Huawei/Google Nexus 6P: Mjukvara

I Svenska smartphoneguiden finns det redan flera Android-baserade smartphones som erbjuder riktigt imponerande mjukvaruupplevelser. Vår största favorit är Motorola Moto X Play som levererar en relativt ren tolkning av Android 5.1.1 men som förbättrar operativsystemet med ett fåtal praktiska funktioner och appar som gör telefonen lättare och roligare att använda.

Flera Android-tillverkare försöker ”förbättra” Android, och bland är anpassningarna så stora att det blir svårt att se något spår av det underliggande operativsystemet. Huawei är en av de tillverkare som anpassar Android mest, med sitt eget gränssnitt EMUI. Av den anledningen är det lite extra intressant att se en Huawei-tillverkad smartphone drivas av Googles rena tolkning av sitt senaste operativsystem.

När detta testet skrivs drivs Nexus 6P av Android 6.0.1 – ett funktionellt, stabilt och optimerat operativsystem. Visst finns det fortfarande många stora problem med Googles operativsystem men Android 6.0.1 är den helt klart bästa versionen hittills.

Den senaste versionen av Googles operativsystem är en markant uppdatering av Android 5.1.1. Operativsystemet som kallas Marshmallow sägs bland annat förbättra operativsystemets energieffektivitet och skeppas med en lång rad nya funktioner.

En av operativsystemets största nyheter är inbyggt stöd för fingeravtrycksläsare. Det nya stödet gör det möjligt för användare att använda sitt finger för att ladda ner appar från Google Play, bekräfta köp eller logga in i appar. Eftersom stödet för fingeravtryck är inbyggt i operativsystemet kommer det förhoppningsvis fungera likadant på alla Android-telefoner i framtiden. Detta betyder att fler apputvecklare kan lägga energi på att utveckla stöd för systemet och inte bara utveckla appar som har stöd för exempelvis Samsungs fingeravtrycksläsare.

Huawei Nexus 6P Recension marshmallow

En annan stor nyhet i Android 6 Marshmallow är ett nytt system för behörigheter. Istället för att kräva att alla användare godkänner att appar får tillgång till alla delar av telefonen, innan appen installeras, kan appar nu fråga om tillgång till exempelvis kameran när den faktiskt behöver det. Användare kan sedan manuellt gå in i inställningspanelen för appar och stänga av vissa appars behörighet till olika delar av systemet.

Android 6 Marshmallow är kort sagt ett utmärkt operativsystem som gör Android till en bättre mjukvaruupplevelse än någonsin och med Googles rena tolkning av operativsystemet är det inte mycket som saknas i Nexus 6P. Vi föredrar fortfarande Motorolas tolkning av operativsystemet men skillnaderna är små och framtiden när det gäller uppdateringar är troligen betydligt ljusare för Nexus 6P än för Motorola-tillverkade konkurrenter.

Innehåll

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Christofferjoeoscreinhardt_oneohoneToblaHenrik_Hiltunen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]

Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂

oskar66
Gäst
oskar66

vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]

Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂

hymer
Medlem
hymer

Ingen WP?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]

Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Oj, NH imponerar igen!

Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.

En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?

Mvh 🙂

Bertilsda
Gäst
Bertilsda

– Sonys launcher inte optimal

Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.

KjellO
Gäst

Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.

Henrik_Hiltunen
Gäst
Henrik_Hiltunen

Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)

Tobla
Gäst
Tobla

Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…

Annars så var den väl bra.

reinhardt_oneohone
Gäst
reinhardt_oneohone

Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.

joeosc
Gäst
joeosc

[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel

Christoffer
Gäst
Christoffer

Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0