Func MS-2

Amerikanska Func är inte den tillverkare som har flest möss ute på marknaden, snarare tvärtom. De har idag endast två modeller i sin portfölj, MS-2 och MS-3. Kanske för att de satsar på kvalitet före kvantitet? Vi ska ta en närmare titt på MS-2 för att se ifall så är fallet.

Func MS-2
Anslutning Flätad USB-kabel – 2 m
Antal knappar 10
Sensor Avago ADNS 3090 – Optisk
DPI/ CPI Upp till 4000 DPI
Polling rate 125 – 1000 Hz
Rekommenderad handstorlek M/L
Dimensioner 70 x 43 x 130 mm
Vikt 115 g
Drivrutiner/ programvara Func MS-2 Settings Software
Lägsta pris på Prisjakt.nu Product price

 

Form och design

Vi känner direkt när vi greppar MS-2 att det är en mus för dem som gillar högryggade möss och klogrepp. Det fungerar även bra att handflate- och fingergreppa men vi känner att klogreppet i det här fallet är överlägset. Enligt Func själva ska MS-2 vara en ”one size fits all”-mus och det kan förvisso stämma även om vi tror att de med mindre händer kan få svårt att få ett bra och avslappnat grepp så vi kommer att rekommendera handstorlek medium till large.

MS-2 är ytbehandlad med en mattsvart gummibeläggning för ökat grepp och den känns väldigt stabil att hålla i. Längs med musens vänstersida så hittar vi 4 tumknappar som är strategiskt placerade. En rund ” instant aim”-knapp framför tummen, 2 traditionella tumknappar strax ovanför och en långsmal ganska hård knapp nedanför tummens placering. Det gör att vi enkelt kan vila tummen i mitten på vänstersidan utan att vi klickar på någon tumknapp av misstag.

func_ms2_1

På musen ovansida hittar vi givetvis musknapp 1 och 2 men till höger om musknapp 2 sitter en ganska smart placerad profilknapp som är aningen upphöjd och bakom de två huvudknapparna finns DPI-knappar föratt höja och sänka DPI-nivåerna. Scrollhjulet är gummerat för ökat grepp och har LED belysning med stöd för 16,8 miljoner olika färger.

Tittar vi på undersidan av MS-2 så ser vi tre smala och ganska tunna glidytor i teflon och längst fram den flätade USB-kabeln som en av de tjockare kablarna i svenska musguiden utan att för den skull vara allt för styv.

func_ms2_5

Prestanda och användande

MS-2 ger ett stabilt intryck och knapparna känns högkvalitativa. Likt många andra gamingmöss så använder Func Omron-brytare för musknapp 1 och 2 vilket är en mycket uppskattad brytare av hög kvalitet. övriga knappar har ett ganska hårt motstånd och det är givetvis väldigt personligt vad man själv föredrar men vi ser det som positivt då det förhindrar att man klickar på dem av misstag vid intensiva spelsessioner. Även scrollhjulet känns lite hårdare i sitt motstånd med tydliga steg vilket för oss ger en känsla av precision.

Func MS-2 presterar bra i våra spel och prestandatester. Det är bra glid i den här musen, särkilt när vi använder hårdare musmattor men för bästa läsresultat från sensorn så rekommenderar vi en mjuk musmatta. Med en mjuk musmatta upplever inga som helst problem att utföra hastiga rörelser och när vi testar musen för acceleration kan vi konstatera att det inte finns någon, vare sig negativ eller positiv. Vi mäter musens polling rate och den ligger stadigt inom ramen för 1000 hertz, dock så kan vi inte kontrollera så mycket mer då mjukvaran inte är tillgänglig för nedladdning.

func_ms2_4

När vi testar att byta mellan de olika fördefinerade profilerna så ändras även färgen på belysningen vilket är ett smart sätt att indikera vilken profil som man kör med men bytet mellan det olika färgerna är dessvärre ganska långsamt.

Det som tyvärr drar ner helhetsintrycket för MS-2 är att det är något på insidan av musen som skramlar. Någonting sitter löst där inne och det hoppar omkring när vi använder musen vilket inte bidrar till något vidare kvalitetskänsla.

Mjukvara

Func MS-2 ska tydligen använda någon form av mjukvara för att kunna justera musens inställningar men det finns i dagsläget ingen mjukvara eller drivrutiner att ladda hem från Funcs hemsida vilket tyvärr resulterade i att vi inte kunde utvärdera den.

Summering

Func MS-2 är överlag en bra mus med en bra optisk sensor som klarar av intensiva spelsessioner galant och högkvalitativa knappar men tyvärr så får vi inte någon kvalitetskänsla av musen då det är något som skramlar på insidan. Byggkvalitet är något som vi på NordicHardware tar på allvar och det sänker tyvärr helhetsintrycket av MS-2, vilket är synd då den i övrigt har god potential som gamingmus.

54
Leave a Reply

Please Login to comment
48 Comment threads
6 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
24 Comment authors
JesperJohan PetterssonGascogneJohannesPhilip Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jonathan Johansson
Gäst

Tycker att ni ska jämföra Mionix Naos 8200 med QPAD 5K. Samma skal fast olika specifikationer. Hade varit roligt och se vilken som är bäst.

Flyfisherman
Medlem

Kul att ni återigen skapat en ny köpguide med datortillbehör.
Många pluspoäng. 🙂

LoppanH
Medlem
LoppanH

Logitech is the shit för mig ända sen MX518 kör nu med en G400 å har en G400s i reserv men G402:an gillar jag inte utseendet på men kan nog vänja mig där också. Synd att dom inte vill hålla G400:an vid liv som ett billigare alternativ till deras i dyraste laget senaste modeller,

Flyfisherman
Medlem

Jag har kört med Logitech MX-518 sedan begynnelsen och varit extremt nöjd, men efter denna mus-guide är det nog läge att byta upp sig? Men precis som det står; det är viktigt att manuellt gå in på respektive tillverkares supportsida och ladda hem deras särskilda drivrutiner och s/w för det är sällan det följer med skiva. Det gäller även Logitec special tangentbord också. Rätt dåligt av dom att den upplysningen inte står tydligt utmärkt!Mvh 8) Ps. Gäller även vissa av Logitechs Webbkameror också – ingen skiva, men vill man kunna komma åt dom häftigare effekterna, etc. så måste man ladda… Läs hela »

Sebbe
Medlem
Sebbe

Bra om ni även testade trackballs och informerade om möss/trackballs var anpassade för vänsterhänta.

Ps. Gör något åt ert certifikat så man slipper ha ett certifikat själv när man använder Firefox och besöker eran sida.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming.

Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.

martinot
Medlem
martinot

Mycket bra och seriös guide. Dock så är det som ni själva skriver ytterst personligt och högst varierande vilka möss som passar en. Har haft en SS Rival, men gillade inte den alls. Hatade greppet och tyckte den var alldeles för stor och klumpig.

Lämnade tillbaks och skaffade istället en SS Sensei RAW. Hur nöjd som helst och passar mig som ”hand i handsken”.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

[quote name=”martinot”]tyckte den var alldeles för stor och klumpig. [/quote]

Nu måste jag packa upp min Rival omedelbart!

Nicklas Nylén
Gäst
Nicklas Nylén

Kan ni inte titta på hur mycket resurser de olika drivrutiner och programmen kräver från de olika tillverkarna och vilka kombinationer som inte är bra som tex Steelseries och logitech Setipoint drivrutin i kombo och där Steelseries program vara drog 350 mb ram+ swap tidigare under 2014 när jag testade produkten kan va att dom fixat detta nu.

EldVarg
Gäst
EldVarg

Jag tycker oxå det borde finnas en vänsterhänt del. Vi är ju trots allt 10% av befolkningen. Konstigt att 90% alltid ska få 100% av utrymmet.

Flyfisherman
Medlem

[quote name=”Tripptrapptrull”]Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming. Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.[/quote] Vedhuggning i all ära som jag också håller på… Läs hela »

Medlem

Hej!

En bra guide, men jag saknar att ni inte alltid nämner musens kvalitetskänsla. Ni anmärkte på att Razer Deathadder 2013 hade dålig kvalitetskänsla men inte för vissa övriga möss.

För mig är det en mycket viktig faktor och jag skulle uppskatta om ni var tydligare med hur musen upplevs i det avseendet 🙂 Gärna även vilken mus som har den bästa kvalitetskänslan av alla ni testat.

Spfere
Gäst
Spfere

Är det bara jag som hamnar i en loop då jag försöker komma till omdömmen/summering? loopar sida 18-19 kommer inte längre.

Gascogne
Medlem
Gascogne

Vilken mus är den bästa ersättaren till Logitech G9 / G9X?

En viktigt funktion som G9’an har för mig är att scrollhjulet snurrar fritt.

TimMy2003
Medlem
TimMy2003

När ska ni testa Roccat mössen?

Martin Anthony Bendsøe
Medlem
Martin Anthony Bendsøe

Större Modell: Zowie EC1-A ;97 gram
Mindre Modell: Zowie EC2-A ;93 gram

http://www.zowiegear.com/index.php?i=product_gallery&p=21

godis e gott
Gäst
godis e gott

Jag vill ha en enkel mus med sladd, inga finesser, MEN STOR, ju större desto bättre. Först och främst BRED men helst djup och hög också. Hopplöst att läsa guider och försöka selektera ut dom jättestora XL.

godis e gott
Gäst
godis e gott

Optisk eller laser spelar ingen roll. Idag kör jag oftast fingertip/claw eftersom alla möss är så små. Skulle vilja pröva palm så jag har tejpat på suddgummin och andra grejer för att bygga ut framför allt bredden. Har tidigare provat div special möss med jag vill ha en ordinär. Räcker med två knappar och ett hjul och helst sladd. Dom sladdlösa tillför inget för mig.

Stormense
Medlem
Stormense

Jag har också haft musen ett tag. Bra mus men inte ett stort lyft, eller inget alls, från min förra MX Performence som man kan få tag på för halva priset. Men som ni skrev, Bluetooth-funktionen är suverän.

Johan_
Gäst
Johan_

”Svenska musguiden – Sveriges största test av datormöss” Låter ungefär som när man är på bilresa genom Sverige och efter varje håla finns en godisaffär som alla hävdar att de störst.

37 recensioner på så kort tid är riktigt bra! Dock är det inte på något sätt störst, Fragbite har över 60, men fortsätter ni så här lär ni gå om snart. Bra jobbat!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Skulle vilja se ett test av Logitech G502. Det ser ut som att det är bland de absolut mest påkostade flaggskeppsmössen idag.

Phili
Gäst
Phili

Kan ni testa Razer diamondback Chroma?

Älskade den musen på mitten av 2000 talet tills den försvann..
Undrar hur nya står sig, den kostar rätt mycket såg jag..

Tobberian
Medlem
Tobberian

Tips/varning:
Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex).
Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja körde 1mm mjuk dubbelhäft).
Youtube visar hur https://www.youtube.com/watch?v=lI6UulAMWnQ
(Är man försiktig sitter musfötterna som nya efteråt, jag tog inte ens lös hela).

Tobberian
Medlem
Tobberian

Japp det ”svåraste” är dock musfötterna resten är enkelt.
Kanske fixat i nyare batch, min är dock rätt nyköpt (mellandagsrean elgig-butik).
(BTW skallret påverkar såklart rörelsen, rittest-länk 0:20).

Rogerlito
Gäst
Rogerlito

Jag hade en MX518 men tyckte inte alls att denna var lika bra… Eller det som störde mig mest var knappen på insidan som för mig hamnar precis där jag vill ha tummen. Om jag ska ha tummen där så måste jag hålla väldigt försiktigt för att inte råka trycka in den, eller så måste jag hålla bakom knappen. Båda tillvägagångssätten gör att jag inte alls får samma kontroll över musen. Sensorn var dock kanon men Zowie EC2-a som jag köpte samtidigt lever upp till samma standard och där finns det inga grepproblem för mig samtidigt som mouse 1 och… Läs hela »

philip
Medlem
philip

Tjena Johan

Har sedan länge sökt en efterträdare till min diamondback 3g. Såg att de nylanserat den men enligt tester är sensorn dålig.. Du som testat ett antal möss nu, vilken skulle du rekommendera med liknande passform och bra prestanda.
Symmetrisk mus och sidoknappar är ett krav.

Tack för svar.

Johannes
Gäst
Johannes

Väldigt bra test av datormössen! Tack så mycket för en välskriven artikel och ett välgjort test. Gillar att ni nämner en del om storleken på mössen. Som vänsterhänt ser jag även fram emot en titt på mössen för oss stackars 10%-are 🙂 Jag är inte så kunnig av mig och det finns ju en hel uppsjö av möss så det här kommer garanterat hjälpa mig att hitta rätt tack så mycket! Sist men inte minst tack för tipset Tobberian Tips/varning: Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex). Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja… Läs hela »

Gascogne
Medlem
Gascogne

Kommer ni att testa Logitech MX Anywhere 2?

Jesper
Gäst
Jesper

Tjenare.

Finns det någon möjlighet att man får se Duckys tillskott i musdjungeln, Ducky secret?