Acer Liquid Jade S: Mjukvara

Om det är något Acer har misslyckats med i Liquid Jade S så är det mjukvara. Telefonens operativsystem är visserligen väl optimerat och fungerar förvånansvärt bra och smidigt men det är både föråldrat och fult. Hur Acer inte har kunnat leverera en uppdatering från Android 4.4.4 är ett mysterium för oss. Telefonen kör alltså fortfarande ett operativsystem som lanserades för 14 månader sedan. Sedan dess har både Android 5.0 och 5.1 lanserats och ytterligare en ny version av Android är på ingång. Detta betyder att flera appar i Google Play Butik har lanserats som har funktioner som bara stöds av Android 5.0 och 5.1.

Vi hade kanske kunnat acceptera Android 4.4.4 som operativsystem om en uppdatering till Android 5.0 varit på ingång inom en mycket snar framtid och om Acer valt att göra sig av med sitt överliggande användargränssnitt. Så är dock inte fallet. Ovanpå Android har Acer nämligen lagt ett gränssnitt som känns som är opraktiskt och inte särskilt estetiskt tilltalande. Det enda värdefulla i Acers anpassning av operativsystemet är dess flytande applikationer som kan startas från applikationsbytaren. Dessa flytande appar ger användare möjlighet att exempelvis ta bilder samtidigt som en Youtube-video spelas i bakgrunden eller ta anteckningar samtidigt som Facebook visas i bakgrunden. Utöver det tycker vi att Acers anpassningar av Android bara gör operativsystemet fulare.

Acer har lagt till två alternativ i operativsystemets inställningspanel. Det första handlar om hantering av dubbla SIM-kort. Acers lilla extrainställning ger användare möjlighet att bestämma hur SIM-kort ska hanteras, vilket kort som ska användas för data, vilket för röst och vilket för SMS.

Inställningspanelens andra extraalternativ är utvecklat av DTS och ger användare möjlighet att aktivera något som kallas ”DTS-HD Premium Sound”. Användare har möjlighet att justera diskant och bas i sju olika steg eller välja EQ från ett av nio olika förinställda alternativ.

Likt många andra produkter från Acer kommer också Jade S fullpackad med förinstallerade applikationer från Acer det är dock svårt att förstå vad många av applikationerna har för värde för användare och varför de är installerade över huvud taget. Acer inkluderar exempelvis program som ger användare möjlighet att synkronisera dokument och andra filer mellan telefoner och datorer. Synkroniseringen sker dock bara mellan Acer-produkter, vilket gör apparna betydligt sämre än tredjepartslösningar från företag så som Google och Microsoft.

Acer_Jade_s_mjukvara Screenshot_2015-08-09-17-11-09

En intressant detalj i Acers anpassade version av Android är att många appar och funktioner som visas av operativsystemet aldrig skrivs ut och visas för användaren i sin helhet. Många namn på appar och alternativ i menyer som finns på hemskärmen eller i appskärmen och som är längre än ett par bokstäver visas oftast bara med ett par bokstäver, följt av tre punkter. Eftersom flera applikationer börjar med bokstäverna ”ab” finns det exempelvis därför fem applikationer på appskärmen som heter ”ab…”. Det är helt omöjligt att se vad applikationerna egentligen heter. Samma sak gäller på hemskärmen. Här kallas Facebook-appen för ”Fa…”, Gmail-appen för ”Gm…” och Skype-appen för ”Sk…”. Även delar av navigeringen är förkortad. Längst upp på appskärmen ser vi texten ”Ap…” som vi skulle gissa betyder Applikationer och ”Wi…” som troligen betyder Widgets. I menyn för appskärmen finns alternativ så som ”Pl…” som leder till Google Play Butik och ”An…” som leder till… vi vet inte riktigt. Här finns alternativ så som ”Ba…er” och ”Wi…”. Det är uppenbart att det är en bugg av något slag som orsakar felet men det är minst sagt irriterande som det ser ut med den senaste versionen av mjukvaran för Jade S.

Innehåll

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Christofferjoeoscreinhardt_oneohoneToblaHenrik_Hiltunen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]

Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂

oskar66
Gäst
oskar66

vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]

Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂

hymer
Medlem
hymer

Ingen WP?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]

Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Oj, NH imponerar igen!

Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.

En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?

Mvh 🙂

Bertilsda
Gäst
Bertilsda

– Sonys launcher inte optimal

Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.

KjellO
Gäst

Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.

Henrik_Hiltunen
Gäst
Henrik_Hiltunen

Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)

Tobla
Gäst
Tobla

Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…

Annars så var den väl bra.

reinhardt_oneohone
Gäst
reinhardt_oneohone

Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.

joeosc
Gäst
joeosc

[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel

Christoffer
Gäst
Christoffer

Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0