Corsair Sabre Optical RGB

Amerikanska Corsair har varit med länge i branschen när det gäller datorkomponenter och chassin men en kategori som de är ganska färska på är gamingmöss. Vi har fått in Corsair Sabre Optical RGB så låt oss se vad den har att erbjuda.

Corsair Sabre Optical RGB
Anslutning Flätad USB-kabel – 1,8 m
Antal knappar 8
Sensor Avago ADNS S3988 – Optisk
DPI/ CPI Upp till 6400 DPI
Polling rate 125 – 1000 Hz
Rekommenderad handstorlek S/M
Dimensioner 80 x 34 x 124 mm
Vikt 100 g
Drivrutiner/ programvara Corsair Utility Engine
Lägsta pris på Prisjakt.nu Product price

 

Form och design

Det första vi lägger märke till är att Sabre är mindre än vad den ser ut att vara och känns lätt i handen. Musen är även kort och det kan således bli problem för personer med längre händer men om du har större händer än medium och klogreppar så ska det inte vara några ergonomiska problem. Fingergrepp känns inte optimalt med tanke på sabres utformning men användare med handstorlek small till medium bör kunna handflategreppa denna mus utan större problem.

Sabre är lackad med mattsvart gummiaktig lackering för ökat grepp och har urskålningar på både höger- och vänstersidan.

Tittar vi längs med musens vänstersida så hittar vi de tradtionnella tumknapparna samt indikator för vald DPI-nivå och DPI-knapparna. DPI-indiktatorn visar vald nivå genom olika färger och det är lätt att se vilken DPI-nivå som är vald så länge man kommer ihåg vilken färg den är kopplad till.


corsair_sabre_1

På den högra sidan finns inga knappar men på ovansidan så finns givetvis de två huvudknapparna, gummerat scrollhjul samt en extraknapp strax bakom scrollen som kan bindas till valfri funktion. Belysning finns runt scrollhjulet, bakom logotypen och DPI-indikatorn samt längst framme vid den i vårt tycke ganska snyggt tillverkade ”grillen”.

Tittar vi på undersidan så ser vi fyra teflonytor i olika storlekar som är ganska tjocka och vi noterar även att sensorn är placerad ovanligt långt bak. Vanligast är att sensorn placeras i centrum. Scrollhjulet är exponerat även underifrån eftersom centrum är ihåligt och som ni kan se går således den flätade USB-kabeln ut från ena sidan istället för mitten som vi vanligtvis ser.


corsair_sabre_5

Dock så måste vi anmärka på en sak när det gäller design och belysning. Corsair trycker mycket på att du ska kunna matcha Sabres belysning efter din övriga utrustning eller precis som du vill men de har valt att trycka texten under sin logotyp i gult, något som vi inte kan ändra på själva och det stör oss lite.

Prestanda och användande

Samtliga knappar på Sabre känns högkvalitativa och har en bra taktil respons. Dock så upplever vi att musknapp 1 känns aning lättare i sitt motstånd jämfört med musknapp 2, ifall det ska vara så eller ifall det är ett fel vet vi inte men det kan vara värt att nämna.

Vid användande så känns musen helt klart annorlunda jämfört med möss som har sensorn placerad i centrum. Detta är en vanesak men det känns lite konstigt i början.


corsair_sabre_4

Vid våra speltester så presterar Sabre riktigt bra och vi märker inte av någon acceleration eller läsproblem från sensorn vid hastiga rörelser och den presterar helt klart bäst på en tätvävd tygmatta utan att tumma för mycket på glidet. Enligt Corsair själva ska musen vara lämpad för alla typer av spel men för oss så känns den mer riktad till FPS- och RTS-spel.

När vi kör våra prestandatester så har musen inga problem att nå 1 000 hertz i polling rate eller leva upp till inställd DPI-nivå.

Mjukvara

Sabre använder sig av Corsair Utility Engine som i våra ögon har ett ovanligt onödigt och krångligt upplägg. Programmet erbjuder alla tänkbara inställningar så som anpassningsbara DPI- och polling rate-nivåer, binda knappar men även mer avancerade inställningar så som lift off distance, delbara X- och Y-axlar, angle snapping och sniper DPI.


corsair_utility_engine_1

Det grundläggande avsnittet för att justera belysningen är ganska simpelt men det som ska skilja Sabre från mängden är ju möjligheten till att välja exakt vilken kulör du vill, något som för dig till det mer avancerade avsnittet för belysning. Här blir det genast rörigt och det är nästan helt omöjligt att förstå hur man ska göra utan att behöva läsa forum och kolla på instruktionsfilmer. Så här svårt ska det inte vara, Corsair, vad är det för fel på en vanlig RGB pallett?


corsair_utility_engine_3

Positivt är iallafall att Utlity Engine inte drar några onödiga mängder systemresurser när programmet är igång.

Summering

Corsair Sabre Optical RGB är överlag en bra gamingmus som ger oss en bra och solid kvalitetskänsla. Sensorn presterar riktigt bra även om det är en aning annorlunda upplevelse när sensorn placeras längre bak. Sabre har inga problem att hantera hastiga rörelser och det finns ingen märkbar acceleration. Corsair har lyckats bygga en stabil design som passar högerhänta personer med lite mindre handstorlek men tyvärr överskuggas den här musen av mjukvaran och särkilt belysningsdelen. Det ska inte vara så invecklat att kunna anpassa sin gamingmus efter sin övriga utrustning, speciellt inte om det är en av musens mest framträdande säljpunkter.

54
Leave a Reply

Please Login to comment
48 Comment threads
6 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
24 Comment authors
JesperJohan PetterssonGascogneJohannesPhilip Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jonathan Johansson
Gäst

Tycker att ni ska jämföra Mionix Naos 8200 med QPAD 5K. Samma skal fast olika specifikationer. Hade varit roligt och se vilken som är bäst.

Flyfisherman
Medlem

Kul att ni återigen skapat en ny köpguide med datortillbehör.
Många pluspoäng. 🙂

LoppanH
Medlem
LoppanH

Logitech is the shit för mig ända sen MX518 kör nu med en G400 å har en G400s i reserv men G402:an gillar jag inte utseendet på men kan nog vänja mig där också. Synd att dom inte vill hålla G400:an vid liv som ett billigare alternativ till deras i dyraste laget senaste modeller,

Flyfisherman
Medlem

Jag har kört med Logitech MX-518 sedan begynnelsen och varit extremt nöjd, men efter denna mus-guide är det nog läge att byta upp sig? Men precis som det står; det är viktigt att manuellt gå in på respektive tillverkares supportsida och ladda hem deras särskilda drivrutiner och s/w för det är sällan det följer med skiva. Det gäller även Logitec special tangentbord också. Rätt dåligt av dom att den upplysningen inte står tydligt utmärkt!Mvh 8) Ps. Gäller även vissa av Logitechs Webbkameror också – ingen skiva, men vill man kunna komma åt dom häftigare effekterna, etc. så måste man ladda… Läs hela »

Sebbe
Medlem
Sebbe

Bra om ni även testade trackballs och informerade om möss/trackballs var anpassade för vänsterhänta.

Ps. Gör något åt ert certifikat så man slipper ha ett certifikat själv när man använder Firefox och besöker eran sida.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming.

Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.

martinot
Medlem
martinot

Mycket bra och seriös guide. Dock så är det som ni själva skriver ytterst personligt och högst varierande vilka möss som passar en. Har haft en SS Rival, men gillade inte den alls. Hatade greppet och tyckte den var alldeles för stor och klumpig.

Lämnade tillbaks och skaffade istället en SS Sensei RAW. Hur nöjd som helst och passar mig som ”hand i handsken”.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

[quote name=”martinot”]tyckte den var alldeles för stor och klumpig. [/quote]

Nu måste jag packa upp min Rival omedelbart!

Nicklas Nylén
Gäst
Nicklas Nylén

Kan ni inte titta på hur mycket resurser de olika drivrutiner och programmen kräver från de olika tillverkarna och vilka kombinationer som inte är bra som tex Steelseries och logitech Setipoint drivrutin i kombo och där Steelseries program vara drog 350 mb ram+ swap tidigare under 2014 när jag testade produkten kan va att dom fixat detta nu.

EldVarg
Gäst
EldVarg

Jag tycker oxå det borde finnas en vänsterhänt del. Vi är ju trots allt 10% av befolkningen. Konstigt att 90% alltid ska få 100% av utrymmet.

Flyfisherman
Medlem

[quote name=”Tripptrapptrull”]Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming. Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.[/quote] Vedhuggning i all ära som jag också håller på… Läs hela »

Medlem

Hej!

En bra guide, men jag saknar att ni inte alltid nämner musens kvalitetskänsla. Ni anmärkte på att Razer Deathadder 2013 hade dålig kvalitetskänsla men inte för vissa övriga möss.

För mig är det en mycket viktig faktor och jag skulle uppskatta om ni var tydligare med hur musen upplevs i det avseendet 🙂 Gärna även vilken mus som har den bästa kvalitetskänslan av alla ni testat.

Spfere
Gäst
Spfere

Är det bara jag som hamnar i en loop då jag försöker komma till omdömmen/summering? loopar sida 18-19 kommer inte längre.

Gascogne
Medlem
Gascogne

Vilken mus är den bästa ersättaren till Logitech G9 / G9X?

En viktigt funktion som G9’an har för mig är att scrollhjulet snurrar fritt.

TimMy2003
Medlem
TimMy2003

När ska ni testa Roccat mössen?

Martin Anthony Bendsøe
Medlem
Martin Anthony Bendsøe

Större Modell: Zowie EC1-A ;97 gram
Mindre Modell: Zowie EC2-A ;93 gram

http://www.zowiegear.com/index.php?i=product_gallery&p=21

godis e gott
Gäst
godis e gott

Jag vill ha en enkel mus med sladd, inga finesser, MEN STOR, ju större desto bättre. Först och främst BRED men helst djup och hög också. Hopplöst att läsa guider och försöka selektera ut dom jättestora XL.

godis e gott
Gäst
godis e gott

Optisk eller laser spelar ingen roll. Idag kör jag oftast fingertip/claw eftersom alla möss är så små. Skulle vilja pröva palm så jag har tejpat på suddgummin och andra grejer för att bygga ut framför allt bredden. Har tidigare provat div special möss med jag vill ha en ordinär. Räcker med två knappar och ett hjul och helst sladd. Dom sladdlösa tillför inget för mig.

Stormense
Medlem
Stormense

Jag har också haft musen ett tag. Bra mus men inte ett stort lyft, eller inget alls, från min förra MX Performence som man kan få tag på för halva priset. Men som ni skrev, Bluetooth-funktionen är suverän.

Johan_
Gäst
Johan_

”Svenska musguiden – Sveriges största test av datormöss” Låter ungefär som när man är på bilresa genom Sverige och efter varje håla finns en godisaffär som alla hävdar att de störst.

37 recensioner på så kort tid är riktigt bra! Dock är det inte på något sätt störst, Fragbite har över 60, men fortsätter ni så här lär ni gå om snart. Bra jobbat!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Skulle vilja se ett test av Logitech G502. Det ser ut som att det är bland de absolut mest påkostade flaggskeppsmössen idag.

Phili
Gäst
Phili

Kan ni testa Razer diamondback Chroma?

Älskade den musen på mitten av 2000 talet tills den försvann..
Undrar hur nya står sig, den kostar rätt mycket såg jag..

Tobberian
Medlem
Tobberian

Tips/varning:
Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex).
Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja körde 1mm mjuk dubbelhäft).
Youtube visar hur https://www.youtube.com/watch?v=lI6UulAMWnQ
(Är man försiktig sitter musfötterna som nya efteråt, jag tog inte ens lös hela).

Tobberian
Medlem
Tobberian

Japp det ”svåraste” är dock musfötterna resten är enkelt.
Kanske fixat i nyare batch, min är dock rätt nyköpt (mellandagsrean elgig-butik).
(BTW skallret påverkar såklart rörelsen, rittest-länk 0:20).

Rogerlito
Gäst
Rogerlito

Jag hade en MX518 men tyckte inte alls att denna var lika bra… Eller det som störde mig mest var knappen på insidan som för mig hamnar precis där jag vill ha tummen. Om jag ska ha tummen där så måste jag hålla väldigt försiktigt för att inte råka trycka in den, eller så måste jag hålla bakom knappen. Båda tillvägagångssätten gör att jag inte alls får samma kontroll över musen. Sensorn var dock kanon men Zowie EC2-a som jag köpte samtidigt lever upp till samma standard och där finns det inga grepproblem för mig samtidigt som mouse 1 och… Läs hela »

philip
Medlem
philip

Tjena Johan

Har sedan länge sökt en efterträdare till min diamondback 3g. Såg att de nylanserat den men enligt tester är sensorn dålig.. Du som testat ett antal möss nu, vilken skulle du rekommendera med liknande passform och bra prestanda.
Symmetrisk mus och sidoknappar är ett krav.

Tack för svar.

Johannes
Gäst
Johannes

Väldigt bra test av datormössen! Tack så mycket för en välskriven artikel och ett välgjort test. Gillar att ni nämner en del om storleken på mössen. Som vänsterhänt ser jag även fram emot en titt på mössen för oss stackars 10%-are 🙂 Jag är inte så kunnig av mig och det finns ju en hel uppsjö av möss så det här kommer garanterat hjälpa mig att hitta rätt tack så mycket! Sist men inte minst tack för tipset Tobberian Tips/varning: Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex). Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja… Läs hela »

Gascogne
Medlem
Gascogne

Kommer ni att testa Logitech MX Anywhere 2?

Jesper
Gäst
Jesper

Tjenare.

Finns det någon möjlighet att man får se Duckys tillskott i musdjungeln, Ducky secret?