Corsair Scimitar RGB

Komponent- och chassitillverkaren Corsair har sedan tidigare en del gamingmöss i portföljen men inte någon modell som riktigt slagit igenom. Nu ger sig Corsair in i MMO-segmentet på marknaden med nya råttan Scimitar som döljer ett modulärt ess i rockärmen. Vi har satt Scimitar på prov för att se ifall den kan utmana populära modeller så som Razer Naga och Roccat Nyth.

Corsair Scimitar
Anslutning Flätad USB-kabel – 1,8 m
Antal knappar 17
Sensor Avago ADNS S3988
DPI/ CPI Upp till 12 000 DPI
Polling rate Upp till 1 000 Hz
Rekommenderad handstorlek S/M (L)
Dimensioner 119 x 77 x 28 mm
Vikt 147 g
Mjukvara/ drivrutiner Corsair Utility Engine
Lägstapris på Prisjakt.nu Product price

Form och design

Corsair Scimitar bjuder på en klassisk MMO-design och påminner mycket i sin formgivning om Razer Naga. Materialet är en blandning av lättmetall, plast och gummi för att öka greppet. Storleksmässigt så lämpar sig Scimitar väl för användare med handstorlek large vid finger- eller klogrepp och handstorlek medium till small med samtliga musgrepp, det vill säga även handflategrepp inkluderat.


corsair_scimitar_2

 

Totalt har Scimitar sjutton knappar varav tolv av dem är dedikerade tumknappar och det är här som Scimitar har sin speciallitet. Samtliga tumknappar sitter i ett block och kan justeras i position, det vill säga framåt och bakåt för att passa olika spelares händer och spelstilar. Men med Scimitar så kan vi ställa in exakt vart vi vill att tumknappsatsen ska vara placerad. Varje enskild tumknapp är bakgrundsbelyst och strax framför tumknapparna finns en större diod som ger ett sken över hela knappsatsen.

Tittar vi på ovansidan så hittar så har Scimitar sedvanliga vänster- och högerklick, bakgrundsbelyst logotyp, ett gummerat bakgrundsbelyst scrollhjul samt två DPI-knappar för att justera upplösningen direkt på musen. Den högra sidan har en knottrig urholkning med gummiyta för att ge stöd och grepp för ring- och lillfinger.


corsair_scimitar_6

Lägger vi Scimitar på rygg så ser vi att den har fyra stycken tunna musfötter i polyterafluoreten (teflon) som placerats i så gott som varje hörn av musen, och sensorn har placerats i centrum. Strax brevid sensorn så hittar vi låsskruven för att justera tumknappsatsens position och den flätade USB-kabeln ansluter i fronten till vänster om scrollhjulet.

Prestanda och användande

Corsair Scimitar påminner som vi nämnt tidigare väldigt mycket om Razer Naga och det är ingen tvekan om att den här musen är anpassad för MMO-titlar. Corsair marknadsför även Scimitar för MOBA-spelare men det är vi inte riktigt benägna om att hålla med med tanke på musens utformning.


corsair_scimitar_5

I Scimitar har Corsair valt att använda en Avago ADNS S3988-sensor, vilket är samma sensor som vi hittar i folkkära modeller som Deathadder 2013. S3988 är en ypperlig sensor med snabb respons och följsam känsla. Dock så avråder vi från att använda Scimitar utan musmatta då sensorn tappar avläsningsförmåga drastiskt på bara ytor.


corsair_scimitar_4

Vänster- och högerklick har en mycket trevlig och taktil respons med en mellanhård resistans, och scrollhjulet kan vara bland det bästa vi har testat hos en MMO-mus. Den räfflade gummiytan ger ett mycket bra grepp om hjulet, som har väldigt distinkta steg och inga problem med registreringar. Men tyvärr så inger inte den mekaniska tumknappsatsen samma kvalitetskänsla. Tumknapparna går att vicka på och känns lösa samt den långa slaglängden på brytarna gör inte saken bättre. Det som skulle vara Scimitars paradnummer blir tyvärr dess akilleshäl.

Scimitar har ett riktigt bra grepp tack vare den knottriga ytan som ger stöd för ring- och lillfinger samt den matta ytan som omger musen, dock så upplever vi lite problem med att den något styva USB-kabeln vill fastna kring bordskanten och vår övriga utrustning när vi spelar. Musen glider bäst på hårda musmattor i plast men kan med fördel även användas på mjuka tygmattor med.

I vårt prestandatest lever Scimitar utan problem upp till de specifikationer som Corsair anger då DPI-nivåer och polling rate stämmer överens med vad som marknadsförs.

I vårt anglesnapping- och jittertest kan vi se att S3988-sensorn har en följsam avläsning och inga anmärkningsvärda problem med vare sig brus eller förutsägelse.


corsair_scimitar_angle_jitter

Mjukvara

För Scimitar har Corsair valt att använda programmet Corsair Utility Engine som erbjuder galet mycket olika inställningar och funktioner.

Här hittar vi justeringsmöjligheter för de allra vanligaste inställningarna så som pekarhastighet, knyta kommandon till knappar, polling rate, DPI för både X- och Y-axel tillsammans med avancerade funktioner för att skapa profiler och genvägar för att starta i princip vilket program du vill med vilken knapp du vill på musen samt justering av lift off distance.


corsair_scimitar_utility_engine_1

Smarta funktioner som vi uppskattar är möjligheten att knyta färg på belysning till vald DPI-nivå samt att kunna uppdatera musen direkt i mjukvaran.


corsair_scimitar_utility_engine_4

Belysning är en av nyckelfunktionerna hos Scimitar. Musen har totalt 4 individuella zoner som kan konfigureras efter tycke och smak men det är kanske inte så enkelt som man tror, om man nu inte nöjer sig med Corsairs fördefinerade alternativ Rainbow, Solid Color, Color Shift eller Color Breathe. Om du själv vill konfigurera din belysning så blir det genast rörigt och onödigt avancerat. För det första så ligger den menyn på ett annat ställe än de fördefinerade inställningarna för belysning och du måste jobba med tabeller och alldeles för många reglage för att gemene man ska känna att det här var intuitivt. Här finns det helt klart förbättringsmöjligheter för Corsair att jobba på.

Summering

Scimitar är en MMO-mus som håller övergripande hög byggkvalitet med taktila vänster- och högerklick samt ett av de bästa scrollhjulen vi testat hos en MMO-mus. Corsairs senaste MMO-råtta har en design som påminner om Razer Naga fast med ett bättre grepp och justeringsbara tumknappar som är Scimitars paradnummer. Dock så faller Scimitar på sitt ess i rockärmen då tumknapparna känns lösa, vickiga och inte särskilt taktila.

Det är särskilt synd eftersom Corsair har gjort ett klokt val av sensor och material i Scimitar men tyvärr så gör tumknapparna i kombination med de onödigt avancerade belysningsinställningarna och styva USB-kabeln att Scimitar inte når fram till en utmärkelse i Svenska musguiden.

54
Leave a Reply

Please Login to comment
48 Comment threads
6 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
24 Comment authors
JesperJohan PetterssonGascogneJohannesPhilip Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jonathan Johansson
Gäst

Tycker att ni ska jämföra Mionix Naos 8200 med QPAD 5K. Samma skal fast olika specifikationer. Hade varit roligt och se vilken som är bäst.

Flyfisherman
Medlem

Kul att ni återigen skapat en ny köpguide med datortillbehör.
Många pluspoäng. 🙂

LoppanH
Medlem
LoppanH

Logitech is the shit för mig ända sen MX518 kör nu med en G400 å har en G400s i reserv men G402:an gillar jag inte utseendet på men kan nog vänja mig där också. Synd att dom inte vill hålla G400:an vid liv som ett billigare alternativ till deras i dyraste laget senaste modeller,

Flyfisherman
Medlem

Jag har kört med Logitech MX-518 sedan begynnelsen och varit extremt nöjd, men efter denna mus-guide är det nog läge att byta upp sig? Men precis som det står; det är viktigt att manuellt gå in på respektive tillverkares supportsida och ladda hem deras särskilda drivrutiner och s/w för det är sällan det följer med skiva. Det gäller även Logitec special tangentbord också. Rätt dåligt av dom att den upplysningen inte står tydligt utmärkt!Mvh 8) Ps. Gäller även vissa av Logitechs Webbkameror också – ingen skiva, men vill man kunna komma åt dom häftigare effekterna, etc. så måste man ladda… Läs hela »

Sebbe
Medlem
Sebbe

Bra om ni även testade trackballs och informerade om möss/trackballs var anpassade för vänsterhänta.

Ps. Gör något åt ert certifikat så man slipper ha ett certifikat själv när man använder Firefox och besöker eran sida.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming.

Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.

martinot
Medlem
martinot

Mycket bra och seriös guide. Dock så är det som ni själva skriver ytterst personligt och högst varierande vilka möss som passar en. Har haft en SS Rival, men gillade inte den alls. Hatade greppet och tyckte den var alldeles för stor och klumpig.

Lämnade tillbaks och skaffade istället en SS Sensei RAW. Hur nöjd som helst och passar mig som ”hand i handsken”.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

[quote name=”martinot”]tyckte den var alldeles för stor och klumpig. [/quote]

Nu måste jag packa upp min Rival omedelbart!

Nicklas Nylén
Gäst
Nicklas Nylén

Kan ni inte titta på hur mycket resurser de olika drivrutiner och programmen kräver från de olika tillverkarna och vilka kombinationer som inte är bra som tex Steelseries och logitech Setipoint drivrutin i kombo och där Steelseries program vara drog 350 mb ram+ swap tidigare under 2014 när jag testade produkten kan va att dom fixat detta nu.

EldVarg
Gäst
EldVarg

Jag tycker oxå det borde finnas en vänsterhänt del. Vi är ju trots allt 10% av befolkningen. Konstigt att 90% alltid ska få 100% av utrymmet.

Flyfisherman
Medlem

[quote name=”Tripptrapptrull”]Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming. Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.[/quote] Vedhuggning i all ära som jag också håller på… Läs hela »

Medlem

Hej!

En bra guide, men jag saknar att ni inte alltid nämner musens kvalitetskänsla. Ni anmärkte på att Razer Deathadder 2013 hade dålig kvalitetskänsla men inte för vissa övriga möss.

För mig är det en mycket viktig faktor och jag skulle uppskatta om ni var tydligare med hur musen upplevs i det avseendet 🙂 Gärna även vilken mus som har den bästa kvalitetskänslan av alla ni testat.

Spfere
Gäst
Spfere

Är det bara jag som hamnar i en loop då jag försöker komma till omdömmen/summering? loopar sida 18-19 kommer inte längre.

Gascogne
Medlem
Gascogne

Vilken mus är den bästa ersättaren till Logitech G9 / G9X?

En viktigt funktion som G9’an har för mig är att scrollhjulet snurrar fritt.

TimMy2003
Medlem
TimMy2003

När ska ni testa Roccat mössen?

Martin Anthony Bendsøe
Medlem
Martin Anthony Bendsøe

Större Modell: Zowie EC1-A ;97 gram
Mindre Modell: Zowie EC2-A ;93 gram

http://www.zowiegear.com/index.php?i=product_gallery&p=21

godis e gott
Gäst
godis e gott

Jag vill ha en enkel mus med sladd, inga finesser, MEN STOR, ju större desto bättre. Först och främst BRED men helst djup och hög också. Hopplöst att läsa guider och försöka selektera ut dom jättestora XL.

godis e gott
Gäst
godis e gott

Optisk eller laser spelar ingen roll. Idag kör jag oftast fingertip/claw eftersom alla möss är så små. Skulle vilja pröva palm så jag har tejpat på suddgummin och andra grejer för att bygga ut framför allt bredden. Har tidigare provat div special möss med jag vill ha en ordinär. Räcker med två knappar och ett hjul och helst sladd. Dom sladdlösa tillför inget för mig.

Stormense
Medlem
Stormense

Jag har också haft musen ett tag. Bra mus men inte ett stort lyft, eller inget alls, från min förra MX Performence som man kan få tag på för halva priset. Men som ni skrev, Bluetooth-funktionen är suverän.

Johan_
Gäst
Johan_

”Svenska musguiden – Sveriges största test av datormöss” Låter ungefär som när man är på bilresa genom Sverige och efter varje håla finns en godisaffär som alla hävdar att de störst.

37 recensioner på så kort tid är riktigt bra! Dock är det inte på något sätt störst, Fragbite har över 60, men fortsätter ni så här lär ni gå om snart. Bra jobbat!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Skulle vilja se ett test av Logitech G502. Det ser ut som att det är bland de absolut mest påkostade flaggskeppsmössen idag.

Phili
Gäst
Phili

Kan ni testa Razer diamondback Chroma?

Älskade den musen på mitten av 2000 talet tills den försvann..
Undrar hur nya står sig, den kostar rätt mycket såg jag..

Tobberian
Medlem
Tobberian

Tips/varning:
Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex).
Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja körde 1mm mjuk dubbelhäft).
Youtube visar hur https://www.youtube.com/watch?v=lI6UulAMWnQ
(Är man försiktig sitter musfötterna som nya efteråt, jag tog inte ens lös hela).

Tobberian
Medlem
Tobberian

Japp det ”svåraste” är dock musfötterna resten är enkelt.
Kanske fixat i nyare batch, min är dock rätt nyköpt (mellandagsrean elgig-butik).
(BTW skallret påverkar såklart rörelsen, rittest-länk 0:20).

Rogerlito
Gäst
Rogerlito

Jag hade en MX518 men tyckte inte alls att denna var lika bra… Eller det som störde mig mest var knappen på insidan som för mig hamnar precis där jag vill ha tummen. Om jag ska ha tummen där så måste jag hålla väldigt försiktigt för att inte råka trycka in den, eller så måste jag hålla bakom knappen. Båda tillvägagångssätten gör att jag inte alls får samma kontroll över musen. Sensorn var dock kanon men Zowie EC2-a som jag köpte samtidigt lever upp till samma standard och där finns det inga grepproblem för mig samtidigt som mouse 1 och… Läs hela »

philip
Medlem
philip

Tjena Johan

Har sedan länge sökt en efterträdare till min diamondback 3g. Såg att de nylanserat den men enligt tester är sensorn dålig.. Du som testat ett antal möss nu, vilken skulle du rekommendera med liknande passform och bra prestanda.
Symmetrisk mus och sidoknappar är ett krav.

Tack för svar.

Johannes
Gäst
Johannes

Väldigt bra test av datormössen! Tack så mycket för en välskriven artikel och ett välgjort test. Gillar att ni nämner en del om storleken på mössen. Som vänsterhänt ser jag även fram emot en titt på mössen för oss stackars 10%-are 🙂 Jag är inte så kunnig av mig och det finns ju en hel uppsjö av möss så det här kommer garanterat hjälpa mig att hitta rätt tack så mycket! Sist men inte minst tack för tipset Tobberian Tips/varning: Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex). Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja… Läs hela »

Gascogne
Medlem
Gascogne

Kommer ni att testa Logitech MX Anywhere 2?

Jesper
Gäst
Jesper

Tjenare.

Finns det någon möjlighet att man får se Duckys tillskott i musdjungeln, Ducky secret?