Huawei P8: Mjukvara

Huawei P8 drivs av Android 5.0, ett funktionellt och stabilt operativsystem. Ovanpå operativsystemet ligger Huaweis egenutvecklade användargränssnitt kallat EMUI 3.1. Gränssnittet kan enklast beskrivas som en liten uppgradering av det användargränssnitt som används av Huawei Ascend Mate 7. Gränssnittet behåller den funktionalitet och struktur som introducerades med EMUI 3.0 men ändrar några estetiska detaljer och introducerar ett fåtal nya funktioner.

Huawei_P8_Recension_mjukvara

Likt EMUI 3.0 skiljer sig också 3.1 från vad vi är vana att se på Android-telefoner. Användargränssnittet gör om Androids hemskärm till en skärm som är mer lik det appsystem som används av Apple Ios. EMUI 3.1 har nämligen ingen appskärm. Alla appar ligger istället på operativsystemets på hemskärm. För vana Android-användare kan detta upplevas som underligt och krångligt. De användare som inte gillar EMUI:s brist på appskärm kan trösta sig med att Huawei P8 har stöd för att visa appskärm men att en launcher från en tredje part behövs för att aktivera den.

EMUI 3.1 använder ett stilrent designspråk som håller sitt fokus på matta färger och halvtransparenta element. Små förändringar i användargränssnittets anvävändning av färger gör den nya verisionen av EMUI lättare att navigera än sin föregångare. Särskilt Inställningspanelen är nu betydligt lättare att navigera.

Huawei_P8_Recension_mjukvara_4

Huawei har inte varit rädda för att förinstallera applikationer på sin nya smarrphone. Vid första uppstart finns ett 40-tal applikationer redo för användning. En majoritetet av de förinstallerade applikationerna är utvecklade av Huawei och erbjuder bara enstaka funktioner. Bland Huaweis egna appar finns: Väder, Kalkylator, Ljudinspelare FM-radio, Spegelvänd, Förstoring, Uppdaterare, Hämtningar, SIM-verktyg, Ficklampa och Magic Tag. Vissa förinstallerade appar känns onödiga och kan egentligen ersättas av systemets inbyggda funktioner. Ficklampan kan exempelvis aktiveras i notislådan och från låsskärmen.

Telefonen har inte många förinstallerade applikationer som inte kommer från Huawei eller Google men det finns ett fåtal undantag. WPS Office står för produktivitetsverktyg och NQ Anti-Virus står för skydd mot skadlig mjukvara. Det sistnämnda programmet är överflödigt för en stor majoritet av dagens smartphoneanvändare och har ett löjligt högt pris, 55 kronor för två månader. Programmet är irriterande att använda då det ofta genererar nya onödiga notiser. Som tur är kan appen inaktivaras men tyvärr inte avinstalleras.

Huawei_P8_Recension_mjukvara_5

Huawei har anpassat vissa förinstallerade applikationer och introducerat flera nya funktioner. Kameraappen är ett bra exempel. Den är lätt att använda och har många funktioner som inte finns i den vanliga kamerappen för Android. Den har ett enkelt men funktionellt användargränssnitt där användare kan byta mellan olika lägen så som: Foto, Video, Intervall, Gör vackrare och Ljusmålning. De olika lägena har olika förbestämda inställningar och gör fotografering enkel i flera olika situationer. Ljusmålning är ett särskilt intressant läge. Läget gör egentligen inte mycket mer än att sätta slutartiden till ett par sekunder. Lägets enkelhet gör det dock lätt för användare att ställa sig framför kameran och måla en bild med ljus under tiden sensorn tar bilden. Detta är knappast en ny fotoidé men det är första gången det varit så lätt att åstadkomma i en vanlig förinstallerad kameraapp.

Innehåll

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Christofferjoeoscreinhardt_oneohoneToblaHenrik_Hiltunen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]

Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂

oskar66
Gäst
oskar66

vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]

Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂

hymer
Medlem
hymer

Ingen WP?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]

Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Oj, NH imponerar igen!

Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.

En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?

Mvh 🙂

Bertilsda
Gäst
Bertilsda

– Sonys launcher inte optimal

Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.

KjellO
Gäst

Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.

Henrik_Hiltunen
Gäst
Henrik_Hiltunen

Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)

Tobla
Gäst
Tobla

Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…

Annars så var den väl bra.

reinhardt_oneohone
Gäst
reinhardt_oneohone

Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.

joeosc
Gäst
joeosc

[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel

Christoffer
Gäst
Christoffer

Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0