Nokia Lumia 930: Mjukvara

Windows Phone 8 börjar närmar sig slutet av sin livstid. Samtidigt lovar Microsoft att alla Windows Phone 8-telefoner kommer få uppdateringar till Windows 10 Mobile. Detta betyder att Lumia 930 har en ganska ljus framtid framför sig när det gäller mjukvara. Detta gör dock inget för mjukvaran som telefonen använder i dag.

Som tur är så är Windows Phone 8 är ett riktigt bra operativsystem. Det är så väl optimerat att Lumia 930:s relativt dåliga specifikationer är svåra att upptäcka i mjukvaran. I dagsläget har det dock ett stort problem: appar. Det går inte komma undan faktumet att Windows Phone 8 har en allvarlig brist på appar. Inte ens flera av Sveriges största banker har mobila appar anpassade för operativsystemet. De appar som faktiskt finns i Windows Store varierar kraftigt i kvalitet och många är riktigt dåliga. Detta betyder att Windows Phone inte är de flesta smartphonekonsumenters bästa alternativ. Den som ändå vill köpa en Windows Phone måste vara väl medveten om att operativsystemets stora appbrist.

Likt alla andra Nokia-telefoner som finns på marknaden i dag skeppas också Lumia 930 med ett flertal förinstallerade appar, utöver de som inkluderas i Windows Phone 8. Detta är vi väldigt glada för. Nokias förinstallerade appar är några av Windows Phones bästa och Nokia Here-apparna kan beskrivas som créme de la créme. Here Drive+ är en fantastiskt bra app som är bättre än alla kostnadsfria navigationsappar på all smartphoneplattformer. Utöver en allmänt bra navigeringsupplevelse erbjuder appen ett oslagbart stöd för offline-navigering över hela världen.

Lumia 930 säljs med fyra förinstallerade kamera- och fotoappar från Microsoft. En av de fyra apparna heter Lumia Camera och är ersättaren för Windows Phone:s inbyggda kameraapp. Appen är riktigt bra, är lätt att använda och har stöd för avancerade funktioner så som Lumia Moments.

Lumia Moments är en separat app som gör upplevelsen av att använda 930:s kamera smått magisk. Kameran kan nämligen fånga video, komplett med bild och ljud, och senare gå in i videon för att välja en av bildrutorna och exportera den som en fullupplöst stillbild. Moments är ett utmärkt sätt att fånga en kort händelse för att i efterhand komma fram till vilken del av sekvensen som ska sparas som en högupplöst stillbild.

wp_ss_20150524_0004

Lumia 930:s försinstallerade Lumia Camera- och Lumia Moments-appar ger användare tillgång till en riktigt bra kameraupplevelse. Lumia Storyteller och Lumia Creative Studio förstör den dock lite. Den förstnämnda appen tilllåter användare att sortera bilder och skapa berättelser som sedan kan delas med vänner medan Lumia Creative Studio är en app för snabb och enkel bildredigering. De två apparna är lätta att blanda ihop med Lumia Camera och Moments och erbjuder inga funktioner som inte lika gärna skulle kunna byggas in i de två förstnämnda apparna. De gör det kort sagt svårt att veta vilken app som gör vad.

MixRadio är ytterligare en riktigt bra Microsoft-unik app. Appen ger användare tillgång till ett stort bibliotek musik genom spellistor kallade Mixar. Mixar kan baseras på en genre, artist eller låt och består av en Microsoft-skapad spellista som inte kan anpassas av lyssnaren. Mixar kan laddas ner och lyssnas på offline men är ändå helt gratis och innehåller ingen reklam. Den har dock ett par begränsningar som är bra att känna till. Användare kan inte hoppa över hur många låtar som helst och det finns inget sätt att bestämma när individuella låtar ska spelas.

Innehåll

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Christofferjoeoscreinhardt_oneohoneToblaHenrik_Hiltunen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]

Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂

oskar66
Gäst
oskar66

vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]

Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂

hymer
Medlem
hymer

Ingen WP?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]

Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Oj, NH imponerar igen!

Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.

En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?

Mvh 🙂

Bertilsda
Gäst
Bertilsda

– Sonys launcher inte optimal

Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.

KjellO
Gäst

Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.

Henrik_Hiltunen
Gäst
Henrik_Hiltunen

Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)

Tobla
Gäst
Tobla

Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…

Annars så var den väl bra.

reinhardt_oneohone
Gäst
reinhardt_oneohone

Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.

joeosc
Gäst
joeosc

[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel

Christoffer
Gäst
Christoffer

Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0