Apple Iphone 6S Plus: Mjukvara

Det har gått mer än åtta år sedan introduktionen av Apples första Iphone och Iphone OS. Sedan dess har operativsystemet bytt namn till Ios och mycket har förändrats. En sak har dock förblivit så gott som oförändrad. På telefonens hemskärm finns fortfarande ett relativt statiskt rutnät av ikoner.

Hemskärmen i Ios kallas Springboard, ett passande namn. Från hemskärmen kan användare förflytta sig till de appar som de faktiskt kom till telefonen för att använda. Detta enkla sätt att se på appar och dess funktionalitet går rakt emot de aspekter som både Android och Windows Phone så ofta hyllas för. Istället för att kräva att användare går in i appar för att hitta information kan de konkurrerande operativsystemen erbjuda information direkt från hemskärmen. Ios är fortfarande förvånansvärt begränsat när det gäller information på hemskärmen.

Apple Iphone 6S Plus Recension mjukvara hemskarm

Utöver hemskärmen är det dock inte så mycket som skiljer Ios mot konkurrenterna. Det finns dock flera saker som skiljer Ios på Apples nya telefon mot Ios på äldre modeller. Ios 9 inkluderar ett flertal mjukvarufunktioner som bara finns tillgängliga i Iphone 6S och Iphone 6S Plus. Den största nyheten för hela Iphone 6S-serien grundas till viss del på ny hårdvara men till stor del på ny mjukvara.

3D Touch är namnet på den nya teknik som Apple har inkluderat i både Iphone 6S och Iphone 6S Plus. Tekniken är inbyggd i telefonens pekskärm och har stöd i operativsystemet och i många appar från både Apple och tredjepartsutvecklare. I grunden handlar 3D Touch om en pekskärm som har möjlighet att känna hur hårt ett finger trycks mot den. Det är dock genom Apples implementering av tekniken i operativsystemet som gör att den blir både användbar och rolig att använda i vardagen.

3D Touch kan beskrivas som en katalysator för Ios. Funktionen snabbar upp hela operativsystemet genom att göra det enklare för användare att snabbt komma åt avancerade funktioner. På hemskärmen räcker det exempelvis med ett hårt tryck på en app för att snabbt välja en funktion i appen och öppna den specifika delan av appen. Med kameraappen kan användare exempelvis hålla ner sitt finger på ikonen, dra det till ”Ta en selfie” och appen öppnas med rätt kamera aktiverad.

Apple Iphone 6S Plus Recension mjukvara 3D touch

Vissa appar har stödet för 3D Touch inbyggt inom sig själva. Utvecklare har möjlighet att bestämma att vissa knappar kan göra olika saker beroende på om användare bara klickar på en knapp, trycker in den lite hårdare eller trycker till den riktigt hårt.

Ett annat exempel på hur 3D Touch fungerar i Ios är i webbläsaren Safari. Användare som trycker på en länk kan välja att bara visa länken i ett fönster. När länken trycks in hårt öppnas den helt men om den släpps istället återgår webbläsaren till den tidigare sidan.

Utöver 3D Touch har Apple bland annat inkluderat flera nya förändringar av sin kameraapp i Ios. Appen kan nu spela in video samtidigt som den fångar bilder. Detta sker via ett läge som Apple kallar Live Photos. När Live Photos är aktiverat fångar kameran en liten kort snutt video tillsammans med varje bild. Videon fångas tyvärr bara med en frekvens på 15 bilder per sekund men när stillbilden sen visas i telefonens Bilder-app kommer högupplösta stillbilder till liv på ett intressant sätt. Rörelsen i stillbilderna ger dem ett sammanhang som gör det lättare för tittare att förstå omgivningen och känslorna som visas i bilden. Visst kan vi tycka att videodelen av det hela är lite undermålig när det gäller bildfrekvens men vi uppskattar att funktionen finns och för den som vill är det enkelt att stänga av den.

Apple Iphone 6S Recension mjukvara kamera 2

Ios är ett riktigt bra operativsystem på många sätt. Det finns fortfarande mycket som behöver bli bättre, främst den statiska hemskärmen, men det stora utbudet av fantastiska appar och ett generellt sett funktionsrikt och stabilt operativsystem ger en riktigt bra användarupplevelse.

Innehåll

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Christofferjoeoscreinhardt_oneohoneToblaHenrik_Hiltunen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]

Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂

oskar66
Gäst
oskar66

vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]

Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂

hymer
Medlem
hymer

Ingen WP?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]

Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Oj, NH imponerar igen!

Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.

En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?

Mvh 🙂

Bertilsda
Gäst
Bertilsda

– Sonys launcher inte optimal

Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.

KjellO
Gäst

Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.

Henrik_Hiltunen
Gäst
Henrik_Hiltunen

Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)

Tobla
Gäst
Tobla

Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…

Annars så var den väl bra.

reinhardt_oneohone
Gäst
reinhardt_oneohone

Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.

joeosc
Gäst
joeosc

[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel

Christoffer
Gäst
Christoffer

Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0