Täckning, telekommunikation och det svenska telenätet

Det finns flera finesser hos en smartphone som fungerar väl utan själva telefonfunktionaliteten, men faktum kvarstår att telefonen, trots den uppsjö av alla finesser den besitter, i grunden fortfarande är en kommunikationsenhet tänkt att användas på resande fot. Det går att köpa en telefon och använda den hemma med wifi, men det är inte så den är avsedd att användas. En smartphone är tänkt att användas via telenätet, så hur det svenska telenätet ser ut idag kommer med största sannolikhet påverka hur du använder din telefon, inte minst med tanke på att de flesta idag köper sin enhet genom sin operatör.

För att den här guiden ska vara så konsumentvägledande som möjligt kommer vi därför gå igenom några av de svenska aktörerna, hur telenätet ser ut, vilka nättekniker som finns och hur du får ut mest av telefonen för surf och samtal.

Det finns flera olika nättekniker som används för samtal och mobildata i moderna mobiltelefoner, och i marknadsföring brukar de vanligtvis kallas för 2G, 3G och 4G. Men vad är dessa nättekniker egentligen, hur hänger de ihop och hur stor skillnad är det mellan dem?

2G

2G är är den nätteknik som går via det äldre GSM-nätet, det nät som länge varit standard för samtal och SMS och som tog över efter det ännu äldre analoga NMT (Nordisk Mobiltelefoni). Precis som andra nättekniker är GSM flexibelt vad gäller frekvensomfånget, men traditionellt går GSM på frekvenserna 850, 900, 1800 samt 1 900 megahertz. GSM är tillsammans med LTE det nät som har störst täckningsområde i Sverige idag, detta tack vare den stora mängden master och att tekniken körs på så pass låga frekvenser.

Medan GSM är den underliggande nättekniken kommer 2G även ofta förknippas med de två termerna GPRS och EDGE. Båda dessa är tekniker för att överföra mobildata över GSM, då GSM som sagt i grunden är avsett för samtal och SMS. GPRS och EDGE de långsammaste mobilnätsteknikerna för data, men i och med GSM-nätets bra täckning fungerar de huvudsakligen som reservnät att falla tillbaka på när LTE eller 3G inte finns till hands.

3G

3G är i sin tur i grunden nära besläktat med GSM, och den största skillnaden ligger i att 3G klarar av betydligt högre bandbredd. Den stora nyheten med 3G blev att tekniken gjorde det hållbart att surfa och ringa videosamtal över mobilnätet på ett sätt som inte gick med det långsammare GSM-nätet. Med 3G avser man oftast UMTS, som möjliggjorde dataöverföringar på upp till 2 megabit per sekund, eller det nyare HSPA och HSPA+, som möjliggör dataöverföringar upp till 32 megabit per sekund.

4G

4G är den term som i folkmun används för att beskriva LTE, även om det i övergångsperioden var lite luddigt exakt vad som skulle kallas 4G, vilket ledde till att HSPA+ i vissa regioner kallades för 4G. LTE står för Long Term Evolution, och till skillnad från 3G och 2G så var LTE från början en helt datainriktad teknik – det fanns, och finns fortfarande inte hos många operatörer, möjlighet att ringa vanliga telefonsamtal över LTE, utan tekniken har hittills använts helt för mobilsurf, VOIP, strömmad video eller annan mobildata. Stöd för VoLTE, eller Voice over LTE, är dock på ingång vilket innebär att LTE-nätet även kommer kunna användas för samtal.

Namnet LTE kommer ifrån att det är tänkt att vara en långsiktig och flexibel teknik. LTE kan köras på ett brett omfång frekvenser (i Sverige från 800 upp till 2 600 megahertz, med stöd för utökning) och har redan uppdaterats flera gånger sedan den första generationen. Exempelvis börjar vi se allt mer stöd för LTE Cat 4 med upp till 150 megabit per sekund beroende på frekvens, medan även LTE Cat 6 är på ingång med stöd för upp till 300 megabit per sekund på motsvarande frekvenser.

En av fördelarna med LTE över 3G-baserad teknik är den i Sverige både på lägre och högre frekvenser än 3G. Genom att upprusta äldre GSM-master med LTE med frekvenser neråt 800 – 900 megahertz kan LTE användas med samma goda täckning som GSM, vilket gjort att LTE fått genomslag inte minst för mobilt bredband. En ungefärlig måttstock är att LTE kan ge samma hastighet som det allra snabbaste 3G-nätet, men med samma täckning som GSM-nätet. Alternativt kan frekvensen skruvas upp ytterligare, i tätorter upp till 2 600 megahertz, vilket ger sämre räckvidd men hastigheter på väl över 100 megabit per sekund.

Vilken hastighet kan du få?

Det finns flera faktorer som påverkar vilken hastighet du kan komma upp i, och merparten av dessa faktorer gäller för alla nättekniker. Vi listar några av dem här nedanför.

celltower

  • AvståndKanske den mest typiska måttstocken och också en som är lätt att förstå sig på – ju längre bort du är från en basstation, desto svagare är signalen när den når dig. Något du också behöver ha i åtanke är dock att det är möjligt att var FÖR nära masten – basstationerna monteras ofta högt upp och riktas utåt för att nå så långt som möjligt, med konsekvensen att det blir en radioskugga med några meters radie runt omkring sändaren.
  • Frekvens på basstationenJu högre frekvens det är på en signal, desto mer data kan du överföra med den, vilket leder till en högre hastighet. Den högsta frekvensen som används för mobildata för konsumenter i Sverige är 2 600 megahertz, vilket är vad du hittar i större städer och tätorter. De lägsta frekvenserna för LTE är 800 till 900 megahertz vilket ger desto bättre täckning, men lägre hastighet. Vissa operatörer, som Net1, har till och med börjat använda de gamla NMT-banden på 450 megahertz för att sända ut 3G, vilket ger extra bra täckning, men med hastigheter som oftast ligger under 5 megabit per sekund.
  • TerrängAvståndet till masten är inte allt – är det byggnader, träd eller berg ivägen kommer täckningen bli sämre. Med det sagt så är fri sikt inte heller allt – att du kan se en basstation från ditt fönster innebär inte att du kommer få bra täckning. Basstationen kan vara riktad så att den inte når dig optimalt eller så kanske det inte är din operatörs sändare över huvud taget.
  • VäderDet behöver inte vara storm för att din täckning ska påverkas. Regn eller till och med dimma kan påverka räckvidden på basstationen.
  • QOSEn förkortning för Quality of Service, vilket är en egenskap du har på ditt abonnemang eller ditt kontantkort. Även om sändaren i din telefon och operatörens basstationer klarar av en viss hastighet kan du fortfarande ha begränsningar på ditt abonnemang som avgör om du kan dra nytta av den allra högsta hastigheten eller inte samt för vilken typ av datatrafik. Hur strikt eller i vilken utsträckning QOS påverkar hastigheten på abonnemang varierar från operatör till operatör.
  • Mängden användareVarje basstation har en länk till operatörens nätverk som i sin tur har en maximal hastighet. Ju fler användare som kopplar upp sig mot samma mast, desto mindre del av den totala bandbredden kommer finnas tillgänglig för varje användare. Är det du och tjugo grannar som surfar samtidigt på samma mast kan det gå riktigt långsamt, men sitter du själv med 300 meter till närmsta LTE900-mast ute på landet med fri sikt kan du komma ganska nära de teoretiska maxhastigheterna.

Bild: Joe Ravi, CC-BY-SA 3.0

Innehåll

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Christofferjoeoscreinhardt_oneohoneToblaHenrik_Hiltunen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]

Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂

oskar66
Gäst
oskar66

vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]

Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂

hymer
Medlem
hymer

Ingen WP?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]

Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Oj, NH imponerar igen!

Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.

En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?

Mvh 🙂

Bertilsda
Gäst
Bertilsda

– Sonys launcher inte optimal

Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.

KjellO
Gäst

Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.

Henrik_Hiltunen
Gäst
Henrik_Hiltunen

Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)

Tobla
Gäst
Tobla

Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…

Annars så var den väl bra.

reinhardt_oneohone
Gäst
reinhardt_oneohone

Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.

joeosc
Gäst
joeosc

[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel

Christoffer
Gäst
Christoffer

Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0