Motorola Moto G 3: I praktiken

Kamera – man får vad man betalar

När Moto G 3 introducerades var det nog många som hoppades på att telefonens 13 megapixelkamera skulle bli ett stort steg framåt för kamerakvalitet i Moto G-serien. De tidigare modellerna i serien hade inte riktigt imponerat, så med en helt ny sensor var förväntningarna höga. Uttrycket ”man får vad man betalar” slår dock sällan fel på en marknad med hög konkurrens.

Motorola Moto G 3 Recension kamera

Bilder som fångas av Moto G 3:s huvudkamera har många problem. Två problem sticker ut lite extra. För det första är kameran nästan oanvändbar i mörka miljöer på grund av sitt bristande bländarvärde och sin avsaknad av optisk bildstabilisering. För det andra har kameran ett kraftigt begränsat dynamiskt omfång som gör det svårt att behålla detaljer i bilder med både ljusa och mörka delar. Vi kan inte påstå att andra kameror i Moto G 3:s prisklass är bättre men den som köper ett exemplar av telefonen bör vara medveten om kamerans begränsningar.

Kameran har som sagt flera stora problem men tar faktiskt ganska bra bilder i miljöer som inte är för mörka eller för svåra rent kontrastmässigt. I normalt dagsljus tar kameran bilder som har väl balanserade färger och erbjuder bra skärpa och hög detaljrikedom.

Motorola Moto G 3

Huawei Honor 7

LG G4

Huawei P8

Telefonens frontmonterade kamera kan fånga helt acceptabla bilder men kan inte stå sig mot mellansegmentstelefoner så som Huawei Honor 7 som erbjuder betydligt högre detaljrikedom i sina bilder.

Ljud och bild

En av många saker som Motorola valt att dra ner på för att hålla priset nere på Moto G 3 är telefonens skärm. Skärmen är baserad på IPS LCD-teknik och har en upplösning på 1 280 x 720. Som tidigare nämnt mäter skärmen fem tum, vilket är en halv tum större än den första Moto G. En halv tum kanske inte låter så mycket men för de användare som är vana vid högupplösta skärmar är den halva tummen tillräcklig för att göra det uppenbart att skärmen inte är så högupplöst som den borde. Även om det är lite synd att skärmen inte har en högre upplösning kan vi förstå Motorolas avvägning när det gäller skärmstorlek och upplösning. Det är svårt att hålla priset nere med en Full HD-upplöst panel och telefoner med större skärmar bli allt mer populära. Upplösningsmässigt är alltså Moto G 3 ingen världsledare men det gör inget, så länge du som konsument är medveten om att du inte kan förvänta dig hur mycket som helst.

Upplösning är en sak och bildkvalitet en annan. Moto G 3 erbjuder dock ingen överväldigande bildupplevelse heller. Färger känns lite för dåligt mättade och skärmens svärta har stora problem vid höga betraktningsvinklar. Även om vi hade önskat lite bättre färger och svärta från skärmen är det också detaljer som vi helt enkelt inte kan förvänta oss från en så billig telefon som Moto G 3 faktiskt är.

Moto G 3 har en högtalare placerad strax under skärmen. Högtalarens position gör att telefonen har ett försprång framför många konkurrenter som har högtalare placerade på sin baksida eller undersida, eftersom ljudet faktiskt skickas mot lyssnaren – inte bort ifrån den. Högtalaren kan inte producera ljud av särskilt hög volym så dess position är verkligen välbehövlig.

Motorola Moto G 3 Recension hogtalare

När det gäller högtalarens ljudkvalitet kan vi inte påstå att vi är särskilt imponerade. Högtalaren klarar av den övre halvan av mellanregistret helt okej och kan producera högre frekvenser utan att få det att låta skrikigt. Högtalaren har dock nästan ingen täckning bland de lägre frekvenserna över huvud taget, vilket förstör stora delar av ljudupplevelsen. Detta betyder att högtalaren inte passar särskilt väl för musik men att röstsamtal fungerar bra.

Slår inga hastighetsrekord

Sedan lanseringen av Moto G-serien har Motorola förlitat sig på Qualcomms Snapdragon 400-chipset – ett av tidernas kanske populäraste chipset för billiga mobiltelefoner och smarta klockor. Med Moto G 3 har Motorola valt att ta ett steg upp till Snapdragon 410. Den nya processorn är en gnutta snabbare än sin föregångare men erbjuder inga revolutionerande förändringar när det gäller den faktiska användarupplevelse.

Motorola Moto G 3 Recension inre

Vi har testat åtta gigabyte-versionen av Moto G 3 som kommer utrustad med en gigabyte arbetsminne. Vid vardaglig användning av telefonen är det uppenbart att det är något som håller tillbaka telefonens prestanda. Appar startar inte lika snabbt och fungerar inte lika smidigt som de gör med dyrare telefoner. Vi skulle gissa att många av telefonens prestandaproblem kan lösas med en extra gigabyte arbetsminne men vi kan inte bekräfta att detta faktiskt stämmer. Med de sagt kostar 16 gigabyte-versionen av Moto G 3, som har två gigabyte arbetsminne, bara 500 kronor mer. Om budgeten tillåter känns den dyrare varianten som det uppnebara valet. Med det sagt är den billigare varianten inte långsam eller jobbig att använda på grund av sin begränsade mängd arbetsminne. Faktum är att den som vill ha en telefon som kostar mindre än 2 000 kronor får en hel del prestanda även från den billigaste versionen av Moto G 3.

Innehåll

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Christofferjoeoscreinhardt_oneohoneToblaHenrik_Hiltunen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]

Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂

oskar66
Gäst
oskar66

vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]

Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂

hymer
Medlem
hymer

Ingen WP?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]

Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Oj, NH imponerar igen!

Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.

En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?

Mvh 🙂

Bertilsda
Gäst
Bertilsda

– Sonys launcher inte optimal

Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.

KjellO
Gäst

Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.

Henrik_Hiltunen
Gäst
Henrik_Hiltunen

Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)

Tobla
Gäst
Tobla

Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…

Annars så var den väl bra.

reinhardt_oneohone
Gäst
reinhardt_oneohone

Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.

joeosc
Gäst
joeosc

[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel

Christoffer
Gäst
Christoffer

Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0