Huawei/Google Nexus 6P: I praktiken

Kamera

Huawei Nexus 6P använder en 12,2 megapixelsensor som mäter 1/2,3 tum. Sensorn har nästan samma upplösning som Apples senaste smartphonekameror men är betydligt större än Apples 1/3 tum-sensorer. Enligt Google ska sensorns relativt låga upplösning och stora format hjälpa kameran att ta bättre bilder i mörka miljöer, vilket kan behövas med tanke på att kameran saknar optisk bildstabilisering.

Huawei Nexus 6P Recension kamera 2

Vi har jämfört Huawei Nexus 6P:s kamera med några av marknadens bästa smartphones: LG G4, Samsung Galaxy S6 Edge+ och Apple iPhone 6S Plus. Vi har tagit ett flertal bilder och presenterar här tre exempelbilder som är tänkta att demonstrera tre olika typer av miljöer: normal utomhusmiljö, utomhusmiljö med hög kontrast samt en bild tagen inomhus med låg belysning.

I det första bildexemplet ser vi att det inte finns mycket som skiljer de olika konkurrenterna från varandra. De största skillnaderna mellan de olika modellerna är kamerornas brännvidd. Nexus 6P har en motsvarande brännvidd på 26,6 millimeter medan exempelvis LG G4 har en motsvarande brännvidd på 31,8 millimeter. Detta betyder att Nexus 6P får med mer i bild när den fotograferar från som samma plats som LG G4.

I det andra bildexemplet kan vi se LG G4:s effektiva HDR-läge, som fångar detaljer i båda mörka och ljusa delar av bilden. Apple misslyckas totalt med att fånga detaljer i de ljusaste delarna av bilden och även Nexus 6P har problem. Samsung Galaxy S6 Edge+ är en gnutta bättre än Apple och Huawei men skillnaderna är små.

I det tredje bildexemplet ser vi hur de olika kamerorna beter sig i en mörk inomhusmiljö. LG G4 utnyttjar sin marknadsledande bildstabilisering och lyckas få till en imponerande skärpa men introducerar tyvärr en hel del brus. Apple använder en betydligt längre slutartid för att få in mycket ljus och tar också till en hel del brusreducering för att göra bilden mjuk. Bilden ser bra ut på avstånd men en närmare titt avslöjar dess bristande detaljrikedom. Samsung lyckas riktigt väl med bara små spår av brus och hög detaljrikedom. Nexus 6P lyckas minst lika bra. Telefonen återskapar rikare färger och minst lika imponerande detaljrikedom som Samsung.

LG G4:

Samsung Galaxy S6 Edge+:

Apple Iphone 6S Plus:

Huawei Nexus 6P:

Även när det gäller video presterar Nexus 6P på högsta nivå. Det är svårt att se någon som helst skillnad mellan video från Nexus 6P, Samsung Galaxy S6 Edge+ och Apple Iphone 6S Plus. Det betyder att det finns tydliga skillnader mellan Nexus 6P och LG G4 i kamerans UHD-läge. Nexus 6P presterar betydligt bättre i det högupplösta läget.

På pappret är Nexus 6P:s kamera inget märkvärdigt och med tanke på Nexus-seriens medelmåttiga kamerahistoria hade vi inte heller förväntat oss mycket av den. Trots det lyckas Nexus 6P visa sig vara en av smartphonebranschens bästa kameratelefon.

Ljud och bild

Huawei Nexus 6P har en 5,7 tum AMOLED-skärm med en upplösning på 2 560 x 1 440. Skärmens upplösning är mer än tillräcklig för att ge en detaljerad bild i alla tänkbara situationer och eftersom skärmen är baserad på AMOLED-teknik kan den också leverera oändligt djup svärta. AMOLED-tekniken ger Nexus 6P ett försprång framför många LCD-baserade konkurrenter. I jämförelse med den AMOLED-baserade Samsung Galaxy S6 Edge+ märks det dock att Huaweis skärm inte riktigt är helt fri från fel. Likt Galaxy S6 lider telefonen av underliga färgproblem vid extrema betraktningsvinklar och skärmens ljusstyrka når inte upp till Samsungs nivåer. Med det det sagt är det svårt att klaga på den färgrika, bäcksvarta och högupplösta skärmen.

Huawei Nexus 6P Recension framsida

Nexus 6P har dubbla frontmonterade högtalare som skickar sitt ljud rakt mot användaren. Högtalarna är inte bara rätt placerade utan låter också riktigt bra. De kan producera ljud med hög volym och lyckas återskapa bas och den nedre halvan av mellanregistret bättre än någon annan telefon som vi har testat. Högre frekvenser skär sig på högsta volym men ett par steg nedanför det och hela ljudbilden är mjuk och behaglig, bra mycket trevligare än exempelvis Sony Xperia Z5 Compact som tidigare erbjudit smartphoneguidens bästa högtalarupplevelse men som var lite skarp vid höga frekvenser.

Batteritid

I hårdvarudelen av detta testet nämnde vi Nexus 6P:s stora 3 450 milliamperetimmar-batteri som, i teorin, borde ta telefonen genom även de längsta av dagar. I praktiken fallerar dock löftet om en bra batteritid. Av någon anledning verkar Nexus 6P dra mer ström än nästan någon annan telefon vi testat. Trots sitt gigantiska batteri lyckas Nexus 6P inte uppnå mer än medelmåttiga resultat i våra syntetiska batteritester och vid vardaglig användning är det inte ovanligt att dagen slutar med ett helt dött batteri. Telefonens batteritid är inte dålig i jämförelse med många konkurrenter men med tanke på att telefonen inte erbjuder något utbytbart batteri, som exempelvis LG G4, så finns det inte mycket som kan få oss att acceptera den medelmåttiga batteritiden. Batteriproblemen verkar inte heller vara något mjukvaruproblem eftersom vi genomförde alla batteritest med Android 6.0.1 – en ny version av Googles operativsystem som borde fixat tidiga batteriproblem om det fanns några med Nexus 6P.

Huawei Nexus 6P Recension baksida

Batteritiden är troligen ingen deal breaker för de flesta användare eftersom telefonen bör kunna ta dem genom en hel dags användning. För de användare som har höga krav på sin smartphone och som verkligen måste ha en telefon som garanterat klarar sig genom en hel dag är dock Apple Iphone 6S Plus och Motorola Moto X Play bättre alternativ.

Innehåll

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Christofferjoeoscreinhardt_oneohoneToblaHenrik_Hiltunen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]

Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂

oskar66
Gäst
oskar66

vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]

Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂

hymer
Medlem
hymer

Ingen WP?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]

Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Oj, NH imponerar igen!

Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.

En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?

Mvh 🙂

Bertilsda
Gäst
Bertilsda

– Sonys launcher inte optimal

Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.

KjellO
Gäst

Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.

Henrik_Hiltunen
Gäst
Henrik_Hiltunen

Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)

Tobla
Gäst
Tobla

Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…

Annars så var den väl bra.

reinhardt_oneohone
Gäst
reinhardt_oneohone

Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.

joeosc
Gäst
joeosc

[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel

Christoffer
Gäst
Christoffer

Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0