Huawei Mate S: I praktiken

Kamera

Huawei Mate S använder samma kamera som Huawei P8. Det betyder att kameran har en 13 megapixelsensor och ett objektiv med ett bländarvärde på f/2,0. Kameran saknar tyvärr optisk bildstabilisering och kan inte fånga video i högre upplösning än Full HD. I kombination med medelmåttig kameraprestanda betyder det att Mate S inte är ett bra val för dig som har höga krav på din telefon.

I jämförelsebilderna nedan ser vi tydligt hur Samsung Galaxy S6 Edge+ erbjuder högre detaljrikedom i ljusa miljöer och att Huaweis modell har stora problem i mörka miljöer. Skillnaderna mellan de två telefonerna är verkligen gigantiska och det är svårt att skylla på S6 Edge+:s höga prislapp. LG G4 presterar ungefär lika väl som Galaxy S6 Edge+ och är billigare än Mate S. Huawei har helt enkelt ingen chans i jämförelse med konkurrenterna.

Samsung Galaxy S6 Edge+ i jämförelse med Huawei Mate S i mörk miljö

Huawei Mate S Recension kamera test morkt

Huawei Mate S
Samsung Galaxy S6 Edge+
HMS1 SGS6EP1
HMS2 SGS6EP2
HMS3 SGS6EP3

Ljud och bild

Huawei Mate S har en 5,5 tum Super AMOLED-skärm som har en upplösning på 1 080 x 1 920. Tack vare sin organiska skärmteknik kan skärmen lysa upp alla pixlar individuellt och därmed leverera total svärta. Skärmen erbjuder också imponerande färgåtergivning och är kort sagt riktigt trevlig att titta på. För dig som har ett tränat öga är det dock synd att skärmen inte har högre upplösning eller åtminstone ett större antal subpixlar. Skärmen använder nämligen Pentile-teknik som gör att text och andra högkontrastområden kan se kantig eller suddig ut. Det betyder att skärmen inte ser riktigt lika skarp ut som många konkurrenter. Även telefoner med samma upplösning och storlek ser betydligt skarpare ut än Mate S. Med det sagt är det svårt att klaga på telefonens skärm, den levererar en imponerande upplevelse som bara kan slås av marknaden absolut bästa.

Huawei Mate S Recension framsida

Högtalaren sitter på telefonens undersida, bredvid microUSB-porten. Den är inte optimalt positionerad men vi är glada att den i alla fall inte sitter på baksidan. Högtalaren kan leverera ljud i hög volym men saknar den ljudkvalitet som vissa konkurrenterna kan klara ge. Högtalaren saknar täckning bland de lägre frekvenserna och mellanregistret saknar detaljrikedom. Vi har hört sämre högtalare men Mate S är ingen vinnare när det gäller högtalarkvalitet.

Wifi-problem

Det har tagit oss lång tid att testa Mate S. Anledningen är att vårat testexemplar har krånglat en hel del. För det första har vi haft återkommande problem med telefonens avståndsmätare. Detta problemet uppkom dock aldrig i vårat andra testexemplar. Ett andra problem som vi däremot aldrig lyckats komma undan var problem med wifi. Vi trodde först att vårat första testexemplar hade något fel med sin wifi-krets men efter att ha testat flera exemplar av Mate S har vi kommit fram till att det är ett problem som är återkommande i flera exemplar.

Innan vi berättar vad som är problemet vill vi först se till att poängter att Huawei Mate S saknar stöd för wifi-nätverk som använder 5 gigahertz-bandet. Detta kan betyda att du som bor i ett hem med många enheter som använder 2,4 gigahertz-bandet kan få problem med låga hastigheter på grund av störningar. Alla andra dyra smartphones på marknaden i dag har stöd för 5 gigahertz-bandet, vilket skulle eliminera det problemet.

Huawei Mate S Recension huawei

Nu till problemet: wifi på Huawei Mate S är långsamt. Problemet upptäcktes när Youtube-videos, hemsidor och Skype-samtal inte fungerade som de brukar med andra enheter på samma nätverk. För att eliminera felande länkar bytte vi till olika nätverk och bytte alltså till och med testexemplar.

Vi har gjort många tester för att verifiera våra probelm. Nedan redovisar vi resultatet för ett av många tester. I testet nedan har vi sammanlagt genomfört åtta mätningar av upp- och nedladdningshastigheter i en normal publik miljö (med eduroam-nätverk). Testet är inte perfekt och är inte helt vetenskapligt men det visar hur telefonen presterar i en normal miljö. Alla tester med alla telefoner har genomförts över 2,4 gigahertz-bandet vid samma tillfälle.

Resultaten visar tydligt att Huawei Mate S har stora problem med överföringshastigheter. I detta testet är det slutliga resultatet helt okej, tillräckligt bra för att titta på Youtube, men det finns stora och uppenbara skillnader mellan Mate S och dess konkurrenter.

Huawei Mate S
Sony Xperia Z5 Compact
LG G4
Hastighet ner, snitt (Mb/s)
23,125
62,375
79,500
Hastighet upp, snitt (Mb/s)
24,750
76,125
57,625

Innehåll

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Christofferjoeoscreinhardt_oneohoneToblaHenrik_Hiltunen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]

Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂

oskar66
Gäst
oskar66

vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]

Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂

hymer
Medlem
hymer

Ingen WP?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]

Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Oj, NH imponerar igen!

Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.

En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?

Mvh 🙂

Bertilsda
Gäst
Bertilsda

– Sonys launcher inte optimal

Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.

KjellO
Gäst

Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.

Henrik_Hiltunen
Gäst
Henrik_Hiltunen

Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)

Tobla
Gäst
Tobla

Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…

Annars så var den väl bra.

reinhardt_oneohone
Gäst
reinhardt_oneohone

Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.

joeosc
Gäst
joeosc

[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel

Christoffer
Gäst
Christoffer

Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0