Apple Iphone 6S: Hårdvara

Apple Iphone 6S Recension forsta

Apple Iphone 6S (A1688)
Skärm 4,7 tum LCD IPS
1 334 x 750 pixlar
326 ppi
Processor Apple A9
2 x Apple Twister 1,85 GHz
Imagination PowerVR GT7600
Internminne 2 GB
Intern lagring 16 GB, 64 GB, 128 GB flash
Minneskort Nej
Kamera – bak Stillbild: 12 MP
Video: 720p30, 720p240, 1080p30, 1080p60, 1080p120, 2160p30
Kamera – fram Stillbild: 5 MP
Video: 1080p30
SIM Nano SIM
Mobilnät GSM/GPRS
UMTS/HSPA+
LTE Cat.6
Wifi 802.11ac
Bluetooth 4.2 LE
NFC Ja, endast för mobil betalning
Anslutningar Apple Lightning
3,5 mm
Batteri 1 715 mAh
Utbytbart Nej
Operativsystem Ios 9.1
Mått 67,1 x 138,3 x 7,1 mm
Vikt 143 g

Iphone 6S ser nästan exakt ut som sin föregångare. På telefonens baksida finns visserligen ett litet ”S” men utöver det är det inte mycket som skiljer den nya modellen från sin föregångare, med ett undantag. Aspirerande Iphone 6S-ägare som verkligen vill signalera sitt nya köp till resten av världen kan skaffa sig ett rosa exemplar av telefonen. Iphone 6S är nämligen Apples första smartphone som kan köpas i den nya färgen.

Apple Iphone 6S Recension baksida

Iphone 6S är fortfarande en relativt kompakt telefon, i jämförelse med många andra smartphones på marknaden i dag. Nästan alla kompetenta konkurrenter på marknaden har skärmar på över fem tum. Den enda regelrätta konkurrenten i storleksklassen är Sony Xperia Z5 Compact som dock saknar den tunnhet och gedigna metalldesign som Iphone 6S erbjuder.

Eftersom Iphone 6S är relativt liten är den också ganska enkel att hålla i handen. Telefonens runda design och matta metallbakstycke gör den visserligen lite för hal för vår smak men vi uppskattar samtidigt faktumet att telefonen är lättare att ha liggande i en liten ficka än många Android-telefoner eller den gigantiska Iphone 6S Plus.

På telefonens baksida finns en ny kamerasensor som ännu en gång är tillverkad av Sony. För första gången på flera år har Apple dock uppgraderat kamerasensorns upplösning från åtta till tolv megapixlar men objektivets bländarvärde är konstant på det relativt höga f/2,2. Likt tidigare Iphones saknar också Iphone 6S den optiska bildstabilisering som används av många konkurrenter och av det större syskonet Iphone 6S Plus.

Iphone 6S Plus har nästan exakt samma bildskärm som sin föregångare. Skärmen mäter fortfarande 4,7 tum över diagonalen och behåller sin upplösning, 1 334 x 750. Nu har dock Apple byggt in en ny pekskärmsteknik som de kallar 3D Touch. Tekniken har möjlighet att mäta hur hårt ett finger trycker på skärmen för att ge användare möjlighet att utföra olika saker i operativsystemet bara genom att förändra trycket på skärmen.

Apple Iphone 6S Recension framsida

Nedanför skärmen finns en ny fingeravtrycksläsare som ser ut precis som sin föregångare men som nu är betydligt snabbare på att läsa fingeravtryck. Det finns minst lika snabba konkurrenter på marknaden men Apples är en av de mest pålitliga läsarna på marknaden. Den nya läsaren ger den helt klart bästa användarupplevelsen av alla läsare på marknaden i dag.

När det gäller fysiska knappar är det fortfarande fyra som gäller: hemknappen, på/av-knappen och de två volymknapparna. Utöver det finns en fysisk brytare som låter användare stänga av eller sätta på telefonens ljud. Alla knappar är lätta att känna, de ger gott om haptisk feedback och låter mycket för att tydligt berätta för användare att de har tryckts in.

På telefonens undersida finns en högtalare, en mikrofon, ett hörlursuttag och en Lightning-port. Apples val att fortsätta ge stöd åt Lightning-standarden i Iphone 6S är förståeligt med tanke på det stora ekosystemet av tillbehör som är utvecklat för standarden men med tanke på branschens och Apples stöd för den nya USB Typ-C-standarden får vi verkligen hoppas på att företaget lämnar sin egen speciella standard så snart som möjligt.

Apple Iphone 6S Recension lightning

Det kommer inte som någon större överraskning att Apples nya smartphone inte har stöd för microSD-kort. Det är riktigt synd eftersom Apple fortfarande säljer en 16 gigabyte-version av telefonen. Med tanke på modellens höga pris är det oacceptabelt att bara inkludera 16 gigabyte lagringsutrymme i en modern smartphone. 16 gigabyte är en mängd lagringsutrymme som snabbt blir problematisk när användare byter till 4K-inspelning eller tar högupplösta bilder, som numera också inkluderar rörelse. För de allra flesta konsumenterna är 16 gigabyte-versionen av Iphone 6S ett lockbete som ger Apple möjlighet att erbjuda ett ”lågt” pris som i verkligheten är betydligt högre eftersom 64 gigabyte-versionen kostar mer än 1 000 kronor mer än 16 gigabyte-versionen.

För sin nya serie av smartphones har Apple utvecklat ett nytt chipset kallat Apple A9. Den ARM-baserade processorn drivs av Apple-utvecklade processorkärnor som erbjuder enorm prestanda, högre prestanda än någon annan processorkärna på marknaden. Apple A9 har dock bara två processorkärnor och kan därför inte konkurrera när det gäller prestanda över flera kärnor. Med assistans av två gigabyte arbetsminne, som kan användas mer effektivt av Ios än av många andra operativsystem, kan Apples nya processor ändå driva operativsystemet och appar snabbare än vad som behövs i dag. Apples processor är kort sagt redo för framtida applikationer.

Innehåll

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Christofferjoeoscreinhardt_oneohoneToblaHenrik_Hiltunen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]

Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂

oskar66
Gäst
oskar66

vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]

Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂

hymer
Medlem
hymer

Ingen WP?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]

Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Oj, NH imponerar igen!

Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.

En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?

Mvh 🙂

Bertilsda
Gäst
Bertilsda

– Sonys launcher inte optimal

Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.

KjellO
Gäst

Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.

Henrik_Hiltunen
Gäst
Henrik_Hiltunen

Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)

Tobla
Gäst
Tobla

Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…

Annars så var den väl bra.

reinhardt_oneohone
Gäst
reinhardt_oneohone

Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.

joeosc
Gäst
joeosc

[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel

Christoffer
Gäst
Christoffer

Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0