Samsung Galaxy Note 4: I praktiken

Galaxy Note 4 är en telefon med fokus på produktivitet och ett allmänt brett funktionsutbud – en telefon som helt enkelt ska kunna skryta med det vassaste och senaste som Android-sidan har att erbjuda i premiumsegmentet. På den här sidan kommer vi gå igenom hur det faktiskt är att interagera med Note 4 i praktiken – hur skärmen ser ut, hur bra kameran fungerar och till vilken grad dess olika finesser faktiskt kommer till nytta till vardags.

Kamera i toppklass

Våra spontana intryck av kameran i Galaxy Note 4 är väldigt bra – Samsung har verkligen filat på sitt automatiska läge, och välbelysta och normalbelysta förhållanden blir bilderna både skarpa och klara, samtidigt som den stora och vassa skärmen gör själva bildtagningen enkel och tydlig. Den starkaste konkurrenten är Apple vars Iphone 6 och 6 Plus får en något bättre ljus- och färgbalans under motsvarande ljusförhållanden – bilderna från Note 4 får något för varma färger inomhus.

Det är även ganska jämnt mellan Galaxy Note 4 och Iphone 6 Plus i låga ljusförhållanden. Note 4 producerar något ljusare bilder (under förutsättningen att exponeringen inte justeras manuellt på någon av de två), medan Iphone 6 Plus får något bättre skärpa med sin optiska bildstabilisering.

Ljud och bild

Som vi konstaterade redan under hårdvarusidan för Galaxy Note 4 så är skärmen bland det bästa vi har sett i mobilväg. Den höga upplösningen gör i sig en hel del för skärpan, men OLED-panelens färger och svärta är helt enkelt i sin egen liga och höjer upplevelsen både för bilder och video. Däremot klarar de LCD-baserade konkurrenterna som Iphone 6 Plus och LG G3 har högre ljusstyrka – exakt hur mycket kommer vi gå igenom längre fram.

Samsung_Note4_016

Den ensamma högtalaren på baksidan är tyvärr inte mycket att hänga i granen. Vi har hört värre, men i en telefon i den här prisklassen hade vi helt klart förväntat oss en ljudupplevelse som är mindre platt och burkig. Både LG och Apple har övertaget i det här fallet, och vi hoppas verkligen att Samsung kan höja ribban en aning i framtida modeller Högtalaren fungerar dugligt för videotittande och högtalarsamtal, men är verkligen ingen höjdare för musik.

Smidigt antecknande med molnsynk

Den funktion som gett Galaxy Note 4 och hela dess produktserie sitt namn är just den aktiva pennan och anteckningsfunktionen. Pennan, som är tyckkänslig och har ett inbyggt förvaringsutrymme i chassit, är tillverkad huvudsakligen i plast men känns trots det gedigen.

Genom att hålla pennspetsen över skärmen och trycka på knappen på sidan öppnas Samsungs Action Memo-meny, där du kan välja att skapa en snabb anteckning, ta en rektangulär skärmdump, en friformsskärmdump eller en skärmdump av hela skärmen som du sedan kan lägga en anteckning på.

Samsung_Note4_002

Action Memo-anteckningarna sparas i Samsungs fullstora anteckningsprogram, S Note, där det finns tillgång till flera olika pennverktyg, bakgrunder och andra finesser. En trevlig detalj för den som antecknar flitigt är att alla anteckningar kan synkroniseras med den populära anteckningsplattformen Evernote, som i sin tur har applikationer för mer eller mindre alla populära plattformar.

För den som antecknar flitigt på resande fot och vill lägga pappersanteckningsblocket på hyllan för gott lämnar Note 4 därmed väldigt lite att önska. Med det sagt så kommer däremot inte alla konsumenter ha faktisk nytta av att ta anteckningar på det här sättet – det är snarare en funktionalitet som lämpar sig för bland annat journalister och studenter. Men för just de målgrupperna fungerar det precis så bra som utlovat.

Fingeravtrycksläsaren når inte hela vägen

Den inbyggda fingeravtrycksläsaren är av samma typ som den vi sett i Samsung Galaxy S5 och Galaxy Alpha. Den är integrerad i hemknappen och är på så sätt lättillgänglig, men tyvärr har den också en del begränsningar. Du behöver svepa tummen över knappen, och läsaren kan vara ganska petig med hur snabbt och i vilken vinkel du kan göra det.

Samsung_Note4_001

Därtill är den inte riktningsoberoende – du måste svepa tummen nedåt, och för att kunna använda samma tumme men med en annan vinkel behöver det registreras som ett separat finger. Det är bra att fingeravtrycksläsaren finns där och den är fortfarande relativt smidig, men Samsungs lösning är helt enkelt milavägar ifrån att vara lika intuitiv och pålitlig som läsarna i moderna Iphone-modeller eller Huawei Ascend Mate 7.

Innehåll

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Christofferjoeoscreinhardt_oneohoneToblaHenrik_Hiltunen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]

Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂

oskar66
Gäst
oskar66

vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]

Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂

hymer
Medlem
hymer

Ingen WP?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]

Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Oj, NH imponerar igen!

Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.

En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?

Mvh 🙂

Bertilsda
Gäst
Bertilsda

– Sonys launcher inte optimal

Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.

KjellO
Gäst

Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.

Henrik_Hiltunen
Gäst
Henrik_Hiltunen

Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)

Tobla
Gäst
Tobla

Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…

Annars så var den väl bra.

reinhardt_oneohone
Gäst
reinhardt_oneohone

Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.

joeosc
Gäst
joeosc

[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel

Christoffer
Gäst
Christoffer

Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0