XTRFY XG-M2

Svenska Xtrfy har fått ett stadigt fotfäste på den Svenska marknaden genom deras mekaniska tangentbord och väl synliga samarbeten inom E-sportscenen. Nu lanseras det svenska kringutrustningsföretaget sin första gamingmus, XG-M2 som har utvecklats och testats tillsammans med välkända proffslag så som Ninjas in Pyjamas.

XTRFY XG-M2
Anslutning Flätad USB-kabel – 2 m
Antal knappar 5
Sensor Pixart PMW 3310 – Optisk
DPI/CPI 400/ 800/ 1600/ 3200/ 4000 CPI
Polling rate 125/ 500/ 1000 Hz
Rekommenderad handstorlek S/M
Vikt 112 g
Dimensioner 66 x 38 x 123 mm
Drivrutiner Inga
Lägsta pris på Prisjakt.nu Product price

Form och design

XG-M2 har en låg rygg och lång bas vilket gör den lämplig för användare med handstorlek small till medium som föredrar klo- eller fingergrepp. Xtrfy har ytbehandlat sin första gamingråtta med en matt gummilackering på ovansidan och sidorna har mer textur och mönster för ökat grepp.

Tittar vi längs den vänstra sidan så ser vi att XG-M2 har utrustats med två avlånga tumknappar som omges av bakgrundsbelyst list i gult sken som är färgen som gäller för denna musen och går alltså inte att ändra själv.

xtrfy xgm2 1

Vidare till ovansidan av musen så hittar vi givetvis vänster- och högerknapp, gummerat och belyst scrolljhul samt knappar för justering av upplösning som ändrar färg beroende på vald CPI-nivå.

I och med att XG-M2 är en FPS-inriktad gamingmus så erbjuder den högra sidan av musen inte särskilt mycket. Här finns inga knappar eller anda nämnvärda detaljer förutom det mönstrade gummigreppet.

Vänder vi på XG-M2 så hittar vi två stora glidytor i teflon som Xtrfy har valt att placera i front- samt bakänden av musen. Glidytorna är relativt tunna men hårda vilket inte bör utgöra ett problem i slitstyrka. Sensorn har placerats i så gott som centrum som möjligt av Xtrfy och strax intill den finner vi även en hårdvaruknapp för justering av polling rate i steg om 125, 500 samt 1000 hertz.

xtrfy xgm2 5

Kikar vi längst fram i fronten så ser vi att USB-kabeln ansluter i centrum och är av flätad tygmodell. Den är ganska mjuk att forma och vi upplever inga problem med att dra kabeln kring vår övriga utrustning.

Prestanda och användande

XG-M2 är framtagen och speltestad av eliten i FPS-spel och vi kan snabbt konstatera att den är avsedd för just FPS-titlar. Vid våra speltester så leverar sensorn perfekt följsamhet och respons vilket kännetecknar 3310 modellen från Pixart. Inga problem med hastiga förflyttningar och det finns ingen inbyggd acceleration

Samtliga knappar på XG-M2 har en skön taktil respons med försäkrande klickljud och scrollhjulet presterar som förväntat utan några missade steg men knorrar något vilket drar ner den annars höga kvalitetskänslan hos musen. CPI-knapparna på ovansidan har ett högre motstånd och kräver lite extra kaft för att klicka på, vilket är positivt i vår mening då det motverkar att CPI skiftas av misstag.

xtrfy xgm2 4

Musen glider riktigt bra på hårda mattor av plast och aluminium men presterar bäst på tätvävda tygmattor.

Vi upplever dock sidorna på XG-M2 som aningen hala för att vara en gamingmus avsedd för denna genre och finner oss själva fler gånger tvungna att behöva justera greppet i spel.

XG-M2 har inte den mjukaste sladden vi testat men den är ändå formbar och veck och justeringar memoreras av kabeln vilket gör det enkelt att dra den som vi vill.

När vi prestandatestar XG-M2 så har håller den CPI och polling rate-nivåer inom vad som Xtrfy utlovat och passerar vårt jitter- samt anglesnapping-test utan några anmärkelser.

xtrfy xgm2 anglesnapping jitter

Mjukvara

XG-M2 har ingen tillhörande mjukvara och vi kan således inte göra några finjusteringar på musens inställningar. Det är givetvis något som är både på gott och ont. Det segregerar musen från majoriteten av gamingmöss idag så för de användare som söker en mus som kan finjusteras kommer detta kanske som en besvikelse medan de användare som söker något som verkligen är helt plug-and-play kommer att älska det.

Summering

Vi måste säga att Xtrfy överraskar oss med XG-M2 som deras absolut första gamingmus och att det är företagets första mus märks i detaljerna. XG-M2 presterar lika bra som andra infrarödsbaserade toppmöss på marknaden idag med en Pixart 3310 sensor som levererar en följsam och ultraresponsiv rörelse utan någon inbyggd acceleration samt knappar av hög kvalitet gör XG-M2 till en bra gamingmus för användare med mindre händer som föredrar finger- eller klogrepp.

Dock så låser Xtrfy dörren för de användare som vill anpassa belysningen på sin utrustning, då XG-M2 är begränsad till endast gul bakgrundbelysning. Det i kombination med ett något knorrande scrollhjul, hala sidor och högt pris gör att Xtrfys första försök till gamingmus inte får någon utmärkelse i Svenska musguiden.

54
Leave a Reply

Please Login to comment
48 Comment threads
6 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
24 Comment authors
JesperJohan PetterssonGascogneJohannesPhilip Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jonathan Johansson
Gäst

Tycker att ni ska jämföra Mionix Naos 8200 med QPAD 5K. Samma skal fast olika specifikationer. Hade varit roligt och se vilken som är bäst.

Flyfisherman
Medlem

Kul att ni återigen skapat en ny köpguide med datortillbehör.
Många pluspoäng. 🙂

LoppanH
Medlem
LoppanH

Logitech is the shit för mig ända sen MX518 kör nu med en G400 å har en G400s i reserv men G402:an gillar jag inte utseendet på men kan nog vänja mig där också. Synd att dom inte vill hålla G400:an vid liv som ett billigare alternativ till deras i dyraste laget senaste modeller,

Flyfisherman
Medlem

Jag har kört med Logitech MX-518 sedan begynnelsen och varit extremt nöjd, men efter denna mus-guide är det nog läge att byta upp sig? Men precis som det står; det är viktigt att manuellt gå in på respektive tillverkares supportsida och ladda hem deras särskilda drivrutiner och s/w för det är sällan det följer med skiva. Det gäller även Logitec special tangentbord också. Rätt dåligt av dom att den upplysningen inte står tydligt utmärkt!Mvh 8) Ps. Gäller även vissa av Logitechs Webbkameror också – ingen skiva, men vill man kunna komma åt dom häftigare effekterna, etc. så måste man ladda… Läs hela »

Sebbe
Medlem
Sebbe

Bra om ni även testade trackballs och informerade om möss/trackballs var anpassade för vänsterhänta.

Ps. Gör något åt ert certifikat så man slipper ha ett certifikat själv när man använder Firefox och besöker eran sida.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming.

Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.

martinot
Medlem
martinot

Mycket bra och seriös guide. Dock så är det som ni själva skriver ytterst personligt och högst varierande vilka möss som passar en. Har haft en SS Rival, men gillade inte den alls. Hatade greppet och tyckte den var alldeles för stor och klumpig.

Lämnade tillbaks och skaffade istället en SS Sensei RAW. Hur nöjd som helst och passar mig som ”hand i handsken”.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

[quote name=”martinot”]tyckte den var alldeles för stor och klumpig. [/quote]

Nu måste jag packa upp min Rival omedelbart!

Nicklas Nylén
Gäst
Nicklas Nylén

Kan ni inte titta på hur mycket resurser de olika drivrutiner och programmen kräver från de olika tillverkarna och vilka kombinationer som inte är bra som tex Steelseries och logitech Setipoint drivrutin i kombo och där Steelseries program vara drog 350 mb ram+ swap tidigare under 2014 när jag testade produkten kan va att dom fixat detta nu.

EldVarg
Gäst
EldVarg

Jag tycker oxå det borde finnas en vänsterhänt del. Vi är ju trots allt 10% av befolkningen. Konstigt att 90% alltid ska få 100% av utrymmet.

Flyfisherman
Medlem

[quote name=”Tripptrapptrull”]Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming. Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.[/quote] Vedhuggning i all ära som jag också håller på… Läs hela »

Medlem

Hej!

En bra guide, men jag saknar att ni inte alltid nämner musens kvalitetskänsla. Ni anmärkte på att Razer Deathadder 2013 hade dålig kvalitetskänsla men inte för vissa övriga möss.

För mig är det en mycket viktig faktor och jag skulle uppskatta om ni var tydligare med hur musen upplevs i det avseendet 🙂 Gärna även vilken mus som har den bästa kvalitetskänslan av alla ni testat.

Spfere
Gäst
Spfere

Är det bara jag som hamnar i en loop då jag försöker komma till omdömmen/summering? loopar sida 18-19 kommer inte längre.

Gascogne
Medlem
Gascogne

Vilken mus är den bästa ersättaren till Logitech G9 / G9X?

En viktigt funktion som G9’an har för mig är att scrollhjulet snurrar fritt.

TimMy2003
Medlem
TimMy2003

När ska ni testa Roccat mössen?

Martin Anthony Bendsøe
Medlem
Martin Anthony Bendsøe

Större Modell: Zowie EC1-A ;97 gram
Mindre Modell: Zowie EC2-A ;93 gram

http://www.zowiegear.com/index.php?i=product_gallery&p=21

godis e gott
Gäst
godis e gott

Jag vill ha en enkel mus med sladd, inga finesser, MEN STOR, ju större desto bättre. Först och främst BRED men helst djup och hög också. Hopplöst att läsa guider och försöka selektera ut dom jättestora XL.

godis e gott
Gäst
godis e gott

Optisk eller laser spelar ingen roll. Idag kör jag oftast fingertip/claw eftersom alla möss är så små. Skulle vilja pröva palm så jag har tejpat på suddgummin och andra grejer för att bygga ut framför allt bredden. Har tidigare provat div special möss med jag vill ha en ordinär. Räcker med två knappar och ett hjul och helst sladd. Dom sladdlösa tillför inget för mig.

Stormense
Medlem
Stormense

Jag har också haft musen ett tag. Bra mus men inte ett stort lyft, eller inget alls, från min förra MX Performence som man kan få tag på för halva priset. Men som ni skrev, Bluetooth-funktionen är suverän.

Johan_
Gäst
Johan_

”Svenska musguiden – Sveriges största test av datormöss” Låter ungefär som när man är på bilresa genom Sverige och efter varje håla finns en godisaffär som alla hävdar att de störst.

37 recensioner på så kort tid är riktigt bra! Dock är det inte på något sätt störst, Fragbite har över 60, men fortsätter ni så här lär ni gå om snart. Bra jobbat!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Skulle vilja se ett test av Logitech G502. Det ser ut som att det är bland de absolut mest påkostade flaggskeppsmössen idag.

Phili
Gäst
Phili

Kan ni testa Razer diamondback Chroma?

Älskade den musen på mitten av 2000 talet tills den försvann..
Undrar hur nya står sig, den kostar rätt mycket såg jag..

Tobberian
Medlem
Tobberian

Tips/varning:
Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex).
Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja körde 1mm mjuk dubbelhäft).
Youtube visar hur https://www.youtube.com/watch?v=lI6UulAMWnQ
(Är man försiktig sitter musfötterna som nya efteråt, jag tog inte ens lös hela).

Tobberian
Medlem
Tobberian

Japp det ”svåraste” är dock musfötterna resten är enkelt.
Kanske fixat i nyare batch, min är dock rätt nyköpt (mellandagsrean elgig-butik).
(BTW skallret påverkar såklart rörelsen, rittest-länk 0:20).

Rogerlito
Gäst
Rogerlito

Jag hade en MX518 men tyckte inte alls att denna var lika bra… Eller det som störde mig mest var knappen på insidan som för mig hamnar precis där jag vill ha tummen. Om jag ska ha tummen där så måste jag hålla väldigt försiktigt för att inte råka trycka in den, eller så måste jag hålla bakom knappen. Båda tillvägagångssätten gör att jag inte alls får samma kontroll över musen. Sensorn var dock kanon men Zowie EC2-a som jag köpte samtidigt lever upp till samma standard och där finns det inga grepproblem för mig samtidigt som mouse 1 och… Läs hela »

philip
Medlem
philip

Tjena Johan

Har sedan länge sökt en efterträdare till min diamondback 3g. Såg att de nylanserat den men enligt tester är sensorn dålig.. Du som testat ett antal möss nu, vilken skulle du rekommendera med liknande passform och bra prestanda.
Symmetrisk mus och sidoknappar är ett krav.

Tack för svar.

Johannes
Gäst
Johannes

Väldigt bra test av datormössen! Tack så mycket för en välskriven artikel och ett välgjort test. Gillar att ni nämner en del om storleken på mössen. Som vänsterhänt ser jag även fram emot en titt på mössen för oss stackars 10%-are 🙂 Jag är inte så kunnig av mig och det finns ju en hel uppsjö av möss så det här kommer garanterat hjälpa mig att hitta rätt tack så mycket! Sist men inte minst tack för tipset Tobberian Tips/varning: Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex). Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja… Läs hela »

Gascogne
Medlem
Gascogne

Kommer ni att testa Logitech MX Anywhere 2?

Jesper
Gäst
Jesper

Tjenare.

Finns det någon möjlighet att man får se Duckys tillskott i musdjungeln, Ducky secret?