Huawei Ascend Mate 7: I praktiken

Huawei Ascend Mate 7 har god potential att vara en riktigt vass entusiasttelefon för pengarna, och på den här sidan vill vi ta en djupdykning i hur den faktiskt är att använda i praktiken. Det innefattar aspekter som kameran, skärmen och eventuella extra finesser eller irritationsmoment som är värta att ta upp.

Kamera

Inleder vi med en titt på kameran så används en Sony-tillverkad 13-megapixelsensor med LED-blixt, och vi har testat att ta bilder under kontrollerade förhållanden med stark belysning, normal rumsbelysning och begränsad belysning, både på nära håll och mer ”normalt” fotoavstånd.

I normal belysning levererar Ascend Mate 7 bilder i linje med våra förväntningar, utan brus eller fokusproblem. Kameran klarar inte av riktigt lika nära fokusavstånd som Iphone 6 Plus eller Samsung Galaxy Note 4 eller Edge, men avstånden den klarar av är klart rimliga. Av de ovan nämnda telefonerna är det dock Huawei som får svårast att hänga med i sämre ljusförhållanden. Utan blixt aktiverad blir bilden både mörk och grynig och kameran får svårt att hitta fokus. Med blixten aktiverad blir kameran istället bländad och bilden tappar skärma därigenom. Ska du bara ta snabba vardagsbilder fungerar Ascend Mate 7 acceptabelt, men ställer du krav på bra bilder i låga ljusförhållanden så håller den tyvärr inte riktigt måttet.

Ljud och bild

Även om OLED-paneler har sina fördelar så är det sällan vi har anledning att klaga på en IPS-panel, och så är fallet även med Ascend Mate 7. Skärmen är riktigt ljusstark och färgerna är klara, vilket ger bra bild både för bilder och video. Den stora skärmytan är trevlig att arbeta med, även om QHD-upplösning helt klart hade suttit bra på en så här pass stor yta – 1080p-upplösningen känns dock samtidigt inte som en begränsning.

Huawei_Ascend_Mate7_009

Den inbyggda högtalaren lämnar tyvärr en del att önska. Den klarar av vettiga volymer och levererar inte några regelrätta missljud, men ljudet blir platt, basfattigt och burkigt. Den fyller sitt syfte för enklare videoklipp, men för musikuppspelning bör du använda en extern högtalare.

Den bästa Android-fingeravtrycksläsaren?

Fingeravtrycksläsare i telefoner har funnits sedan ett tag tillbaka, men många av läsarna har haft svårt att hävda sig och få fotfäste, främst för att de använt sig av mindre praktisk svepavläsning (vilket är fallet med bland annat Samsungs senaste telefoner och den äldre Motorola Atrix). Apple har fått god kritik just för att de lyckats implementera en kapacitiv läsare som är enkel och intuitiv att använda, något de lyckats med genom att helt sonika köpa upp Authentek, företaget som tillverkar sensorn och en av de få som kan producera den typen av läsare. Som konsekvens har också andra tillverkare fått svårt att hävda sig.

Även Huawei har implementerat en fingeravtrycksläsare i sin telefon, och faktum är att det här är en av de bästa – om inte den bästa – implementationen på Android-sidan idag. Huawei har nämligen använt sig av en relativt ny, svenskutvecklad sensor kallad FPC1020. Likt Authentek-sensorerna är den kapacitiv och kräver ingen svepande rörelse eller optik för att få en precis avläsning.

En trevlig bonus med Huaweis läsare är att du inte först behöver väcka skärmen för att låsa upp den med läsaren – telefonen känner av när ett finger sätts mot sensorn på baksidan och låser istället upp sig direkt för att därmed spara ett steg i processen.

Innehåll

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Christofferjoeoscreinhardt_oneohoneToblaHenrik_Hiltunen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]

Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂

oskar66
Gäst
oskar66

vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]

Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂

hymer
Medlem
hymer

Ingen WP?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]

Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Oj, NH imponerar igen!

Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.

En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?

Mvh 🙂

Bertilsda
Gäst
Bertilsda

– Sonys launcher inte optimal

Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.

KjellO
Gäst

Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.

Henrik_Hiltunen
Gäst
Henrik_Hiltunen

Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)

Tobla
Gäst
Tobla

Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…

Annars så var den väl bra.

reinhardt_oneohone
Gäst
reinhardt_oneohone

Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.

joeosc
Gäst
joeosc

[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel

Christoffer
Gäst
Christoffer

Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0