Huawei Mate S: Hårdvara

Huawei Mate S Recension forsta

Huawei Mate S (CRR-L09)
Skärm 5,5 tum Super AMOLED
1 920 x 1 080 pixlar
401 ppi
Processor Huawei Hisilicon Kirin 935
4 x Cortex-A53 2,2 GHz
ARM Mali-T624
Internminne 3 GB
Intern lagring 32 GB flash
Minneskort Ja, upp till 128 GB
Kamera – bak Stillbild: 13 MP
Video: 1080p30
Kamera – fram Stillbild: 8 MP
Video: 1080p30
SIM Nano SIM
Mobilnät GSM/GPRS
UMTS/HSPA+
LTE Cat.6
Wifi 802.11ac
Bluetooth 4.1 LE
NFC Ja
Anslutningar MicroUSB 2.0
3,5 mm
Batteri 2 700 mAh
Utbytbart Nej
Operativsystem Android 5.1.1
Mått 75,3 x 149,8 x 7,2 mm
Vikt 156 g

Förra året lanserade Huawei en smartphone vid namn Mate 7, och när Svenska smartphoneguiden öppnade under början av det här året var det Mate 7 som blev guidens val för utmärkelsen Mest för pengarna. Nu har syskonet Mate S nått butiker men den nya modellen har inte samma låga pris som Mate 7 – den här gången siktar Huawei på att konkurrera med marknadens mest påkostade smartphones.

Huaweis nya modell försöker alltså konkurrera med marknadens bästa, och för att lyckas med det krävs enastående specifikationer. Mate S bjuder på många bra komponenter men kommer tyvärr inte i närheten av konkurrenterna när det gäller vissa aspekter. Telefonens skärm mäter 5,5 tum men har ”bara” en upplösning på 1 920 x 1 080, och telefonens wifi-enhet saknar stöd för 5-gigahertzbandet, en funktion som finns tillgänglig i alla andra konkurrenter i samma prisklass.

 

Huawei Mate S Recension baksida

Mate S använder den snabbaste och mest kraftfulla processorn från Hisilicon, Huaweis egen chipset-tillverkare. Processorn kallas Kirin 935 och är en gnutta snabbare än den processor vi hittar i Huawei P8 men är nästan identisk med den som används av den betydligt billigare Honor 7. Detta betyder att processorn troligen inte kan nå upp till de prestandanivåer som många konkurrenter klarar av.

Mate S använder samma kamera som Huawei P8. Detta betyder att telefonen använder en 13 megapixelsensor som har ett objektiv med ett bländarvärde på f/2,0 framför sig. Kamerans specifikationer är varken bra eller dåliga. Det återstår att se hur bra bilder den kan fångar men det bör noteras att kameran fortfarande saknar optisk bildstabilisering, vilket kan göra det svårare för den att fånga bra bilder i mörka miljöer.

Huawei Mate S Recension fingeravtryckslasare

Mate S kommer utrustad med en helt klart hyffsad lista med interna komponenter men det är på utsidan som den verkligen har mycket att erbjuda. Likt Mate 7 har Huawei valt att använda en helt metall- och glasklädd industridesign. Telefonen är otroligt välkonstruerad och, enligt oss, riktigt snygg. Metallen i den ljusgråa varianten har en intressant ton som skiljer sig från många andra smartphones på marknaden i dag. Metallens färg är svår att beskriva men i dagsljus ser den nästan ut att ha en gnutta röd eller rosa färg i sig. Det får den att se mer levande ut i jämförelse med exempelvis den tråkigt gråa Iphone 6S Plus.

Telefonens baksida är rundad, vilket gör den lätt och bekväm att att hålla i handen. Strax ovanför mitten av baksidan finns en fingeravtrycksläsare som är placerad så att den är lätt att komma åt med ett pekfinger. Ovanför läsaren finns kameran, som tyvärr sticker ut lite från kroppen, samt två lampor som agerar som blixt för kameran.

På telefonens västra sida finns en kombinerad SIM/microSD-korthållare. Den svenska modellen av Mate S har tyvärr inte möjlighet att läsa dubbla SIM-kort men har åtminstone en microSD-kortläsare, som kan vara riktigt praktisk för vissa användare. På telefonens undersida finns en högtalare och en mikrofon samt en microUSB-port.

Huawei Mate S Recension hogtalare

På höger sida finns en kombinerad volym upp- och nerknapp samt en på/av-knapp. Knapparna fungerar bra men de ger lite för begränsad haptisk feedback och är lite för lätta att tryck in. Det är inte ovanligt att telefonens volym justeras oavsiktligt när telefonen ligger i fickan. Knapparna kräver helt enkelt lite för lite kraft för att tryckas in. Huawei lyckades betydligt bättre med knapparna på Honor 7.

För att avrunda turen kring telefonens sidor kan vi påpeka att modellens 3,5-millimeters hörlursuttag och extra mikrofon sitter på telefonen ovansida. Hörlursportens position kan ses som en nackdel för dig som vill ha både ström och ljud inkopplat samtidigt.

Innehåll

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Christofferjoeoscreinhardt_oneohoneToblaHenrik_Hiltunen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]

Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂

oskar66
Gäst
oskar66

vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]

Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂

hymer
Medlem
hymer

Ingen WP?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]

Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Oj, NH imponerar igen!

Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.

En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?

Mvh 🙂

Bertilsda
Gäst
Bertilsda

– Sonys launcher inte optimal

Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.

KjellO
Gäst

Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.

Henrik_Hiltunen
Gäst
Henrik_Hiltunen

Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)

Tobla
Gäst
Tobla

Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…

Annars så var den väl bra.

reinhardt_oneohone
Gäst
reinhardt_oneohone

Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.

joeosc
Gäst
joeosc

[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel

Christoffer
Gäst
Christoffer

Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0