slut.

steelseries_sensei_wireless_9

Trots att Sensei Wireless har ett inbyggt batteri känns den väldigt lätt och väger in på 120 gram vilket är lätt för en trådlös mus.

Dockningsstationens ovansida är tillverkad i metall och är tung och ger en hög kvalitetskänsla. Musen faller på plats väldigt smidigt i den skålade formen och får kontakt direkt. Runt hela skålningen för musen finns en belysning som indikerar dess nuvarande batterinivå även när den används vilket gör att det är enkelt att se när det är dags att ladda. På undersidan är en stor fot av gummi som gör att den här dockningsstationen står still där du ställer den.

Prestanda och användande

Alla knappar på Sensei Wireless har en skön taktil känsla med distinka klick och scrollhjulet likaså. Vi upplever inga missljud eller andra kvalitetsproblem när vi använder musen utan den känns högkvalitativ och pålitlig. De fyra glidytorna på undersidan ger ett bra glid och sensorn läser bra på alla musmattor vi testat.

Vi börjar med att prestandatesta musen för att se ifall den levererar de specifikationer som Steelseries utlovar och vi kan meddela att det inte var några som helst problem då testet av Sensei Wireless gav samma CPI och pollingrate resultat som de parametrar vi hade ställt in i musens programvara. Räckvidden innan musen börjar tappa signal är cirka 4-5 meter.

steelseries_sensei_wireless_6

Steelseries utlovar en batteritid på 20 timmar men det framgår inte riktigt under vilka inställningar. Vi upplever dock inga problem att köra spelsessioner på upp mot 6 timmar på de högsta inställningarna. Men vi ser inget direkt problem med det då dockningstationen är smart designad och ändrar färg efter batterinivå så man alltid ska komma ihåg att docka musen när man avslutar sin spelkväll. Vid LAN eller längre sessioner så behöver du inte vara orolig för att om batteriet tar slut kan du enkelt ta ut USB-kablen från dockningsstationen och ansluta den till musen och fortsätta spela trådat. Värt att nämna är dock att drivrutiner måste installeras första gången du göra detta så ett tips är att kabelansluta en gång innan du sticker på exempelvis ett LAN.

steelseries_sensei_wireless_8

Vid speltestet positivt överraskade; i ärlighetens namn har vi aldrig testat en trådlös mus som har kunna leverera i snabb FPS-action men Sensei Wireless imponerar och vi upplever inga problem med snabba förflyttningar eller andra hastiga rörelser. Det verkar även som att Steelseries har använt sig av Avagos patch för 9800-sensorn då vi inte upplever någon märkbar acceleration.

Mjukvara

Sensei Wireless använder likt många andra Steelseries produkter programmet Steelseries Engine, ett program som fått ta en del kritik under åren men som Steelseries kontinuerligt förbättrat och idag så fungerar det i vår mening bra och drar ytterst lite systemkraft.

Engine erbjuder alla nödvändiga inställningar så som CPI-nivå, lift distance, angle snapping och polling rate. Det går även att justera belysningen på scrollhjulet, Steelseries-logotypen samt dockningsstationen.

steelseries_sensei_wireless_engine_1

Engine erbjuder även en del smarta batterisparfunktioner för Sensei Wireless så som tidsinställningar för när musen ska gå ner i sparläge och inställningar för att belysningen ska släckas när sensorn registrerar rörelser. Mjukvaran har även stöd för molnsynk av inställningar och det var förvänandsvärt enkelt att registrera ett konto och lagra alla sina inställningar.

Dock så tycker vi fortfarande att reglagen för att justera CPI-nivå är onödigt krångliga och det enda sättet att enkelt justera CPI-nivån är om man vet vilken nivå man vill ha och skriver in det.

Summering

Steelseries Sensei Wireless är en trådlös gamingmus som kan leva upp till just namnet gaming. Det är inte många trådlösa möss på marknaden som klarar det, men Steelseries har valt en av deras mest populära modeller och gjort den trådlös med bra resultat. Med taktila knappar, följsam sensor utan märkbar acceleration och bra grepp så ger Sensei Wireless ett högt kvalitetsintryck. Dock så kommer högpresterande trådlöshet med ett högt pris. Sensei Wireless kostar nästa 3 gånger så mycket som en trådad gamingmus med motsvarande prestanda och det kan vara en faktor som avskräcker från köp, men vi anser att den trådlösa prestandan hos Sensei Wireless i kombination med dess smarta funktioner gör den värdig att rekommenderas.

54
Leave a Reply

Please Login to comment
48 Comment threads
6 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
24 Comment authors
JesperJohan PetterssonGascogneJohannesPhilip Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jonathan Johansson
Gäst

Tycker att ni ska jämföra Mionix Naos 8200 med QPAD 5K. Samma skal fast olika specifikationer. Hade varit roligt och se vilken som är bäst.

Flyfisherman
Medlem

Kul att ni återigen skapat en ny köpguide med datortillbehör.
Många pluspoäng. 🙂

LoppanH
Medlem
LoppanH

Logitech is the shit för mig ända sen MX518 kör nu med en G400 å har en G400s i reserv men G402:an gillar jag inte utseendet på men kan nog vänja mig där också. Synd att dom inte vill hålla G400:an vid liv som ett billigare alternativ till deras i dyraste laget senaste modeller,

Flyfisherman
Medlem

Jag har kört med Logitech MX-518 sedan begynnelsen och varit extremt nöjd, men efter denna mus-guide är det nog läge att byta upp sig? Men precis som det står; det är viktigt att manuellt gå in på respektive tillverkares supportsida och ladda hem deras särskilda drivrutiner och s/w för det är sällan det följer med skiva. Det gäller även Logitec special tangentbord också. Rätt dåligt av dom att den upplysningen inte står tydligt utmärkt!Mvh 8) Ps. Gäller även vissa av Logitechs Webbkameror också – ingen skiva, men vill man kunna komma åt dom häftigare effekterna, etc. så måste man ladda… Läs hela »

Sebbe
Medlem
Sebbe

Bra om ni även testade trackballs och informerade om möss/trackballs var anpassade för vänsterhänta.

Ps. Gör något åt ert certifikat så man slipper ha ett certifikat själv när man använder Firefox och besöker eran sida.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming.

Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.

martinot
Medlem
martinot

Mycket bra och seriös guide. Dock så är det som ni själva skriver ytterst personligt och högst varierande vilka möss som passar en. Har haft en SS Rival, men gillade inte den alls. Hatade greppet och tyckte den var alldeles för stor och klumpig.

Lämnade tillbaks och skaffade istället en SS Sensei RAW. Hur nöjd som helst och passar mig som ”hand i handsken”.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

[quote name=”martinot”]tyckte den var alldeles för stor och klumpig. [/quote]

Nu måste jag packa upp min Rival omedelbart!

Nicklas Nylén
Gäst
Nicklas Nylén

Kan ni inte titta på hur mycket resurser de olika drivrutiner och programmen kräver från de olika tillverkarna och vilka kombinationer som inte är bra som tex Steelseries och logitech Setipoint drivrutin i kombo och där Steelseries program vara drog 350 mb ram+ swap tidigare under 2014 när jag testade produkten kan va att dom fixat detta nu.

EldVarg
Gäst
EldVarg

Jag tycker oxå det borde finnas en vänsterhänt del. Vi är ju trots allt 10% av befolkningen. Konstigt att 90% alltid ska få 100% av utrymmet.

Flyfisherman
Medlem

[quote name=”Tripptrapptrull”]Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming. Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.[/quote] Vedhuggning i all ära som jag också håller på… Läs hela »

Medlem

Hej!

En bra guide, men jag saknar att ni inte alltid nämner musens kvalitetskänsla. Ni anmärkte på att Razer Deathadder 2013 hade dålig kvalitetskänsla men inte för vissa övriga möss.

För mig är det en mycket viktig faktor och jag skulle uppskatta om ni var tydligare med hur musen upplevs i det avseendet 🙂 Gärna även vilken mus som har den bästa kvalitetskänslan av alla ni testat.

Spfere
Gäst
Spfere

Är det bara jag som hamnar i en loop då jag försöker komma till omdömmen/summering? loopar sida 18-19 kommer inte längre.

Gascogne
Medlem
Gascogne

Vilken mus är den bästa ersättaren till Logitech G9 / G9X?

En viktigt funktion som G9’an har för mig är att scrollhjulet snurrar fritt.

TimMy2003
Medlem
TimMy2003

När ska ni testa Roccat mössen?

Martin Anthony Bendsøe
Medlem
Martin Anthony Bendsøe

Större Modell: Zowie EC1-A ;97 gram
Mindre Modell: Zowie EC2-A ;93 gram

http://www.zowiegear.com/index.php?i=product_gallery&p=21

godis e gott
Gäst
godis e gott

Jag vill ha en enkel mus med sladd, inga finesser, MEN STOR, ju större desto bättre. Först och främst BRED men helst djup och hög också. Hopplöst att läsa guider och försöka selektera ut dom jättestora XL.

godis e gott
Gäst
godis e gott

Optisk eller laser spelar ingen roll. Idag kör jag oftast fingertip/claw eftersom alla möss är så små. Skulle vilja pröva palm så jag har tejpat på suddgummin och andra grejer för att bygga ut framför allt bredden. Har tidigare provat div special möss med jag vill ha en ordinär. Räcker med två knappar och ett hjul och helst sladd. Dom sladdlösa tillför inget för mig.

Stormense
Medlem
Stormense

Jag har också haft musen ett tag. Bra mus men inte ett stort lyft, eller inget alls, från min förra MX Performence som man kan få tag på för halva priset. Men som ni skrev, Bluetooth-funktionen är suverän.

Johan_
Gäst
Johan_

”Svenska musguiden – Sveriges största test av datormöss” Låter ungefär som när man är på bilresa genom Sverige och efter varje håla finns en godisaffär som alla hävdar att de störst.

37 recensioner på så kort tid är riktigt bra! Dock är det inte på något sätt störst, Fragbite har över 60, men fortsätter ni så här lär ni gå om snart. Bra jobbat!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Skulle vilja se ett test av Logitech G502. Det ser ut som att det är bland de absolut mest påkostade flaggskeppsmössen idag.

Phili
Gäst
Phili

Kan ni testa Razer diamondback Chroma?

Älskade den musen på mitten av 2000 talet tills den försvann..
Undrar hur nya står sig, den kostar rätt mycket såg jag..

Tobberian
Medlem
Tobberian

Tips/varning:
Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex).
Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja körde 1mm mjuk dubbelhäft).
Youtube visar hur https://www.youtube.com/watch?v=lI6UulAMWnQ
(Är man försiktig sitter musfötterna som nya efteråt, jag tog inte ens lös hela).

Tobberian
Medlem
Tobberian

Japp det ”svåraste” är dock musfötterna resten är enkelt.
Kanske fixat i nyare batch, min är dock rätt nyköpt (mellandagsrean elgig-butik).
(BTW skallret påverkar såklart rörelsen, rittest-länk 0:20).

Rogerlito
Gäst
Rogerlito

Jag hade en MX518 men tyckte inte alls att denna var lika bra… Eller det som störde mig mest var knappen på insidan som för mig hamnar precis där jag vill ha tummen. Om jag ska ha tummen där så måste jag hålla väldigt försiktigt för att inte råka trycka in den, eller så måste jag hålla bakom knappen. Båda tillvägagångssätten gör att jag inte alls får samma kontroll över musen. Sensorn var dock kanon men Zowie EC2-a som jag köpte samtidigt lever upp till samma standard och där finns det inga grepproblem för mig samtidigt som mouse 1 och… Läs hela »

philip
Medlem
philip

Tjena Johan

Har sedan länge sökt en efterträdare till min diamondback 3g. Såg att de nylanserat den men enligt tester är sensorn dålig.. Du som testat ett antal möss nu, vilken skulle du rekommendera med liknande passform och bra prestanda.
Symmetrisk mus och sidoknappar är ett krav.

Tack för svar.

Johannes
Gäst
Johannes

Väldigt bra test av datormössen! Tack så mycket för en välskriven artikel och ett välgjort test. Gillar att ni nämner en del om storleken på mössen. Som vänsterhänt ser jag även fram emot en titt på mössen för oss stackars 10%-are 🙂 Jag är inte så kunnig av mig och det finns ju en hel uppsjö av möss så det här kommer garanterat hjälpa mig att hitta rätt tack så mycket! Sist men inte minst tack för tipset Tobberian Tips/varning: Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex). Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja… Läs hela »

Gascogne
Medlem
Gascogne

Kommer ni att testa Logitech MX Anywhere 2?

Jesper
Gäst
Jesper

Tjenare.

Finns det någon möjlighet att man får se Duckys tillskott i musdjungeln, Ducky secret?