Apple Iphone 6: I praktiken

I och med att Apple har sitt eget ekosystem kommer vår beskrivning av helhetsupplevelsen också skilja sig lite mer från Samsung Galaxy Alpha och Sony Xperia Z3 Compact än vad dessa två gör från varandra, helt enkelt för att det finns fler skillnader att ta upp. Samtidigt är mycket baserat på finesser som funnits med sedan tidigare Iphone-modeller, så läsare som redan äger eller har ägt en Iphone kommer antagligen redan känna igen sig på flera punkter.

Kameran i Iphone 6 är gjord för att vara så enkel som möjligt att använda snarare än att levereras med maximala möjligheter för egna inställningar. Överlag känns Iphone 6 som den starkaste deltagaren när det kommer till en smidig men ändå skarp kamera för att snabbt knäppa bra bilder med automatiska inställningar. Bilderna blir ljusa och klara och det känns snabbt och smidigt att öppna kameran både från låsskärmen och via genvägen i control center. Numera finns det även ett ganska smidigt reglage för att ändra exponeringen i bilderna.

Apple imponerar genomgående med kameran i Iphone 6, inte minst för de som vill ha bra bilder med minimal ansträngning. Även i låga ljusförhållanden sticker Apples telefon ut då den har lätt att hitta och bibehålla fokus. Även den automatiska exponeringen funkar bra och bilderna blir inte lika gryniga som Sony Xperia Z3 eller lika suddiga som Samsung Galaxy Alpha.

Ljud och bild

IPS-panelen ger en väldigt klar och skarp bild som är utmärkt för filmtittande, även om kontrasten inte är i nivå med Samsungs testdeltagare. Den lite större skärmytan och de något bättre betraktningsvinklarna gör dock Iphone 6 till en bättre kandidat för filmtittande än Sony Xperia Z3 Compact, även om ingen av dem ger en dålig upplevelse.

Apple_Iphone_6_15

Den inbyggda högtalaren levererar förhållandevis bra ljud för en handhållen enhet, med bra tryck och frekvensomfång, om än med något fattig bas. För att fylla ett rum med musik bör du såklart ansluta en extern högtalare, men med sin ringa storlek i åtanke får Apple tummen upp för högtalaren.

Hand i hand med Apples ekosystem

Använder du andra Apple-produkter har tillverkaren gjort ett imponerande arbete med att få enheterna att samarbeta, varav vissa finesser kan återskapas helt eller delvis i Android, men sällan utan en hel del konfiguration. Ett bra exempel som införts i och med Ios 8 och OS X Yosemite är att du som har en Iphone men även en Ipad eller Mac kan låta dina andra enheter ringa och ta emot samtal via din Iphone, samt skicka SMS.

Har du exempelvis en dator med OS X 10.10 Yosemite på samma lokala nätverk som din Iphone så kommer du kunna se inkommande samtal på datorn, besvara dem samt ringa utgående samtal. Samma sak kan även göras med en Ipad, eller för den delen med en annan Iphone eller en Ipod Touch. Det innebär att du mer eller mindre kan lägga telefonen var som helst i hemmet och fortfarande ringa och SMS:a som vanligt så länge du har någon annan Apple-enhet inom räckhåll.

Airplay är en annan finess som är värd att ha i åtanke. Med hjälp av tekniken kan du trådlöst strömma musik, video eller bilder från telefonen till en mediaspelare eller förstärkare med Airplay-stöd, exempelvis en Apple TV. Det är en finess snarlik Chromecast till Android, men med vissa distinkta skillnader – Airplay är inte begränsat till enstaka applikationer, utan fungerar med all media du har på enheten. Det gör det smidigt att exempelvis lyssna på Spotify eller lokalt lagrad musik i hörlurarna när du är ute, för att sedan kasta över musiken på högtalarna när du kommer hem.

Till skillnad från Chromecast så använder Airplay din telefon som relä för materialet, medan Chromecast snarare agerar som en sammanlänkande fjärrkontroll beroende på vad det är för innehåll. Iphone 6 har även stöd för Chromecast, men då endast i utvalda applikationer, som Chrome eller Plex.

Apple_Iphone_6_16

Inbyggt i hemknappen på Iphone 6 finns en fingeravtrycksläsare, en egenskap den delar med konkurrenterna Samsung Galaxy Alpha, Galaxy Note 4, Note Edge och Huawei Ascend Mate 7. Det finns dock stora skillnader mellan läsarna och hur de fungerar, och här får vi konstatera att Apple tillsammans med Huawei drar det längsta strået. Apples kapacitiva läsare kräver inte att du sveper fingret över läsaren, och den kan läsa fingret oavsett om du har telefonen i landskaps- eller porträttläge. Det är enkelt att lägga in nya fingrar och det är sällan telefonen inte klarar av en läsning.

Bland de irritationsmoment som uppenbarar sig när man använder Iphone 6 med Ios 8 till vardags handlar merparten om bristen på justeringsmöjligheter. Merparten av de lösningar som finns inbyggda i operativsystemet fungerar väldigt bra, med stilren design och intuitiva kontroller. Men det finns dåligt med utrymme för den som verkligen vill skräddarsy sin hemskärm in i minsta detalj.

Innehåll

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Christofferjoeoscreinhardt_oneohoneToblaHenrik_Hiltunen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]

Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂

oskar66
Gäst
oskar66

vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]

Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂

hymer
Medlem
hymer

Ingen WP?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]

Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Oj, NH imponerar igen!

Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.

En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?

Mvh 🙂

Bertilsda
Gäst
Bertilsda

– Sonys launcher inte optimal

Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.

KjellO
Gäst

Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.

Henrik_Hiltunen
Gäst
Henrik_Hiltunen

Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)

Tobla
Gäst
Tobla

Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…

Annars så var den väl bra.

reinhardt_oneohone
Gäst
reinhardt_oneohone

Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.

joeosc
Gäst
joeosc

[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel

Christoffer
Gäst
Christoffer

Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0