Utmärkelser och köprekommendationer

OBS! På den här sidan hittar du våra arkiverade marknadsanalyser från Svenska Musguiden. Våra nuvarande utmärkelser hittar du däremot numera i den nya upplagan av guiden, där du även hittar en lista med alla våra testade möss och mängder av annat musrelaterat material.


 

Marknadsanalys 2016-03-30
Efter att ha på senare tid fått sätta tänderna i både Mad Catz R.A.T Pro X och Steelseries Rival 700 så kan vi konstatera att marknaden för gamingmöss har klivit upp en nivå och modulär design i kombination med smarta funktioner är ett faktum. Efter dagens test av Rival 700 som kammar hem utmärkelserna Bäst i test samt Redaktörens val så betyder det att den tidigare testvinnaren Qpad 8K Optical knuffas ner från tronen, men får istället en mycket välförtjänt Rekommenderar-utmärkelse.

Vi laddar om i Svenska musguiden och förbereder för fler kommande tester av intressanta möss och musmattor.

Äldre marknadsanalyser

Marknadsanalys 2016-03-24
Framtidssäkrade möss verkar vara det som gäller inför fortsättningen av 2016 då fler modeller dyker upp på marknaden med stöd för utbytbar sensor. I dagens test av Mad Catz R.A.T Pro X har vi verkligen fått smaka på hur en modulär gamingmus kan se ut och de sätter verkligen ribban högt för hur mycket som ska gå att anpassa som användare.

Just nu så har vi Steelseries Rival 700 i testbänken och den får gno så det ryker. Vi hoppas på att kunna presentera ett djupdykande test av den efter påsk.

Marknadsanalys 2016-03-12
Det är spännande att testa nykomlingen på marknaden och dagens test av Speedlink produkter resulterade faktiskt i en utmärkelse. Dock så räcker det inte att bygga in RGB-belysning och kalla den gaming för att en mus ska kunna leva upp till dagens konkurrens. Men med Ledos bevisar Speedlink att en instegsmus för gaming inte behöver kosta skjortan och därför så petar Ledos bort och tar över Ozone Neons tidigare utmärkelse, Mest för pengarna.

Vi har en del intressanta modeller från Mad Catz på lur i musguiden och det ska spännande att se vad resultaten blir och blickar vi framåt så har Steelseries sin Rival 700 på intågande och förväntningarna är skyhöga. Testlabbet är redo för att sätta tänderna i dem för att se ifall de håller måttet.

Marknadsanalys 2016-01-29
Det glädjer oss att se att även högpresterande komponenter och byggkvalitet hamnar i gamingmöss med mindre formfaktor. Vår förhoppning är att fler och kanske till och med nya formfaktorer på gamingmöss dyker upp under 2016.

Marknadsanalys 2016-01-27
Efter dagens test av Corsair Scimitar så glädjer det oss att se att även utveckling och nytänkade är på framfart inom MMO-genren. Just nu finns det inga nyligen presenterade MMO-möss på tapeten men vi tror att 2016 kan ge oss betydligt fler möss med mer fokus på prestanda och byggkvalitet än höga DPI-nivåer.

Marknadsanalys 2016-01-25
Fler möss på marknaden är på ingång med nyutvecklade Pixart-sensorer vilket glädjer oss och i dagens test av DX-20 kan vi konstatera att Pixart 3320 är en fröjd att använda för FPS-titlar. På marknaden i övrigt är det stort fokus på modulär design vilket vi kommer få se mer av inom den närmsta tiden.

Marknadsanalys 2015-12-02
Som vi nämnt tidigare så verkar priserna på gamingmöss generellt stiga och det vore givetvis en naturlig faktor om kvalitén också gjorde det. Dock så ska du aldrig ta för givet att en dyr gamingmus är en bra gamingmus. Häng med i Svenska musguiden för de senaste uppdateringarna och testerna av marknadens nya möss för att veta vilken modell som passar just dig. Vi blickar framåt och hoppas på fler trådlösa alternativ under 2016. Kanske är det dags för någon tillverkare att lansera en trådlös gamingmus med IR-LED-sensor?

Marknadsanalys 2015-10-20
Priserna stiger allt mer på gamingmöss och det verkar nästan som att det inte finns någon hejd för vad en bra spelmus får kosta idag. Med tanke på priserna på nylanserade gamingmöss ställer vi också högre krav på kvalitet, prestanda och funktion i våra tester för att ni som läsare ska kunna känna en trygghet inför ert nästa musinköp.

Marknadsanalys 2015-10-02
Vi uppmärksammar att allt fler möss med den kapabla Philips Twin Eye-sensorn presenteras och lanseras på marknaden. Det är både på gott och ont då den kräver omsorg för tillverkaren för att skapa en optimal upplevelse och inte bara kräma ur maximal upplösning. Vi hoppas på att få se fler modulära alternativ på marknaden inom en snar framtid och då kanske med infraröda sensorer samt fokus på kvalitet och upplevelse snarare än maximala DPI-nivåer. I och med testet av Roccat Nyth så har Svenska musguiden fått en ny herre på MMO-täppan och även om Razer Naga Epic Chroma är en mycket kompetent trådlös MMO-mus så tar Nyth över utmärkelsen rekommenderar från Naga Epic Chroma. Med det sagt så betyder det inte att Naga Epic Chroma är ett dåligt köp. Snarare tvärt om, och den övertar därför sin föregångares (Naga 2014) utmärkelse och håller nu en stolt Bra köp-utmärkelse i Svenska musguiden.

Marknadsanalys 2015-09-21
Det som trendar just nu är FPS-möss med Pixart PMW 3310-sensorer vilket är något som vi ser som positivt då det är en mycket kompetent infrarödsensor som lämpar sig speciellt för tävlingsinriktade spel. Dock så verkar också hög prisättning trenda just nu och nya gamingmöss lanseras sällan under femhundralappen numera.

Marknadsanalys 2015-07-28
Svenska musguiden växer och uppdateras denna gången med tre produkter från stortillverkaren Razer. Det är kul att se att trådlösa gamingmöss idag håller så pass hög prestanda så att de kan tillfredsställa även de mest kräsna användarna, men det är också till ett högt pris. Tävlingen om högst DPI-nummer verkar dock kvarstå och vi tycker det är synd att inte fler tillverkare byter fokus och satsar på prestanda och kvalitet istället för imponerande siffror. I dagens test av nya Naga Epic Chroma så kan vi konstatera att nya modellen är mer mångsidig och att helhetskvalitén har lyft. Det gör att Naga Epic Chroma övertar utmärkelsen NH-rekommenderar från Naga 2014 som vi numera ser som ett bra köp.

Marknadsanalys 2015-07-14
Vi uppskattar att fler gamingmöss utan fokus på maximal DPI-nivå hittar ut på marknaden då skyhöga DPI-nummer riskerar att missvisa användare inför köp av ny gamingmus. Hög DPI är inte lika med bäst och inför årets tredje kvartal så ser det ut som att flera tillverkare ställer upp med flera tävlingsinriktade möss med fokus på prestanda.

Marknadsanalys 2015-07-03
Varde ljus! Man kan nästan tycka det är för mycket med så många gamingmöss som dyker upp på marknaden idag med sina 16,8 miljoner färger och Razer tar steget vidare med att introducera den första bakgrundsbelysta musmattan, men vi tycker det är bra. Det för utvecklingen av gamingtillbehör vidare och man kan nästan idag säga att full RGB-belysning är standard på gamingtillbehör. Blickar vi framåt mot vad vi vet komma skall så ser det ut som att tillverkarna av gamingmöss kommer att gå en tuff match om bästa FPS-mus nu i sommar och vi väntar spänt på våra exemplar för test i Sveriges största test av datormöss.

Marknadsanalys 2015-06-29
Svenska musguiden tar sig an sin första kontorsmus och först ut blev ingen mindre än Logitech MX Master. Om vi ser till hur marknaden ser ut så är det inte kontorsmössen som ligger i framkant men med det sagt så är vi fortfarande givetvis nyfikna på vad tillverkarna kan tänkas presentera inom produktivitetssegmentet. Ser vi till marknanden av gamingmöss så händer det en hel del och flera tillverkare har presenterat vad som ser ut att kunna vara kompetenta utmanare till Steelseries Rival och Razer Deathadder. Vi väntar med spänning på att få uppdatera er mer om dessa inom kort.

Marknadsanalys 2015-05-27
Det glädjer oss att se att fler optiska möss hittar in i musguiden men även ut på marknaden, där fokus inte längre ligger på så högt DPI-värde som möjligt. Vi förstår att tillverkarna behöver dessa siffror som säljpunkter för produkterna men de stjälper mer än vad de hjälper. I dagarna har även den första bakgrundbelysta musmattan presenterats och vi hoppas på möjlighet att kunna testa den inom kort.

Marknadsanalys 2015-05-07
Det var inte många dagar sedan vi uppdaterade musguiden och förståligt så har det inte hänt så mycket under den tiden. Vi blickar framåt och hoppas att fler tillverkare kommer följa trenden med gamingmöss av hög kvalitet under 2015

Marknadsanalys 2015-04-28
Just nu är det lite stiltje på marknaden av gamingmöss men vi ser fram emot vad tillverkarna kan tänkas ha under utveckling just nu. Fram tills dess så gräver vi vidare bland de möss som anlänt till redaktionen och förbereder för nästa test.

Marknadsanalys 2015-04-18
Vi uppdaterar idag guiden med en trådlös gamingmus av rang men när vi tittar på marknaden bland gamingmöss så verkar utbudet av trådlösa varianter smalt vilket vi hoppas är en trend som vänder. Steelseries är verkligen på det rätta spåret med Sensei Wireless och vi hoppas att fler tillverkare lanserar deras trådade favoriter även som högpresterande trådlösa vaianter.

Marknadsanalys 2015-04-01
Det har gått en månad sedan vi sist uppdaterade musguiden med nya möss och det har tyvärr inte hänt så mycket på gamingsidan. Fokus verkar som tidigare ligga på anpassningsbara och ambidextriösa möss med belysning. Däremot så på kontorssidan så har Logitech just lanserat MX Master som enligt dem själva ska vara den bästa musen de någonsin tillverkat. svenska musguiden fokuserar på gamingmöss men med ett sådant uttalande kan vi inte låta bli att bli nyfikna så vi hoppas på ett testexemplar av MX Master inom kort.

Marknadsanalys 2015-02-27
Allt fler ambidextriösa möss letar sig in i svenska musguiden vilket är något som är roligt att se då det givetvis finns vänsterhänta personer som söker gamingalternativ. Tyvärr är det få möss som är dedikerade för vänsterhänta användare så vi hoppas se mer av det i framtiden. I nuläget för istället vänsterhänta personer se till det ambidextriösa utbudet, som faktiskt bara växer och växer.

Marknadsanalys 2015-02-20
Anpassningsbara möss är något som kommer allt mer och mer både vad det gäller belysning och även utformning. Det är en spännande utveckling och det känns som att tillverkarna tar fokus på att användarna ska kunna i princip anpassa sin datormus precis som de själva vill ha den.

Marknadsanalys 2015-02-13
Vi ser att fler möss i den lägre prisklassen når den nordiska marknaden vilket är en utveckling som är bra för de som söker en instegsmodell och det ska bli spännande att få testa dessa för att se hur mycket det skiljer i byggkvalitet och prestanda jämfört med möss i de högre prissegmentet.

Marknadsanalys 2015-02-07
Det är fortfarande ganska stillsamt på datormusmarknaden men om vi på NordicHardware ska gissa på en siffra som kommer representera 2015- års datormöss så är det 16,8, som i stöd för 16,8 miljoner färger. Belysning är något som hittar in i allt fler datormöss även i det billigare segmentet och det kommer handla mer om på vilka sätt du kommer kunna anpassa din mus, med effekter, zoner och olika scheman.

Marknadsanalys 2015-01-30
Det har inte hänt jättemycket på marknaden sedan vi lanserade musguiden så tillverkarnas fokus verkar fortfarande ligga på att leverera anpassningsbara möss. Det gläder oss att se att tillverkare så som Logitech tonar ner marknadsföringsfokus på hur många tusentals DPI nya gamingmöss har utan istället fokuserar på ergonomi och prestanda. Det är något som vi uppskattar och gärna ser att fler tillverkare tar efter.

Marknadsanalys 2015-01-23
Marknaden för datormöss är på gång, utvecklas ständigt i takt med spelbranschen och det som trendar just nu är belysning: att kunna färganpassa hela sin utrustning precis med de effekter och färg som man vill ha. Vissa tillverkare har visat upp kommande möss med inbyggda sensorer för att läsa av puls, svettningar och mycket mer, vilket är ett ytterligare steg framåt i branschen och något som vi hoppas kunna testa i svenska Musguiden.

Notera att de utmärkelser som delas ut här kan komma att ändras med tiden allt eftersom guiden uppdateras med nya modeller eller exempelvis att tillverkarna ser över sina prissättningar. På guidens förstasida kan du framöver se nuvarande och äldre utmärkelser.

54
Leave a Reply

Please Login to comment
48 Comment threads
6 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
24 Comment authors
JesperJohan PetterssonGascogneJohannesPhilip Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jonathan Johansson
Gäst

Tycker att ni ska jämföra Mionix Naos 8200 med QPAD 5K. Samma skal fast olika specifikationer. Hade varit roligt och se vilken som är bäst.

Flyfisherman
Medlem

Kul att ni återigen skapat en ny köpguide med datortillbehör.
Många pluspoäng. 🙂

LoppanH
Medlem
LoppanH

Logitech is the shit för mig ända sen MX518 kör nu med en G400 å har en G400s i reserv men G402:an gillar jag inte utseendet på men kan nog vänja mig där också. Synd att dom inte vill hålla G400:an vid liv som ett billigare alternativ till deras i dyraste laget senaste modeller,

Flyfisherman
Medlem

Jag har kört med Logitech MX-518 sedan begynnelsen och varit extremt nöjd, men efter denna mus-guide är det nog läge att byta upp sig? Men precis som det står; det är viktigt att manuellt gå in på respektive tillverkares supportsida och ladda hem deras särskilda drivrutiner och s/w för det är sällan det följer med skiva. Det gäller även Logitec special tangentbord också. Rätt dåligt av dom att den upplysningen inte står tydligt utmärkt!Mvh 8) Ps. Gäller även vissa av Logitechs Webbkameror också – ingen skiva, men vill man kunna komma åt dom häftigare effekterna, etc. så måste man ladda… Läs hela »

Sebbe
Medlem
Sebbe

Bra om ni även testade trackballs och informerade om möss/trackballs var anpassade för vänsterhänta.

Ps. Gör något åt ert certifikat så man slipper ha ett certifikat själv när man använder Firefox och besöker eran sida.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming.

Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.

martinot
Medlem
martinot

Mycket bra och seriös guide. Dock så är det som ni själva skriver ytterst personligt och högst varierande vilka möss som passar en. Har haft en SS Rival, men gillade inte den alls. Hatade greppet och tyckte den var alldeles för stor och klumpig.

Lämnade tillbaks och skaffade istället en SS Sensei RAW. Hur nöjd som helst och passar mig som ”hand i handsken”.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

[quote name=”martinot”]tyckte den var alldeles för stor och klumpig. [/quote]

Nu måste jag packa upp min Rival omedelbart!

Nicklas Nylén
Gäst
Nicklas Nylén

Kan ni inte titta på hur mycket resurser de olika drivrutiner och programmen kräver från de olika tillverkarna och vilka kombinationer som inte är bra som tex Steelseries och logitech Setipoint drivrutin i kombo och där Steelseries program vara drog 350 mb ram+ swap tidigare under 2014 när jag testade produkten kan va att dom fixat detta nu.

EldVarg
Gäst
EldVarg

Jag tycker oxå det borde finnas en vänsterhänt del. Vi är ju trots allt 10% av befolkningen. Konstigt att 90% alltid ska få 100% av utrymmet.

Flyfisherman
Medlem

[quote name=”Tripptrapptrull”]Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming. Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.[/quote] Vedhuggning i all ära som jag också håller på… Läs hela »

Medlem

Hej!

En bra guide, men jag saknar att ni inte alltid nämner musens kvalitetskänsla. Ni anmärkte på att Razer Deathadder 2013 hade dålig kvalitetskänsla men inte för vissa övriga möss.

För mig är det en mycket viktig faktor och jag skulle uppskatta om ni var tydligare med hur musen upplevs i det avseendet 🙂 Gärna även vilken mus som har den bästa kvalitetskänslan av alla ni testat.

Spfere
Gäst
Spfere

Är det bara jag som hamnar i en loop då jag försöker komma till omdömmen/summering? loopar sida 18-19 kommer inte längre.

Gascogne
Medlem
Gascogne

Vilken mus är den bästa ersättaren till Logitech G9 / G9X?

En viktigt funktion som G9’an har för mig är att scrollhjulet snurrar fritt.

TimMy2003
Medlem
TimMy2003

När ska ni testa Roccat mössen?

Martin Anthony Bendsøe
Medlem
Martin Anthony Bendsøe

Större Modell: Zowie EC1-A ;97 gram
Mindre Modell: Zowie EC2-A ;93 gram

http://www.zowiegear.com/index.php?i=product_gallery&p=21

godis e gott
Gäst
godis e gott

Jag vill ha en enkel mus med sladd, inga finesser, MEN STOR, ju större desto bättre. Först och främst BRED men helst djup och hög också. Hopplöst att läsa guider och försöka selektera ut dom jättestora XL.

godis e gott
Gäst
godis e gott

Optisk eller laser spelar ingen roll. Idag kör jag oftast fingertip/claw eftersom alla möss är så små. Skulle vilja pröva palm så jag har tejpat på suddgummin och andra grejer för att bygga ut framför allt bredden. Har tidigare provat div special möss med jag vill ha en ordinär. Räcker med två knappar och ett hjul och helst sladd. Dom sladdlösa tillför inget för mig.

Stormense
Medlem
Stormense

Jag har också haft musen ett tag. Bra mus men inte ett stort lyft, eller inget alls, från min förra MX Performence som man kan få tag på för halva priset. Men som ni skrev, Bluetooth-funktionen är suverän.

Johan_
Gäst
Johan_

”Svenska musguiden – Sveriges största test av datormöss” Låter ungefär som när man är på bilresa genom Sverige och efter varje håla finns en godisaffär som alla hävdar att de störst.

37 recensioner på så kort tid är riktigt bra! Dock är det inte på något sätt störst, Fragbite har över 60, men fortsätter ni så här lär ni gå om snart. Bra jobbat!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Skulle vilja se ett test av Logitech G502. Det ser ut som att det är bland de absolut mest påkostade flaggskeppsmössen idag.

Phili
Gäst
Phili

Kan ni testa Razer diamondback Chroma?

Älskade den musen på mitten av 2000 talet tills den försvann..
Undrar hur nya står sig, den kostar rätt mycket såg jag..

Tobberian
Medlem
Tobberian

Tips/varning:
Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex).
Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja körde 1mm mjuk dubbelhäft).
Youtube visar hur https://www.youtube.com/watch?v=lI6UulAMWnQ
(Är man försiktig sitter musfötterna som nya efteråt, jag tog inte ens lös hela).

Tobberian
Medlem
Tobberian

Japp det ”svåraste” är dock musfötterna resten är enkelt.
Kanske fixat i nyare batch, min är dock rätt nyköpt (mellandagsrean elgig-butik).
(BTW skallret påverkar såklart rörelsen, rittest-länk 0:20).

Rogerlito
Gäst
Rogerlito

Jag hade en MX518 men tyckte inte alls att denna var lika bra… Eller det som störde mig mest var knappen på insidan som för mig hamnar precis där jag vill ha tummen. Om jag ska ha tummen där så måste jag hålla väldigt försiktigt för att inte råka trycka in den, eller så måste jag hålla bakom knappen. Båda tillvägagångssätten gör att jag inte alls får samma kontroll över musen. Sensorn var dock kanon men Zowie EC2-a som jag köpte samtidigt lever upp till samma standard och där finns det inga grepproblem för mig samtidigt som mouse 1 och… Läs hela »

philip
Medlem
philip

Tjena Johan

Har sedan länge sökt en efterträdare till min diamondback 3g. Såg att de nylanserat den men enligt tester är sensorn dålig.. Du som testat ett antal möss nu, vilken skulle du rekommendera med liknande passform och bra prestanda.
Symmetrisk mus och sidoknappar är ett krav.

Tack för svar.

Johannes
Gäst
Johannes

Väldigt bra test av datormössen! Tack så mycket för en välskriven artikel och ett välgjort test. Gillar att ni nämner en del om storleken på mössen. Som vänsterhänt ser jag även fram emot en titt på mössen för oss stackars 10%-are 🙂 Jag är inte så kunnig av mig och det finns ju en hel uppsjö av möss så det här kommer garanterat hjälpa mig att hitta rätt tack så mycket! Sist men inte minst tack för tipset Tobberian Tips/varning: Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex). Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja… Läs hela »

Gascogne
Medlem
Gascogne

Kommer ni att testa Logitech MX Anywhere 2?

Jesper
Gäst
Jesper

Tjenare.

Finns det någon möjlighet att man får se Duckys tillskott i musdjungeln, Ducky secret?