Huawei P8: I praktiken

Kamera med höga förväntningar

Huawei är knappast kända för att göra telefoner med bra kameror. Företagets senaste smartphones har visserligen varit bra på mycket annat men kamerorna har inte imponerat. Vid presentationen av Huawei P8 la den kinesiska tillverkaren stor vikt vid den nya telefonens imponerande kamera. Den nya kameran var bland annat ”först i världen” med en kamerasensor med fyra olika typer av pixlar istället för tre som är tänkt att hjälpa i mörka miljöer.

Huawei_P8_Recension_kamera

I verkligheten har Huawei P8 en bra kamera men den lever inte upp till de förväntningar som företaget satte. I jämförelse med kamerorna i exempelvis Huawei Ascend Mate 7 och Ascend P7 är den nya kameran betydligt bättre, det går inte att säga annat. Skillnaderna i exempelvis mörka miljöer är gigantiska. Det är också här Huawei P8 skiner. Kameran fångar bra bilder i mörka miljöer. I jämförelse med LG G3 tar Huawei P8 syns exempelvis stora skillnader. Huaweis telefon fångar skarpare bilder och använder inte lika hård brusreducering som LG:s men bilderna tenderar tyvärr till att bli lite för mörka. P8 har också stora problem med färgåtergivning, vilket gör många bilder tråkigt färglösa.

Det räcker tyvärr inte med bra prestanda i mörk miljöer. Huawei P8:s problem med tråkiga färger påverkar alla bilder, oberoende på ljussättning. Bilder tagna med telefonen saknar också den skärpa som erbjuds av flera konkurrenter. I jämförelse med LG G3 är skillnaderna stora. LG G3 har betydligt bättre färgåtergivning och skärpa än Huawei P8 i ljusa miljöer.

Huawei P8 LG G3
Huawei_P8_1 LG_G3_1
Huawei_P8_2 LG_G3_2
Huawei_P8_3 LG_G3_3

Kameran på telefonens framsida tar bilder av en helt annan karaktär. Även här har kameran stora problem med färgåtergivning men istället för att leverera tråkigt färglösa bilder överdrivs färger märkbart.

Huawei_P8_Recension_horlur

I stort är upplevelsen av att använda Huawei P8:s huvudkamera mycket positiv. Mjukvaran och autofokussystemet är snabbt och de allra flesta bilderna som fångas ser bra ut. Kamerans problem med skärpa är troligen inget som kan åtgärdas i efterhand men vi kan hoppas på att kommande mjukvaruuppdateringar kan åtgärda kamerans med färgåtergivning.

Ljud och bild

Huawei P8 har en 5,2 tum skärm med en upplösning på 1 920 x 1 080. Skärmen använder sig av LCD IPS-Neo-teknik för att ge god färgåtergivning, relativt djup svärta och god prestanda vid höga betraktningsvinklar. Skärmen lever upp till förväntningarna med ett undantag: vid höga betraktningsvinklar får svärtan ta ordentligt med stryk. Redan vid 45 graders betraktningsvinkel får skärmen stora problem med svärta.

Huawei_P8_Recension_skarm

Telefonens högtalare producerar ljud med hög volym men inte av särskilt hög kvalitet. Det blir snabbt obehagligt att lyssna på musik med volymen satt till mer än 50 procent. Som ett plåster på såren kan högtalaren producera bättre bas än många konkurrenter.

Knogar och flyt

Huawei P8 har en massa nya funktioner. Vi kan tyvärr inte gå in på alla i detta testet men kan nämna en – den funktion som är mest imponerande men som också är den mest irriterande. Huawei kallar den Knuckle Sense Technology. Tekniken gör det möjligt för pekskärmen att känna skillnaden mellan ett finger och en knoge. I Huaweis mjukvara används denna teknik främst för att fånga skärmbilder. Två knack på skärmen med en knoge och en skärmbild sparas. En cirkelformad rörelse över skärmen och mjukvaran väljer ett område som markeras för skärmavbildning. Tekniken fungerar förvånansvärt bra men tyvärr inte tillräckligt bra. Beroende på hur fuktig eller torr huden är kan telefonen blanda ihop fingrar med knogar. Detta gör att telefonen allt för ofta tror att en tumme egentligen är en knoge eller att en knoge egentligen är ett finger. Tekniken gissar rätt uppskattningsvis 95 procent av gångerna men de resterande 5 procenten blir snabbt väldigt irriterande. Vi har inte hittat något enkelt sätt att stänga av funktionen.

Huawei_P8_Recension_mjukvara_6

Huawei P8 drivs av en kraftfull processor som tyvärr har ett litet prestandaproblem. Mali-grafikkretsen från ARM är inte så kraftfull som man skulle kunna önska. Detta betyder att telefonen kan få problem i vissa krävande spel. Trots det är processorn mer än tillräcklig för att hålla operativsystemet i full rullning så att alla animationer flyter som de ska.

Innehåll

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Christofferjoeoscreinhardt_oneohoneToblaHenrik_Hiltunen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]

Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂

oskar66
Gäst
oskar66

vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]

Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂

hymer
Medlem
hymer

Ingen WP?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]

Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Oj, NH imponerar igen!

Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.

En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?

Mvh 🙂

Bertilsda
Gäst
Bertilsda

– Sonys launcher inte optimal

Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.

KjellO
Gäst

Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.

Henrik_Hiltunen
Gäst
Henrik_Hiltunen

Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)

Tobla
Gäst
Tobla

Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…

Annars så var den väl bra.

reinhardt_oneohone
Gäst
reinhardt_oneohone

Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.

joeosc
Gäst
joeosc

[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel

Christoffer
Gäst
Christoffer

Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0