Huawei Honor 7: Mjukvara

Huawei Honor 7 drivs av Android 5.0 – ett riktigt stabilt och funktionsriktig operativsystem. Vi hade varit gladare om telefonen drivits av Android 5.1 istället men vi kan erkänna att nyheterna i Android 5.1 inte är så stora att de borde hindra någon från att köpa Honor 7. Huaweis överliggande användargränssnitt kan dock vara ett större problem för vissa. EMUI 3.1 är ett användargränssnitt som vi redan skrivit mycket om och som återkommer med sina många problem även i Honor 7.

EMUI kan beskrivas som ett av marknadens sämsta överliggande användargränssnitt, ur en klassisk Android-användares perspektiv. EMUI ändrar på fundamentala delar av operativsystemet och gör det på ett sätt som tyvärr bara gör telefonen sämre än sina konkurrenter. Hemskärmen är ett utmärkt exempel. På vanliga Android-telefoner har användare möjlighet att lägga widgets och appar på hemskärmen. Detta är ett bra sätt att snabbt organisera och anpassa sin upplevelse av telefonen. Alla appar kan snabbt hittas på appskärmen där användaren alltid vet att alla appar ligger, kanske till och med i bokstavsordning. I EMUI ligger alla appar alltid på hemskärmen eftersom det inte finns någon appskärm. Användare kan gömma appar i en appskärmsliknande del av operativsystemet men denna är ingen praktisk ersättare för appskärmen. Genom att nypa utåt på hemskärmen kan användare visa en skärm som kallas ”Dolda applikationer”. Här kan appar gömmas från hemskärmen, men alla appar måste läggas till manuellt och de kan alltså inte både ligga där och på hemskärmen.

Huaweis system för appar och hemskärm är kort sagt underligt. Vi kan förstå poängen med att försöka erbjuda en hemskärm som påminner om Iphone men problemet är att de användare som vill ha en Iphone troligen köper en Iphone och att de som köper en Honor 7 troligen vill ha en Android-telefon som fungerar som en Android-telefon borde, inget annat.

Som ett plåster på såret kan vi påminna om att den som är sugen på att köpa Honor 7 kan ladda ner andra launchers från Google Play. Google Nu Snabbstart är ett exempel på en utmärkt launcher som dessutom är gratis.

Huaweis mjukvara är inte helt och hållet kass. Företaget har byggt in flera intressanta funktioner i operativsystemet som gör telefonen lättare och roligare att använda. Telefonens fingeravtrycksläsare kan exempelvis användas för att navigera bland bilder eller öppna notishanteraren. Oberoende på var i användargränssnittet en användare befinner sig kan den exempelvis alltid dra ett finger ner över läsaren för att öppna notishanteraren. Ytterligare ett drag åt höger tar bort alla notiser. Detta är en riktigt bra funktion som gör telefonen lättare att använda med en hand.

Eftersom Honor 7 har stöd för dubbla SIM-kort har operativsystemet också anpassats för att göra det enkelt för användare att konfigurera dessa SIM-kort och bestämma hur de ska användas. Användare kan bestämma vilket SIM-kort som ska användas för data och om båda eller bara ett av korten ska användas för SMS, MMS och röstsamtal och i telefonappen kan användare klicka på en av två gröna lurar för att bestämma vilket nummer de vill ringa ifrån.

Även Honor 7 har stöd för en teknik som introducerades med Huawei P8. Tekniken som kallas Knuckle Sense gör det möjligt för skärmen att känna av tryck på skärmen som inte görs med användarens finger utan med deras knoge. Huawei P8 hade ibland stora problem med att känna skillnaden mellan de olika delarna av ett finger, vilket kunde bli mycket irriterande i längden. Honor 7 fungerar betydligt bättre. Under vår tre veckor långa testperiod kände skärmen aldrig fel mellan finger och knoge, vid något tillfälle.

För dig som inte hört talas om Knuckle Sense tidigare kan vi berätta att tekniken också gör det möjligt för användare att knacka med knogen på skärmen två gånger i rad för att ta en skärmdump eller dra knogen över skärmen för att ta en skärmdump på en specifik del av skärmen. Funktionen är användbar, om man lyckas komma ihåg att den finnas.

Honor 7 kommer utrustad med flera förinstallerade Huawei-appar. Inga appar känns överflödiga eller dåliga men det är lite tråkigt att företaget har valt att slänga med länkar till sin egen hemsida på hemskärmen. Länkarna tar upp onödigt utrymme på hemskärmen och känns mer som reklam än som något annat. Samma gäller för de fyra Gameloft-appar som ligger i en mapp på hemskärmen. De ger inget extra värde för användare – de ligger bara där och skräpar.

Innehåll

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Christofferjoeoscreinhardt_oneohoneToblaHenrik_Hiltunen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]

Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂

oskar66
Gäst
oskar66

vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]

Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂

hymer
Medlem
hymer

Ingen WP?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]

Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Oj, NH imponerar igen!

Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.

En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?

Mvh 🙂

Bertilsda
Gäst
Bertilsda

– Sonys launcher inte optimal

Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.

KjellO
Gäst

Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.

Henrik_Hiltunen
Gäst
Henrik_Hiltunen

Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)

Tobla
Gäst
Tobla

Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…

Annars så var den väl bra.

reinhardt_oneohone
Gäst
reinhardt_oneohone

Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.

joeosc
Gäst
joeosc

[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel

Christoffer
Gäst
Christoffer

Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0