Huawei Mate S: Mjukvara

Vi har skrivit om Huaweis överliggande användargränssnitt många gånger förut. Vi har ändå inga planer på att sluta med det, eftersom det fortfarande är viktigt för alla konsumenter som köper ett exemplar av Huaweis smartphones att veta att de inte beter sig riktigt likadant som alla andra Android-telefoner.

Huawei Mate S drivs av Android 5.1.1, ett bra operativsystem som är både funktionellt och stabilt. Ovanpå operativsystemet har dock Huawei lagt ett användargränssnitt vid namn EMUI 3.1. Mate S använder alltså samma gränssnitt som både Huawei P8 och Honor 7. Detta betyder att telefonens vanliga användargränssnitt är så kraftigt anpassat att det till en början kan vara svårt att förstå sig på. Telefonen har nämligen ingen appskärm som ger användare tillgång till en snabb vy över telefonens alla installerade appar. Det enda sättet att komma åt alla installerade appar på ett snabbt och enkelt sätt är att använda sökmotorn som är inbyggd i hemskärmen eller genom att installera en annan launcher från Google Play. Huawei har inte tagit bort möjligheten för användare att installera en launcher som kan visa appskärmen men företaget har helt enkelt inte inkluderat funktionen i EMUI 3.1.

EMUI är inte helt fritt från buggar. I två av bilderna ovan kan du se att det saknas svensk översättning i delar av systemet. Bosniska dyker upp istället.

Huawei har installerat ett flertal applikationer och genvägar på hemskärmen av Mate S. I en mapp på telefonens hemskärm finns exempelvis åtta genvägar till rekommenderade spel. Spelen är installerade på telefonen och tar upp plats på telefonens lagringsutrymme men de går alla att radera om så skulle önskas. Utöver spel finns en länk till Huaweis e-butik och förinstallerade appar från WPS Office, Twitter och Todoist. Huawei har även inkluderat ett flertal egenutvecklade appar så som Regissörläge från Huawei P8, Telefonhanterare och serviceappen Hicare.

Huawei har inkluderat ett flertal systemanpassningar som gör telefonen bättre och lättare att använda. Vår största favorit är fingeravtrycksläsaren som inte hade varit möjlig med Android 5.1.1 eller om Huawei inte installerat eget stöd för tekniken. Mate S använder en riktigt snabb fingeravtrycksläsare som kan låsa upp telefonen på en bråkdel av en sekund. Läsaren kan också användas som en sekundär pekyta. Genom att dra fingret över läsaren kan användare bläddra mellan bilder, dra ner notishanteraren och ta bilder, utan att lägga ett finger på telefonens skärm. Huaweis små extrafunktioner gör verkligen telefonen lättare och roligare att använda.

Huawei har även sett till att fingeravtrycksläsaren alltid är aktiv. Det betyder att telefonens på/av-knapp aldrig behöver röras för att telefonen ska låsas upp. Det räcker att plocka upp telefonen och vila fingret på läsaren för att telefonen ska känna igen fingret och låsa upp telefonen.

Huaweis fingeravtrycksmjukvara har många fördelar men ändå stora begränsningar. Eftersom Huawei inte har utvecklat något stöd för att låta tredjepartsappar komma åt fingeravtrycksläsaren och eftersom telefonen inte är baserad på Android Marshmallow finns det ingen möjlighet för telefonen att exempelvis använda fingeravtrycksläsaren för att låsa upp valvet i Lastpass eller godkänna ett köp i Paypal. Det betyder att fingeravtrycksläsaren i exempelvis Samsungs telefoner kan användas till betydligt fler saker än i Huaweis.

Innehåll

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Christofferjoeoscreinhardt_oneohoneToblaHenrik_Hiltunen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]

Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂

oskar66
Gäst
oskar66

vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]

Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂

hymer
Medlem
hymer

Ingen WP?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]

Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Oj, NH imponerar igen!

Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.

En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?

Mvh 🙂

Bertilsda
Gäst
Bertilsda

– Sonys launcher inte optimal

Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.

KjellO
Gäst

Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.

Henrik_Hiltunen
Gäst
Henrik_Hiltunen

Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)

Tobla
Gäst
Tobla

Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…

Annars så var den väl bra.

reinhardt_oneohone
Gäst
reinhardt_oneohone

Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.

joeosc
Gäst
joeosc

[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel

Christoffer
Gäst
Christoffer

Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0