Samsung Galaxy Alpha: I praktiken

Så hur är det att faktiskt använda Samsungs nya premiumtelefon till vardags? Den nya premiumkänslan gör en hel del till att börja med, och det är alltid en fröjd att ta fram en telefon som också känns bra i handen. Men i slutändan är det hur hårdvaran och mjukvaran samarbetar som avgör helhetsupplevelsen.

Inleder vi med hur det är att ta bilder med Samsung Galaxy Alpha så är upplevelsen genomgående positiv. Galaxy Alpha är inte en specifikt kamerafokuserad telefon, men vad gäller kvalitén på bilderna har den inga problem att hålla jämna steg med Iphone 6 och Sony Xperia Z3 Compact. Det finns dock vissa nämnvärda skillnader mellan dessa tre.

Galaxy Alpha har ett enkelt gränssnitt som mångt och mycket påminner om det i Iphone 6. Här finns dock större utrymme för egna justeringar av inställningarna. Det finns inställning för timer, olika upplösningar för både bilder och video och diverse filter. Kameran levererar bilder utan skavanker och har överraskande lätt att hitta fokus objekt nära linsen. Överlag producerar Galaxy Alpha något ljusare bilder än Xperia Z3 Compact i välbelysta ljusförhållanden, men överlag är både Iphone 6 och Sony Xperia Z3 Compact vassare i kameraväg. Ser vi till mindre välbelysta bilder så får Galaxy Alpha svårare att hitta och bibehålla fokus än både Iphone 6 och Xperia Z3 Compact vilket leder till suddigare bilder.

Ljud och bild

Som vi nämnde när vi gick igenom telefonens hårdvara så är skärmen kanske Samsungs största äss i rockärmen. Samsung har finslipat sin Super AMOLED-teknik och Galaxy Alpha är på många sätt en fröjd för ögat. Företaget skickar med en trevlig uppsättning färgglada bakgrundsbilder som framhäver de imponerande färgerna, och vid videouppspelning gör sig den djupa svärtan väldigt påmind. Både Iphone 6 och Xperia Z3 har IPS-paneler som levererar imponerande färger och ljusstyrka, men det råder ingen tvekan om att AMOLED är kungen av kontrast.

Samsung_Galaxy_Alpha_15

De inbyggda högtalarna fungerar vettigt för video och högtalarsamtal, men låter något burkigt och instängt. Både Iphone 6 och Sony Xperia Z3 Compact levererar här överlag en bättre ljudupplevelse med bättre frekvensomfång och tryck. Ljudet är inte så dåligt att du kommer störa dig på det till vardags, men det kunde helt klart varit mycket bättre sett till konkurrensen och prislappen.

Fingeravtrycksläsare i behov av finslipning

Av de tre telefonerna i testet på under fem tum är Samsung Galaxy Alpha den andra som har en inbyggd fingeravtrycksläsare för inloggning i telefonen, och även här sitter den i hemknappen. Till skillnad från den i Iphone 6 så rör det sig dock inte om en kapacitiv läsare, utan en mer traditionell där tummen eller fingret måste svepas för att läsas av.

Samsung_Galaxy_Alpha_13

Tekniken fungerar och är ofta att föredra framför att slå in en kod, men samtidigt kunde den varit mycket bättre och medför en del irritationsmoment. Du måste dra fingret nedåt från skärmen då det är det enda hållet läsaren fungerar med. Det känns något ointuitivt, då du oftast kommer ta tummen upp till skärmen igen för att använda telefonen – det hade varit smidigare om läsningen skett åt andra hållet.

Dessutom behöver tummen hållas rak när du drar över läsaren, för att läsningen ska fungera när tummen är i sidled (vilket oftast är fallet när du använder tummen på handen du håller telefonen i) så behöver det registreras mer eller mindre som ett separat finger. Det är även viktigt att du drar tummen rakt och över hela läsaren.

Efter lite övning sker läsningen korrekt de flesta gånger, men tyvärr känns det som att Samsung har en del att finslipa innan fingeravtrycksläsaren känns riktigt intuitiv. De får ett plus för att läsaren finns, men Apple levererar den bäst fungerande lösningen för biometrisk inloggning i nuläget.

Innehåll

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Christofferjoeoscreinhardt_oneohoneToblaHenrik_Hiltunen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]

Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂

oskar66
Gäst
oskar66

vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]

Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂

hymer
Medlem
hymer

Ingen WP?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]

Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Oj, NH imponerar igen!

Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.

En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?

Mvh 🙂

Bertilsda
Gäst
Bertilsda

– Sonys launcher inte optimal

Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.

KjellO
Gäst

Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.

Henrik_Hiltunen
Gäst
Henrik_Hiltunen

Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)

Tobla
Gäst
Tobla

Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…

Annars så var den väl bra.

reinhardt_oneohone
Gäst
reinhardt_oneohone

Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.

joeosc
Gäst
joeosc

[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel

Christoffer
Gäst
Christoffer

Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0