Epic Gear Cyclops X och Zora

Den nya tillverkaren Epic Gear har två gaming-modeller som hittat in till oss på redaktionen. I detta test tittar vi närmare på modellerna Cyclops och Zora som är två IR-LED-baserade möss fast med olika formgivning och prissättning.

 

Epic Gear Cyclops X Zora
Anslutning Flätad USB-kabel – 1,8 m Flätad USB-kabel – 1,8 m
Antal knappar 7 7
Sensor Pixart 3310 Avago A3050
DPI 5 000 3 500 DPI
Polling rate Upp till 1 000 Hz Upp till 1 000 Hz
Rekommenderad handstorlek M/L M/L
Dimensioner (L x B x H) 126 x 74 x 42 mm 126 x 66 x 40 mm
Vikt 110 g 110 – 130 g
Mjukvara Cyclops X GUI Zora GUI
Lägstapris på Prisjakt.nu Product price Product price

Form och design

Epic Gear Cyclops X och Zora är funktions- och prestandamässigt två mycket lika möss men det är i design och utformning som dessa modeller skiljer sig åt. Där Zora är den symmetriska modellen som lämpar sig för både höger- samt vänsterhänta användare medans Cyclops är den formskurna varianten dedikerad för högerhänta.

Epic Gear Cyclops X

Cyclops X är en modell som lämpar sig bäst för användare med handstorlek medium till large som föredrar handflate- eller klogrepp.epicgear_cyclopsx_1
Tittar vi på musens vänstra sida så ser vi att utformningen som ger stöd för tummen är beklädd med ett knottrigt gummi för ökat grepp. Cyclops erbjuder tumknappar, tre till antalet, som samtliga är placerade ovanför tummens viloläge för snabb och enkel åtkomst. Strax framför ser vi även en indikator med fyra steg för vald DPI-nivå som tänds eller släcks beroende på vald upplösning.

Vidare till ovansidan så bjuder musen på bakgrundsbelysta logotyper, vänster- och högerklick, gummerat samt belyst scrollhjul och avslutningsvis en knapp för skifte av DPI-nivå.

Spinner vi vidare till den högra sidan så finner vi inte direkt några funktioner men däremot ett trevligt stöd för ringfingret som samma typ av gummiyta som den vänstra sidan vilket ger ett fast grepp.epicgear_cyclopsx_5
Vänder vi Cyclops på rygg så kan vi se musen har sensorn centrerad och att tre mycket tilltagna glidfötter monterats, en i fram- och bakkant men även runt själva sensorn. Musens USB-kabeln är av flätad variant och ansluter i centrum av fronten och är trots den grova tjockleken mjuk och enkel att forma.

Epic Gear Zora

Zora är som tidigare nämnt den symmetriska modellen och lämpar sig bäst för användare med handstorlek medium till large vid finger- eller klogrepp. Hos Zora precis som hos de flesta andra symmetriska möss så är handflategrepp inte att tänka på.epicgear_zora_1
Om vi tar en titt på den vänstra sidan av musen så hittar vi en rejält mönstrad gummiyta som ger ökat grepp samt två sidoknappar. Dessa sidoknappar återfinns inte på den högra sidan vilket inte gör Zora till en 100 procent symmetrisk mus utan på högersidan får användaren nöja sig med den mönstrade gummiytan.

Spanar vi in ovansidan så hittar vi givetvis sedvanliga höger- och vänsterklick tillsammans med ett gummerat scrollhjul, knappar för DPI-nivå och profilbyte med tillhörande indikator i fyra steg. Bakgrundsbelysning erbjuds vid Epic Gear logotypen samt runt scrollhjulet och DPI-indikatorn. Lyfter vi på bakstycket så erbjuder även Zora viktjustering i form av fyra stycken vikter på fem gram vardera.epicgear_zora_6
 

Vänder vi Zora på rygg så ser vi att sensorn är placerad i så gott som centrum av musen samt att Epic Gear har bestyckat denna modellen med två rejäla glidfötter i fram- och bakkant. I fronten av Zora ansluter den flätade USB-kabeln som trots som grova dimension är lätt att forma kring vår övriga utrustning.


epicgear_zora_5

Prestanda och användande

Att använda Epic Gear Cycops X och Zora har överlag varit en positiv upplevelse och den tillsynes oetablerade tillbehörstillverkaren har snappat upp det mest väsentliga när det kommer till gamingmöss.

Cyclops X

Cyclops X levererar en kombination av taktila knappar och en responsiv ett-till-ett-känsla tack vare Pixart PMW3310-sensorn som är mycket välbeprövad vid det här laget utan någon integrerad acceleration. Musen har ett bra grepp och glid på samtliga underlag och vi upptäcker inga problem med längre sessioner av speltester. Dock så noterar vi att scrollhjulet missar registreringar sporadiskt. Något som kan reta gallfeber på vem som helst som spelar mycket spel.epicgear_cyclopsx_4
Prestandatesterna av Cyclops X visar inte på några konstigheter då avläsning, polling rate, angle snapping och jitter är inom bra nivåer.

I vårt accelerationstest kan vi även se att det inte finns några integrerade problem med sensorn.

 

 

Zora

I den symmetriska modellen Zora har Epic Gear valt att använda en annan typ av IR-LED-sensor, nämlingen Avago A3050. En äldre men ändå beprövad instegssensor för gaming i vår mening. Zora ger oss ett ganska omgående kvalitetsintryck då samtliga knappar har en taktil respons och Avago-sensorn gör det den ska. Det finns inga nämnvärda värden av acceleration inbyggd i denna hårdvara men det finns bättre alternativ idag.

epicgear_zora_4 Zora har ett bra grepp och glider lätt på de underlag vi testat och denna symmetriska råtta  bjuder oss även på anpassningsbar vikt. Öppnar vi bakstycket på musen så kommer vi åt fyra stycken viktplattor på fem gram styck. Det betyder att du som användare har tjugo gram fria vikter att röra dig med. Dock så måste vi ge Epic Gears designteam en lavett för hur dessa vikter installeras i musen. De sitter galet hårt mellan gummibladen och de är som allra svårast att få bort dem första gången.

Prestandatesterna av Zora visar inte på några konstigheter då avläsning, polling rate, angle snapping och jitter är inom bra nivåer.

I accelerationstestet upptäcker vi inga nämnvärda problem med acceleration

Men om vi bortser från scrollhjulet på Cyclops X och viktanordningen hos Zora så ger båda Epic Gear-mössen oss en trevlig upplevelse men tanke på hur ny denna tillverkare är på marknaden. Kvalitetskänslan finns där och prestandatänket är rätt men det är ingen riktigt fullträff.

Mjukvara

Mjukvaran som finns tillgänglig för Epic Gear mössen hämtas enkelt från tillverkarens hemsida där även programvaruuppdateringar för mössen finns.

Cyclops X

Cyclops X använder en egen dedikerad mjukvara vid namn Cyclops X GUI. I mjukvaran hittar vi stöd för de vanligaste funktioner så som att knyta kommandon till knappar, DPI-justeringar, stöd för olika profiler och justering av färger.

Klickar vi oss in på prestandaavsnittet så hittar vi möjligheter att bland annat justera polling rate och lift off distance men även påverka hur hård angle snapping som ska tillämpas.

Mjukvaran allokerar minimalt med systemresurser men ser för plottrig ut i vår mening och eftersom den inte för något direkt nytt i jämförelser med andra mjukvaror så blir vi inte särskilt imponerade.

Zora

Det är första gången vi stöter på detta i ett mustest men vi lyckas inte att få Zoras mjukvara att starta. Vi testar på två Windows 10 datorer men mjukvaran hänger sig vid uppstart och kraschar efter ett par minuter.

epicgear_zora_gui_crash_2 Epic Gear erbjuder två versioner av sin Zora GUI mjukvara på hemsidan men båda versionerna kraschar för oss i våra tester så vi lyckas tyvärr inte granska Zoras mjukvara.

Summering

Epic Gear kommer in på den nordiska marknaden och överraskar med två modeller som håller genomgående hög kvalitet men dock inte felfria. Det är helt klart ett startskott i rätt riktning och om Epic Gear fortsätter på inslaget spår så ser vi inga direkta hinder varför de inte skulle kunna slåss med de mer etablerade tillverkarna.

Cyclops X


Epic Gear Cyclops X är en överlag mycket kvalitativ gamingmus för den högerhänte spelaren som är på jakt efter ett nytt vapen med bra grepp och sensor. Samtliga knappar på musen är taktila och sensorn levererar hög prestanda med ett-till-ett-känsla men tyvärr är inte Cyclops X en helt felfri mus.

Cyclops X dras med sporadiska problem där registreringar på scrollhjulet missas, vilket är oerhört enerverande vid det som just musen är designad för, spelande.

Det i kombination med det höga priset gör att vi tyvärr inte kan tilldela Cyclops X något utmärkelse i Svenska musguiden.

Zora


Symmetriska modeller är något som trendar på musmarknaden just nu och Zora dök upp och överraskade oss. Epic Gear Zora är kvalitetsmässigt nästan en fullträff då samtliga knappar är taktila, musen har ett bra grepp och erbjuder en sensor med pålitlig prestanda.
I och med den symmetriska designen kan flera användare njuta av musen och Zora kan även anpassas i vikt.
Men det är just här vi stöter på musens akilleshäl. De fyra vikterna sitter fast mellan blad av gummi på ett sånt hårt sätt att det är nästan omöjligt att få ut dem första gången. Efter några gångers justerande så blir de bättre men vi tycker verkligen att Epic Gear borde ha sett sig om efter en annan lösning här. I tillägg så kraschar mjukvaran vid uppstart på två olika Windows 10 datorer.
I skrivande stund kan man köpa Zora för strax under femhundralappen och det är verkligen synd att Epic Gear inte hittade en bättre lösning för de anpassningsbara vikterna. Då hade vi definitivt sett denna symmetriska gamingråtta som ett bra köp.

54
Leave a Reply

Please Login to comment
48 Comment threads
6 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
24 Comment authors
JesperJohan PetterssonGascogneJohannesPhilip Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jonathan Johansson
Gäst

Tycker att ni ska jämföra Mionix Naos 8200 med QPAD 5K. Samma skal fast olika specifikationer. Hade varit roligt och se vilken som är bäst.

Flyfisherman
Medlem

Kul att ni återigen skapat en ny köpguide med datortillbehör.
Många pluspoäng. 🙂

LoppanH
Medlem
LoppanH

Logitech is the shit för mig ända sen MX518 kör nu med en G400 å har en G400s i reserv men G402:an gillar jag inte utseendet på men kan nog vänja mig där också. Synd att dom inte vill hålla G400:an vid liv som ett billigare alternativ till deras i dyraste laget senaste modeller,

Flyfisherman
Medlem

Jag har kört med Logitech MX-518 sedan begynnelsen och varit extremt nöjd, men efter denna mus-guide är det nog läge att byta upp sig? Men precis som det står; det är viktigt att manuellt gå in på respektive tillverkares supportsida och ladda hem deras särskilda drivrutiner och s/w för det är sällan det följer med skiva. Det gäller även Logitec special tangentbord också. Rätt dåligt av dom att den upplysningen inte står tydligt utmärkt!Mvh 8) Ps. Gäller även vissa av Logitechs Webbkameror också – ingen skiva, men vill man kunna komma åt dom häftigare effekterna, etc. så måste man ladda… Läs hela »

Sebbe
Medlem
Sebbe

Bra om ni även testade trackballs och informerade om möss/trackballs var anpassade för vänsterhänta.

Ps. Gör något åt ert certifikat så man slipper ha ett certifikat själv när man använder Firefox och besöker eran sida.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming.

Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.

martinot
Medlem
martinot

Mycket bra och seriös guide. Dock så är det som ni själva skriver ytterst personligt och högst varierande vilka möss som passar en. Har haft en SS Rival, men gillade inte den alls. Hatade greppet och tyckte den var alldeles för stor och klumpig.

Lämnade tillbaks och skaffade istället en SS Sensei RAW. Hur nöjd som helst och passar mig som ”hand i handsken”.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

[quote name=”martinot”]tyckte den var alldeles för stor och klumpig. [/quote]

Nu måste jag packa upp min Rival omedelbart!

Nicklas Nylén
Gäst
Nicklas Nylén

Kan ni inte titta på hur mycket resurser de olika drivrutiner och programmen kräver från de olika tillverkarna och vilka kombinationer som inte är bra som tex Steelseries och logitech Setipoint drivrutin i kombo och där Steelseries program vara drog 350 mb ram+ swap tidigare under 2014 när jag testade produkten kan va att dom fixat detta nu.

EldVarg
Gäst
EldVarg

Jag tycker oxå det borde finnas en vänsterhänt del. Vi är ju trots allt 10% av befolkningen. Konstigt att 90% alltid ska få 100% av utrymmet.

Flyfisherman
Medlem

[quote name=”Tripptrapptrull”]Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming. Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.[/quote] Vedhuggning i all ära som jag också håller på… Läs hela »

Medlem

Hej!

En bra guide, men jag saknar att ni inte alltid nämner musens kvalitetskänsla. Ni anmärkte på att Razer Deathadder 2013 hade dålig kvalitetskänsla men inte för vissa övriga möss.

För mig är det en mycket viktig faktor och jag skulle uppskatta om ni var tydligare med hur musen upplevs i det avseendet 🙂 Gärna även vilken mus som har den bästa kvalitetskänslan av alla ni testat.

Spfere
Gäst
Spfere

Är det bara jag som hamnar i en loop då jag försöker komma till omdömmen/summering? loopar sida 18-19 kommer inte längre.

Gascogne
Medlem
Gascogne

Vilken mus är den bästa ersättaren till Logitech G9 / G9X?

En viktigt funktion som G9’an har för mig är att scrollhjulet snurrar fritt.

TimMy2003
Medlem
TimMy2003

När ska ni testa Roccat mössen?

Martin Anthony Bendsøe
Medlem
Martin Anthony Bendsøe

Större Modell: Zowie EC1-A ;97 gram
Mindre Modell: Zowie EC2-A ;93 gram

http://www.zowiegear.com/index.php?i=product_gallery&p=21

godis e gott
Gäst
godis e gott

Jag vill ha en enkel mus med sladd, inga finesser, MEN STOR, ju större desto bättre. Först och främst BRED men helst djup och hög också. Hopplöst att läsa guider och försöka selektera ut dom jättestora XL.

godis e gott
Gäst
godis e gott

Optisk eller laser spelar ingen roll. Idag kör jag oftast fingertip/claw eftersom alla möss är så små. Skulle vilja pröva palm så jag har tejpat på suddgummin och andra grejer för att bygga ut framför allt bredden. Har tidigare provat div special möss med jag vill ha en ordinär. Räcker med två knappar och ett hjul och helst sladd. Dom sladdlösa tillför inget för mig.

Stormense
Medlem
Stormense

Jag har också haft musen ett tag. Bra mus men inte ett stort lyft, eller inget alls, från min förra MX Performence som man kan få tag på för halva priset. Men som ni skrev, Bluetooth-funktionen är suverän.

Johan_
Gäst
Johan_

”Svenska musguiden – Sveriges största test av datormöss” Låter ungefär som när man är på bilresa genom Sverige och efter varje håla finns en godisaffär som alla hävdar att de störst.

37 recensioner på så kort tid är riktigt bra! Dock är det inte på något sätt störst, Fragbite har över 60, men fortsätter ni så här lär ni gå om snart. Bra jobbat!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Skulle vilja se ett test av Logitech G502. Det ser ut som att det är bland de absolut mest påkostade flaggskeppsmössen idag.

Phili
Gäst
Phili

Kan ni testa Razer diamondback Chroma?

Älskade den musen på mitten av 2000 talet tills den försvann..
Undrar hur nya står sig, den kostar rätt mycket såg jag..

Tobberian
Medlem
Tobberian

Tips/varning:
Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex).
Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja körde 1mm mjuk dubbelhäft).
Youtube visar hur https://www.youtube.com/watch?v=lI6UulAMWnQ
(Är man försiktig sitter musfötterna som nya efteråt, jag tog inte ens lös hela).

Tobberian
Medlem
Tobberian

Japp det ”svåraste” är dock musfötterna resten är enkelt.
Kanske fixat i nyare batch, min är dock rätt nyköpt (mellandagsrean elgig-butik).
(BTW skallret påverkar såklart rörelsen, rittest-länk 0:20).

Rogerlito
Gäst
Rogerlito

Jag hade en MX518 men tyckte inte alls att denna var lika bra… Eller det som störde mig mest var knappen på insidan som för mig hamnar precis där jag vill ha tummen. Om jag ska ha tummen där så måste jag hålla väldigt försiktigt för att inte råka trycka in den, eller så måste jag hålla bakom knappen. Båda tillvägagångssätten gör att jag inte alls får samma kontroll över musen. Sensorn var dock kanon men Zowie EC2-a som jag köpte samtidigt lever upp till samma standard och där finns det inga grepproblem för mig samtidigt som mouse 1 och… Läs hela »

philip
Medlem
philip

Tjena Johan

Har sedan länge sökt en efterträdare till min diamondback 3g. Såg att de nylanserat den men enligt tester är sensorn dålig.. Du som testat ett antal möss nu, vilken skulle du rekommendera med liknande passform och bra prestanda.
Symmetrisk mus och sidoknappar är ett krav.

Tack för svar.

Johannes
Gäst
Johannes

Väldigt bra test av datormössen! Tack så mycket för en välskriven artikel och ett välgjort test. Gillar att ni nämner en del om storleken på mössen. Som vänsterhänt ser jag även fram emot en titt på mössen för oss stackars 10%-are 🙂 Jag är inte så kunnig av mig och det finns ju en hel uppsjö av möss så det här kommer garanterat hjälpa mig att hitta rätt tack så mycket! Sist men inte minst tack för tipset Tobberian Tips/varning: Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex). Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja… Läs hela »

Gascogne
Medlem
Gascogne

Kommer ni att testa Logitech MX Anywhere 2?

Jesper
Gäst
Jesper

Tjenare.

Finns det någon möjlighet att man får se Duckys tillskott i musdjungeln, Ducky secret?