Apple Iphone 6S Plus: I praktiken

Kamera

Iphone 6S Plus har en av marknadens bästa kamera, det går inte att säga annat. Telefonen använder en ny 12 megapixelsensor som alltså har 50 procent högre upplösning än sin föregångare. Detta betyder att Iphone 6:s Akilles-häl som var sin begränsade upplösning inte längre är ett problem för nya Iphone-användare. Iphone 6S Plus har också optisk bildstabilisering vilket bör ge kameran möjlighet att fånga bättre bilder och bättre video eftersom sensorn kan stabiliseras när slutaren är öppen under långa perioder och eftersom sensorn kan stabiliseras när en skakig hand spelar in video.

Apple Iphone 6S Plus Recension kamera

Vi har jämfört Apples nya telefon med LG G4 och Samsung Galaxy S6 Edge+ för att få en förståelse för hur Apple kan stå emot konkurrensen.

När vi börjar jämföra bilderna blir det snabbt uppenbart att det inte är mycket som skiljer dem åt över huvud taget. Vi har dock hittat ett flertal mindre skillnader mellan de tre konkurrenterna. För det första är det uppenbart att LG G4:s HDR-läge är mer effektivt än de två konkurrenternas motsvarande HDR-lägen. I en av testbilderna är det uppenbart att Apples kamera saknar det dynamiska omfång som konkurrenterna har eller den inte använder det automatiska HDR-läget som den borde.

För det andra levererar Apples kamera mjukare bilder som inte är så hårt överskärpta som Samsungs bilder tenderar att vara och för det tredje lyckas Apples telefon riktigt väl i mörka miljöer. Telefonen behåller hög detaljrikedom i även de svåraste av situationer och applicerar inte riktigt lika hård brusreducering som LG G4.

LG G4

Samsung Galaxy S6 Edge+

Apple Iphone 6S Plus

I jämförelse med Iphone 6S kan vi inte se några betydande skillnader när det gäller kvalitet vid stillbildsfotografering över huvud taget. Inte ens i mörka miljöer där Iphone 6S Plus rent teoretiskt har möjlighet att stabilisera sin sensor och fånga bilder med en slutare som är öppen under längre perioder är det möjligt att se några större skillnader.

Kort sagt är stillbildsprestandan i Iphone 6S Plus i toppklass. Det är svårt att säga att den är sämre eller bättre än sina konkurrenter men det finns vissa områden som vi tycker att Apple kan jobba på.

Telefonens frontmonterade kamera tar också bra bilder i relation till konkurrenterna men inte heller där går det att urskilja någon modell på marknaden som den uppenbart bästa selfiekameratelefonen.

När det gäller video kan Iphone 6S Plus nu äntligen spela in i 4K UHD-upplösning. Det betyder att kameran kan fånga video med fyra gånger högre upplösning än tidigare. Till skillnad från exempelvis LG G4 komprimeras dock inte den högupplösta videon särskilt hårt. Detaljrikedomen i video från kameran ligger därför i klass med Samsung Galaxy S6 Edge+, även om Apples videofiler blir större. En minut 4K UHD-video tar upp 375 megabyte lagringsutrymme medan 1080p 30-video tar upp 130 megabyte lagringsutrymme.

Iphone 6S Plus har en klar fördel framför Iphone 6S när det gäller handhållen videoinspelning. Tack vare optisk bildstabilisering kan den större telefonen spela in betydligt mer stabil video än sitt mindre syskon. För dig som spelar in riktigt mycket video med den bakmonterade kameran kan Plus-modellen därför vara värd det större formatet och högre priset.

Ljud och bild

Iphone 6S Plus har en 5,5 tum skärm med en upplösning på 1 920 x 1 080. Skärmen har en pixeltäthet på 401 pixlar per tum, vilket är betydligt högre än Iphone 6S:s 326 pixlar per tum. Även om det kanske låter som om den lilla skillnaden när det gäller pixeltäthet omöjligtvis kan göra någon större skillnad för skärmens detaljrikedom så är det fullt möjligt för ett tränat öga att se skillnad mellan skärmarna. Vi kan inte påstå att skillnaden är så stor att det motiverar ett köp av 6S Plus istället för 6S men för dig som är intresserad kan det vara värt att veta att skärmen på 6S Plus ger en, om än marginellt, bättre bildupplevelse.

Utöver detaljrikedom erbjuder Iphone 6S Plus en riktigt bra bildkvalitet innehållande bra färger, imponerande prestanda vid höga betraktningsvinklar och en acceptabel svärta. När det gäller dessa aspekter finns det ingen LCD-konkurrent på marknaden som kan konkurrera, även om Samsungs AMOLED-skärmar kan erbjuda rikare färger och betydligt bättre svärta.

Apple Iphone 6S Plus Recension forsta

Även om Iphone 6S Plus är mycket större än 6S erbjuder den tyvärr inte bättre ljudupplevelse. Det är lite tråkigt. Med tanke på den breda ramen runt telefonens skärm hade det varit trevligt att se minst en men helst två högtalare monterade på telefonens framsida men högtalaren sitter istället på telefonens undersida och faktum är att den låter nästan exakt likadant som högtalaren i Iphone 6S. Det betyder att högtalaren kan komma upp i acceptabla volymer och hantera både låga och höga frekvenser ganska väl men att mellanregistret låter lite burkigt i jämförelse med exempelvis Sony Xperia Z5 Compact.

Riktigt bra batteritid

Iphone 6S Plus är som en skänk från ovan när det gäller batteritid. Dagens smartphones är generellt sett ganska usla när det gäller batteritid. Många klarar sig genom en dags användning vid normal användning men flera får stora problem innan en lång dags slut. Iphone 6S Plus är ett stort undantag. Telefonens stora batteri, i kombination med Apples energisnåla mjukvara, gör att telefonen klarar sig genom även de längsta av dagar. Under vår långa testperiod lyckades vi aldrig få ner telefonens batterinivå under 30 procent på en dag. De flesta dagar slutade runt 50 procent och tack vare otroligt energisnål drift i viloläge är det inte svårt att använda telefonen i två hela dagar utan att komma i närheten av ett eluttag.

För dig som vill ha en Android-smartphone med lång batteritid är Motorola Moto X Play ett bra förslag men Iphone 6S Plus slår alla andra modeller på marknaden och erbjuder kort sagt den bästa batteritiden som finns att hämta i en modern smartphone.

Innehåll

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Christofferjoeoscreinhardt_oneohoneToblaHenrik_Hiltunen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]

Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂

oskar66
Gäst
oskar66

vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]

Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂

hymer
Medlem
hymer

Ingen WP?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]

Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Oj, NH imponerar igen!

Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.

En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?

Mvh 🙂

Bertilsda
Gäst
Bertilsda

– Sonys launcher inte optimal

Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.

KjellO
Gäst

Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.

Henrik_Hiltunen
Gäst
Henrik_Hiltunen

Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)

Tobla
Gäst
Tobla

Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…

Annars så var den väl bra.

reinhardt_oneohone
Gäst
reinhardt_oneohone

Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.

joeosc
Gäst
joeosc

[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel

Christoffer
Gäst
Christoffer

Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0