Apple Iphone 6S: Mjukvara

När Apple presenterar nya Iphones avtäcks traditionsenligt också minst en ny Ios-funktion. Iphone 6S och Ios 9 kombineras för att ge Ios-användare flera stora nyheter. Bland de viktigaste nyheterna finns stöd för den nya 3D Touch-tekniken samt stöd för flera nya kamerafunktioner i kameraappen.

3D Touch är alltså en ny skärmteknik som liknar den teknik som Apple kallar Force Touch i Apple Watch och nya Macbook. Tekniken består av hårdvara som kan känna av hur hårt ett finger trycks mot skärmen. Genom att konstant mäta trycket på skärmen kan mjukvaran agera på olika sätt beroende på hur hårt användare trycker på skärmen. Funktionen är inbyggd i operativsystemet samt i vissa appar som är utvecklade av Apple och av tredjepartsutvecklare.

Apple Iphone 6S Recension touchid

3D Touch kan användas på hemskärmen för att ge användare möjlighet att snabbt öppna genvägar till delar av applikationer. Ett hårt tryck på kamera-appen öppnar exempelvis en översikt för fyra alternativ inne i appen. Ett klick på alternativet ”Ta en selfie” och kameraappen öppnas med den främre kameran aktiverad.

Inne i appar kan 3D Touch gestaltas på nästan vilket sätt som helst. Utvecklare kan använda funktionen på en mängd olika sätt. I Safari har Apple exempelvis bestämt att ett hårt tryck på en länk visar en förhandsgranskning av den länken. Ett ännu hårdare tryck och länken öppnas helt. Men om fingret istället släpps från länken återgår webbläsaren till den tidigare sidan.

Utvecklare av appar har alltså möjlighet att bestämma hur olika delar av en app reagerar på tryck av olika hårdhet. En knapp kan göra en sak om den bara trycks lite lätt, en annan sak om den trycks ner ordentligt och en tredje sak om den trycks ner riktigt hårt. Detta nya sätt att interagera med telefonen tar ett tag att lära sig men när det väl sitter ger det ett djup i användargränssnittet som gör det enklare och snabbare att bläddra bland operativsystemets olika delar och applikationer. Det accelererar Ios och många av dess applikationer.

Även om 3D Touch är en verkligt bra nyhet för Iphone-familjen finns det fortfarande en sak som saknas från telefonens mjukvara: widgets på hemskärmen. Vi är glada över att se 3D Touch göra hemskärmen lite mer funktionell men ett faktum kvarstår: hemskärmen är nästan helt fri från information. Funktioner och information gömmer sig bakom statiska ikoner som sitter fast i ett rutnät på telefonens hemskärm. Visst finns det widgets i notishanteraren men avsaknaden av bra widgets på hemskärmen som erbjuds av Android och till vissa del av Windows Phone är en fortsatt besvikelse.

Tack vare en ny kamerasensor, en ny processor och en ny kamera-app kan Apples nya telefon nu äntligen fånga video i högre upplösning än Full HD. Utöver inspelning i 720p 30, 720p 240, 1080p 30, 1080p 60 och 1080p 120 finns nu alltså 2160p 30 som ett alternativ. De olika alternativen finns dock inte tillgängliga i kamera-appen utan gömmer sig bland ”Bilder och kamera”-inställningarna i telefonens Systeminställningar. Det gör det lite krångligt att snabbt ändra kamerans videoläge..

Apple Iphone 6S Recension mjukvara kamera 2

Den nya kamera-appen fångar också bilder på ett nytt sätt. Apple kallar dem för Live Photos. Likt HTC Zoe, det taiwanesiska företagets fotokoncept, fångar också Live Photos ett kort videoklipp tillsammans med alla stillbilder. När bilderna visas i telefonens bildgalleri visas först den högupplösta stillbilden och sedan den korta videon. Funktionen får bilder att komma till liv och är ett intressant koncept för att fånga stämningen på en plats eller för att visa på sammanhanget för en bild. Funktionen är aktiverad som standard i kamera-appen men den kan enkelt stängas av med ett knapptryck i appen.

Ios 9 är en bra uppgradering av Apples operativsystem. De Iphone 6S-specfika funktionerna som inkluderas gör det dock till en av de största förändringarna av Iphones mjukvaruupplevelse någonsin. Det har inte ovanligt att en ny Iphone introduceras med en ny intressant mjukvarufunktion men vi har aldrig sett en uppdatering av mjukvaran som förändrar sättet vi tänker kring användargränssnitt. Ios 9 på Iphone 6S är kort sagt ett otroligt bra operativsystem med flera betydande nyheter som visserligen har ett flertal återstående problem men som tillsammans med stabilitet, säkerhet och funktionalitet kan summeras till en riktigt bra mjukvaruupplevelse.

Innehåll

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Christofferjoeoscreinhardt_oneohoneToblaHenrik_Hiltunen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]

Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂

oskar66
Gäst
oskar66

vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]

Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂

hymer
Medlem
hymer

Ingen WP?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]

Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Oj, NH imponerar igen!

Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.

En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?

Mvh 🙂

Bertilsda
Gäst
Bertilsda

– Sonys launcher inte optimal

Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.

KjellO
Gäst

Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.

Henrik_Hiltunen
Gäst
Henrik_Hiltunen

Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)

Tobla
Gäst
Tobla

Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…

Annars så var den väl bra.

reinhardt_oneohone
Gäst
reinhardt_oneohone

Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.

joeosc
Gäst
joeosc

[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel

Christoffer
Gäst
Christoffer

Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0