Apple Iphone 6S: I praktiken

Kamera

Iphone-familjen har alltid erbjudit en av marknadens bästa kameraupplevelse. Utöver att Iphones nästan alltid har tagit några av branschens bästa bilder är telefonerna ofta snabba och enkla att använda som kameror. Iphone 6S är inget undantag. Faktum är att den nya modellen tar bort sin föregångares kanske största Ackilles-häl. Med 50 procent fler pixlar kan Iphone-bilder nu beskäras till samma grad som många konkurrenters bilder, utan att stöta problem med låg detaljrikedom. Trots det är det inte självklart att Apples smartphone verkligen tar de bästa bilderna.

Både LG och Samsung har visat att de kan leverera när det gäller kamerakvalitet i sina senaste smartphones. Vi har jämfört Apples nya telefon med LG G4 och Samsung Galaxy S6 Edge+ för att få en förståelse för hur Apple kan stå emot konkurrensen.

Apple Iphone 6S Recension kamera

När vi börjar jämföra bilderna blir det snabbt uppenbart att det inte är mycket som skiljer dem åt över huvud taget. Vi har dock hittat ett flertal mindre skillnader mellan de tre konkurrenterna. För det första är det uppenbart att LG G4:s HDR-läge är mer effektivt än de två konkurrenternas motsvarande HDR-lägen. I en av testbilderna är det uppenbart att Apples kamera saknar det dynamiska omfång som konkurrenterna har eller den inte använder det automatiska HDR-läget som den borde.

För det andra levererar Apples kamera mjukare bilder som inte är så hårt överskärpta som Samsungs bilder tenderar att vara och för det tredje lyckas Apples telefon riktigt väl i mörka miljöer. Telefonen behåller hög detaljrikedom i även de svåraste av situationer och applicerar inte riktigt lika hård brusreducering som LG G4.

Kort sagt är stillbildsprestandan i Iphone 6S i toppklass. Det är svårt att säga att telefonens kamera är sämre eller bättre än sina konkurrenter men det finns visas områden som vi tycker att Apple har att jobba på.

LG G4

Samsung Galaxy S6 Edge+

Apple Iphone 6S

Telefonens frontmonterade kamera tar också riktigt bra bilder men inte heller när det gäller dessa går det att definitivt säga att Apples smartphone tar bättre bilder än de Android-baserade konkurrenterna.

När det gäller video kan Iphone 6S Plus nu äntligen spela in i 4K UHD-upplösning. Det betyder att kameran kan fånga video med fyra gånger högre upplösning än tidigare. Till skillnad från exempelvis LG G4 komprimeras dock inte den högupplösta videon särskilt hårt. Detaljrikedomen i video från kameran ligger därför i klass med Samsung Galaxy S6 Edge+, även om Apples videofiler blir större. En minut 4K UHD-video tar upp 375 megabyte lagringsutrymme medan 1080p 30-video tar upp 130 megabyte lagringsutrymme.

Ljud och bild

Iphone 6S har en 4,7 tum skärm med en upplösning på 1 334 x 750. I jämförelse med många andra telefoner på marknaden är det en relativt låg upplösning. Skärmens pixeltäthet är ”bara” 326 pixlar per tum. Många andra telefoner på marknaden i dag erbjuder över 500 pixlar per tum. Detta kan låta som tomt tjat om specifikationer som inte har någon koppling till verkligheten. För ett tränat öga finns det dock tydliga skillnader mellan Iphone 6S och de mer högupplösta konkurrenterna.

Det betyder inte att Iphone 6S har en dålig bildskärm. Skärmens färgåtergivning, utmärkta prestanda vid höga betraktningsvinklar och imponerande ljusstyrka gör att Iphone 6S kan erbjuda en fantastisk bildupplevelse. Men det är uppenbart att skärmen inte kan komma i närheten av den svärta eller detaljrikedomen som erbjuds av exempelvis Samsung Galaxy S6.

Apple Iphone 6S Recension framsida

Det är lite synd att Iphone 6S fortfarande har en högtalare som skickar ljud ut ur sidan av telefonen, istället för från dess framsida. Trots sin icke optimala position presterar högtalaren riktigt väl. Den hanterar basfrekvenser bättre än många konkurrenter och presterar väl bland de högre frekvenserna. Mellanregistret lider dock av oklarhet och tenderar till att låta burkigt. Sony Xperia Z5 Compact är ett exempel på en smartphone som lyckas betydligt bättre i mellanregistret men som å andra sidan inte lyckas lika väl bland de lägre frekvenserna.

Batteri

De allra flesta stora konkurrenterna till Apples smartphones drivs av Android. Android är ett bra operativsystem men även om Google arbetar hårt med att förbättra operativsystemets energieffektivitet finns det ingen smartphone på Android-marknaden som kan erbjuda så lång batteritid som Iphone 6S kan med sitt relativt lilla batteri.

Apple Iphone 6S Recension baksida

Iphone 6S har ett batteri som mäter 1 715 milliamperetimmar. Så gott som alla Android-telefoner på marknaden i dag har batterier som är över 2 000 milliamperetimmar stora. Trots sitt relativt lilla batteri lyckas Apple erbjuda en bra batteritid med Iphone 6S. För så gott som alla smartphoneanvändare bör telefonens batteritid räcka gott och väl för en hel dag. Vissa hårda användare kan riskera att närma sig de lägre tiotalen procent vid slutet av dagen men enligt våra tester krävs det mycket för att batteriet faktiskt ska ta slut innan dagens slut.

Kort sagt erbjuder Apple Iphone 6S en bra batteritid, särskilt med tanke på sitt lilla batteri. Du som vill ha ännu bättre batteritid kan dock ta en titt på Iphone 6S Plus som erbjuder Svenska smartphoneguidens längsta batteritid just nu.

Innehåll

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Christofferjoeoscreinhardt_oneohoneToblaHenrik_Hiltunen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]

Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂

oskar66
Gäst
oskar66

vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]

Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂

hymer
Medlem
hymer

Ingen WP?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]

Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Oj, NH imponerar igen!

Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.

En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?

Mvh 🙂

Bertilsda
Gäst
Bertilsda

– Sonys launcher inte optimal

Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.

KjellO
Gäst

Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.

Henrik_Hiltunen
Gäst
Henrik_Hiltunen

Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)

Tobla
Gäst
Tobla

Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…

Annars så var den väl bra.

reinhardt_oneohone
Gäst
reinhardt_oneohone

Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.

joeosc
Gäst
joeosc

[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel

Christoffer
Gäst
Christoffer

Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0