Nokia Lumia 930: I praktiken

Bra kamera för sitt pris

Nokia Lumia 930 skeppas med en riktigt bra kamera. Nej, den är inte den bästa smartphonekamera vi använt men den presterar ändå riktigt bra. Den högupplösta kamerasensorn fångar bilder med vackra färger och hög kontrast, dock stundtals lite för hög kontrast för vår smak. Skärpan i bilderna är imponerande men skärpedjupet är inte lika extremt som det är på Lumia 1020. Den fungerar bra i mörka miljöer och återskapar finare färger än Huawei P8 men lider av betydligt mer brus än Samsung Galaxy S6.

Nokia Lumia 930 Huawei P8
WP_20150524_13_33_38_Pro__highres IMG_20150524_133321
WP_20150524_13_34_06_Pro__highres IMG_20150524_133417
WP_20150524_13_49_47_Pro__highres IMG_20150524_134923

Telefonens frontmonterade kamera är relativt lågupplöst. I jämförelse med andra moderna Android-telefoner fångar kameran rent ut sagt usla bilder. Detta betyder att den knappast är en telefon som går att rekommendera för någon som gillar att självporträtt.

Nokia Lumia 930 Huawei P8
WP_20150524_14_44_42_Pro2 IMG_20150524_144424

 

Ljud och bild

Ska man peka på något riktigt bra med Lumia 930 så är det telefonens skärm som blir det självklara valet. Skärmen mäter 5 tum på diagonalen, har en upplösning på 1 920 x 1 080 och är baserad på PenTile- och AMOLED-teknik. Skärmen är mer än tillräckligt högupplöst för att göra pixlar omöjliga att se och effekten av PenTile-strukturen så gott som omöjlig att identifiera. Med riktigt imponerande svärta, acceptabel ljusstyrka, fina färger och goda betraktningsvinklar är Lumia 930:s skärm en av branschens bästa. Den klår inte Samsung Galaxy S6:s höga upplösning men har å andra sidan inte samma problem med extrema betraktningsvinklar som konkurrenten.

Nokia_Lumia_930_Recension_skarm

Lumia 930 har sin högtalare placerad på sin baksida. Detta är knappast en optimal position, eftersom användaren generellt sätt är framför telefonen. Detta hade varit okej om den kunnat producera ljud av hög volym. Den kan i alla fall trösta sig med att producera ljud av relativt hög kvalitet. Den saknar visserligen täckning bland de lägre frekvenserna men hanterar mellanregistret ganska bra, även på högsta volym.

Flyter som vatten

Tittar man bara på specifikationer skulle man, med rätta, kunna ifrågasätta om Lumia 930 verkligen kan konkurrera med resten av smartphonemarknaden. Modellen använder sig av ett chipset som vi först såg i LG G2 för knappt två år sen. Tack vare Windows Phone är det inte särskilt lätt att märka den bristfälliga prestandan. Visst hade webbsidor kunnat ladda lite snabbare och visst hade det varit trevligt med en framtidssäker grafikenhet för framtidens krävande spel men faktum är att Snapdragon 800 är ett av Windows Phone-marknadens mest kraftfulla chipset och att Windows Phone är optimerat för processorn och dess prestanda. Detta gör upplevelsen av att använda Lumia 930 så gott som fläckfri. Operativsystemets användargränssnitt flyter som vatten och alla appar fungerar utan problem.

Nokia_Lumia_930_Recension_USB

Det enda praktiska problemet med telefonens smått föråldrade processor är dess bristande energieffektivitet. Nyare processorer kan lättare dra ner på sin energiförbrukning när telefonen inte används lika mycket. Lumia 930 har visserligen inga stora problem med batteritid men skulle troligen mått bra av en nyare och mer energieffektiv processor.

Innehåll

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Christofferjoeoscreinhardt_oneohoneToblaHenrik_Hiltunen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]

Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂

oskar66
Gäst
oskar66

vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]

Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂

hymer
Medlem
hymer

Ingen WP?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]

Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Oj, NH imponerar igen!

Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.

En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?

Mvh 🙂

Bertilsda
Gäst
Bertilsda

– Sonys launcher inte optimal

Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.

KjellO
Gäst

Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.

Henrik_Hiltunen
Gäst
Henrik_Hiltunen

Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)

Tobla
Gäst
Tobla

Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…

Annars så var den väl bra.

reinhardt_oneohone
Gäst
reinhardt_oneohone

Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.

joeosc
Gäst
joeosc

[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel

Christoffer
Gäst
Christoffer

Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0