Microsoft Lumia 640 XL: I praktiken

Zeiss-objektiv i budgetmobil

Nokia har länge varit kända för sina kameror. Sedan många år tillbaka har företaget satsat på att utveckla avancerade kameror som kan leda marknaden in i framtiden. Kameran i Lumia 640 XL leder knappast någon någonstans men är ändå en av budgetsegmentets bästa, oberoende på operativsystem. Kameran fångar 13 megapixelbilder med assistans av ett Zeiss-objektiv men varken objektivet eller kamerans sensor har optisk bildstabilisering. I jämförelse med många billiga konkurrenter är kameran ändå en av marknadens bästa.

Det är givetvis orättvist att jämföra Lumia 640 XL med en smartphone som kostar dubbelt så mycket, men det är ändå intressant att göra det. Nedan har vi jämfört Lumia 640 XL med Bäst i test-vinnaren LG G4. Det är uppenbart att LG G4 tar bättre bilder i alla miljöer men den ligger faktiskt inte så långt före Lumia 640 XL som man skulle kunna tro. Lumia 640 XL har inte lika brett dynamiskt omfång, erbjuder inte samma skärpa och detaljrikedom och har större problem i mörka miljöer än LG G4. Men med tanke på den gigantiska skillnaden i pris är det ändå förvånande hur bra Lumia 640 XL klarar sig.

Microsoft Lumia 640 XL
LG G4
WP_20150816_13_09_48_Pro 20150816_131822
WP_20150816_13_12_08_Pro 20150816_131155
WP_20150816_13_14_16_Pro 20150816_131404

I jämförelse med produkter i samma prisgrupp slår Lumia 640 XL konkurrenterna med stor marginal. Här ser vi en jämförelse mellan Acer Liquid Jade S och Microsoft Lumia 640 XL.

Acer Liquid Jade S Microsoft Lumia 640 XL
IMG_20150720_100808 WP_20150720_10_08_20_Pro
IMG_20150720_102010 WP_20150720_10_07_09_Pro
IMG_20150720_101202 WP_20150720_10_12_20_Pro

Ljud och bild

Högtalare på smartphones är generellt sett bäst när de sitter på telefonens framsida. Eftersom användaren oftast har sina öron framför telefonen är det också mest logiskt att högtalaren skulle rikta sitt ljud i den riktningen. Microsoft Lumia 640 XL har sin högtalare placerad bredvid kameran på telefonens baksida, vilket betyder att ljudet riktas åt fel håll. Detta är lite synd eftersom högtalaren inte heller kan producera ljud av särskilt hög volym. Visst är ljudet som kommer från högtalaren av ganska hög kvalitet men volymen är inte särskilt hög. Det kommer med andra ord vara svårt att spela upp din favoritlåt för kompisen på bussen.

Skärmen på Lumia 640 XL:s framsida är som tidigare nämnt 5,7 tum stor. Den har en upplösning på 1 280 x 720 och använder sig av LCD- och IPS-teknik. Skärmens upplösning är knappast imponerande och du som är van vid högupplösta skärmar kommer troligen störa dig lite på den bristande upplösningen men den bör vara fullt tillräcklig för de allra flesta användare.

Eftersom skärmen använder sig av LCD-teknik har den små problem med svärta. Skärmens största problem är dock dess låga prestanda vid höga betraktningsvinklar. Färger behålls oförändrade men svärtan reduceras snabbt av höga vinklar och drar ner upplevelsen av att använda telefonen. Skärmen är fortfarande läslig från höga vinklar men det är tydligt att den sitter på en ganska billig telefon.

Trots att skärmen har sina småproblem är den faktiskt ganska med tanke på telefonens prisklass. Tack vare sin låga upplösning kan den vara både ljusstark och energieffektiv, vilket leder till lång batteritid. Den är inte lika bra som marknadens bästa men erbjuder helt klart acceptabel prestanda för pengarna.

Ett litet extra plus för Lumia 640 XL är faktumet att Microsoft tycker att telefonens skärm är tillräckligt energieffektiv för att enkla notiser och klockan alltid visas på skärmen, även när den inte är upplåst. Detta är praktiskt för dem som får många notiser eller använder sin mobiltelefon som klocka.

Microsoft_Lumia_640_XL_Recension_klocka

Den bara går, går och går

Det finns inte många mobiltelefoner på marknaden i dag som har ett stort batteri som dessutom är utbytbart. Ännu färre modeller har också riktigt energieffektiva komponenter som inte slukar upp batteriet efter några timmars användning. Lumia 640 XL lyckas med detta på ett briljant sätt. Nej, Snapdragon 400-processorn vinner inga hastighetstävlingar men i kombination med en relativt lågupplöst skärm och ett stort batteri kan den ta Lumia 640 XL genom en riktigt hård och lång dag. Många användare kan till och med använda telefonen utan problem i två hela dagar. Även om batteriet skulle ta slut kostar ett extrabatteri runt 300 kronor och kan snabbt slängas in i telefonen för ytterligare två dagars användning.

Innehåll

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Christofferjoeoscreinhardt_oneohoneToblaHenrik_Hiltunen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]

Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂

oskar66
Gäst
oskar66

vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]

Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂

hymer
Medlem
hymer

Ingen WP?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]

Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Oj, NH imponerar igen!

Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.

En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?

Mvh 🙂

Bertilsda
Gäst
Bertilsda

– Sonys launcher inte optimal

Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.

KjellO
Gäst

Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.

Henrik_Hiltunen
Gäst
Henrik_Hiltunen

Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)

Tobla
Gäst
Tobla

Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…

Annars så var den väl bra.

reinhardt_oneohone
Gäst
reinhardt_oneohone

Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.

joeosc
Gäst
joeosc

[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel

Christoffer
Gäst
Christoffer

Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0